Dimitsana in Griekenland voor een portie avontuur

by Grieksblauw
Dimitsana, peloponessos

Dimitsana ligt op 2,5 uur rijden van Athene en is een prachtige omgeving voor avontuur ! In Februari reed ik in 1,5 uur vanuit het mooie Nafplion naar dit dorp en de lente was al in volle gang. Doordeweeks had ik in deze periode de gehele vallei (en dorp) voor mijzelf, maar in het weekend komen stadse Grieken hier voor frisse lucht en vertier in het dorp. Dit gebeurt alleen in de wintermaanden en zeker als er sneeuw is gevallen. Dimitsana is voor de Grieken dé plek om te verblijven als je van skieen houdt. Binnen 30 minuten sta je op de skipiste van Mainalo en s’avonds kun je gezelligheid vinden in de kronkelige straatjes van het dorp. Maar ik kwam voor de prachtige lente naar deze omgeving!

Ik logeerde tegenover het gebouw met de meest belangrijke geschiedenis van Dimitsana: De school, met daarnaast de bibliotheek. In deze oude school (18de eeuw) werd de opstand tegen de Ottomanen bekokstoofd en de bibliotheek ligt vol met eeuwenoude boeken en rariteiten. Het deed mij eerder denken aan een gigantische zolder van een oude oom, want veel objecten staan gewoon op de grond of op een kastje. Hier zie je geen vitrines of rijen met boekenkasten. Ooit waren hier veel meer boeken aanwezig, maar in de oorlog tegen de Ottomanen zijn er veel gesneuveld.

Dimitsana zat vol met buskruit

Dit dorp was in tijden van oorlog heel belangrijk voor Griekenland. Het avontuur was toen te vinden in de kilo’s buskruid dat hier gevonden werd. Zoveel dat er genoeg was om heel Griekenland te voorzien van minutie. Nu werd deze niet verstuurd in doosjes, maar in bladzijdes uit de honderden waardevolle boeken uit de bibliotheek. Vandaar dat de boekenkasten daar zo uitgedund zijn en plaats hebben gemaakt voor net zo waardevolle rariteiten. Ik durf te wedden dat de Griekse Heldin Bouboulina ook zo’n envelopje heeft ontvangen in haar huis op Spetses.

Griekenland avontuur

De ruige natuur rondom Dimitsana is de ideale omgeving voor avontuur in Griekenland

Hier kun je goed raften op de Lousios rivier en hiken in de vallei. Ik ging voor een wandeltocht naar de opvallende Kloosters langs de Lousios rivier. De Griekse Mythologie zegt dat oppergod Zeus hier als baby voor het eerst gewassen is door beeldige nympfen en daar wilde ik wel een glimp van opvangen!

Monniken vonden dit ook een perfecte plek om te schuilen en bouwden langs de rivier verschillende kloosters. Ik ging naar het klooster ter hoogte van het dorp Stemnitsa. Je zou vanuit Dimitsana (startpunt bij het Watermolen museum) kunnen gaan wandelen, maar ik pakte de auto en reed naar Stemnitsa waar een “slingerdeslanger-weg” je langs de mooite uitzichten naar beneden leidt.  Aan het einde hiervan vind je een kleine parkeergelegenheid naast een kerkje. Vanaf hier is het nog maar 15 minuten wandelen naar het indrukwekkende klooster van Prodromos in de rots.  

Griekenland avontuur

Ik was op zoek naar avontuur in Griekenland en bezocht deze omgeving in Februari.  Ik was toen de enige bezoeker., maar bij binnenkomst stond de koffie en koek voor meerdere mensen klaar. De vriendelijke Monnik  die mij welkom heette leek mij verwacht te hebben.

Ik bezocht de kapel en daarna nam ik het trappetje naar boven. Hier stond ik op het balkon dat uitkeek over al het groen en de robuuste bergen. Mijn aandacht werd getrokken door een oude monnik op het bankje op dit balkon. Het was de meest vriendelijke man en vol trots vertelde hij dat hij 97 jaar was en genoot van het uitzicht.

Mijn dag was compleet, dus ik bleef hier nog even genieten van de bloemenpracht die mij deed denken aan een paradijs. Klik hier voor meer wandelroutes langs de rivier.

Griekenland avontuur

Niet vergeten te bezoeken tijdens jouw avontuur in Griekenland 

Water power Museum:  Indrukwekkend museum waar flink wat geld in is gepompt op een top-lokatie

Café/ Bistro Pano – Kato is een sfeervolle plek waar je heerlijk een koffie of drankje kunt doen om bij te komen van je avontuur of de dag kunt beginnen. Pano-Kato betekent Boven – beneden omdat de eigenaar ook een cafe heeft gehad boven het dorp en liep dus vaak van boven naar beneden.

Mijn accommodatie in Dimitsana

Ik verbleef bij Guesthouse Theonimfi bij gastvrouwen Eirini & Thefi. Deze twee dames kennen het gehele dorp en omgeving. Zij ontvingen mij alsof ik ze al jaren kende. Als je tot de gelukkigen behoort die van hun ontbijt mag genieten, ga je zeker niet met een lege maag op pad. Ik durf gerust te zeggen dat hier het beste ontbijt van het dorp wordt geserveerd. Naast kamers in het guesthouse hebben ze tegenover de B&B ook een heel huis dat je kunt huren. Hier heb je vanaf de bovenste verdieping uitzicht over het dal en zie je het Griekse leven in Dimitsana langs komen.

Zet Dimitsana op je lijstje voor jouw roadtrip naar bijvoorbeeld het watervallen paradijs Messinia

Nieuwsgierig naar meer Grieksblauw avontuur? Lees dan ook:

➡️ Nafplion was de eerste hoofdstad van Griekenland

➡️ Eiland Patmos is een openbaring

Meer lezen

🇬🇧 Translate »