Dagtrip vanuit Chalkidiki naar Kavala

by Grieksblauw

Chalkidiki heeft prachtige stranden en dat is geen geheim voor velen. Bij aankomst op het vliegveld van Thessaloniki zie ik de vriendelijke gastvrouwen van verschillende touroperators de verse toeristen begroeten en begeleiden naar de bussen richting de schiereilanden van Chalkidiki. Natuurlijk is het zeewater en het fijne zandstrand daar heerlijk, maar als je uitgebakken bent dan kun je de auto in springen voor een dagtrip vanuit Chalkidiki naar Kavala.

Kavala kastro
kavala haven

Dagtrip vanuit Chalkidiki naar de stad Kavala… of langer?

De route naar Kavala is prachtig! De vers geasfalteerde tolweg leidt je langs groene bergen, landerijen en badplaatsen. Dit zou een dagtrip vanuit Chalkidiki of Thessaloniki kunnen zijn, maar deze omgeving is zeker een langer verblijf waard.

Het is al meteen raak bij het mooiste strand van deze omgeving: Ammolofoi beach! Dit is de plek waar Grieken genieten van hippe beachclubs met dreunende beats, maar waar je ook lekker je rust kunt pakken. De kustlijn is uitgestrekt (3 km) en doet heel tropisch aan met haar duinen en enkele rotspartijen. Het gouden zand en de heldere zee (blue flag) werkt als een magneet voor de bewoners van Kavala en omstreken. Iedereen die ik spreek in deze omgeving tipte mij dit strand. Er is plek voor iedereen en parkeerplaats genoeg.  

Dikke ligbedjes bij Peponi beachclub Kavala

Wat lastiger parkeren is het bij de populairste beachclub Peponi.  De instagrampagina van deze hotspot spreekt boekdelen. Uiteraard is het hier heerlijk mensen kijken en de ligbedjes zijn uiterst comfortabel. Alleen al voor het ‘koekeloeren’  is het een dagtrip vanuit Chalkidiki waard. Hier is het net even anders en het water is minstens net zo mooi. En het is nog maar 30 minuten van de levendige stad Kavala.

Het rustige deel van Ammolofoi beach

Eten en flaneren doe je bij de naastgelegen badplaatsen  

In Nea Peramos en Nea Iraklitsa vind je vriendelijke stranden met de bekende taverna’s op de naastgelegen boulevard. Denk hierbij aan de badplaatsen waar je vroeger met je ouders naar toe ging inclusief wipkip en mini kermis. De Griekse gastvrijheid deed mij al snel zwichten voor een verblijf in de eerste badplaats. De apartementen van Edem Luxury apartments waren een schot in de roos. Dit familiebedrijf heeft een taverna aan de boulevard waar je het bijbehorende ontbijt kunt nuttigen. Dit ontbijt overtreft alle verwachtingen. Mama Giotta maakt alles zelf in haar keukentje en een compliment tovert een lach van oor tot oor op haar gezicht. Hier kom ik graag nog eens terug.

Nea Peramos
Boulevard Nea Peramos
Strand van Nea Iraklitsa
Nea Iraklitsa

Het goud van Kavala

Het doel van deze roadtrip was de stad Kavala. Ik was blij dat ik de dagtrip had aangepast naar meerdere dagen, want Kavala was andere koek dan Chalkidiki. Deze Griekse stad en haar historie leer je niet in èèn dag kennen. Zo gaan er veel verhalen over het goud dat in het hoger gelegen Pangaion gebergte gevonden werd. De goudkoorts die dit met zich meebracht is vast een reden geweest voor de oorlogen en verschillende namen die Kavala heeft gehad. Het begon met Neapolis, daarna Christoupolis en de uiteindelijke naam is door de Turken gegeven. Pas sinds 1913 behoort de stad officieel weer tot Griekenland. Bijbehorende verhalen (Mythes?) zijn vooral terug te vinden in het oude Philippi. Deze archeologische vindplaats is een MUST-visit.

Aquaduct van Kamares

Kavala heeft een gezellige boulevard met een haven en uiteraard een Akropolis die s’avonds prachtig verlicht is. De stad is gebouwd tegen een heuvel en dat merk je vooral als je het oude gedeelte van de stad op zoekt. Hier vind je gezellige taverna’s langs de hoofdstraat richting de top van de berg. De sfeer die hier hangt deed mij denken aan de straatjes van een heerlijk authentiek Grieks eiland. Het eten trouwens ook!

Kavala was ooit het Mekka van de tabaksindustrie

Onderaan de oude stad staat nóg een indrukwekkend bouwwerk. De 60 bogen van het Aquaduct van Kamares pronkt langs de hoofdweg van Kavala en is naast de Akropolis het paradepaardje van de stad. Ooit kwamen hordes mensen naar Kavala voor een ander paradepaardje: Tabak. Tussen 1850 en 1950 was Kavala het Mekka van de tabaksindustrie. De welvaart die deze rookwaar naar de stad heeft gebracht, heeft in die tijd gezorgd voor een decadent uitgaansleven en een aantal prachtige gebouwen. Wanneer je door de stad wandelt kun je zo opeens een indrukwekkend tabaksmagazijn tegenkomen. Sommige zijn omgebouwd tot museum of winkelcentrum.

Uitzicht net buiten het centrum van Kavala

Ik bezocht Kavala het liefst tegen de avond omdat het overdag te heet was (Juli) en het s ’avonds pas echt tot leven kwam. Hoe gezellig de stad ook is in de avond, adviseer ik een verblijf in de naastgelegen badplaatsen of in ieder geval buiten het centrum. Als je kiest voor een dagtrip vanuit Chalkidiki naar Kavala, calculeer dan ruim 2,5 uur in (enkele reis). Maak je geen zorgen over het parkeren in de stad, want voor 2 euro parkeerde ik een hele dag op een gigantisch parkeerterrein bij de haven. 

Mocht je nog wat dagen extra hebben, dan kun je vanuit de haven de boot nemen naar het nabijgelegen eiland Thassos of Limnos. Griekenland is oneindig!

Deze roadtrip uitbreiden? Lees hier verder: 

➡️ Dagtrip naar Thessaloniki

➡️ Van Kavala naar het eiland Limnos 

Kavala op de kaart

Meer lezen

🇬🇧 Translate »