Beste tip voor eilandhoppen naar de Cycladen:

by Grieksblauw

Start jouw Griekse avontuur vanaf de tweede (onbekendere) haven van Athene

Ik dacht dat ik het nooit zou zeggen, maar soms wil ik liever niet het centrum van Athene in. Ik ben al vaak mijn Griekse reis begonnen vanuit de mooie hoofdstad en nam dan de boot vanaf Piraeus naar de Cycladen (o.a. Naxos, Paros, Mykonos, Andros). Totdat ik de beste tip voor eilandhoppen in de Cycladen kreeg! Hoe heerlijk is het om eerst even bij te komen van je vliegreis op een strand? In de zomermaanden is het centrum van Athene een frituurpan en smelt je weg als een stuk feta in de zon. Dan kies ik er liever voor om mijn Griekse avontuur te starten met een duik in de zee en een ontspannen avond in een Taverna aan het strand. De volgende ochtend stap ik uitgerust op de boot vanaf de minder bekende haven van Athene: Rafina.

Binnen 30 minuten vanaf de bagageband kun je met een Freddo aan het strand zitten!

Lijkt jou dit de beste tip voordat je op de boot stapt richting de Cycladen? Pak dan vanaf het vliegveld van Athene de taxi of de bus richting Rafina. Rafina is de tweede haven van Athene, aan de Oostkust van het Griekse Attica. Vanaf hier vertrekken boten naar een aantal Cycladische eilanden zoals Naxos, Paros en Andros. Vaak nog goedkoper en sneller dan vanaf de bekendere haven van Piraeus. En misschien nog wel belangrijker: Hier heb je meteen een vakantiegevoel en is het heel Grieks!  

De bus (Ktel) vertrekt vanaf het Sofitel hotel (bij de roltrap naar de metro). De prijs naar de haven is maximaal 4 euro, maar als je uitstapt in de kustplaatsen, dan zou het ook wel eens 2 euro kunnen zijn. De taxi zal je ongeveer 25-30 euro kosten als het verkeer een beetje meezit.

Verblijf niet in Rafina, maar kies voor de kustplaats Artemida

Kustplaats Artemida ligt 15 minuten van Rafina. Hier vind je alles wat je nodig hebt om letterlijk “te landen” en in het Griekse tempo te komen. Hoewel het naastgelegen plaatsje Vravrona een fijn zandstrand heeft (en een hypermodern resort), is het praktischer en authentieker om bij Artemida te vertoeven. Hier vind je taverna’s, een boulevard en heb je de taxicentrale binnen handbereik. 

Uiteraard ben je niet de enige die de haven van Rafina als beste tip voor de Cycladen heeft genoteerd, maar de ongetrainde toerist gaat rechtstreeks naar Rafina. In de havenstad is niet veel te beleven. Hier draait het om praktische zaken zoals eten en zo snel mogelijk verdwijnen naar een eiland. Verblijven in Artemida is voor mij de ideale start voordat je de volgende ochtend de boot op stapt (of misschien blijf je nog een nachtje?) Een hotel zou ik niet aanraden, dus ga vooral op zoek naar een leuke Airbnb. Het is hier rommelig, met hier en daar een leuke hotspot. Hier is het vooral heel Grieks en ideaal om even bij te komen voordat je naar prachtige eilanden gaat varen.

Hoewel Athene geweldig is en ook een kustlijn heeft met hippe beachbars kan het, vooral in Juli en Augustus, stressvol zijn om je reis meteen te beginnen met de lange rij voor de Akropolis. Uiteraard ga je Athene niet overslaan, maar bewaar je deze geweldige stad als kers op de taart. Zonder enige moeite zul je dan de hitte trotseren en “afgebakken” terugkeren in Nederland.

Rafina op de kaart

Meer lezen over deze tip en Eilandhoppen ? Lees dan ook: 

➡️ Wat te doen in Artemida?

➡️ Meer info over eilandhoppen

Meer lezen

🇬🇧 Translate »