Astypalaia tips | Eilandhoppen vanaf Amorgos & Athene

by Grieksblauw

Astypalaia (of Astypaleia) is een eiland met de typische witte huisjes en smalle steegjes zoals je die ook ziet op Santorini en Mykonos. Het eiland van 96 km2 ligt ook in dezelfde lijn als deze Cycladische eilanden, maar toch is het verborgen gebleven voor de mensenmassa. Eilandhoppen via Athene en Amorgos naar Astypalaia, leek mij een geweldige route. Vanaf Athene moet het toch ook goed te doen zijn?

Niets is minder waar! De bootverbinding met het vasteland is ver te zoeken. Waarom? 30 jaar geleden waren er op Astypalaia nog niet eens hotels. Het handjevol toeristen dat toen hier kwam, sliep in slaapzakken op het strand. De gastvrije Grieken lieten dit niet gebeuren en nodigde ze uit in hun kleine huisjes, stapelden de kinderen op in de slaapkamer van de ouders en de gasten kregen de kamer met “pipobehang”. 

Nu heeft Astypaleia heerlijke (kleinschalige hotels) en wacht op reizigers zoals jij! Maar hoe kom je er dan wel gemakkelijk? Waar kun je het beste verblijven? Wat is er te doen op Astypaleia? Lees mijn Astypalaia tips en je komt er snel genoeg achter!

Astypalaia

Waarom naar Astypaleia | Tips

Hier staat de mooiste kerk van de Dodecanese

Bovenop de berg van Astypalaia staan enkele kerken, maar Portaitissa spant de kroon. Deze kerk wordt door velen de mooiste van de Dodecanese genoemd. Hij is niet zomaar toegankelijk, uiteraard moet er een dame gebeld worden die de poort open doet op kerkdagen. Ik zie een bordje bij de trap: Portaitissa. Dit blijkt geen deur te zijn (porta=deur), maar een heilige Maria. Een van de vele heilige Maria’s die Griekenland heeft. 

Deze Panagia (Griekse Maria) heeft inderdaad iets met een deur te maken. Ze is de poortbewaker en de reden hiervan is weer een fijn verhaal. Deze heilige juf is een evenbeeld van de originele Maria, die is ontstaan doordat een monnik op Mount Athos een afbeelding van Maria tegen een stuk hout heeft geplaatst. Daarna is hij net zo lang gaan bidden, totdat er een exacte kopie in het hout afgedrukt was. Deze afbeelding ging naar deze kerk. Elke ochtend leek er iets magisch gebeurd te zijn: Wanneer de afbeelding op het altaar was gezet, hing ze toch elke ochtend weer boven de deur. Het is misschien een open deur, maar zo kreeg ze de naam Panagia Portaitissa.

kerk astypalaia griekenland
eilandhoppen kos

Het eten op Astypaleia is nog heel Authentiek

Dat dit eiland nog niet is beïnvloed door toeristen is duidelijk te merken, wanneer je het eten geproefd hebt. Eigenlijk kun je nergens een misser maken, maar er zijn wel een paar plekken die je af moet vinken.

Taverna Galini | Vathi (Beste ervaring van deze Atypaleia tips) 
Wanneer de enige geasfalteerde weg op het eiland Astypalaia eindigt, ben je in Vathi. In dit dorp is één restaurant. Hier zit een vrouw aan een tafel, samen met een lammetje en haar moeder. Als ik binnen loop gaat ze de keuken in en wijst naar een briefje waarop staat dat je alles zelf kunt pakken. Ik ga aan mijn tafeltje zitten met uitzicht op een vissersbootje en een wasrek. Net als ik begin te denken dat alles een grap is, komt er een Grieks stel binnen: Het bewijs dat dit een plek is waar de locals komen! Ga hier vooral heen voor de ervaring!

Taverna Gerani | Livadi
Deze taverna dicht aan het strand is een typisch familiebedrijf. Hier schuifelt oma af en toe voorbij met de elektrisch bestuurbare auto van de kleinkinderen en word je omringt door een tros katten die niets tekortkomen. Ik bestelde een keer buiten de kaart om en dat was uiteraard geen probleem. De taverna ziet er kleurrijk en eigentijds uit met een uitbundige Griekse twist. 

Kleine strandjes zonder grote beachclubs en rijen ligbedjes

Als je komt voor een bruisend uitgaansleven, dan was je sowieso niet naar Astypaleia gekomen, denk ik. Hier zijn de stranden niet georganiseerd en mag je op jouw eigen handwerkje gaan liggen. Wel zijn er strandtenten waar je wat te drinken kunt halen of lekker over het strand kunt staren. 

Strand van Livadi
Mijn favoriete plek was het strand dat wel wat faciliteiten had. Livadi ligt op loopafstand van Chora en heeft een strand met bomen en uiteraard heerlijk blauw water. In Livadi zat ik eens bij het fijne Allegro Café voor een Frappé met uitzicht op de ochtendzwemmers. Wanneer je de sfeer hier ervaart, weet je waarom je niet naar Santorini bent gegaan.  

eilandhoppen kos
eilandhoppen vanaf kos

Astypaleia is een duurzaam eiland

Astypalaia gaat het eerste elektrische eiland van Europa worden! In Juni 2021 heeft de Griekse premier het startsein gegeven voor een groots project om de duurzaamheid te optimaliseren en dit eiland een voorbeeld te laten zijn voor de wereld. In samenwerking met Volkswagen zijn er verschillende oplaadpunten geïnstalleerd voor auto’s en scooters en rijdt de politie reeds in deze futuristische auto’s. In 2026 draait dit eiland voor 80% op duurzame energie! Ik verwacht dat de bekendheid van dit eiland hierdoor een boost zal krijgen, dus geniet van haar onbekendheid nu het nog kan. 

 

Hoe kom ik op Astypaleia?

Wanneer je op de kaart kijkt ligt Astypaleia naast Amorgos en lijkt het op de route te liggen naar het Cycladische eiland Santorini. Wie denkt dit eiland wel even toe te kunnen voegen, komt bedrogen uit! 

Eilandhoppen van Athene – Amorgos – Astypaleia

Hoe mooi zou het zijn als je op Santorini kon vliegen vanuit Amsterdam en dan via Amorgos naar Astypaleia kon gaan? Maar wanneer je een route gaat plannen, lijkt deze ideale combinatie minder interessant. De verbinding met de Cycladische eilanden Santorini en Amorgos lijkt onmogelijk, tenzij je weer naar Athene terug vaart. Vanaf daar (Piraeus) gaat maar 1x per week een boot naar het veelbelovende eiland. Daarbij is de reistijd ruim 8 uur en dit is wat mij betreft geen aanrader. 

Eilandhoppen van Kos of Rhodos naar Astypaleia 

Dat dit eiland hoort bij de Dodecanese van Griekenland wordt echt duidelijk als je de bootverbinding met Kos en Rhodos ontdekt! Vanaf Kos kun je met een snelle catamaran in 2 uur naar het eiland varen. Rhodos is een stukje verder. Als je het bijzondere eiland Astypaleia op jouw verlanglijstje hebt staan, kun je het dus het beste combineren met eilanden zoals Leros, Kalymnos en Patmos. De route en vertrektijden van deze snelle ferry zijn in het voorjaar te vinden op de website van Ferryhopper. 

Vliegen vanaf Athene naar Astypaleia

Hoe klein dit eiland ook is, het heeft een vliegveld! Meerdere malen per week kun je vanaf het internationale vliegveld van Athene naar Astypaleia vliegen. >>> prijzen van vliegtickets checken

Waar verblijven?

Als je op Astypaleia bent, dan wil je uitzicht op het kasteel van Chora. Het prachtige Kallichoron Art Boutique Hotel in Astypalia, heeft zonder twijfel het mooiste uitzicht op deze “stad”. Ik heb vaker een berg met witte huisjes en kasteel als uitzicht gehad, maar dit is uniek! Vanaf je bed lijk je het zo aan te kunnen raken! Dit is wat je noemt een MUST stay! 

>>> meer lezen over dit hotel

Omdat het eiland niet zo groot is en niet heel veel accommodaties heeft, kun je in de zomermaanden naast het net vissen. Maar buiten dit seizoen voelt het alsof je het hele eiland voor jezelf hebt. (Samen met de lieve (+/- 1200 ) inwoners)

Tags: Astypalaia tips – eilandhoppen Amorgos Astypalaia Athene

Meer lezen

🇬🇧 Translate »