In April naar Griekenland | Grieks Pasen

by Grieksblauw

April is de eerste droge, zonovergoten maand van het jaar. De Griekse lente begint wat mij betreft al eerder, maar nu is de kans op een blauwe lucht toch wel heel groot. Volgens klimaatinfo.nl is de dagtemperatuur gemiddeld 20 graden. Ik maakte het zelf mee toen ik tijdens Pasen in Griekenland was, want toen tikte de thermometer zeker 25 graden aan! De Grieken beweren ook dat het altijd mooi weer is tijdens deze feestdagen en ik kan dit nu bevestigen.

pasen in Griekenland

Orthodox Pasen in Griekenland is nog grootser en belangrijker dan kerstmis. Eigenlijk best logisch aangezien met Pasen gevierd wordt dat jezus is opgestaan. Dat is toch een groter wonder dan een pasgeboren baby? Dit is dan ook de reden waarom de gezelligheid weer even terug keert op de Griekse eilanden. De Griekse jongeren die ooit het eiland inruilden voor de grote stad, komen deze week hun familie opzoeken. De cafeetjes en restaurantjes zijn weer druk bezet als een soort van voorproefje op het vakantieseizoen dat in juni van start zal gaan.

Ga je in april naar Griekenland: hier moet je zijn voor de beste Paas beleving! 

Paaszondag valt in 2023 op 16 april. Ondanks dat de kans op mooi weer best groot is als je in April naar Griekenland gaat, heb je in het zuiden natuurlijk nóg meer zongarantie. Daarom beginnen de volgende tips bij het meest noordelijke eiland en lopen af naar de zuidelijke hotspots:

Corfu is de meest bekende bestemming in deze periode. Veel mensen zullen dit de beste plek vinden om Pasen in Griekenland te ervaren. Het ritueel op zaterdag ochtend wordt zelfs uitgezonden op de nationale televisie. Tijdens dit hoogtepunt worden rode vazen van balkons stuk gegooid, terwijl beneden een groot publiek toekijkt.

>>>De beste locatie om te verblijven tijdens pasen op Corfu

Thassos was mijn Paas bestemming in 2022. In het kleine dorp Panagia kom je geen toerist tegen. Hierdoor voelt het extra bijzonder dat je dit mee mag maken. Niet groots, maar misschien wel indrukwekkender dan op populairdere Paas bestemmingen. 

Chios heeft de gewoonte om een “rocket war“ uit te voeren.

Tijdens dit visueel spektakel, schiet men vuurpijlen af richting de kerk 400 meter verderop. De bedoeling is dat de bel van de klokkentoren wordt geraakt. Niet geheel ongevaarlijk, maar wel heel spectaculair.

>>> Meer lezen over mijn bezoek aan het eiland Chios

Patmos is van religieus belang voor Griekenland omdat Johannes de Doper hier zijn visioenen had en een belangrijk deel van de bijbel schreef. Reken maar dat hier het Paasfeest een extra dimentie zal hebben.

Astypaleia is wat mij betreft qua looks een winnaar. Vanaf het Kalichoron hotel kijk je over de hoofdstad en heb je het prachtigste uitzicht als men vanaf het klooster vuurwerk afsteekt. Dit eiland is het gehele jaar door een droombestemming!

Santorini heeft een hoofdstad dat sowieso al een plaatje is om te zien. Ik denk dat je al wel kunt voorstellen hoe mooi het er uit ziet in het maanlicht. Kun je je dan ook indenken hoe het eruit ziet als het verlicht is met vuurkorven?

Links naar de meest bijzondere hotels voor jouw vakantie naar Griekenland in april lees je verderop  >>>

Hoogtepunten die je niet wilt missen tijdens Pasen in Griekenland

Als je speciaal voor Pasen in April naar Griekenland komt, bedenk dan dat Orthodox Pasen vaak niet met het westerse Pasen samenvalt. Daarbij raad ik je aan om niet alleen voor Paaszondag te gaan, maar vanaf witte donderdag. De dagen voorafgaand aan Pasen vinden er bijzondere rituelen plaats met veel kaarslichtjes in de straten, vuurwerk en nog meer gastvrijheid dan we al gewend waren van de Grieken. Lees hier verder als je wilt weten wat de Paas hoogtepunten zijn:

Witte donderdag is de sfeer overal in Griekenland al te voelen. Op deze dag worden de eieren rood geverfd en wordt de Tsoureki (paasbrood) gebakken. Door de straten van de dorpen hoor je het gezang van monniken in de kerk en je voelt dat er iets groots gaat gebeuren.

Goede vrijdag is een dag van rouw. Vandaag moet je geen grootse plannen hebben, want dit is de dag dat winkels en restaurants vroeg dicht gaan. Tegen de avond zal er door de straten van het dorp de kist van Jezus rond gedragen worden tijdens een indrukwekkende optocht met gezang en kaarslicht. Tip: Vraag van tevoren na in welk dorp je moet zijn, want meestal is er maar één plek op het eiland of regio waar het hoofd event plaatsvindt.

Iedereen neemt een kaars mee voor het belangrijkste ritueel

Zaterdag loopt het gehele dorp, in hun mooiste outfit, naar de kerk met een (onaangestoken) kaarsje in de hand. Iets voor middernacht eindigt de Paasmis en zal de priester het heilige licht doorgeven aan alle aanwezigen. Hierbij steekt iedereen zijn of haar kaarsje aan via de kaars van de pastoor en loopt het kerkplein op. De honderden kaarsjes en het opgedofte publiek zijn een feest voor het oog. Zeker wanneer om 12 uur het vuurwerk wordt afgestoken!

Paaszondag draait alles om eten en drinken met familie en vrienden. Reken maar dat je aan kunt schuiven bij elke Griekse familie. Met Pasen in 2022 was ik op Thassos en overal waar ik een praatje maakte werd ik uitgenodigd voor wat eten en drinken. Het leukste is natuurlijk als je bij een familiehotel logeert, want daar word je gegarandeerd uitgenodigd op zo’n dag. Niks moet, alles mag!

"Rocket war" op Chios (by Tetteris)

Meer lezen

🇬🇧 Translate »