Amsterdam: Taverna Romios

by Grieksblauw
foto: Martina Sideri

Ik ben net binnen bij Taverna Romios te Amsterdam of Nikos Gkousgkounis schenkt mij al een glaasje Tsipouro in. Achterin de winkel staat een tafeltje waar ik de keuken in kan kijken terwijl hij zijn keukengeheimen bloot geeft. Nikos vertelt dat hij geen geheimen heeft. Iedereen mag zien hoe hij alle gerechten vers klaar maakt. Het is mij al snel duidelijk dat Nikos sowieso geen geheimen heeft, want binnen enkele minuten heb ik het gevoel dat ik hem al jaren ken. 

Zijn producten haalt hij het liefst bij locals. De Albert Cuyp markt is hier om de hoek, dus vis heeft hij zo gehaald. Maar hij gaat ook naar de Marokkaan. In zijn zaak lopen mensen in en uit en Nikos lijkt iedereen persoonlijk te kennen. Als ik zijn vitrine met eten op de film zet geeft hij aan dat het niet compleet is. Er was net een dame die alle moussaka’s op heeft gekocht. Nikos is altijd bezig met nieuwe recepten. Hij heeft vaak zijn tante in Griekenland aan de lijn die hem kookinstructies geeft en hij is een boek aan het bestuderen over recepten van Griekse monniken.

Hij komt van oorsprong uit Larissa. Een plaats in Noord Griekenland. Hij laat het zien op de kaart die aan de muur hangt. Hierbij noemt hij meteen een aantal producten op die daar ook vandaan komen. Uiteraard heeft hij die ook in zijn Taverna.  Als ik met mijn bestelling de deur uit wil lopen krijg ik nog wat potjes honing en olijven mee. Hij rookt de olijven zelf. Uiteraard! Daar is geen twijfel over mogelijk. Deze man doet zeker iets heel erg goed, want het is nog geen etenstijd en toch begint de vitrine al aardig leeg te geraken. 

Taverna Romios op de kaart

Meer lezen

🇬🇧 Translate »