Bezienswaardigheden Griekenland | Roadtrip vasteland

by Grieksblauw

Griekenland is één groot openluchtmuseum met eeuwenoude historie, maar ook met natuurschoon. Natuurlijk kennen we de Akropolis in Athene en na wat onderzoek stoot je al snel op het bijzondere landschap van Meteora. Maar als je net als ik al velen malen door het land aan het roadtrippen bent geweest, kom je steeds weer nieuwe ontdekkingen tegen. De bezienswaardigheden op het vaste land van Griekenland lijken ontelbaar en zijn vooral onvoorstelbaar. Eigenlijk kun je ter plekke pas oordelen over de Griekse wonderen. Naast de historische waarde kan de grootsheid of serene sfeer hier ook bepalend zijn, en dat is aan jou om te oordelen. Gaat dit zien! (en ervaren).

Bezienswaardigheden Griekenland
Monemvasia

Mijn favoriete bezienswaardigheden Griekenland vaste land

Het Orakel van Delphi (145 minuten van Athene)

Aan de voet van de berg Parnassos liggen de overblijfselen van tempels en theaters. Delphi is omringt met indrukwekkende dalen en bergen, waardoor je meteen ervaart wat de mensen in 400 v. Chr. moeten hebben gevoeld. Van heinde en verre kwamen mensen naar het middelpunt van de aarde om het Orakel van Delphi om raad te vragen.

De graftombes van Vergina (52 minuten van Thessaloniki)

Dit is het best bewaarde geheim van alle bezienswaardigheden in Griekenland.  Gevoelsmatig “in the middle of nowhere” ligt de meest indrukwekkende grafheuvel van Griekenland. Beter nog: Je kunt naar binnen! Doordat het museum in een grafheuvel is, is de sfeer ook iets dat deze ervaring helemaal maakt. In de grafheuvel zijn verschillende graftombes te zien in de originele staat en plek. Naast de tombes zijn vele kostbare en geheel gave attributen te bewonderen. Misschien ook leuk om te realiseren dat de marmeren graftombes van familieleden van Alexander de Grote zijn (o.a. zijn vader en zoon). 

bezienswaardigheden Griekenland vaste land
Graftombe in Vergina

Nog meer bezienswaardigheden Griekenland

Meteora (170 minuten van Thessaloniki)

Je hebt de indrukwekkende foto’s vast al eens langs zien komen op social media. De afgelopen jaren is dit een van de bezienswaardigheden van Griekenland waar je niet om heen kunt. Als je ergens indruk mee wilt maken in Griekenland, dan is het wel met een klooster op een 600 meter hoge (smalle) rots. En zo heeft Meteora er 24 staan. In de 11de eeuw beklommen kluizenaars de rotsen en bleven daar jaren zitten, maar enkele eeuwen later begonnen monniken met het bouwen van kloosters, gewoon met touwladders (hoe dan?!). Een gebied vol met mysteries en indrukwekkende natuur.

Als je op zoek bent naar een verblijf bij Meteora, dan kan ik je Petrino Guesthouse aanraden. Heel gastvrij en lekker traditioneel. Leuk voor een nacht (of 2). >>> check tarieven en beschikbaarheid

Olympus berg (152 minuten van Thessaloniki)

De berg waar de 12 goden van Griekenland wonen en waar Zeus met bliksemstralen smeet. Hoe spannend het ook is om de top van de machtige Olympus te willen bereiken, de omgeving is al adembenemend. Vanuit het schilderachtige dorpje Litochoro heb je vanuit elke hoek zicht op de indrukwekkende berg. Je kunt wandelen langs watervallen, een oud klooster bezoeken of gewoon lekker eten op het dorpsplein. Redenen genoeg om deze kant op te gaan.

>>> Lees meer over dit mooie dorp aan de voet van de Olympus berg

bezienswaardigheden Griekenland
Olympus berg

Watervallen van Messinia (van 43 minuten vanaf Kalamata)

In het westen van Griekenland ligt de regio Messinia waar de natuur prachtig groen is. In dit stukje Griekenland kun je natuurgebieden vinden met de mooiste watervallen. Watervallen als Polylimnio en Neda hebben grote indruk om mij gemaakt en zijn beide ideaal voor een frisse duik. Paradijsje hoor!

>>> Meer lezen over deze watervallen inclusief een onbekende locatie

Akropolis 

Je kunt er niet omheen en je wilt er niet omheen! Als je het hebt over bezienswaardigheden in Griekenland, dan is dit de winnaar (voor toeristen). Al vanaf de 13de eeuw v. Chr werd er een basis gelegd voor dit heiligdom. Vooral in de avond is het Parthenon een romantische verschijning. Meerdere uren heb ik doorgebracht waarbij ik mij heb zitten vergapen aan dit eeuwenoude bouwwerk. Hoe toeristisch het ook is, je moet het minimaal één keer in je leven bezocht hebben. 

Epidaurus (166 minuten van Athene)

Dit is het best bewaarde openluchttheater in Griekenland. Het is omringd door groene pijnbomen en heeft maar liefst 12.300 zitplaatsen. Zittend op de bovenste rij heb je een geweldig zicht over het theater en heel Epidaurus. Dit theater heeft de beste akoestiek ter wereld, wat ook vaker op een dag gedemonstreerd wordt door de verschillende gidsen. Als er een muntje op de grond valt of wanneer er een lucifer wordt aangestoken in het midden van het theater, kun je het glashelder horen op de bovenste rij. Als je hier eenmaal bent, weet je dat dit niet een van de velen theaters is in Griekenland. 

>>> tip: Beste uitvalsbasis om Epidaurus te bezoeken is Naflion

Niet ontdekte bezienswaardigheden in Griekenland

Mystras (73 minuten van Kalamata)

In het zuiden van de Peloponnesos ligt het betoverende Mystras. Slechts vijf kilometer ten westen van het legendarische Sparta en 55 kilometer ten oosten van het charmante Kalamata, wordt deze Byzantijnse spookstad beschouwd als een verborgen juweel van Griekenland.

Mystras, of Mistras zoals sommigen het kennen, was ooit het epicentrum van culturele pracht en praal in de regio. Met zijn overvloed aan prachtige kerken, betoverende muurschilderingen, uitgestrekte bibliotheken en een schare aan beroemde schrijvers, werd het liefkozend het “Wonder van Morea” genoemd. Morea, een oude benaming voor de Peloponnesos, droeg bij aan de mythe en magie die Mystras omringde. Tegenwoordig is Mystras niet alleen een herinnering aan glorieuze tijden, maar ook een archeologisch pareltje dat is opgenomen in de prestigieuze lijst van UNESCO Werelderfgoedlocaties.

>>> Meer lezen over mijn bezoek aan Mystras

>> Deze accommodatie in Mystras is een toppper (dikke aanrader!)

bezienswaardigheden Griekenland

Zagorochoria (82 minuten van Preveza)

46 pittoreske dorpjes in het noorden van Griekenland, gelegen in het hart van de natuur. Deze prachtige dorpen vallen op door hun kenmerkende traditionele architectuur, het wilde natuurlijke landschap en de rustieke omgeving. Vanuit de leuke stad Ioannina kun je dagtochten maken naar dit mooie natuurgebied vol activiteiten. Ik ging raften, bezocht mooie watervallen en wandelde over bergtoppen. Zelfs te combineren met een strandvakantie in Parga en omstreken.

>>> Meer lezen over mijn bezoek aan Zagorochoria

Monemvasia | Het gibraltar van het Oosten (146 minuten van Kalamata)

Deze mystieke, stenen nederzetting ligt verscholen achter een grote rots aan zee en was de ideale schuilplaats in de middeleeuwen. Het kasteel van Monemvasia, wordt ook wel het ‘Gibraltar van het Oosten’ genoemd. Door de eeuwen heen werd het bezet door verschillende heersers, waaronder de Byzantijnen, de kruisvaarders, de Venetianen en de Turken. Terwijl je door de smalle geplaveide straatjes dwaalt, zul je betoverd worden door de prachtig gerestaureerde stenen gebouwen die een verhaal vertellen van macht, handel en cultuur. Ook niet geheel onbelangrijk is dat de stad volledig gerestaureerd is en bol staat van de romantische restaurantjes en cafeetjes.

tags: bezienswaardigheden Griekenland – bezienswaardigheden Griekenland vaste land – roadtrip Griekenland

Sounio (40 minuten vanaf Athene)

De tempel van Poseidon is op zichzelf niet zo heel indrukwekkend nu er nog maar 16 van de 34 zuilen overeind staan. Maar de positie 60 meter boven de zee, op een indrukwekkende rots, is adembenemend. Volgens de Mythe dook hier Koning Aegeus de zee in en verdronk zichzelf, omdat hij dacht dat zijn zoon was vermorzeld door de minotaurus van Kreta. Zo kwam de Egeïsche zee aan haar naam! Goede combinatie met het fijne strand in deze omgeving!

Roatrip met een huurauto | bezienswaardigheden Griekenland vaste land 

Op het vaste land van Griekenland kun je een flink aantal uren in de auto zitten. Daarom is een comfortabele auto geen overbodige luxe. Ik heb voor mij lezers een korting geregeld bij Master Holiday Kalamata. Vooral als je op Kalamata vliegt, dan is dit een voordelige (en comfortabele) optie. Gebruik kortingscode: MHKBLAUW2024 en krijg een mooi aanbod! 

>>> Info over Car rental Master Holiday Kalamata 

Vanaf andere locaties kun je kijken naar een auto van Sunnycars

Wil je dat alles voor je geregeld wordt en boek je graag een pakketreis?

>>> Meer info en tarieven voor een georganiseerde rondreis over het vasteland

Geïnspireerd geraakt door dit artikel over bezienswaardigheden Griekenland vaste land? Er is meer! Ik denk dat de volgende tips ook interessant zijn voor jou: 

>>> Nafplion ligt op 2 uur rijden van Athene (Aanrader!)

>>> Meteora was het decor van een JamesBond film

>>> Wat is er te doen in Athene | tips

>>> Start jouw roadtrip in Thessaloniki

>>> De mooiste kustroute van de Peloponnesos

Meer lezen

🇬🇧 Translate »