Rafina Griekenland | Athene haven met strand

by Grieksblauw

Rafina Griekenland is de tweede haven van de regio Attica en verwelkomt jaarlijks 2 miljoen passagiers. Gelegen aan de noordoostkust van Athene, is het de perfecte springplank naar de Cycladen en andere eilanden in de noordoostelijke Egeïsche Zee. De meeste eilandhoppers gaan rechtstreeks naar het centrum van Athene om vanuit daar naar de grootste haven te gaan. De bekendere haven van Pireaus, heeft meerdere ingangen en de omgeving er omheen kan een hectische indruk geven. In de haven van Rafina liggen de veerboten op slechts een steenworp afstand van de ingang, waardoor het reizen een eitje wordt. (én stukken relaxter)

Veel toeristen nemen de boot vanuit de grote haven van Piraeus, omdat ze geen weet hebben van dit alternatief op slechts 30 minuten vanaf het vliegveld van Athene. Als je op zoek bent naar de snelste en gemakkelijkste manier om de eilanden Andros, Tinos en Mykonos te bereiken, dan is Rafina jouw startpunt.

rafina griekenland

30 minuten rijden vanaf het vliegveld

De oostkust van Athene is interessant, omdat het maar 30 minuten rijden vanaf het vliegveld is. Als je aankomt vanuit Nederland wil je toch meteen op het strand neerploffen? Daarom ging ik naar de badplaatsen Artemida (Loútsa) en Vravrona. Dit zijn de meest aantrekkelijke stranden in de buurt van Rafina.

Hippe beachbars & stranden in omgeving Rafina Griekenland

In Artemida zijn hippe beachbars te vinden zoals Albatross beachbar en Enalio (favoriet!), waar ik meteen het vakantiegevoel te pakken had. Aan de boulevard zijn verschillende taverna’s, maar de echte Griekse sfeer voelde ik bij Ta Delfinia aan een typisch Grieks pleintje. Verder noordwaarts is een gedeelte te vinden waar veel surfers rondhangen, inclusief beachbars in die stijl. 

Vravrona heeft een overzichtelijk, breed zandstrand met één grote strandtent. Voorbij het strand van Vravrona vind je een luxe resort met de naam Dolce Attica Riviera  Dit is een prachtig onderhouden (gerenoveerd) resort waar ik flink wat Nederlands heb gehoord. Niet helemaal mijn “kopje thee”, maar ik kan mij goed voorstellen dat je hier een weekendje neerstrijkt. Het is comfortabel en prachtig aangelegd. En dat zo dicht bij Athene. Mocht je hier een kijkje gaan nemen, dan is het baaitje net naast het resort zeker een aanrader. 

Het luxe resort Dolce Attica Riviera
FYI: Bekend bij Nederlandse Touroperators

Mogelijke veerbootroutes vanuit Rafina Griekenland

  1. Noordelijke Cycladen: Rafina Griekenland is jouw toegangspoort tot Andros, Tinos en Mykonos. De reistijden variëren, met Rafina-Andros in 1-2 uur, Rafina-Tinos in 2-3 uur en Rafina-Mykonos in 2,5-4 uur.
  2. Centrale en Zuidelijke Cycladen: In de zomer zijn er overvloedige veerboten van Rafina naar Cycladische pareltjes zoals Milos en Santorini.
  3. Kreta: Geniet van wekelijkse zomerverbindingen naar Heraklion op Kreta vanuit Rafina, met een reistijd van ongeveer 9 uur, vaak via centrale Cycladische eilanden.
  4. Noordoostelijke Egeïsche Zee: Ontdek directe zomerverbindingen van Rafina naar Ikaria en Samos.
wesley rafina griekenland
onderweg naar Vravrona
rafina strand
Vravrona beach in oktober

Hoe bereik je Rafina Griekenland vanaf luchthaven Athene

De haven van Rafina ligt op 30 minuten rijden van het vliegveld van Athene. Wanneer je geen auto huurt, heb je de volgende opties:

Intercitybus (KTEL): De bushalte bevindt zich recht tegenover de ingang van het Sofitel Hotel, tussen aankomstuitgang 2 en 3. Dit zijn dus niet de haltes precies voor de uitgang, maar je moet de weg oversteken. De bussen vertrekken ongeveer elk uur en de reis duurt ongeveer 30 minuten. De ticketkosten van de luchthaven naar Rafina Griekenland bedragen € 4 en kinderen onder de 6 jaar reizen gratis!

Taxi: Volg de aanwijzers in de aankomsthal naar de taxistandplaats. Afhankelijk van het verkeer kan de rit 20 tot 40 minuten duren. De kosten bedragen ongeveer € 35-40 overdag en € 50 met het nachttarief (00:00-05:00 uur).

Tags: Rafina haven – Rafina Griekenland – Haven Athene – Vravrona – Artemida – Eilandhoppen Rafina 

Wil je net als ik naar de Griekse plekken die nog niet iedereen kent? Lees dan ook de volgende tips:

Meer lezen

🇬🇧 Translate »