Ikaria Griekenland | tips & highlights

by Grieksblauw

Ook al is Ikaria een kleinschalig en ongerept eiland, het heeft voldoende coole hotspots waar je wilt zijn. Ikaria Griekenland is een van de weinige Griekse eilanden dat ondanks het ontbreken van veel luxe en comfort, toch een jong en hip imago heeft! Ik was al eens eerder op dit eiland en ondervond dat het te groot was om in enkele dagen af te vinken. Daarom ging ik terug en maakte deze lijst voor jou!

Ikaria is de laatse tijd regelmatig in de media doordat het staat voor een relaxte, gezonde leefstijl. Dit eiland van Griekenland ligt in de “blue zone” wat betekent dat de mensen hier bovengemiddeld (gezond) oud worden. Als ik tegen een Griek vertelde dat ik naar Ikaria ging, dan hoorde ik vaak het verhaal van het relaxte tempo. Hier hoef je niet om 8.30 bij de bakker aan te kloppen (want er is nog niets te verkrijgen), maar sta je vroeg op om het eiland te ontdekken.

Ikaria tips

Hoe kom je op Ikaria Griekenland?

Je zou denken dat een uniek eiland zoals Ikaria moeilijk te bereiken is. Niets is minder waar! De Grieken komen hier graag en daarom zijn er voldoende verbindingen met de andere eilanden en het vasteland van Griekenland.

Hoe reis je per vliegtuig naar Ikaria?

Ikaria heeft een vliegveld voor binnenlandse vluchten. Er is een dagelijkse verbinding met Athene en de reistijd bedraagt 50 minuten. Ook zijn er wekelijkse vluchten vanuit Lesbos, Kreta, Lemnos en Thessaloniki. De luchthaven ligt ongeveer 12 km van de hoofdstad van het eiland en zeker een stuk rijden naar de bekendere badplaatsen, dus je moet een taxi of auto huren om jouw accommodatie te bereiken.

Hoe reis je per veerboot naar Ikaria?

Ikaria is ook met de veerboot te bereiken vanuit Athene haven (Piraeus), maar de reis van 11 uur vind ik vrij lang. Er is ook een verbinding met andere eilanden zoals Samos, Syros, Mykonos en Chios. De meest comfortabele route is via Samos, aangezien dit eiland een groot deel van het jaar een directe verbinding heeft met Nederland.

>>> Deze organisatie heeft rechtstreekse vluchten naar Samos beschikbaar 

Veerboten kunnen zowel aankomen in de haven van Agios Kirykos, als in de haven van Evdhilos. Beide zijn verbonden met Samos en Piraeus (Athene).

>>> Boek hier jouw ferrytickets

Is het gemakkelijk reizen op Ikaria Griekenland?

Ja en nee. Er is een geasfalteerde weg rondom het eiland, maar de wegen zijn heel Grieks. Van A naar B reizen kan langer duren dan je verwacht, vooral omdat de wegen niet recht zijn en een verkeerde afslag zo genomen is. Vanaf het vliegveld naar de havenstad Evdhilos (40 km) duurt al snel 1,5 uur. Tip: reizen in de late avond is geen aanrader. Naast dat het een spannende rit is, mis je het prachtige uitzicht!

>>> Hier huur ik altijd een auto

Ikaria tips

Ikaria tips & Highlights: Wat zien en doen

Ikaria is 255 km2 groot en wint de laatste jaren steeds meer populariteit. Het is een plek waar de Grieken graag komen voor vakantie, maar nu ook de bewuste buitenlandse reiziger. Ikaria trekt een modieus publiek met oog voor een gezonde levensstijl. Dit brengt met zich mee dat er ook steeds meer stijlvolle boetieks en koffiezaakjes openen. Het zijn er nog niet veel, maar het geeft wel een beeld van het publiek! Ook zijn er veel activiteiten op Ikaria voor de sportieve reiziger. Hier volgen mijn tips voor Ikaria:

Surfen op Mesakti beach (favoriet op Ikaria Griekenland)

Ik begin met één van de beste tips voor Ikaria: Mesakti beach is waar de coolste mensen verzamelen. Toen ik via de beachclub het strand op liep viel het mij al op dat iedereen hier stoer, knap en sportief was. Op dit strand is de Ikaria Surf school gevestigd en dat is niet zonder reden. Dit strand is ideaal om te leren surfen. Je kunt je aanmelden bij een surfklasjes en voor je het weet ga je met je groepje de zee in. De begeleiding is geweldig en vooral leuk. Volgende keer ga ik een hele week mee doen met de training, want dit was boven verwachting verslavend!

Ikaria tips

Op avontuur met een local

Mevrouw Voula van Ikaria Activities rijdt op een scooter over het eiland en ik mocht achterop. Ze bracht mij naar plekken op Ikaria die je niet zomaar zelf had gevonden. Ze kent de locals en regelt alles wat je maar wilt. Haar kantoor zit in Therma en in dit magische dorp heeft ze ook een ruimte waar een collega massages geeft. Na mijn bezoek aan de warmwaterbaden was dit hemels! 

Stranden van Ikaria met de blauwste zee

Mesakti beach: Georganiseerd surfstrand met aardige golven. Het water is niet heel diep en er is fijn strandzand. Hier liggen de knapste mensen en zijn er volop wateractiviteiten. Boven het strand is leuke strandtent waar de gasten en het uitzicht voor de punten zorgt.

Nas: De omgeving is een droom en het heeft nog een Mytisch verhaal ook. Er staan ligbedjes en deels is badkleding optioneel. Ik vond het vooral een strand dat je gezien moet hebben, niet om op te liggen. Bovenaan het strand zijn verschillende taverna’s te vinden met magisch uitzicht.

Armenistis beach: Mijn favoriete plek voor vroege ochtenden of de namiddag. Armenistis beach is een klein baaitje met rieten parasols van de gemeente. Hier nemen locals een duik aan het einde van de middag. De hele setting is enorm schilderachtig met haar helderblauwe water en weinig golven. Om de baai heen vind je leuke restaurantjes en zelfs enkele boetiekjes.

Therma beach: Naast de warmwaterbronnen vind je dit kleine familiestrandje. Het is omgeven door taverna’s, Griekse koffiebarretjes en zelfs een cocktailbar. Hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan sinds de jaren 60. “You love it, or you hate it”. Ik ben er dol op.

Sechelle: Hét strand waar iedereen het over heeft. Het pad naar het kiezelstrand is een kleine klim, maar dat is mogelijk het leukste van de dag. Het water is helderblauw en het strand is vooral piepklein. Kom op tijd of blijf thuis.  

Meer tips & highlights op Ikaria Griekenland

Volg een kookworkshop bij Karimalis farmhouse & Winery

Een kookworkshop bij Karimalis is niet alleen een kookworkshop, maar het voelt als een film waar je zelf de hoofdrol in speelt. Ik liep met Eleni van Karimalis Farmhouse mee door de tuin waar ze alle kruiden plukte. Daarna maakte ik zelf Filodeeg en hielp mee met het voorbereiden van de lekkerste Griekse gerechten. Aan het einde van de workshop aten we samen met de gastvrouw op het terras met het adembenemende uitzicht over de boerderij. Hier wil je niet meer weg. (hoeft ook niet, want je kunt ook overnachten!) 

Bezoek een Panagiri op Ikaria Griekenland

Ikaria is in heel Griekenland beroemd vanwege haar “Panagiria-feesten. Dit zijn traditionele feestdagen ter ere van de naamdagen van de heiligen en andere religieuze feestdagen. Op deze dag is er rondom de kerk van de betreffende heilige traditioneel eten, livemuziek, non-stop dansen en veel heerlijke Ikariaanse wijn. Een Panagiri begint meestal in de vroege middag en gaat door tot de volgende ochtend! Vraag van tevoren na wanneer er één is, want dit is een ervaring die je niet wilt missen!

>>> Wil je Grieks pasen ervaren in Griekenland? Lees hier meer!

Duik in de Thermale baden van Therma

Zoals de naam al doet vermoeden, draait het in het lieflijke dorp Therma allemaal om de warmwaterbronnen. Net zoals het hele dorp, zijn de twee badhuizen allesbehalve modern. Toch is het een hele ervaring om hier een sessie te beleven. Het helende water komt rechtstreeks uit de natuurlijke bronnen en loopt zo de baden in. De mevrouw achter de balie (tafel) houdt de tijd in de gaten voor je, want dit is een serieuze zaak. Als je liever je eigen gang gaat, maar wel helende krachten verlangt, dan is buiten ook een natuurbad. Ook hiervoor kun je contact opnemen met Ikaria Activities.

Duiken in de zee van Ikaria Griekenland (vissen spotten)

Ik was wat sceptisch over duiken en snorkelen op dit eiland, maar rondom Ikaria zwemmen veel en mooie vissen. In Agios Kyikos zit duikcentrum Amaso  waar je alles kunt regelen voor duiken en snorkelen. Ik ging een middag snorkelen voor de kust en zag enorm veel vissen! Ik geloof nu dus echt wel dat duiken hier zeker wel de moeite waard is.

Stadse vibes opzoeken

Ikaria is heerlijk om even gas terug te nemen en terug naar de basis te gaan. Maar hoe fijn dat dat op dit eiland een keuze is. Je kunt er ook een dag voor kiezen om weer even terug in Athene te zijn. Bij het hippe koffiebarretje Amaranthos bijvoorbeeld, want deze zaak zou zo in een wereldstad kunnen staan. Of je loopt even binnen bij conceptstore van Ryme.

Bezoek het bergstadje van Ikaria: Chistos Raches

Dit dorp is bij bezoekers bekend geworden vanwege het nachtleven van de bewoners en de openingstijden van winkels die ’s avonds laat open gaan. Overdag is het hier erg rustig, maar er is altijd een plek waar je een kijkje kunt nemen. Bij de Womens Coöperative drink je een lekkere koffie met gebak en zit je in een knus straatje in de schaduw. Zoals de naam al zegt is het een initiatief van 7 vrouwen en alle producten hebben een link met Ikaria.

Eten bij Karimalis
eilandhoppen samos ikaria
Sechelle beach

De beste restaurants op Ikaria Griekenland

Ikaria Griekenland heeft een geweldige keuken en je mag hierdoor best wel kieskeurig zijn en op zoek gaan naar de taverna waar alles klopt! Dus naast het heerlijke eten mag je ook een mooi uitzicht en lieve mensen verwachten.

Taverna Artemis in Nas heeft een uitzicht waar je van droomt! Het ligt boven het strand van Nas op een heuvel dat vol staat met bloemen, bananenbomen. Vanaf de eerste minuut was ik deel van de familie en kwamen de meest griekse gerechten op tafel.
Meer info over Taverna Artemis

Estiatoria O Grigoris op het strand van Faros heeft naast het heerlijke eten een bijzondere locatie. Er staan tafels onder de bomen op het strand van Faros, dat nog verborgen is gebleven voor het grote publiek dat naar Ikaria komt.
Meer info over deze taverna

Ikaria Griekenland
Taverna Artemis

Karimalis Winery is een compleet concept dat staat voor de Griekse gastvrijheid. Het biedt dan ook het complete pakket: slapen, eten, workshops en wijn. Als je hier een tafeltje weet te bemachtigen tegen zonsondergang, dan ben je een gelukkig mens.
Link naar website van deze Winery

Taverna Meltemi in Therma ligt aan het strand van Therma. Als je wilt kun je de naar de dames van de keuken lopen en vertellen wat je graag op je bord ziet verschijnen. Maar de menukaart staat ook vol lekkernijen.
Meer info over deze Taverna  

Tags: tips Ikaria –  Ikaria Griekenland – hoe kom je op Ikaria? – Ikaria vakantie – activiteiten Ikaria

Ikaria Griekenland

Waar verblijven op Ikaria Griekenland?

Als je van levendigheid en modieus publiek houdt, dan is het noorden van het eiland het meest interessant. Een verblijf tussen Mesakti en Nas zou dan ideaal zijn. Dat betekent wel dat je een flink eind moet rijden vanaf het vliegveld. Ik verbleef bij een van de weinige grotere hotels: Atheras in Evdilos. De haven van Evdilos is prima en praktisch, maar het uitgaansleven (lees dineren) is dan toch nog een stuk rijden over een donkere weg.

Gemoedelijk en traditioneel verblijf (schattig, geen luxe)

Als je voor de Griekse ervaring en gemoedelijkheid komt, dan is Therma iets voor jou. Daar verbleef ik bij het Oinoi hotel en dat was heel Grieks. Het is dicht bij het vliegveld en naast de havenplaats Agios Kyrikos.

Alles is kleinschalig, daarom is het reserveren van een accommodatie aan te raden.

>>> Luxe accommodatie incl. zwembad & Auto (pakketreis)

Wil je slimmer zijn dan de gemiddelde toerist? Wil je een reiziger zijn i.p.v. een toerist? Check dan ook de volgende Grieksblauwe bestemmingen:

Meer lezen

🇬🇧 Translate »