Wat te doen in Athene: tips en gratis views!

by Grieksblauw

Athene is enorm in opkomst en ontving het afgelopen jaar een recordaantal aan bezoekers. Gemiddeld komen 6.4 miljoen toeristen per jaar naar Athene. Ondanks dit grote aantal, lijkt de stad groot genoeg voor ons allemaal en zijn er genoeg activiteiten en bezienswaardigheden. Ik wandel regelmatig over de boulevard van Athene en langs de Akropolis waarbij het nooit té druk is. Het is precies gezellig en er is altijd wel een stoel beschikbaar op de terrasjes met heerlijk uitzicht op de Akropolis. Er is zelfs wat te doen in Athene als het regent! Wel is het aan te raden eerst te bestuderen waar de leuke buurten zitten en te bedenken welke dingen je wilt doen, want in deze miljoenenstad kun je zomaar een verkeerde afslag nemen. Hier deel ik de beste Athene tips voor de leukste dingen om te doen in de hoofdstad van Griekenland!

Athene tips | Hoe ontwijk je lange wachtrijen?

Sommige bezienswaardigheden van Athene zijn best toeristisch, maar mag je zeker niet missen. Met de juiste tips en planning hoef je niet in lange rijen te staan. Of je bekijkt ze vanaf een ander oogpunt! Lees snel verder als je wilt weten wat te doen in Athene.

Beklim de 2 heuvels van Athene en geniet van het uitzicht op de Akropolis

Er zijn verschillende (gratis) uitzichtpunten in de stad. Het uitzicht is zo adembenemend mooi, dat ik elke keer weer terug kom en minstens een uur om mij heen kijk. Vanaf deze plekken heb ik 360 graden zicht over de stad:

Lycabettus hill
Vanuit de winkelstraten in de chique wijk Kolonaki, kun je de trappen van deze kleine berg op wandelen. Als je minder inspanning wilt leveren, kun je ook de kabelbaan nemen (ticket voor 6 euro). Bovenop heb je naast een geweldig uitzicht ook een restaurant, een kerkje en sinds september 2023 is ook het openluchttheater weer geopend.

Filopappou hill
Deze imposante berg ligt tegenover de Akropolis waardoor je” front row” kunt zitten. Bovendien heb je hier geen trappen en is de helling niet te steil. Het voelt eerder als een wandeling door een park, dan een klim. Ook indrukwekkend is dat je aan de zuidkant, bij helder weer, de haven van Piraeus kunt zien.

Tip: Geen zin in een lange wandeling, maar wel genieten van mooi uitzicht vanaf een kleine heuvel? Achter de Akropolis, bij de ingang aan de westkant (niet de hoofdingang), heb je de Areopagus hill. Met enkele traptreden heb je het mooiste uitzicht over o.a. Plaka en het Parthenon van de Akropolis. Dit is de plek waar de democratie is ontstaan! (en mogelijk mijn nummer 1 Athene tips)

akropolis athene

Athene tips | Bekijk de stad tijdens een fietstour!

Het belangrijkste en gemakkelijkste vervoermiddel in Athene is de metro. Voor € 1,20 koop je al een kaartje waar je heel de stad mee door kunt (90 minuten). Echter heeft deze snelheidsduivel ook een minpunt: de metro rijdt grotendeels onder de grond, waardoor je niets kunt zien tijdens de reis. Vooral de eerste dag van jouw citytrip is het aan te raden om een fietstour te doen, zodat je meteen een goed overzicht hebt van de stad. Dit kan zelfs met een Nederlandse gids! Hoewel Athene op veel plekken hectisch is, zijn er genoeg paden waar je veilig en relaxed over kunt fietsen. Een fietstoer met gids of een losse fiets (vanaf 10 euro) boek je het beste bij Bajabikes.

athene zappeion

Zit op een terras met uitzicht op de Akropolis

Hoewel de bekende buurt tussen Monastiraki en Syntagma erg toeristisch is, is Plaka wel iets wat je moet doen in Athene! Zeker in de avond heb je hier het beste zicht op de verlichte Akropolis en daar spelen de restaurantjes met hun aantrekkelijke terrassen goed op in. Ondanks dat ik meestal op zoek ga naar nieuwe ontdekkingen, blijf ik hier toch terugkomen.

Wandel door de steegjes van Anafiotika (Athene tips voor insiders)

Anafiotika is een klein wijkje (enkele straatjes) aan de voet van de Akropolis dat onderdeel is van Plaka. Je kunt hier door de smalle, witte steegjes dwalen en van geweldige uitzichten genieten. Dit typisch Griekse “dorp” is rond 1850 gebouwd door bewoners van het eiland Anafi, die zich in Athene vestigde om te werken aan o.a. het paleis van de koning van Griekenland. Bovendien hielp de bouwstijl met de witgekalkte huisjes en blauwe deuren de aangestelde arbeiders zich snel thuis te voelen.

Tip: Ga niet overdag, maar s ’avonds Plaka in. Na 8 uur in de avond wordt het centrum pas echt gezellig en romantisch. Wandel over Adrianou street en neem plaats bij de vele restaurantjes met uitzicht op de Akropolis en de voorbijlopende mensen.

dingen doen in Athene

Bezoek een rooftopbar waar ook locals zitten

Athene heeft verschillende rooftops waar je een cocktail kunt drinken en een geweldig uitzicht hebt over de stad. De meeste zijn gevestigd rondom Monastiraki square. Als je niet tussen alleen maar toeristen wilt zitten volg dan deze Athene tips op :  Anglais Athens of de “geheime” rooftopbar Ermou 18 (favoriet!). De ingang van beide rooftops zijn een beetje verborgen, dus geef niet te snel op. 

Doe een gratis wandeltour met een local door de stad

Gratis wandeltour? Jazeker! Met Athens Free Tour wandel je in 2,5 tot 3 uur langs de hoogtepunten in het centrum van Athene, inclusief toelichting van een enthousiaste local. Aan het einde van de citytour word je gevraagd om een vrijwillige bijdrage. Hoeft niet, mag wel. 

Ontmoet de Evzonen bij Syntagma

Aan het beruchte Syntagmaplein, waar ooit de grondwet is ontstaan, staat het parlementsgebouw. Dit voormalige paleis maakt een imposante indruk en dat is mooi te zien vanaf de trappen naar het levendige plein. Voor het gebouw staat het monument van de onbekende soldaat, dat bewaakt wordt door de zogeheten “Evzonen”. Elk uur is er een ceremoniële wisseling van de wacht, dus een perfect fotomoment.

Tip: Syntagma square is een bezienswaardigheid op zichzelf. Bij de fontein op het plein staat vaak een muzikant, een kar met koulouri (soort Griekse bagel) en kun je heerlijk mensen kijken. Ga ook het metrostation in als je interesse hebt in grote vitrines met opgravingen.

Wat te doen in Athene? Deze ga je afvinken!

Bezoek de Akropolis 

De Akropolis behoort zonder twijfel tot de populairste en bekendste bezienswaardigheden van Athene. Het Parthenon is het bekendste onderdeel van dit bouwwerk uit 448 v. Chr. en is het vanuit elke hoek van de stad te zien. In 2023 liep het bezoekersaantal op tot 23.000 per dag, dus heeft de regering er een daglimiet op gezet. Ondanks dat dit niet één van de meest originele Athene Tips is, zeg ik je dat dit wel iets is dat je bezocht moet hebben als je hier bent. Laat je niet afschrikken door de lange rij bij de ingang, want een kaartje kun je per tijdsslot (online) reserveren. (Of neem de ingang aan de west-zijde) 

Tip: in de zomermaanden is de Akropolis langer geopend. Boek in dat geval het laatste tijdslot. Vanaf 10 uur in de ochtend arriveren de passagiers van de cruiseschepen, maar einde van de middag loopt deze attractie langzaam leeg. Kijk ook naar de optie om meerdere musea te bezoeken met hetzelfde ticket!

Bezienswaardigheden in Athene die je nog niet kende

Flaneer over de boulevard van Athene

De west- en de zuidkant van de Akropolis heeft een romantische boulevard waar je tegen de avond een romantische wandeling kunt maken. Aan de Apostolou Pavlou street kun je zodra de avond valt naar straatmuzikanten luisteren en hoe dichter je bij station Thiseio komt zul je ook steeds meer stalletjes zien met etenswaar en “hebbedingetjes”. Op de achtergrond kijkt de Akropolis mee, maar waarschijnlijk ben jij degene die zijn ogen niet van dit schitterende bouwwerk kan houden. Halverwege de wandeling zul je een groot aantal terrassen tegenkomen, waar je heerlijk mensen kunt kijken.

Wandel door de National garden

Vanaf de drukke hoofdweg, midden in de stad, loop je zo deze groene oase in. Het park van ruim 15 hectare is aangelegd in de 19de eeuw voor de toenmalige koning van Griekenland. In het park kom je totaal tot rust. Wanneer je onder de hoge palmbomen loopt en de parkieten ziet vliegen, zou je niet denken dat je midden in het drukke Athene bent. Wandel over de mooie wandelpaden en langs de vijver met schildpadden en grote goudvissen en waan je ergens op een Grieks eiland. Aan de zuidkant vind je het indrukwekkende gebouw van Zappeion waar vaak events worden georganiseerd. Maar op de marmeren trappen en naast de grote pilaren maak je ook mooie foto’s!

Tip: Drink een koffie bij de “verborgen” kafenion in het park. Je kunt er zelfs lunchen. De situering van het terras is zeker een bezoek (en een foto) waard.

Tags: Athene tips – tips Athene – bezienswaardigheden Athene – Wat te doen in Athene – Akropolis tips

Wat te doen in Athene? Koukaki is een wijk die ooit vooral voor de kunstenaars was, maar nu is het een gezellige mix van locals en expats. Zeker even doen…

Ontdek wijken waar de locals komen

Wie wil dit niet?! Als je de straatjes van Plaka hebt uitgespeeld, dan is het nu tijd voor de volgende stap. Athene heeft heel veel buurten waar de locals zelf ook graag hun koffie drinken en daarbij uren kletsen met vrienden (met 1 koffie). Dit zijn vaak hele hippe cafe’s waar de toeristen niet de overhand hebben. Een leuke wijk op loopafstand van de Akropolis is bijvoorbeeld Koukaki. Dit is een favoriete wijk, maar de laatste twee jaar is dit geen geheim meer. Hoewel de sfeer in Koukaki nog fijn is, ga ik steeds vaker naar het alternatievere Pangrati. Hier is nog veel te ontdekken voor de echte Griekenland liefhebber.

doen in Athene

Athene tips buiten het centrum | Aanraders!

Ga naar het strand van Athene 

Steden die aan zee liggen zijn schaars in Europa en zeker met helderblauw water! Athene heeft zelfs een gebied dat de Atheense Riviera wordt genoemd. De stranden van de stad kun je binnen 20 minuten bereiken vanaf het centrum. Had je gedacht dat dit op jouw “wat-te-doen-in-Athene lijstje” zou staan? Zet er maar op! 

Koffie drinken op een bouwwerk van 860 miljoen dollar

Het Stavros Niarchos Foundation Centre (SNFC) was een gift in 2012 (opening 2016) van de Stavros Niarchos Foundation aan de Griekse staat van een kleine 860 miljoen dollar. In het complex met een oppervlakte van 210.000 vierkante meter huist een operazaal en bibliotheek, maar is met name een educatief project m.b.t. duurzaamheid. Hoofdzakelijk in het weekend is er in het park van alles te zien en te beleven. Inclusief dansende fontein met Abba muziek.

Tip: Drink een koffie op het dakterras van het SNFC. Vanaf hier kun je de zee zien! (Athene tips voor insiders!)

akropolis

Wat te doen in Athene als het regent ?

Bezoek het grootste museum van Griekenland: Archeologisch museum

Dit is een gigantisch museum 8000 vierkante meter, waar je uren kunt ronddwalen. Het Archeologische museum is gebouwd in 1829 en laat wel 11.000 exposities zien. Zo staan er levensgrote, eeuwenoude beelden en verschillende kostbare vondsten uit heel Griekenland. Mijn favorieten zijn het massief gouden masker van Agamemnon en het mechnisme van Antikythera. Dit 2000 jaar oude tandwielsysteem zou wel eens de eerste mechanische “computer” geweest kunnen zijn! Voor dit museum heb je minimaal 2 uur nodig, dus ideaal om een regenachtige dag door te komen.

Shoppen in Athene

Je kunt natuurlijk de vele musea induiken als het regent, maar ik denk dat er meer mensen blij worden van shoppen tijdens een citytrip. De meeste mensen kennen de gezellige Ermou street wel waar je de bekende ketens kunt vinden, maar als je de zijstraatjes induikt, kun je leuke conceptstores ontdekken. Voor de antiekmarkt en winkeltjes met souvenirs moet je bij Monastiraki square zijn, echter voor de echte parels ga je naar:

  • Shopping malls
    Als het regent in de hoofdstad (of als het bloedheet is), dan kun je een shopping mall induiken. Bijvoorbeeld The Mall Athens en Athens Metro Mall hebben een groot winkelaanbod en bij de laatste kun je zelfs in de foodcourt blijven hangen mét uitzicht over de stad.

  • Luxe winkels
    Voor de grote namen en luxeproducten ga je naar de wijk Kolonaki. In Voukourestiou street schitteren de luxe modehuizen en kun je neerstrijken bij een van de hippe lunchtentjes. Als je geen genoeg kunt krijgen van deze chique vibe, kun je naar de wijk Glyfada. De winkels rondom Esperidon square is een soort van Griekse Rodeo Drive, dus je bent gewaarschuwd.

  • Vintage winkels
    liefhebbers van tweedehands pareltjes kunnen hun hart ophalen in Athene. Dit kan in het centrum o.a. bij Amerikaniki Agora, maar nog leuker zijn de winkeltjes in de exentrieke buurt Exarchia. Winkels als Yesterdays bread zijn al jaren een hit in de stad.  
syntagma athene

Praktische Athene tips

Hoe kom je in Athene?

Athene heeft een aantal rechtstreekse vluchten vanuit Nederland per dag. Hierbij kun je kiezen uit KLM, Transavia en Aegean air. De laatste maatschappij vliegt niet dagelijks rechtstreeks. Mijn voorkeur gaat uit naar KLM omdat deze dagelijks gunstige vliegtijden aanbiedt. Vergelijk de prijzen van de betreffende maatschappijen gemakkelijk op tix.nl

Hoeveel dagen heb je nodig voor een citytrip Athene? 

De afgelopen jaren ben ik zeker 6 keer per jaar in Athene en ik ontdek steeds weer nieuwe dingen. Als je de sfeer echt wilt proeven, dan is een citytrip van 4 dagen in Athene ideaal. Zeker als je het strand ook wilt meemaken. In 3 dagen kun je een indruk hebben van de stad, maar dan heb je niet veel tijd om de fout in te gaan. Gelukkig heb je de bovenstaande lijst met tips!

Waar verblijven in Athene?

De wijken rondom de Akropolis zijn aangenaam en veilig, maar kunnen ook best prijzig zijn. Het is heel verleidelijk om een goedkope accommodatie in Athene te kiezen, dat net iets verder van het centrum ligt. Het kan ook zijn dat je dat bewust kiest, om juist meer tussen de locals te verblijven en een minder toeristische wijk te ontdekken. Mijn artikel over de leukste wijken van Athene lees je hier.

Bijzondere Airbnb op loopafstand van de Akropolis 

Wil je een ruim verblijf dichtbij de Akropolis, maar wel weg van de drukte? In de knusse wijk Mets verblijf ik regelmatig bij deze Airbnb met de meest romantische binnentuin! Ontvang een korting door de eigenaar eerst te mailen met de kortingscode: Grieksblauw

doen in Athene

Wat is de beste tijd om te reizen naar Athene?

Athene is het gehele jaar een geschikte bestemming voor een stedentrip. Echter de maanden juli en augustus hebben niet mijn voorkeur aangezien de stad dan echt te warm is tussen 11 en 5 uur. Ik heb het dan over temperaturen van 40+ graden! Hoewel Athene een strand heeft, is het in die periode alleen aan te raden als stop-over voordat je naar de eilanden gaat. Daarentegen heb je ook de haven van Athene als optie om te verblijven!

Tip: als je voor de vele musea naar Athene gaat, dan is de periode november tot april aan te raden. In die maanden zijn veel musea te boeken met een korting van 50% op de reguliere toegangsprijs.

Nu je weet wat te doen in Athene, heb ik je hopelijk ook enthousiast gemaakt over de rest van Griekenland! Wil je meer lezen over de plekken waar de gemiddelde toerist niet komt? Check dan ook de volgende artikelen:

Meer lezen

🇬🇧 Translate »