Leros Griekenland | ideale strandvakantie tips

by Grieksblauw
vakantie op Leros

Dit stukje Griekenland is lief, mooi, gemoedelijk en vooral niet schreeuwerig. En het is gemakkelijk te bereiken vanaf het drukke zusje Kos. Een vakantie op Leros Griekenland is precies wat ik hoopte!

Leros is een klein eiland van 55 km2 en behoort tot de Dodekanesos. Deze eilandengroep ligt dichter bij Turkije dan bij het vasteland van Griekenland. Toen ik arriveerde met de ferry in de haven van Lakki, zag ik de Art-Deco architectuur die ooit in opdracht van Mussolini zijn uitgevoerd. Tijdens de 31-jaar durende Italiaanse bezetting zijn over het gehele eiland kleurrijke gebouwen neergezet en dat maakte mij meteen nieuwsgierig naar de verhalen!

Hotel marilen

Waar verblijven op Leros Griekenland ?

Ook al is Leros een klein eiland, ik koos ervoor om een verblijf te kiezen dat centraal lag. Er is een mooie asfaltweg om je te verplaatsen over het eiland, maar de grillige kust vraagt wat reistijd. Het hart van het eiland bevindt zich rondom Agia Marina en Panteli. Deze pittoreske plekken zijn prachtig, maar je moet niet bang zijn van smalle straatjes met tweerichtingsverkeer en steile hellingen. Daarom adviseer ik een verblijf bij Alinda beach, want hier is het redelijk vlak en comfortabel en rij je zo van A naar B.

Ik verbleef bij hotel Marilen. Deze accommodatie is ruim opgezet, maar voelt nog steeds als kleinschalig. Het ligt op wandelafstand van het strand van Alinda en heeft de luxe van een parkeerplek letterlijk naast de deur. Het hotel heeft een “Grande” uitstraling Inclusief zwembad en poolbar, maar is nog steeds gemoedelijk te noemen. De ruime studios / appartementen van Marilen zijn uiterst comfortabel en vanaf het grote balkon heb ik elke ochtend en avond van het uitzicht genoten. Ik keek over de binnentuin en zwembad, maar ook over het grote landgoed met fruitbomen. Zo wil je wakker worden!

vakantie op Leros

Huur een auto tijdens jouw vakantie op Leros

Hoe luxe als het hotel zelf auto’s heeft die je kunt huren. Toen ik in de haven van Lakki arriveerde stond een gloednieuwe auto voor mij klaar. In Griekenland is het niet altijd vanzelfsprekend dat de auto’s in nieuwstaat zijn. Dit hoeft voor mij ook niet, maar het geeft wel een veilig gevoel. Mijn auto huurde ik hier!

>>> Auto huren vanuit Nederland met 100% verzekering all-incl. 

Stranden op Leros Griekenland

Leros heeft “zandstranden” (kleine kiezelmix). Ze zijn niet breed en overgeorganiseerd, daarom zal het massatoerisme hier nooit de overhand nemen. De vele beschutte baaitjes hebben water zo glad als een spiegel en langs het strand staat vaak een rijtje bomen dat voor schaduw zorgt. Door de opvallende vorm van het eiland heb je op elk strandje een romantisch uitzicht op gebergte of een dorpje. Als je van brede stranden houdt met rijen ligbedjes, dan is een vakantie op Leros niet voor jou. Maar dan ben je hier sowieso niet op het juiste (website)adres.   

Mijn favoriete strand is Panteli beach. Dit is een zand/kiezel strand onderaan de berg waar het bekende kasteel Panteli staat. Hier vind je een aantal taverna’s waar je een heerlijke middag kunt ervaren, terwijl je kijkt naar de zwemmende badgasten. Het is knus en dorps, maar tegelijkertijd wel populair. Ik lunchte bij Psaopoula en had een heerlijk middag met de voeten in het zand. Volgende keer zou ik graag bij El Greco zitten, want de reviews zijn goed, maar daar was de hele middag geen tafel meer te krijgen (alles is ook kleinschalig hier).

Vakantie op Leros

Koffie-drink-hotspot bij Agia Marina

Agia Marina is de plek om rond het einde van de middag of vroeg in de ochtend te gaan zitten. Hier komen de locals bij elkaar voor een verkoelende Freddo. Op het terras van de bakkerij To Paradosiako zit je heerlijk en kun je, net als de locals, genieten van een gebakje naast je koffie. Hier zou je best wel eens een paar uurtjes willen spenderen, dus maak vooral niet te veel plannen. Het uitzicht is prachtig!

Als je nog wat wilt eten dan kun je door naar Restaurant Mylos of voor iets eenvoudigs (souvlakia) bij Yparcho aan het plein naast het stadhuis.

Bezienswaardigheden op Leros Griekenland 

Een vakantie op Leros hoeft niet heel cultureel te zijn, maar het heeft een aantal bezienswaardigheden die je afgevinkt moet hebben. Het kerkje van Kavouradaina, de Instagram hotspot van Agos Isodoros en mijn eigen inbreng is de schaapskooi met vergeten kunst.

Op Google maps staat het gemarkeerd als “Terra Amata”. De weg naar deze oude militaire barakken die nu als schuilplaats voor schapen dient, loopt langs het hiervoor genoemde kerkje van Kavouradaina. Nadat je deze hebt gepasseerd gaat de weg langzaam omhoog (prachtig uitzicht!). Je rijdt door totdat je op een soort plateau komt dat lijkt op een parkeerplaats. Vanaf hier kun je het beste te voet verder gaan aangezien de weg smal en slecht begaanbaar is. Geef niet te snel op, want je zult denken dat het onvindbaar is, maar als je nog een stukje hoger “klimt” zul je de grote barrak vinden.

church of Kavouradaina

Via een dikke laag schapenkeutels kun je via een afgesloten hek het gebouw binnen en zul je museumwaardige tekeningen ontdekken. Deze zijn getekend/geschilderd door militairen uit de tijd van de Italiaanse en Duitse bezetting. Ongelofelijk hoe ze in deze barre omstandigheden nog bewaard zijn gebleven. En nóg ongelofelijker is dat hier gewoon schapen slapen. Deze werken verdienen eigenlijk een museum, maar het is ook wel weer heel bijzonder om dit zo te mogen aanschouwen.

Verborgen kunst uit de Venetiaanse tijd

Wijn proeven bij Hatzidakis Winery

Ik kwam spontaan langsgereden bij de enige winery van het eiland. George kwam mij tegemoet lopen om te vertellen dat ik een afspraak moest maken. Niet omdat ik niet welkom was, maar omdat zijn vrouw eerst de hapjes moest klaarzetten. Twee dagen later zat ik bij hem aan een grote tafel in de tuin met geweldig uitzicht over de wijnvelden. George vertelde met veel passie over zijn werk, terwijl ik wijn proefde en knabbelde aan de mooie hapjes. 

Tijdens de tasting kwam er een geïnteresseerde binnen gelopen die hetzelfde verhaal kreeg als ik twee dagen terug. “Bel mij later nog maar voor een afspraak!”, zei George vriendelijk tegen de man. Ik lachte vriendelijk toen de gast naar de lege plaatsen naast mij keek. Griekse gastvrijheid gaat door de maag! (kosten proeverij: 10 euro)

>>> Meer over Hatzidakis Winery op Leros 

tags: vakantie op Leros – eilandhoppen – Dodecanesos – Leros Griekenland 

winery Hatzidakis
Villa Clara Leros

Leros Griekenland is gemoedelijk en heel veilig

Leros heeft een bijzondere indruk op mij gemaakt. Ik begrijp volkomen waarom doorgewinterde Griekenland gangers op vakantie naar Leros gaan. Al snel bleek dat ik niet de enige ben die dat zo heeft ervaren. Hoe langer ik op het eiland was, hoe meer ik doorkreeg dat veel huizen gekocht (en opgeknapt) zijn door niet-Grieken. Door haar geschiedenis zijn er veel Italianen te vinden op het eiland die hun “roots” daar hebben liggen, maar ook Fransen, Duitsers en Nederlanders hebben de schoonheid van het eiland ontdekt. Zij leven hier in harmonie met de oorspronkelijke eilandbewoners. 

Een uitblinker is Villa Clara. Deze Villa is gekocht door een Libanese familie en smaakvol gerenoveerd. In de villa staat het vol mooie, waardevolle spullen. Bij elk stuk kan de gastvrouw een verhaal vertellen. Hoe waardevol alles ook is, ze voelt zich hier veilig en zou met een gerust hart de deuren open laten staan. Net zoals ze vroeger in Libanon zou doen. Deze gewaarwording is precies wat ik voel bij het eiland: gemoedelijk, romantisch en Grieks!

Bereikbaarheid van Leros

Leros heeft een vliegtuig voor vluchten vanaf Athene. Let wel dat deze vluchten niet dagelijks gaan en mogelijk ook allen in het hoogseizoen. Het eiland is goed te bereiken met de veerboot vanaf Samos, Kos en Rhodos. Ik vloog vanuit Amsterdam naar Kos en ging via Kalymnos naar Leros. Reistijd vanaf Kos is gemiddeld 3 uur.

>>> Vaarroutes en ticketprijzen ferries bekijken

>>> Volledig verzorgde reis naar een eiland in de buurt: Kos (dicht bij Leros)

Meer lezen

🇬🇧 Translate »