Limnos Griekenland | Ze moeten het nog ontdekken!

by Grieksblauw

Limnos is een authentiek Grieks eiland

Vanaf de havenstad Kavala in Noord Griekenland, nam ik de boot richting Limnos. Het 8ste grootste eiland van Griekenland is 476 km2 groot en ik had gehoord dat Limnos Griekenland of Lemnos nog “unspoiled” zou zijn. Na 4 uurtjes varen arriveerde ik inderdaad op een prachtig authentiek Grieks eiland waar hoofzakelijk de Griekse toerist vakantie vierde.

Limnos Myrina

Op Limnos Griekenland is toerisme niet het belangrijkste

Wanneer de Grieken de overhand hebben op een plek in Griekenland, dan is dat voor mij o.a. het teken dat het eten goed moet zijn. Deze belofte kan Limnos met gemak inlossen! Overal op het eiland zijn fijne restaurants te vinden. Vooral in de hoofdstad Myrina waar het s’ avonds lekker levendig is. Op Limnos is toerisme slechts “een extraatje”. Het vertier hier is dus ook vooral voor de locals (17.000 inwoners) en een beetje voor jou en mij. En ik was er om voor jou wat Grieksblauwe pareltjes te belichten.  

Limnos beach
Limnos strand

De zandstranden van Limnos Griekenland 

Het zeewater is kraakhelder, maar eerder lichtgroen dan blauw. Dit concludeerde ik eerder in het Noord-oosten van Griekenland. Desalnietemin zijn de stranden op Limnos Griekenland stuk voor stuk heerlijk. Verwacht geen hippe beachclubs, maar wel plekken met service, (gratis) ligbedjes en goede cocktails.

Voor een zandstrand hoef je niet ver te zoeken, want de hoofdstad Myrina heeft hele fijne stranden op loopafstand. Op Paralia Romeikos vind je taverna’s met een paar rijen ligbedjes. Hier kun je dus ook nog eens lekker eten. Als je naar de andere kant van Myrina loopt, kom je bij Paralia Nea Maditos. Hier heb je ook ligbedjes met service (alleen drankjes en eenvoudige hapjes). Op dit strand was ik vaak te vinden omdat het hier fotogeniek is en vanaf je ligbedje kun je de veerboot richting het vaste land zien gaan. Het witte kapelletje van de heilige Nicholas op links maakte het Griekse plaatje helemaal compleet.

Ondanks dat Authentiek Limnos een vulkanisch eiland is, heeft het lichte zandstranden

Op enkele minuten rijden van Myrina ligt Platy. Dit is een kleine badplaats en het strand biedt dan ook verschillende “beachbars”. Denk hierbij niet aan de bars die je kent van de andere eilanden, maar eerder foodtrucks met ligbedjes en een speakerboxje. Je zal je verbazen wat voor lekkernijen er uit die trucks kunnen komen.

Wanneer je richting het oosten rijdt, dan kom je bij de tweede haven van het eiland. Hier ligt het tweede “grootste” dorp Moudros. Dit kleine dorp is van grote historische waarde voor Limnos Griekenland. Ten eerste is het mogelijk de beste natuurlijke haven van de gehele mediterrane. Daarnaast is de ligging van deze haven in het verleden heel belangrijk geweest, omdat het eiland precies tegenover de doorgang richting de zwarte zee ligt.

Ik ging naar dit dorp voor Megalo Fanaraki. Deze plek met leuke foodtruck zorgde voor een ideale stranddag. Het strand heeft net als alle andere stranden fijn zand en het water is kraakhelder. Hier hangt een jeugdige, locale sfeer. Na het “strandhangen” kun je lunchen bij To Kyma. Deze taverna is mooi gepositioneerd onder bloeiende bomen en hier kun je het lokale gerecht flomaria (met een haantje en tomatensaus) proberen.

limnos restaurant
Restaurant Palia mas yeitonia
Limnos restaurant
Met de chef

Op een authentiek eiland als limnos eet je natuurlijk goed!

Uiteraard ben ik wel iets gewend van Griekenland, dus mijn standaard is hoog. En waar Grieken vakantie vieren, daar mag je wel een goede keuken verwachten. Op advies ging ik richting het dorp Sardes om een veel besproken taverna te bezoeken. Bij aankomst zag ik dat deze plek door velen al was ontdekt. Daarom ging ik naar de buren. En met succes! De toko heet Palia mas yeitonia en heeft een chef uit Athene in de keuken staan. De gerechten waren prachtig en naar mijn mening zelfs sterwaardig. Uiteraard was de prijs ook erg goed te doen. Net als zijn buurman kom je hier niet voor de mooie entourage, maar voor de rijkelijk gevulde tafel waarbij je je vingers af zult likken.

Op een middag parkeerden we de auto in het dorpje Kornos. Hier was precies èèn hotspot waar alle locals van het dorp zaten. Dit cafe heet Tam Toom en is DE AANRADER als je van local en heel Grieks houdt. Het is niet echt een taverna, maar hier kom je voor een drankje of koffie. Geheel op z’n Grieks krijg je bij je wijntje een plateau met een proeverijtje van Griekse hapjes. Ik ben deze Griekse gewoonte wel gewend, maar dit was een feestje.

Op Limnos Griekenland ontbijt je Bougatsa op het dorpsplein

Op zondag ging ik op zoek naar de plek waar de locals na de kerk rondhingen. Ik belandde op een plek waar heerlijke Bougatsa te halen was. Aan Plateia Ipsiplis is een bakker te vinden met een terrasje. Bij Achni kai Kanella (Icing and Cinnamon) schoof ik de beste Bougatsa naar binnen en kon ik uren kijken naar de mensen die arriveerden. Hotspot twee op zondagochtend was op een sjiekere lokatie. Naast de prachtig gepositioneerde kerk Agia Paraskevi (dichtbij Kastro) vind je Nefeli All day Bar. Toen ik de trap op kwam lopen hoorde ik het gezellige “geroezemoes” al. Geen idee wat ze hier serveren, maar de sfeer zat er al goed in.

Panagia Kakaviotissa
Trap naar de kerk
Kakaviotissa limnos
De verborgen kerk

Panagia Kakaviotissa | Kerk zonder dak

Ook al zijn er weinig bergen op het eiland, wandelen kun je er zeker. Op de Kakavos berg staat de kerk Panagia Kakaviotissa. Deze kerk is gebouwd in 1416, staat boven op een berg en toch is ze niet te zien van veraf. De kerk is de enige kerk ter wereld zonder dak en is verborgen in een grot. Om de kerk te bezoeken mag je 20 minuten klimmen via een eenvoudige trap. Onderweg heb je prachtige uitzichtpunten over het eiland. De monniken hebben het perfect weggestopt, want tot het laatste moment heb je nog niet het idee dat je een kerk gaat vinden. Ik kan mij voorstellen dat de Ottmanen en piraten zich een ongeluk hebben moeten zoeken naar deze plek, maar ik was er!

De volgende stop was het Faraklou Geological Park. Dit is een ‘gekkige’ plek. Doordat hier ooit het hete lava de koude zee in stroomde, zijn grappige en indrukwekkende vormen ontstaan. Leuk fotomoment én besefmoment dat dit vulkanische eiland heel vruchtbaar moet zijn. Ondanks dat hier weinig bebossing is en de typische olijfbomen ontbreken. Maar waar lava is, daar moet vruchtbaar land zijn! Dit is met name te zien aan de succesvolle druiventeelt voor de wijnen van limnos. Op het eiland zijn verschillende wijnboerderijen te vinden. Ik heb ze niet bezocht, maar volgende keer ben ik dat zeker van plan!

Faraklou limnos
Faraklou Geological Park
Limnos Kastro
Uitzicht vanaf Kastro

Waar verblijven op Limnos Griekenland

Ik verbleef 4 nachten bij Afrodite Apartments in de hoofdstad Myrina. Dit appartement was mijn favoriet op Limnos. Op internet zijn veel foto’s te zien van de situatie van voor de renovatie. Maar tijdens mijn bezoek in Juli 2021 was alles fris geverfd en mijn kamer deed zelfs koloniaal, Balinees aan. De sfeer is eerder die van een hotel dan van een appartement. De dame aan de receptie en de schoonmakers zag ik dagelijks en het voelde al snel vertrouwd. Volgende keer mag dit verblijf met alle plezier weer op herhaling. Net als mijn bezoek aan Limnos. Wat een fijne herinneringen heb ik aan dit eiland. Volgende keer pak ik het vliegtuig vanaf Athene, want dat kan dus ook!

>>> Bekijk Varos Residences : Verblijf op Limnos met een hoog VIP gehalte (prijs – kwaliteit is goed!) 

Varos residences Hotel

Vervoer op Limnos Griekenland

Op het eiland Limnos heb je opvallend weinig bergen. Je zou dus goed kunnen fietsen hier! Maar zeker in de hitte van de zomer is een auto wel aan te raden (en de afstanden zijn best groot) om de bovengenoemde bezienswaardigheden te bezoeken. 

Meer lezen

🇬🇧 Translate »