Rijswijk: Restaurant Elea

by Grieksblauw
Bron: website Elea

Wanneer ik aankom bij restaurant Elea te Rijswijk is Takis bezig met de voorbereidingen voor Pasen. Het restaurant is nu dicht i.v.m. corona, maar mensen kunnen nog steeds van zijn creaties genieten. Elea is een restaurant met een vleugje Grieks. Al is de naam van deze plek Griekser dan een Griekse Olijf, de gerechten die geserveerd worden hebben enkel een “subtiele Griekse touch”. Letterlijk en figuurlijk. 

Takis vertelt graag over zijn zaak en als de camera loopt begint hij nóg enthousiaster te vertellen. Ik zou Grieksblauw niet zijn als ik niet zou doorgraven naar de Griekse kern binnen dit stukje Rijswijk. We hebben het over de warme band die hij belangrijk vindt binnen zijn “Elea team”. In de keuken is ook een gezellige sfeer zonder de typische Hotelschool Hiërarchie. Hier laat Takis mij de verschillende Griekse producten zien die hij gebruikt in zijn gerechten. Maar als we naar de kast met sterke drank gaan, herken ik toch duidelijk een traditioneel Grieks restaurant. De collectie met Tsipouro en Metaxa heeft hij persoonlijk uit Griekenland gehaald en sommige flessen zijn alleen voor zijn speciale gasten! Wanneer ik een Mastiha proeverijtje krijg aangeboden valt mij op dat Takis niet meedoet. Dat heb ik in Griekse Taverna’s toch wel eens anders gezien. Ik herinner mijzelf eraan dat deze chef in sterwaardige restaurants heeft gewerkt. Misschien heeft dat de Griekse “hoppa-mentaliteit” een beetje weg gepolijst?

Ter afsluiting wil ik nog een foto maken van Takis, maar als vanzelfsprekend wordt het gehele team erbij geroepen. Dat vleugje Grieks is voor mij nu wel duidelijk. Mijn Grieksblauwe hart maakt een sprongetje en ik wil met de vlag van Griekenland gaan wapperen. Misschien neem ik die de volgende keer mee als ik een avondje kom tafelen bij Elea. En ik weet zeker dat Takis dan samen met mij een drankje uit zijn kast doet. Gaat dan die speciale fles open? Hoppa!

Restaurant Elea te Rijswijk op de kaart

gerelateerde verhalen