Samothraki: Hippie eiland van Griekenland

by Grieksblauw

Samothraki of Samotrace ligt In het uiterste noord-oosten van Griekenland. Dit is het Griekse eiland waar sprookjes bestaan. Hier worden nog elfjes gespot en de helende natuurbaden schijnen wonderen te verrichten!  Of is het een Sinterklaas situatie? Je moet er wel in geloven natuurlijk.

Na twee uur varen vanuit de stad Alexandroupolis zie ik de hoogste berg van de Egeïsche zee (1614 M) dichterbij komen. Deze magische berg speelt een belangrijke rol op het eiland. Het verhaal gaat dat als je de top van mount Saos bereikt, je wens wordt vervuld. Ik ging vooral om te ontdekken of de natuur hier echt zo wild en bijzonder is. Ik was hier in September, maar in de zomermaanden komen hier veel Grieken naar toe om nachten te dansen onder het licht van de maan. Hier kun je jouw inner-hippie volledig tot uiting laten komen!   

Samothraki Griekenland

Spot dolfijnen vanaf het zwembad bij Niki beach hotel

De boot kwam aan in Kamariotissa en mijn accommodatie lag op enkele minuten lopen vanaf de haven. Ook al wist ik dat het op dit eiland draait om “hippiestyle” en natuur, ging ik voor een heel comfortabel verblijf. Het kleinschalige Niki beach Hotel heeft een heerlijk zwembad met uitzicht op zee en is pure luxe. Dit is zo’n plek waar ook mensen van buitenaf een drankje komen doen bij zonsondergang, omdat het gewoonweg uitblinkt aan de boulevard. Vanaf hier kun je vanachter je cocktail zelfs dolfijnen spotten! Elke ochtend stond er een heerlijk ontbijtbuffet met het vriendelijkste personeel van het eiland. De ideale start om het avontuur aan te gaan!

Start de dag tussen de locals

Het eiland (178 km2) heeft maar 3000 inwoners ( en 50.000 geiten) Als de toeristen van het eiland zijn verdwenen is de havenplaats Kamariotissa vrij rustig. Daarom vond ik het leuk om te weten waar ik moest zijn op welk tijdstip. Zo’n moment was er tussen 10 en 12 in de ochtend bij Totem. Het heeft een heerlijk uitzicht op de boulevard en als je geluk hebt komt er een hele groep scholieren alle tafeltjes bezetten om ieder een bordje bougatsa op te smikkelen. Prachtig gezicht!

Samothraki Griekenland
Niki beach Hotel

Samothraki Griekenland heeft watervallen en vathres

Op Samothraki kom je niet voor een strandvakantie. Hier kom je voor de natuur! Samothraki heeft water in overvloed en dat is te zien aan de rijkelijk stromende watervallen en natuurbaden (Vathres). Ik had de watervallen hoog op mij lijstje staan en op een ochtend in September ging ik richting de rivier Fionas (betekenis = moordenaar). Vanaf de parkeerplaats loop je via een grotendeels droogliggende rivierbedding (volg de rode pijlen op de stenen) naar de eerste waterval. De vallei vol keien ligt bezaaid met holle boomstammen die “elf-achtige vormen” hebben aangenomen. De eerste waterval is te bereiken in 40 minuten en is ook voor beginners geen probleem. De tweede waterval is een iets grotere uitdaging, maar voor gezonde mensen goed te doen. Prachtig! Het deed mij een beetje denken aan de wildernis in Canada.

Stranden van Samothraki

Samothraki heeft vooral stranden met keien. Pachio Ammos is het enige strand met fijn zand en is dan ook meteen het meest populair. Het naastgelegen strand Kremasto Nero is eigenlijk de ontdekking. Het heeft een grot en midden op het strand staat een miniatuur bos (waar ook gekampeerd wordt door naturisten). Om het strand te bereiken kun je een wandeling van een uur maken via een onduidelijk pad vanaf Pachio Ammos. Ik nam de boot die vertrekt vanuit Therma. Voor 25 euro vaart deze toeristische boot in een middag rond het eiland en stopt o.a. een uurtje op dit strand. De tour bestaat vooral uit varen, maar je ziet wel meteen een aantal bijzondere hoogtepunten.

Kremasto Nero op Samothraki: Hoogste waterval van Griekenland

Tijdens de boottour kwamen we ook langs deze waterval (waterstraal) die vanaf 180 meter hoogte de zee in kletterde. Het is letterlijk een hoogtepunt dat ik niet had willen missen!  

Samothraki Griekenland
Cafe Trapeza in Chora
Samothraki Griekenland

Samothraki stad

Ik wandelde op een vroege ochtend vanuit de haven naar Samothraki stad (Chora). Het was een lange wandeling, maar in de ochtendzon was het de moeite waard! Je loopt langs de groene velden en ziet de indrukwekkende bergen. Tip: stop ook even bij de bakker langs de weg. Het dorp heeft verschillende terrassen met uitzicht over het dorp inclusief een gratis toegankelijk kasteel. Voor mij was cafe Trapeza het leukste plekje. Het café heeft een klein terras met prachtig uitzicht aan de achterzijde en aan de voorkant kijk je een straatje in waar het dorpse leven zich afspeelt. Mooiste moment om naar het dorp te gaan is einde middag.

Samothraki Griekenland

Nike: beroemdste beeld uit Griekse oudheid

Een bezoek aan Nike (God of Victory) mag je zeker niet overslaan. Nike, het gevleugelde marmeren beeld is een van de beroemdste uit de Griekse oudheid. Het is een beeld uit 200 voor Chr. en is in de 19de eeuw hier gevonden. Helaas (of gelukkig?) staat het orgineel sinds die tijd tentoongesteld in het Louvre van Parijs. De identieke kopie is te bewonderen in de groene vallei van Paleopoli (de oude stad) / The Sanctuary of the Great Gods. Ook al is het een kopie, het evenbeeld is nog net zo fotogeniek. Op de dag dat ik er was deden leerlingen van Global breathing awareness een ademsessie tussen de marmeren overblijfselen van de tempel. Als dit jouw ding is, dan kan ik mij goed voorstellen dat dit dé plek is om tot de kern te komen. Deze plek heeft iets magisch!

Samothraki Griekenland

Kleding dragen is een optie

Samothraki is geen eiland waar je jouw mooiste outfit mee naar toe moet brengen. Tenzij je hiermee een adamskostuum bedoelt. In de beekjes, baden en op het strand is zwemkleding optioneel. Nergens ter wereld zag ik een plaats waar (jonge) mensen zich zo vrij voelden. Ook ik ben wel eens op stranden geweest waar vooral ouderen genoten van de natuur zonder textiel. Maar op dit eiland zag ik vooral een jong publiek dat deze levensvisie uitdraagt. Paradijselijk idee, maar het moet niet.

Hoe is het eiland te bereiken?

De meest logische manier om het eiland te bereiken is vanuit Thessaloniki. Vanuit hier nam ik de bus naar Alexandroupolis. Deze bus rijdt prima op tijd en is uiterst comfortabel (29 euro enkel). Hoewel Alexandroupolis een prima stad is om te verblijven voordat je de boot (9 euro) neemt naar Samothraki (1 x per dag), zou ik je aanbevelen om een tussenstop te maken in de stad Kavala. Deze stad heeft qua cultuur en architectuur veel meer te bieden en staat zelfs op mijn favorietenlijst!

Huur een auto op het vasteland

Liften is niet ongewoon op Samothraki en er vertrekt ook een bus (1,60 euro) vanuit Kamariotissa naar de belangrijke plekken van het eiland. Als je geen tijd hebt om je aan te passen aan het tempo van het eiland, dan is een auto wel handig. Opvallend is dat het huren van een auto kostbaarder was dan ik had verwacht. Ik zou dan ook aanraden om een auto vanaf het vasteland mee te brengen op de boot.  

Tot slot

Ik ben op veel plekken geweest in Griekenland en Samothraki deed mij op sommige vlakken achter de oren krabben. De Griekse gastvrijheid is hier niet vanzelfsprekend. Ga hier niet op zoek naar het Griekenland dat je kent of over hebt gehoord, maar ga hier heen voor een nieuwe ervaring. Zeker wanneer meditatie, yoga en nudisme jou niet vies doen kijken, zit je hier goed!  Bijzonder is het hier zonder twijfel!

Nieuwsgierig naar kleine eilandjes? Lees dan ook:

➡️ Het eiland naast Thassos: Limnos!

➡️ Spetses: Sjieker dan Mykonos?

Meer lezen

🇬🇧 Translate »