Rafina – Fietsen aan de oostkust van Athene

by Grieksblauw
rafina griekenland

Fietsen naar de Havenplaats Rafina

Toen ik de smaak te pakken had van het fietsen, ging ik van Artemida naar de havenplaats Rafina 🚲 ❤️. In mijn rugzak een flesje water 💧 en een puntpaprika 🌶. Ik had haast, want het was een flink eind fietsen. Ik sjeesde over de drukke hoofdweg waar de obers 🧔🏻🧔🏽👨🏼‍🦳 voor de taverna’s knikten als ik langsfietste. Het heeft vannacht geregend 🌧 en nu de zon 🌞 weer door komt, komen ook de dorpsgekkies naar buiten.

Van Artemida naar Rafina

Op een bankje aan de boulevard ligt een dame in knalroze badpak🩱 te bellen. Ze lacht luid 👄met haar donkere stem en rinkelt met haar glimmende armbanden 💎 . Op het strandje verderop herken ik de bolle Griek met zijn auto en luide bouzouki. Zal ik even groeten? Nee, vandaag fiets ik door naar Rafina. Daar is de haven voor de 🚢 veerboten naar de Cycladen. Hier zou wat meer reuring 🎭kunnen zijn dan het badplaatsje waar ik verblijf.

Havenstad in winterslaap

Aangekomen bij de haven leek de stad Rafina al in winterslaap 😴. Alleen bij het voortreffelijk onderhouden kerkje boven de haven stopte regelmatig een auto voor een weesgegroetje. Ook toen ik net een selfie 🤳 maakte met de puntpaprika 🌶 in mijn mond. Met het schaamrood op de kaken 😊richt ik mijn aandacht op een voorbij schuifelende schildpad🐢 . Ik mis de kleurrijke 👩‍🎤dorpgekkies. Een beetje gekkigheid is zo gek nog niet. Rafina kan ik weer afvinken. ✅ ✅ ⠀⠀⠀⠀⠀

Over omgeving Rafina

De oostkust van Griekenland zat al een tijdje in mijn hoofd omdat daar ook de haven van Rafina is. Havenplaatsjes zijn altijd levendig en een Griekse kustlijn heeft vaak een fijn strand. Als je aankomt vanuit Nederland is dat toch het eerste wat je wilt zien?!  

Het is maar een minuut of 30 rijden vanaf het vliegveld van Athene. Ideaal voor een tussenstop voordat je naar de eilanden gaat. De haven van Rafina is kleiner en minder chaotisch dan de haven van Piraeus, (Athene) maar voor een mooi strand ging ik 10 kilometer zuidelijker zitten. Daar liggen badplaatsen Artemida (Loútsa) en Vravrona. 

Hippe beachbars & stranden in omgeving Rafina

In Artemida zijn hippe beachbars te vinden zoals Albatross beachbar en Enalio (favoriet!) waar ik meteen het vakantiegevoel te pakken had. Aan de boulevard zijn verschillende taverna’s, maar de echte Griekse sfeer voelde ik bij Ta Delfinia aan een typisch Grieks pleintje. Verder noordwaarts is een gedeelte te vinden waar veel surfers rondhangen inclusief beachbars in die stijl, maar in Oktober waren deze gesloten. 

Aangezien ik toch dol ben op fietsen ben, fietste ik door naar Vravrona. Hier was een overzichtelijk, breed zandstrand met één grote strandtent. Voorbij het strand van Vravrona vind je een luxe resort met de naam Dolce Attica Riviera  Dit is een prachtig onderhouden (gerenoveerd) resort waar ik flink wat Nederlands heb gehoord. Niet helemaal mijn “kopje thee”, maar ik kan mij goed voorstellen dat je hier een weekendje neerstrijkt. Mocht je hier een kijkje gaan nemen, dan is het baaitje net naast het resort zeker een aanrader!. 

Het luxe resort Dolce Attica Riviera
FYI: Bekend bij Nederlandse Touroperators
wesley rafina griekenland
Ik fietste van Artemida naar Vravrona
rafina strand
Vravrona beach in oktober

Rafina & omgeving is typisch Grieksblauw omdat...

Dat je een lokale (KTEL) bus moet pakken is al heel avontuurlijk. De bus is nog goedkoper dan de airport buslijnen X95/X96 die ik standaard neem als ik richting Athene of Piraeus ga. Binnen een half uur nadat je het vliegveld afgelopen bent, kun je al je voeten in het zand van het Artemida Beach zetten. Ideaal als je nog geen zin hebt in de hectiek van de stad. Alles is hier aanwezig om even bij te komen van je vlucht voordat je de boot pakt naar de Cycladen.

Het stukje tussen Rafina en Vravrona is vrij vlak, dus het is hier heerlijk rond fietsen. Ik had een fiets bij mijn accommodatie, dus daar heb ik gretig gebruik van gemaakt. De dorpjes zijn kleinschalig, maar er zijn wel wat mogelijkheden voor vertier in Artemida.

rafina oostkust griekenland airbnb
Mijn Airbnb in een typisch buurtje met onverharde straten, stroomdraden in de lucht èn bananenboom
griekenland analio rafina
Aan het strand van Artemida zitten fijne restaurantjes en deze favoriet: Analio
Boven de haven van Rafina staat dit mooie kapelletje. Ik heb er veel gezien, maar deze was wel erg fotogeniek!

Rafina & omgeving op de kaart

Meer lezen

🇬🇧 Translate »