Astypalaia | Eilandhoppen vanaf Kos

by Grieksblauw
Astypalaia

Eilandhoppen vanaf Kos naar Astypalaia (of Astypalea) is sinds mei 2021 een makkie! Dit eiland hoort bij de Dodecanese van Griekenland, maar het kan verwarrend zijn. Astypalaia ligt namelijk dicht tegen de Cycladen en de huisjes op het eiland zijn ook wit en blauw. Ik wilde graag eilandhoppen naar Astypalaia. Steeds stelde ik het uit omdat het zo afgelegen lag van de andere Dodecanese eilanden en de reistijd te groot leek. Toen kreeg ik het bericht dat een nieuwe veerbootverbinding vanaf Kos zou starten (2 uurtjes varen!). Dus ik pakte mijn koffer en begon het avontuur.

Gastvrijheid in Astypalaia

30 jaar geleden waren er op Astypalaia nog geen hotels. Het handjevol toeristen dat toen hier kwam, sliep in slaapzakken op het strand. De gastvrije Grieken lieten dit niet gebeuren en nodigde ze uit in hun kleine huisjes. De kinderen werden opgestapeld in de slaapkamer van de ouders en de gasten kregen de kamer met “pipobehang”. 

Ik neem aan dat de kinderen toen bedacht hebben om kamers bij te bouwen voor de gasten. Zo ontstonden de kleine vakantiewoningen en uiteindelijk de kleine hotels op Astypalaia. Dit eiland ademt GRIEKSBLAUW! Het rijtje witte windmolens schreeuwen : Gastvrij! Hier! En het kasteel boven op Chora joelt om bezocht te worden.

Lees verder over deze parel van de Dodecanese  >>>

Mooiste kerk van de Dodecanese

Bovenop de berg van Astypalaia staan enkele kerken, maar Portaitissa spant de kroon. Deze kerk wordt door velen de mooiste van de Dodecanese genoemd. Hij is niet zomaar toegankelijk, uiteraard moet er een dame gebeld worden die de poort open doet op kerkdagen. Ik zie een bordje bij de trap: Portaitissa. Dit blijkt geen deur te zijn (porta=deur), maar een heilige Maria. Een van de vele heilige Maria’s die Griekenland heeft. 

 

Poortwachter Maria op Astypalaia

Deze Panagia (Griekse Maria) heeft inderdaad iets met een deur te maken. Ze is de poortbewaker en de reden hiervan is weer een fijn verhaal. Deze heilige juf is een evenbeeld van de originele Maria. Dit is ontstaan doordat een monnik op Mount Athos een afbeelding van Maria tegen een stuk hout heeft geplaatst en net zo lang heeft gebeden totdat er een exacte kopie in het hout afgedrukt was. Deze afbeelding ging naar deze kerk. Maar de eigenwijze tweelingzus hing graag boven de poort. Elke keer als ze bij het altaar was gezet hing ze elke ochtend weer op deze fijne plek. Het is misschien een open deur, maar zo kreeg ze de naam Panagia Portaitissa.

kerk astypalaia griekenland
eilandhoppen kos

Lunch bij Galini in Vathi, Astypalaia

Wanneer de enige geasfalteerde weg op het eiland Astypalaia eindigt, ben je in Vathi. In dit dorp is een restaurant. Het enige in het dorp. Hier zit een vrouw aan een tafel, samen met een lammetje en haar moeder. Als ik binnen loop gaat ze de keuken in en wijst naar een briefje waarop staat dat je alles zelf kunt pakken. Ik ga aan mijn tafeltje zitten met uitzicht op een vissersbootje en een wasrek. Net als ik begin te denken dat alles een grap is, komt er een Grieks stel binnen. Er komen hier echt locals eten. Het eten smaakt mij prima, maar het is met name de ervaring die dit tot een feest maakt.

 

Strandhangen in Livadi

Deze pittoreske badplaats ligt op loopafstand van Chora. Het heeft een strand met bomen en uiteraard heerlijk blauw water. Wanneer je deze rust ervaart dan weet je waarom je bent gaan eilandhoppen vanaf het drukkere Kos naar Astypalaia. In Livadi zat ik eens bij het fijne Allegro Café voor een Frappé met uitzicht op de ochtendzwemmers. 

 

Ook at ik meerdere malen bij de familie taverna Gerani.

  • De taverna ziet er kleurrijk en eigentijds uit met een uitbundige Griekse twist.
  • De keuken is traditioneel en zodra je hebt besteld gaan ze voor je aan de slag.

Ik bestelde een keer buiten de kaart om en dat werd ter plekke klaargemaakt! Uiteraard schuifelt oma af en toe voorbij met de elektrisch bestuurbare auto van de kleinkinderen en word je omringt door een tros katten die niets tekortkomen. 

eilandhoppen kos
eilandhoppen vanaf kos

Duurzaam eiland

Astypalaia gaat het eerste elektrische eiland van Europa worden! In Juni heeft de Griekse premier het startsein gegeven voor een groots project om de duurzaamheid te optimaliseren en dit eiland een voorbeeld te laten zijn voor de wereld. In samenwerking met Volkswagen zijn er verschillende oplaadpunten geïnstalleerd voor auto’s en scooters en rijdt de politie reeds in deze futuristische auto’s. In 2026 draait dit eiland voor 80% op duurzame energie! Ik verwacht dat de bekendheid van dit eiland hierdoor een boost zal krijgen, dus geniet van haar onbekendheid nu het nog kan. 

 

Betoverend uitzicht op een Venetiaans kasteel

Het kasteel van Chora is al van ver te zien en steekt mooi af tegen de blauwe lucht. Het prachtige Kallichoron Art Boutique Hotel in Astypalia, heeft zonder twijfel het mooiste uitzicht op deze “stad”. Ik heb vaker een berg met witte huisjes en kasteel als uitzicht gehad, maar dit is uniek! Vanaf je bed lijk je het zo aan te kunnen raken! Dit is wat je noemt een MUST stay! 

 

Wil je dus iets authentieks opzoeken, ga dan eilandhoppen vanaf Kos naar Astypalaia! Maar let op: Omdat het eiland niet zo groot is en niet heel veel accommodaties heeft, kun je in de zomermaanden naast het net vissen. Maar buiten dit seizoen voelt het alsof je het hele eiland voor jezelf hebt. Samen met de lieve (+/- 1200 ) inwoners. Eilandhoppen is pas echt Grieksblauw geweest als je Astypalaia hebt ontdekt!

Nu je reis gaan plannen?

Handige links:

Mooiste hotels op Astypaleia

Meer lezen

🇬🇧 Translate »