Mystras Griekenland | Waarom je dit moet bezoeken!

by Grieksblauw

Ook al is deze eeuwenoude stad al jaren niet meer bewoond, de kerken, paleizen en huizen spreken volledig tot de verbeelding. Het gaf mij het “Doornroosje gevoel” waarbij het koninkrijk 100 jaar in slaap was gevallen. Op een bewolkte, mistige dag liep ik over de trappen van “de bovenstad” naar beneden en verwonderde mij aan de dromerige uitzichten. Ook al moet je toegang betalen, het voelt niet als een museum: je bent in een eeuwenoude stad waar de de tijd heeft stil gestaan. Mystras in Griekenland is uniek en een beleving die je zeker niet mag overslaan als je in de buurt bent.

Mystras bezienswaardigheden

Wat is Mystras?

Mystras is een historische plek in de Peloponnesos van Griekenland. Deze middeleeuwse stad ligt vlak bij de stad Sparta, 60 kilometer van de luchthaven van Kalamata en is gelegen op de hellingen van de berg Taygetos. Ooit was het een bloeiende stad met meer dan 25.000 inwoners. Er gaan zelfs verhalen dat er 40.000 mensen woonden. We hebben het dan over de 14e en 15e eeuw, toen dit de hoofdstad was van de Byzantijnse despotaat van de Morea (Zo heette de Peloponnesos in die tijd). Tegenwoordig staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is het een keihard bewijs van de glorie van de Byzantijnse beschaving.

Mystras Peloponnesos

De geschiedenis van Mystras Griekenland

Mystras werd gesticht door een Frankische heerser genaamd Willem II van Villehardouin. Hij bouwde een groot fort op de top van een heuvel om de stad te beschermen. Willem II was ook verantwoordelijk voor het stichten van de nabijgelegen stad Monemvasia.

In 1262 veranderde alles toen de Byzantijnse keizer Michael VIII Palaiologos de Franken versloeg en Mystras bij het Byzantijnse Rijk voegde. De stad werd al snel een levendig centrum voor kunst, cultuur en wetenschap. Wetenschappers, kunstenaars en theologen kwamen naar Mystras om hun kennis te delen en te verrijken.

Laatste Byzantijnse Klooster in de Peloponnesos

Mystras groeide uit tot een belangrijk cultureel en religieus centrum. Er werden prachtige paleizen gebouwd, zoals het Paleis van de Despoten, die de pracht en praal van het Byzantijnse hof laten zien. Daarnaast werden er rijkelijk versierde kerken en kloosters gebouwd, zoals de kerk van Agios Dimitrios en het Pantanassa-klooster. Deze gebouwen waren versierd met unieke fresco’s en mozaïeken, die het artistieke meesterschap van die tijd laten zien. Het Pantanassa klooster is het laatste belangrijke gebouw dat nog gebouwd is in de Byzantijnse periode.

Helaas bracht het verval van het Byzantijnse Rijk en de opkomst van de Ottomaanse Turken moeilijke tijden voor Mystras. In 1460 veroverden de Ottomanen de stad, wat het einde betekende van de Byzantijnse overheersing in de Peloponnesos. Langzaam maar zeker verlieten de bewoners Mystras en veranderde de ooit bloeiende stad in een ruïne.

Mystras Griekenland

Praktische informatie voor Mystras Griekenland

Mystras is gebouwd op een redelijk steile helling van een berg en beslaat zo’n 3 kilometer,  dus goede schoenen zijn aan te raden. Bovenaan en onderaan is een ingang/uitgang te vinden. Ik begon bovenaan en profiteerde zo van de zwaartekracht bij mijn wandeling naar beneden. Aan te raden is om vroeg of juist laat te komen, zodat je een parkeerplek hebt, dicht bij de ingang.

Tip: Als je met twee auto’s bent kun je een auto onderaan de berg parkeren en met de tweede auto starten bij de boven ingang (om uiteindelijk per auto weer naar boven te rijden) Als je maar 1 auto hebt, dan is het aan te raden deze bezienswaardigheid in twee delen op te splitsen.

Mystras Griekenland

Openingstijden en toegangsprijs Mystras

De openingstijden van Mystras in Griekenland zijn afhankelijk van het seizoen dat je komt. In het winterseizoen is de toegangsprijs €6 en in de zomer €12. Over het algemeen loopt het winterseizoen van 1 november tot 31 maart. Mystras is gedurende deze periode geopend voor bezoekers van 8.30 uur tot 15.30 uur. In het zomerseizoen zijn de openingstijden van 8.00 tot 20.00 uur.

Mystras Peloponnesos

Hoeveel tijd heb je nodig om Mystras te ontdekken?

Neem de tijd, want Mystras is heerlijk om in rond te dwalen en te fantaseren over wat hier allemaal heeft plaatsgevonden. Mystras is meer dan een verzameling ruïnes! De afgelopen jaren wordt er hard gewerkt aan de restauratie van een aantal gebouwen, waardoor je nu de kerken van binnen kunt bewonderen en een klein museum kunt bezoeken. Ik dacht in een uurtje wel klaar te zijn, maar ik verbleef met gemak 3 uur. 

Tip: Het is aan te raden een gids te regelen voor de benodigde anekdotes en informatie over de rijke geschiedenis van dit stukje Griekenland. Ik ging op pad met Dimitris. Hij is dé gids (local) die je op elk gewenst niveau rond kan leiden door deze stad vol verhalen en weetjes. Neem contact met hem op en je gaat geen spijt krijgen!

tags: Mystras Griekenland – Mystras Greece – Bezienswaardigheden Mystras  – Mystras Sparta

Mystras Griekenland

Hoe kom je in Mystras Griekenland?

Mystras ligt in de regio Peloponnesos op het vasteland van Griekenland, ongeveer 6 km ten zuidwesten van de bekende stad Sparta. Er is een mooie route vanaf Athene, waarvandaan je in nog geen 3 uur in Mystras kunt zijn. Hoewel je van April tot Oktober op Kalamata (60 km) kunt vliegen vanuit Amsterdam, is de route vanuit Athene zeker een aanrader. De tolwegen zijn nooit druk en je passeert de meest interessante bezienswaardigheden van Griekenland.

Ga je met de auto vanuit Kalamata? Met kortingscode MHKBLAUW2024 krijg je bij deze verhuurder een aantrekkelijk aanbod! (Hier hebben ze Auto’s met open dak zonder meerprijs!)

>>> Auto huren vanaf Athene of Thessaloniki (100 % verzekerd)

Euphoria retreat

Verblijven bij Mystras Griekenland

De omgeving is het mooiste als je vroeg kan arriveren. Zeker in het hoogseizoen kunnen er grote bussen arriveren die dit openluchtmuseum overspoelt met dagjesmensen. Rondom deze bezienswaardigheid zijn een aantal kleine hotels gevestigd waar je de Mystras vanuit je bed kunt zien. Ook kun je lunchen of dineren op het centrale pleintje bij de plataan met de welbekende stromende waterbron. Kortom, je kunt je hier gemakkelijk een dagje vermaken. Buiten het seizoen gebeurt hier niet zo veel, dus dan zou het nabij gelegen Sparta meer levendigheid te bieden hebben.  

Euphoria retreat Mystras

Een hele bijzondere accommodatie aan de voet van de Mystras is Euphoria retreat. Toen ik hier de poorten binnen liep, viel mijn mond open van verbazing. Zo’n retreat op deze locatie lijkt bijna onwerkelijk.

>>> Binnen kijken bij deze accommodatie   

>>> Mystras combineren met meerdere populaire bestemmingen? Bekijk deze Fly & drive aanbieding! 

>>> Al eens aan een Groepsreis naar de Peloponnesos gedacht? Dit programma is heel aantrekkelijk

Meer Grieksblauwe tips van mij lezen? Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant:

Meer lezen

🇬🇧 Translate »