Samothraki Griekenland: eiland van mysteries & magie

by Grieksblauw

Samothraki of Samotrace ligt In het uiterste noord-oosten van Griekenland. Dit is het Griekse eiland waar sprookjes bestaan. Hier worden nog elfjes gespot en de helende natuurbaden schijnen wonderen te verrichten!  Of is het een “Sinterklaas situatie”? Je moet er wel in geloven natuurlijk.

Na twee uur varen vanuit de stad Alexandroupolis zie ik de hoogste berg van de Egeïsche zee (1614 M) dichterbij komen. Deze magische berg speelt een belangrijke rol op het eiland. Het verhaal gaat dat als je de top van mount Saos bereikt, je wens wordt vervuld. Ik ging vooral om te ontdekken of de natuur hier echt zo wild en bijzonder is. Ik was hier in September, maar in de zomermaanden komen hier veel Grieken naar toe om nachten te dansen onder het licht van de maan. Hier kun je jouw inner-hippie volledig tot uiting laten komen!   

Samothraki Griekenland

Waar verblijven op Samothraki?

De boot kwam aan in Kamariotissa en mijn accommodatie lag op enkele minuten lopen vanaf de haven. Ook al wist ik dat het op dit eiland draait om “hippiestyle” en natuur, ging ik voor een heel comfortabel verblijf. Het kleinschalige Niki beach Hotel heeft een heerlijk zwembad met uitzicht op zee en is pure luxe. Dit is zo’n plek waar ook mensen van buitenaf een drankje komen doen bij zonsondergang, omdat het gewoonweg uitblinkt aan de boulevard. Vanaf hier kun je vanachter je cocktail zelfs dolfijnen spotten! Elke ochtend stond er een heerlijk ontbijtbuffet met het vriendelijkste personeel van het eiland. De ideale start om het avontuur aan te gaan!

>>> Prijzen en beschikbaarheid bekijken van Niki beach hotel

Start de dag tussen de locals in Kamariotissa

Het eiland (178 km2) heeft maar 3000 inwoners ( en 50.000 geiten) Als de toeristen van het eiland zijn verdwenen is de havenplaats Kamariotissa vrij rustig. Daarom vond ik het leuk om te weten waar ik moest zijn op welk tijdstip. Zo’n moment was er tussen 10 en 12 in de ochtend bij Totem. Het heeft een heerlijk uitzicht op de boulevard en als je geluk hebt komt er een hele groep scholieren alle tafeltjes bezetten om ieder een bordje bougatsa op te smikkelen. Prachtig gezicht!

Samothraki Griekenland
Niki beach Hotel

Wandelen op Samothraki Griekenland naar watervallen en vathres

Op Samothraki kom je niet voor een strandvakantie. Hier kom je voor de natuur en avontuur! Samothraki heeft water in overvloed en dat is te zien aan de rijkelijk stromende watervallen en natuurbaden (Vathres). Ik had de watervallen hoog op mij lijstje staan en op een ochtend in September ging ik richting de rivier Fionas (betekenis = moordenaar). Vanaf de parkeerplaats loop je via een grotendeels droogliggende rivierbedding (volg de rode pijlen op de stenen) naar de eerste waterval. De vallei vol keien ligt bezaaid met holle boomstammen die “elf-achtige vormen” hebben aangenomen. De eerste waterval is te bereiken in 40 minuten en is ook voor beginners geen probleem. De tweede waterval is een iets grotere uitdaging, maar voor gezonde mensen goed te doen. Prachtig! 

Stranden van Samothraki

Samothraki heeft vooral kiezelstranden. Pachio Ammos is het enige strand met fijn zand en is dan ook meteen het meest populair. Het naastgelegen strand Vatos is eigenlijk de ontdekking. Dit strand heeft een grot en in het midden staat een miniatuur bos (waar ook gekampeerd wordt door naturisten).

Om het strand te bereiken kun je een wandeling van een uur maken via een onduidelijk pad vanaf Pachio Ammos. Ik nam de boot die vertrekt vanuit Therma. Voor 25 euro vaart deze toeristische boot in een middag rond het eiland en stopt o.a. een uurtje op dit strand. De tour bestaat vooral uit varen, maar je ziet wel meteen een aantal bijzondere hoogtepunten.

Kremasto Nero op Samothraki: Hoogste waterval van Griekenland

Tijdens de boottour kwamen we ook langs deze waterval (waterstraal) die vanaf 180 meter hoogte de zee in kletterde. Het is letterlijk een hoogtepunt dat ik niet had willen missen!  

Samothraki Griekenland
Cafe Trapeza in Chora
Samothraki Griekenland

Samothraki stad

Ik wandelde op een vroege ochtend vanuit de haven naar Samothraki stad (Chora). Het was een lange wandeling, maar in de ochtendzon was het de moeite waard: Je loopt langs de groene velden en ziet de indrukwekkende bergen. Onderweg stopte ik even bij de bakker langs de weg. te gezellig en Grieks!

Het dorp heeft verschillende terrassen met uitzicht inclusief een gratis toegankelijk kasteel. Voor mij was cafe Trapeza het leukste plekje. Het café heeft een klein terras met prachtig uitzicht aan de achterzijde en aan de voorkant kijk je een straatje in waar het dorpse leven zich afspeelt. Mooiste moment om naar het dorp te gaan is einde middag.

Samothraki Griekenland

Samothraki Griekenland & Nike

Nike, het gevleugelde marmeren beeld is een van de beroemdste uit de Griekse oudheid. Het is een beeld uit 200 voor Chr. en is in de 19de eeuw op Samothraki gevonden. Helaas (of gelukkig?) staat het orgineel sinds die tijd tentoongesteld in het Louvre van Parijs. De identieke kopie is te bewonderen in de groene vallei van Paleopoli (de oude stad) / The Sanctuary of the Great Gods. Ook al is het een kopie, het evenbeeld is nog net zo fotogeniek.

Op de dag dat ik er was deden leerlingen van Global breathing awareness een ademsessie tussen de marmeren overblijfselen van de tempel. Als dit jouw ding is, dan kan ik mij goed voorstellen dat dit dé plek is om tot de kern te komen. Deze plek heeft iets magisch!

Samothraki Griekenland

Samothraki Griekenland & nudisme 

Samothraki is geen eiland waar je jouw mooiste outfit mee naar toe moet brengen. Tenzij je hiermee een adamskostuum bedoelt. In de beekjes, baden en op het strand is zwemkleding optioneel. Nergens ter wereld zag ik een plaats waar (jonge) mensen zich zo vrij voelden. Het leven waarbij niets moet en alles mag, wordt hier zomers gevierd door met name Griekse jongeren. 

Hoe is Samothraki te bereiken?

De meest logische manier om het eiland te bereiken is vanuit Thessaloniki. Vanuit hier nam ik de bus naar Alexandroupolis. Deze bus rijdt prima op tijd en is uiterst comfortabel (29 euro enkel). Hoewel Alexandroupolis een prima stad is om te verblijven voordat je de boot (9 euro) neemt naar Samothraki (1 x per dag), zou ik je aanbevelen om een tussenstop te maken in de stad Kavala. Deze stad heeft qua cultuur en architectuur veel meer te bieden en staat zelfs op mijn favorietenlijst!

>>> Busroute en tarieven bekijken van Ktel

>>> Ferry route & tarieven bekijken op Ferryhopper.com

>>> Tarieven vliegtickets Amsterdam – Thessaloniki bekijken 

Huur een auto op het vasteland

Liften is niet ongewoon op Samothraki en er vertrekt ook een bus (1,60 euro) vanuit Kamariotissa naar de belangrijke plekken van het eiland. Als je geen tijd hebt om je aan te passen aan het tempo van het eiland, dan is een auto wel handig. Opvallend is dat het huren van een auto kostbaarder was dan ik had verwacht. Ik zou dan ook aanraden om een auto vanaf het vasteland mee te brengen op de boot.  

>>> Autohuur tarieven en beschikbaarheid bekijken bij Sunnycars

Samothraki Griekenland is een bijzondere ervaring 

Ga op Samothraki niet op zoek naar het Griekenland dat je kent of over hebt gehoord, maar ga hier heen voor een nieuwe ervaring. Start blanco en creëer jouw eigen ervaring. Het eiland ligt zo ver weg van het bekende Griekenland, dat je het moet zien als een nieuwe wereld. Hier mag je jouw fantasie de vrije loop laten en meegaan en de mythes over de magische berg en elfjes. Als je op Samothraki bent geweest, dan ga je zeker met een bijzondere herinnering naar huis. 

Meer lezen

🇬🇧 Translate »