Messinia Griekenland: Tips & Bezienswaardigheden

by Grieksblauw

In het zuid-westen van het vasteland van Griekenland ligt de streek Messinia. Hier komen de meest sappige olijven en dikste watermeloenen vandaan, want Messinia Griekenland is rijk aan water! Hier vind je nog tot laat in het jaar stromende watervallen en een prachtige groene natuur. Dit stuk van de Peloponnesos ligt aan de ionische zee waar het water knalblauw is, maar zonder de mensenmassa. En dat terwijl er genoeg te doen en te zien is! Je kunt je bijvoorbeeld vergapen aan het indrukwekkende oude Messini of uitgaan in de stad Kalamata. Als je van mooie natuur, ruige stranden en watervallen houdt, dan is Messinia een ideale match!

Messinia Griekenland

Wat te doen in Messinia Griekenland

Voidakilia beach: Droomplek in de Peloponnesos

Messinia is een groot natuurgebied met veel stranden. Vaak zul je erop geattendeerd worden dat er schildpaddeneieren kunnen liggen, maar toch is alles nog toegankelijk. Voidakilia is een strand waar velen speciaal voor deze kant op komen. De maanvormige kustlijn en het strakblauwe water is heel fotogeniek en aantrekkelijk. Als we de vertaling van naam van het strand moeten volgen, is het de vorm van een “koeienbuik”. Aan het einde van het zachte zandstrand, kun je via de duinen en een uitdagend pad de berg beklimmen naar het sprookjesachtige kasteel van Navarino. Vanaf de poort kun je de vormen van het strand goed op de foto zetten. Wat een droomplek!  

Zeilen langs de onbewoonde eilanden voor de kust van Messinia

Voor de kust van Messinia liggen een aantal onbewoonde eilanden. Vanaf mijn balkon zag ik elke ochtend het eiland Proti liggen. Ookal heeft het vasteland van Griekenland veel te bieden, een uitstapje naar een eiland is altijd feest. Zeker als ze onbewoond en rustig zijn!

Vanuit het dorp Marathopolis mocht ik naar het eiland varen met Ionian Sail. We werden afgezet op het privé strandje met het bekende Grieksblauwe water en bijna wit zand. In dit prachtige water ligt een scheepswrak waar je de mooiste vissen kunt spotten. Dat het eiland een magische waarde had blijkt uit de tientallen namen die ooit door koopvaarders in de rotsen zijn gekrast. Dit zou ze helpen om weer veilig terug te keren na hun avontuur op zee.

>>> Meer weten over de dagtochten met Ionian Sail

Messinia Griekenland

Drink wijn uit Messinia op een Griekse wijngaard in de Peloponnesos 

Ik beleefde de betekenis van “Bourgondisch” op de wijngaard van Domaine Dereskos op korte afstand van mijn accommodatie Agrikies. Theo Dereskos ontving ons als vrienden en liet ons een kijkje nemen achter de schermen van zijn wijnhuis. Boven op de heuvel stond een grote, zware eikenhouten tafel die al snel vol stond met zijn liefdevolle wijnen. Hier hadden wij prachtig uitzicht over de groene wijnranken en de ondergaande zon. Theo zit vol met verhalen en bij elk proefglas had hij wel een leuke anekdote. In vloeiend Engels vertelt hij je alles over zijn liefde voor wijn, maar een kletspraatje over de perikelen in het naastgelegen dorp is (na 5 glazen) toch wel de kers op de taart. Heel Grieks!

Messinia Griekenland

Watervallen paradijs : Polylimnio & Neda 

De natuur van Messinia in de Peloponnesos is adembenemend mooi. Doordat deze omgeving zo rijk aan water is, is het hier prachtig groen en is er op elke hoek een waterval te vinden. Ik was wat sceptisch toen ik er over hoorde, omdat ik vaak een waterval “met een mager pisstraaltje” ontmoette. Maar bereid je maar voor op de meest natte watervallen die je ooit gezien hebt!

>>> Meer over de watervallen van Messinia Griekenland

Wandel over de boulevard van Kalamata

Kalamata is stad met een strand! Langs de boulevard heb je verschillende beachclubs en taverna’s met indrukwekkend zicht op het Taygetos gebergte (2404 m). Uiteraard kun je je in het centrum prima vermaken en smullen van de Griekse keuken. Kalamata is nog niet door veel toeristen ontdekt, dus de taverna’s zijn gedreven om de kieskeurige Griek te “pleasen”. Doe daar jouw voordeel mee!

Eet en drink in de leukste Griekse dorpjes van Messinia Griekenland

Pilos
Dit stadje is zeer beroemd (of berucht) in Griekenland. Voor de kust van het stadje Pilos ligt de Baai van Navarino waar in 1827 een enorme zeeslag plaatsvond omwille de onafhankelijkheidsstrijd. Na een bezoek aan het kasteel zat ik hier heerlijk op het plein onder de plataan. Aan het water (Tsamadou straat) heb je een aantal fijne taverna’s die op zondagmiddag goed bezocht worden. Wij zaten bij Four Seasons (niet te verwarren met de hotelketen) en aten heerlijk Grieks met leuke bediening.

>>> Gluren bij het chique resort van Cost Navarino 

Gialova
Gialova

Gialova
Wat een verrassing is deze boulevard. Deze plaats bestaat uit een boulevard met restaurantjes en cafe’s. Er omheen staan een aantal kleinschalige hotels en appartementen. Ondanks dat het vrij nieuw is, doet de sfeer heel authentiek en gezellig aan. Hier heb je taverna’s en cafe’s voor elk budget. Wij zaten regelmatig bij Kafeneio Akti en bestelde een typisch griekse tapas (Micro Mezzede) bij ons drankje. Dit is de plek als je local gaat! Maar Gialova heeft ook hippe cocktailbars zoals Notios aan het einde van de boulevard. Eten deden we bij Elia Kortom, hier kun je tot laat in de avond op en top vakantiesfeer proeven!

Kyparissia
Het dorp Kyparissia is van de Grieken, maar jij mag er ook een stukje van. Dat is te zien aan de renovaties die hier gaande zijn. Alle straten worden strakgetrokken om de toerist te verwelkomen. Hoewel het toerisme deze stad met breed strand al wel weet te vinden, is het hier nog heel local. Wanneer je de oude stad opzoekt in het hogere gedeelte tegen de berg, zul je een knussere sfeer vinden. Naast het kasteel en dicht bij de kerk is een mooi gerenoveerd straatje/pleintje te vinden waar je het bekende Griekse eilandgevoel kunt ervaren. Uiteraard is er ook een uitkijkpunt waar je al “ijsjes likkend” kunt genieten van een geweldige zonsondergang.

>>> Bekijk deze accommodatie met zeezicht en luxe zwembad in Methoni (fijn strand!)

Messinia Griekenland

Oud Messini is een citytrip terug in de tijd.

Op 30 km van Kalamata ligt één van de belangrijkste archeologische opgravingen van Griekenland. Niet gek dus dat ik hier een “wauw-momentje” had. Oud Messini is gigantisch en sommige delen lijken nog onaangetast. Ik kan mij goed voorstellen hoe het was om hier in het jaar 369 jaar v. Chr. rond te lopen. Bij aankomst, in het boven de vallei gelegen dorpje Mavromati, kreeg ik een goede indruk van de uitgestrektheid van de oude stad. Het is onmogelijk om deze legendarische plek “even” aftevinken van de Messinia-to-do lijst. Ik wandelde uren langs de tempel, de 2 amfitheaters, het stadion en at een broodje onder de olijfbomen. Dit is niet zomaar een openluchtmuseum, het is een citytrip.

tags: Messinia Griekenland – autohuur Messinia – Verblijven Messinia – Griekenland Messinia – Messinia tips

Verblijven bij Agrikies country retreat

Verblijven in Messinia Griekenland

Messinia heeft een oppervlakte van bijna 3000 km2 en is rijkelijk bezaaid met bezienswaardigheden. Een strategische locatie van jouw accommodatie is dus van belang. Ik verbleef bij Agrikies country retreat. Dit paradijsje tussen de olijfbomen biedt alles wat je nodig hebt voor een ultieme relax vakantie. Het voelt alsof je op het platteland van Griekenland bent beland, maar dan nippend aan een cocktail op een loungebed. Als de nacht valt zie je hoe helder de sterren kunnen zijn en hoe de maan voldoende licht geeft om je slaapkamerdeur te vinden. En toch ligt het stadje Pilos en de derde grote stad van de regio (Kyparissia) maar op 30 minuten afstand. Dit is hemels en totaal “back to nature”, met een perfect Wifi-signaal.

>>> Beschikbaarheid en prijzen bekijken van deze accommodatie

Wil je een bijzondere accommodatie, maar dan wel een pakketreis waar alles voor je geregeld is? >>> Dan is deze reis mogelijk iets voor je.

Griekenland met kinderen

Hoe bereik je Messinia Griekenland

Vliegtuig
Vanuit Nederland vliegt er drie keer per week een rechtstreekse vlucht naar de luchthaven van Kalamata. Als je op tijd boekt, kun je al voor €200,- een retour vinden.

>>> Bekijk tarieven vliegtickets naar Kalamata

Auto
Dat Giekenland grootse plannen heeft met Messinia is te zien aan de mooie weg die is aangelegd tussen Kalamata en Athene. Het is heel aantrekkelijk een roadtrip uit te stippelen vanaf de luchthaven van Athene. In 2 uur en 45 Minuten kun je in Kalamata arriveren.

Autohuur in Messinia (kortingscode!)

Hoe comfortabel als er op de luchthaven een auto voor jou klaar staat?! Bij Master holiday Kalamata regel je dit online. Als je wilt kun je de communicatie zelfs in het Nederlands doen, aangezien het een Grieks-Nederlandse familiebedrijf is. Boek op tijd, want met deze eerlijke en scherpe prijzen gaan de auto’s als warme broodjes.

>>> Tarieven en beschikbaarheid van een huurauto bekijken bij Master Holiday Kalamata 

Tip: Gebruik de kortingscode: MHKBLAUW2024 bij het boekingsproces en geniet van een Griekblauw korting!

Meer lezen

🇬🇧 Translate »