Hydra tips Griekenland | autovrij eiland!

by Grieksblauw

De haven binnenvaren van het Griekse eiland Hydra geeft dat WOW-gevoel. De grote, gerenoveerde zeemanshuizen van de hoofdstad zijn tegen een helling aangebouwd en dat maakt het heel herkenbaar Grieks en indrukwekkend. Als je overdag aan komt varen zie je hoe zonaanbidders vanaf het stadsstrand de blauwe zee in duiken en hoe de terrassen vol zitten met gezelligheid. Hydra is een klein Grieks eiland (50 km2) met een groot karakter! Lees verder voor mijn Hydra tips voor jouw ideale vakantie op dit fijne eiland.

hydra tips
Zonsondergang Hydronetta

Hydra tips | stranden

De meeste bezoekers van Hydra komen vanuit Athene om het eilandgevoel te ervaren. Zonder enige twijfel hoort daar een stranddag bij, vandaar dat ik dit artikel begin met strand tips voor jouw vakantie op Hydra! Dit Saronische eiland heeft een aantal kiezelstranden en één kunstmatig zandstrand. In de haven zijn een aantal opstapplaatsen van taxibootjes naar de verschillende stranden. Ik kan mij voorstellen dat je gaat duizelen als je het aanbod ziet en daarom heb ik de leukste tips voor je op een rijtje gezet.

Four Seasons beach

Ik liep via de oude kathedraal naar boven richting het Four seasons. Je kunt ook via de kust, maar dan loop je een mooi stukje stad mis. Velen zullen de naam van dit hotel associëren met chique en prijzig, maar deze plek is betaalbaar! Het heeft een fijne service voor drankjes tot aan je ligbedje en je kunt voor lunch aanschuiven in het bijbehorende restaurant.

>>> Je kunt hier ook verblijven: lees meer over deze accommodatie

hydra tips
Lunch bij Four Seasons

Mandraki beach

Aan de oostkant van Hydra stad vind je het enige zandstrand van het eiland Mandraki beach bereik je gemakkelijk tevoet vanuit de haven. Toch zou ik je afraden om bij het hippe, “overpriced” Madraki Beach resort te gaan liggen. Dit splinternieuwe en ongezellige resort heeft niets met Griekenland te maken en heeft de Griekse gastvrijheid niet meegekregen.

Beter kun je gaan naar het naastgelegen Mandraki 1800. In groot contrast met de “hippe” buurman vind je hier alles voor jouw ideale Griekse vakantiedag op Hydra: een Grieksblauwe taverna, een bootje, een steiger en goedkope ligbedjes (8 euro). Zoek niet verder, maar zorg dat je hier op tijd bent om een plekje te bemachtigen. 

vakantie op Hydra
Route naar Vlychos beach

Meer Hydra tips | Stranden

Avlaki beach

Dit is een typisch stadsstrand dat ik op meerdere plekken in Griekenland heb gezien. Wij Nederlanders noemen dit geen strand, maar ik ben ervan gaan houden. Vanaf een plateau kun je, via een zwembadtrappetje, zo het blauwe water in stappen. Je hebt dus geen last van zand tussen de tenen en de situering is beeldig.

Vlychos beach

Dit kiezelstrand wordt door sommige het mooiste strand genoemd van het eiland. Het is een georganiseerd strand met parasols en de bijbehorende taverna zal zorgen dat je niets tekort komt. Vlychos beach ligt op wandelafstand van Hydra stad en je kunt zelfs een accommodatie vinden dicht bij dit strand. Het strand met roodkleurig modderzand op zichzelf, vind ik geen uitblinker. Het is de taverna die er iets leuks van heeft weten te maken.

Bisti beach ( Nummer 1 strand van mijn Hydra tips)

Dit strand is voor mij het leukste en mooiste strand. Voor 12 euro vaar je vanuit de haven in 30 minuten naar dit georganiseerde kiezelstrand (beach set 10 euro). De route er naartoe geeft je meteen een goed beeld van het eiland. De ochtendboot is meestal snel uitverkocht, want dit is het meest populaire strand. Op het strand staat een kleine snackbar die eenvoudige producten verkoopt.

Avlaki beach

De bezienswaardigheden op Hydra eiland

De mooiste bezienswaardigheden op het eiland kun je vinden in de straatjes en steegjes van de hoofdstad. De sierlijke huizen met hun ommuurde tuinen, de met marmer geplaveide straten en de levendige haven. Je kunt je ogen de kost geven als je weer tegen een kerkje of klooster aan loopt, of als je gewoon op één van de gezellige terrassen zit.

Monastery of Prophet Elias

Hoog boven de hoofdstad is een bezienswaardigheid die je bezocht moet hebben. Het klooster van profeet Elias is gemakkelijk te voet te bereiken vanuit de haven. De klim wordt geleidelijk steiler tot dat je bij een trap komt met flink wat treden. Ik hoef je vast niet te vertellen dat het uitzicht geweldig is vanaf deze hoogte!

Hydra + Griekenland + Leonard Cohen ?

Ken je het nummer “Halleluja”? Dit bekende muziekstuk dat nog steeds hoog in de hitlijsten staat is geschreven door de dichter Leonard Cohen. Hij leefde tussen 1960 en 1967 op Hydra en zijn huis is nog steeds familiebezit. Je kunt het huis niet binnen gaan, maar je kunt er wel langs lopen. Dat het een historisch hoogtepunt is voor het eiland blijkt wel uit Google maps waar dit oriëntatiepunt duidelijk vernoemd wordt.  

Lazaros Koundouriotis Historical Mansion

Ben je een echte “museumganger” dan kun je naar het historische huis van Lazarou Kountouriotis waar je de typische Hydra-architectuur van buiten en binnen kunt bewonderen. De architectuur op Hydra laat zien hoe welvarend deze stad was eind 18de eeuw. In het museum zijn verschillende tentoonstellingen te zien en je hebt een geweldig uitzicht over de haven. Een vakantie op Hydra is pas compleet als je wat meer over de cultuur en geschiedenis weet, toch? (eten is ook cultuur)

Hydra tips: Misschien nog wel leuker is een bezoek aan het huis van de schilder Panagiotis Tetsis. Zijn atelier en een traditionele kruidenierswinkel zijn door de jaren heen precies als voorheen bewaard gebleven. Je kunt het met hetzelfde kaartje bezoeken als van de Lazoros Mansion

Hydra tips | eten en drinken

In Hydra stad zijn meerdere fijne restaurantjes. Als je bijvoorbeeld de straat Tompazi in wandlet loop je zo tegen de gezelligheid aan. Het viel mij op dat de toppers al vroeg (7-8 uur) vol zaten en een reservering op dit eiland aan te raden is. Dit was ik niet gewend, maar ik leerde snel.

Téchnē

Vanuit de haven wandel je een prachtige route richting Avlaki beach. Boven aan de ingang van het strand kun je lunchen of dineren bij restaurant Téchnē. Ik kwam hier al voor de tweede keer en dat is met een reden! Ook nu weer was het een heerlijke lunchplek met mooie, moderne Griekse gerechten. Het terras ziet er luxe en aantrekkelijk uit en de nabijheid van de zee geeft dat Mediteriaanse zomergevoel.

Hydra eiland
Haven van Hydra

Lunch bij Four Seasons

Voor een heerlijke lunch aan het water kun je bij het restaurant van dit hotel terecht. Four seasons Hydra is kleinschalig en ondanks de internationale naam voelt het nog steeds Grieks en persoonlijk. De prijzen waren heel acceptabel en het publiek was kleurrijk en volwassen. Misschien is dit wel de beste tip op het eiland! Reserveren voor lunch is aan te raden, want deze wil je niet missen (en er is niets anders in de buurt). 

Veranda restaurant

Voor het diner ging ik niet naar de terrassen aan de haven, aangezien ik altijd bang ben voor tourist traps. Dus dook ik de smalle straatjes in en eindigde bij het restaurant Veranda. Deze plek is magisch en heel romantisch! Vanaf het terras heb je prachtig uitzicht op de kapiteinshuizen. Het is een echt Grieks familiebedrijf en de gerechten zijn uitmuntend! Wat een lieve mensen en heerlijk eten op een bijzondere
plek.  

Een ultieme “sundowner” bij Hydronetta Hydra is de zonsondergang tip!

Hydronetta (nummer 1 van mijn Hydra Tips)

Tegen de middag liep ik terug naar de hoofdstad, want de beste spot om de zonsondergang te zien is Hydronetta. Deze heerlijke cocktailbar ligt op een ideale locatie aan de rand van de stad. Het terras bestaat uit een smalle strook boven de zee en reken maar dat er meerdere mensen loeren op een eersterangs stoeltje. Ik was ruim op tijd, lurkte aan een Aperol Spritz en zag de mooiste zonsondergang.  

Waar verblijven op het Griekse eiland Hydra?

Verblijven op Hydra kan luxe zijn! Koopjesjagers en backpackers met een klein budget kunnen beter niet gaan voor een vakantie op Hydra. Hier ga je naartoe om te genieten en daar hebben de strak gerenoveerde accommodaties op ingespeeld. 

Verblijf bij Maria inclusief dakterras met magisch uitzicht

Verblijven deed ik bij Villa Maria. Deze accommodatie ligt 700 meter vanaf de haven in een typisch “Hydraleense mansion” Het was een ruim appartement met 2 slaapkamers en comfortabele bedden. Maar het allerliefst zat ik op het dakterras. Wat en uitzicht! 

>>> Check de tarieven en beschikbaarheid van Villa Maria Hydra dreamhouses

Hydra eiland
dakterras van een typische woning op Hydra

Bereikbaarheid vanuit Athene

Vanaf de haven van Athene (Piraeus) kun je in 80 minuten de haven van Hydra binnenvaren. Dit eiland is goed te combineren met naastgelegen eilanden Poros, Aegina en Spetses. Let op: Dit eiland is autovrij, dus trek je wandelschoenen aan of je kunt gebruik maken van de taxibootjes in de haven. Ook staan er ezels en paarden in de brandende zon…. (neem je vanzelfsprekend niet, toch?)

>>>De haven van Athene (Piraeus) is leuke >>> lees het in dit artikel

Vliegtuig

Dagelijks vliegen er meerdere vluchten vanaf Schiphol naar de luchthaven van Athene. Check de tarieven op Tix.nl Vanaf het vliegveld vertrekt een bus of Metro rechtstreeks naar de haven van Athene.

Ferry

De vertrektijden en prijzen voor de ferry naar Hydra kun je vinden bij ferryhopper.com

Een vakantie op Hydra is ideaal voor een lang weekend

Omdat het eiland Hydra zo dichtbij Athene ligt, combineren veel bezoekers het met een citytrip of met een van de naastgelegen eilanden. Eigenlijk is Hydra ideaal voor een lang weekend genieten. Er gaan voldoende boten per dag heen en weer naar de haven van de hoofdstad van Griekenland. Je zou dus zelfs voor een dag naar dit eiland kunnen komen! Ik kom in ieder geval zeker nog eens terug. 

Tags: Hydra eiland – Hydra Griekenland – Vakantie op Hydra – eilandhoppen Griekenland – Hydra tips

Meer lezen

🇬🇧 Translate »