Chania Kreta | Hotspots & mooie stranden

by Grieksblauw

Chania op Kreta heeft een authentieke, sfeervolle binnenstad met kleurrijke steegjes en een gezellige haven. Samen met het strand maakt deze plek de ideale Griekse stad voor een zon vakantie. Veel toeristen arriveren op de drukke Airport van Iraklion dichtbij het beruchte Chersonissos, maar voor een vakantie in Chania vlieg je comfortabel op de eigen luchthaven van de stad. Deze kant van Kreta is niet geheel ongezien gebleven voor de toerist. Toch heeft de gemeente Chania, met meer dan 150.000 inwoners, ook genoeg te bieden voor als je niet van de massa houdt! Tijdens mijn bezoek aan deze parel van West Kreta heb ik een aantal leuke tips voor jou weten te verzamelen, inclusief een leuk hotel in Chania!

Accomodatie dichtbij Chania stad | Hotel Chania Kreta

Tijdens mijn vakantie in Chania verbleef ik buiten de stad. Vooral omdat ik een parkeerplek nodig had. Een auto is in deze omgeving geen overbodige luxe. In deze hoek van Kreta zijn vele strandjes en dorpjes, dus het zou zonde zijn om die niet te bezoeken. Bovendien is Chania stad vooral s’ avonds leuk om te zijn. Dus Ik kwam terecht bij Kanso rooms. Het ligt op 7 minuten rijden van het strand, maar om te relaxen hoef je niet van het complex af. Bij het Ibiza-style zwembad is het goed vol te houden en er is zelfs een menukaart. Ik verbleef in een studio met prachtig, vrij uitzicht! Dat had ik (voor dit tarief) niet in het centrum kunnen vinden. De gastvrouw Athanasia en gastheer Vasilis heten je van harte welkom en zorgen ervoor dat je niets tekortkomt. Aanrader voor koppels en lovebirds!

De omgeving van Chania Kreta ontdekken | Tips

De kleurrijke en bruisende Venetiaanse haven van Chania heeft de afgelopen jaren een opknapbeurt gehad en is daarom een lust voor vele ogen. De gekleurde huizen en de gezellige smalle straatjes zijn succes gegerandeerd en bij velen wel bekend. Daarom liep ik oostwaarts vanaf de Venetiaanse haven van Chania.

>>> Een comfortabele accommodatie dicht bij de haven is het mooie El Greco Hotel Chania Kreta

De onontdekte wijk van Chania Kreta 

Via de wandelroute langs de kust was ik binnen enkele minuten bij Paralia Koum Kapi. Deze boulevard deed chique en gezellig aan en er was een klein strandje waar je het water in kunt. Hier zou ik best een paar uurtjes kunnen zitten, maar ik liep verder naar de wijk Tabakaria. Daar zag ik de robuuste vormen van de oude leerlooierijen. Lang geleden was dit de buurt van Chania waar je niet graag kwam. Toen hing hier de geur van de koeien- en varkenshuiden die in het zuur lagen te wachten tot er schoenen van gemaakt konden worden. Een deel van deze spannende gebouwen is al omgebouwd tot hippe loft. Over een paar jaar zal deze stoere buurt vast en zeker de nieuwe ontdekking zijn voor een luxe vakantie op west Kreta

Een avontuurlijke vakantie op West Kreta: Ik wandelde oostwaarts vanuit Chania Haven en ontdekte de spannende wijk Tabakaria

Een maanlandschap & natuurlijke zwembaden

Tijden mijn wandeling vanuit Chania stad kwam ik vervolgens bij een bijzonder stuk “strand”. Kouloura Chalepa zag er van bovenaf uit als een soort van maanlandschap met door de natuur gevormde zwembaden. Via een lange stenen trap kun je de rotsten op lopen en een duik nemen in het knalblauwe water van Kreta.

De Kerk van Evangelistria | paardenstallen van West Kreta

Al vanuit verschillende uitzichtpunten had ik in de verte een blauwe koepel gespot. Ik vond het opvallend dat zoiets indrukwekkends niet in het centrum van Chania stond. Elke vakantie in Griekenland bezoek ik op z’n minst een kerk. Tijdens mijn lange wandeling via de wijk Tabakaria, liep ik tegen haar poorten aan. Letterlijk, want de kerk was gesloten. Ik had het kunnen weten aangezien meerdere kerken in Griekenland de poorten sluiten in de middag. Op de plek van de Evangelistria Kerk stonden begin twintigste eeuw de paardenstallen van de Ottomanen, totdat de opdracht werd gegeven om daar een kerk te bouwen. Door geldgebrek heeft het 15 jaar geduurd voordat Kreta dit bouwwerk toe kon voegen aan haar ‘mooie kerkenlijstje’.

tags: Chania Kreta – Kreta Chania – Chania vakantie – hotel Chania Kreta – Chania tips – Kreta west vakantie

Kreta Chania

Restaurant tips tijdens jouw vakantie op West Kreta

Ik koos ervoor om de pittoreske straatjes in te duiken en op zoek te gaan naar de pareltjes. De gezellige, knusse straatjes vanaf de haven leidden mij naar een rustig pleintje met een prachtige bougainville. De tafeltjes met hippe meiden vertelde mij dat dit een hotspot in Chania moest zijn. Bij Ginger concepts kun je lekker lunchen/ brunchen en reken maar dat je bordje een foto waard is.

Mijn favoriete ontbijt van Griekenland: Bougatsa!

Voordat ik het populaire centrum verliet was er wat mij betreft nog 1 MUST VISIT op Kreta die ik moest bezoeken. Achter de overdekte oude markt van Chania vind je Bougatsa iordanis.  Hier komt men al bijna 100 jaar een (metalen) bordje met Bougatsa halen. Het recept van deze gevulde philodeeg lekkernij is opvallend anders dan de met custard gevulde versie die de meeste mensen kennen. De vulling is gemaakt van een ricotta kaas van Kreta. Hoe dan ook gaat er suiker en kaneel overheen en het smaakt heerlijk! Ik ging zitten bij het open raam en voordat ik het wist nam een oude Griek plaats tegenover mij. Hij vertelde dat hij drie keer per week naar Chania stad kwam vanuit Kissamos (40 km verderop) voor zijn Bougatsa met koffie. Logisch toch?

Het mooiste dakterras van Chania Kreta

Het mooie Chania bekijken van bovenaf bekijken met een drankje in de hand? Dit kan met de auto of met de bus (2 euro enkel, vertrek vanaf Old Chania Market) Hier vind je 2 bijzondere restaurants met een GEWELDIGE  “view” over Chania. Ik kwam hier te voet (45 -60 minuten), maar aangezien het op een berg ligt is dit best een stevige wandeling. 

De eerste lokatie heet Carte Postale. Hier kun je eten (niet Grieks) en genieten van het uitzicht. Het terras aan de uitzichtkant is niet zo ruim, dus de kans op teleurstelling is groot. 

De lekkerste taartjes met geweldig uitzicht over Chania 

Nummer twee (maar mijn nummer één!) is Koukouvaya. Hier hebben ze een enorm assortiment aan zoetigheden en het terras is heel ruim. De lunch zag er niet heel bijzonder uit, dus Ik at hier een (heerlijk) taartje. Het uitzicht over Chania is beeldig vanuit elke hoek, ook wanneer je binnen zit. Let wel dat wanneer de wind verkeerd staat, het kan zijn dat het terras is afgedekt met plastic zeil. Voor mij is dat dan een typisch gevalletje ‘van een koude kermis thuiskomen’. Dat wil je toch niet tijdens je vakantie in West Kreta?

Chania Kreta

Authentiek eten buiten het centrum (heel local!)

Onder de rook van het vliegveld wacht een culinair hoogtepuntje en is MUST visit van Kreta nummer 3. Nu je toch even weg bent uit het toeristische centrum van Chania, kan ik je aanraden om deze even mee te pakken. Op aanraden van de bakker in Chania ging ik naar de taverna Bourakis in Kounoupidiana. Het is een klein familierestaurant met in de keuken uiteraard een Griekse mama en haar zoon Andreas. Afhalen kan hier ook en het eten was royaal en heerlijk. Ik bedank je zovast namens je smaakpapillen.

Kreta Chania

Restaurant tip onderweg naar Balos beach 

Ik ging voor een smaakexplosie naar het Gramboussa Restaurant in het dorp Kaliviani. Onderweg naar Balos beach kun je letterlijk niet om dit dorpje heen. Rond een uur of twee is het hier gezellig druk en ik kan mij voorstellen dat hier een reservering aanbevolen is. De landelijke uitstraling van het interieur en het uitzicht op de goed onderhouden moestuin doet mij denken aan het “farm to table” concept wat ik ook al eens op Ibiza heb ervaren. Ook het publiek en de service zijn “next level”. Maar de prijzen zijn gelukkig nog ’lekker gewoon gebleven’. Heel Grieks! Net zoals de authentieke, smaakvolle gerechten. Dit restaurant was mijn favoriete lunchplek tijdens mijn vakantie op West Kreta. 

Kreta Chania
Authentiek eten bij Bourakis
Agia Triada Klooster

Mooiste stranden van West Kreta bij Chania

Chania heeft een smal stadsstrand dat zeker niet verkeerd is, maar er zijn enkele stranden op West-Kreta die je meegepakt moet hebben. 

Seitan Limania | klein, maar bijzonder strand

Helaas is dit strand geen geheim meer voor velen en dit vraagt wat oplettendheid! De zon bereikt dit strand pas laat en verdwijnt al vroeg. Ik kwam rond half 5 op een septemberdag en de baai lag al volledig in de schaduw. In de ochtend is de najaarszon er pas rond 11 uur. De afweging wat betreft het juiste tijdstip en het bezoekersaantal is aan jou, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. 

Vanaf mijn Hotel in Chania Kreta was ik binnen korte tijd bij de populaire stranden 

Falasarna beach | lang, uitgestrekt strand

Met zijn lange gouden zandstrand en ondiep water is Falassarna Beach een populaire keuze voor zowel zwemmers als watersportliefhebbers.

Balos beach | strand met uitdaging

Wanneer je van een uitdaging houdt en ECHT een mooi strand op Kreta wilt zien, dan zou ik voorgaan. Dit strand bereik je met de auto of met de boot. Hoewel ik niet graag op excursie ga met grote groepen mensen, adviseer ik je hier de boot te nemen. Deze vertrekt vanaf het dorpje Kissamos ( 25 euro pp). De route met eigen vervoer zou betekenen dat je een flink stuk over een onverharde weg moet rijden, 20-30 minuten moet lopen om uiteindelijk de menigte van de excursieboten te verwelkomen. Balos beach is niet groot, dus dit is onvermijdelijk.

Elafonissi Beach | Het roze strand

Dit strand staat bekend om zijn roze zand en kristalhelder water. Het is bereikbaar via een smalle zandbank en biedt een prachtige omgeving om te zwemmen en te ontspannen. Dit strand is een natuurgebied en voelde voor mij eerder aan als bezienswaardigheid dan strand. 
 

>>> Een pakketreis naar Chania Kreta is ook fijn: Prijzen en beschikbaarheid bekijken

>>> Auto huren in Chania Kreta incl. 100% verzekering

Benieuwd naar meer Griekenland bestemmingen & tips?  Lees lekker verder:

Meer lezen

🇬🇧 Translate »