Skiathos Griekenland

by Grieksblauw
Skiathos kastro

Skiathos Griekenland heeft een internationaal vliegveld

Skiathos heeft vele goudgele zandstranden, staat vol met groene bomen en biedt mogelijkheden voor leuke uitstapjes. Klinkt ideaal toch? Het heeft zelfs een internationaal vliegveld. Toch is dit juweel voor veel Nederlandse toeristen verborgen gebleven. Een goede reden om hier eens op onderzoek te gaan. 

Skiathos was voor mij, tot voor kort, een springplank naar het naastgelegen eiland Skopelos (Mama Mia-eiland!). Na mijn laatste bezoek (September 2021) is dit paradijsje hoger op mijn favorietenlijst geklommen. Dat is vooral te danken aan de hulp van local Markos van Skiathos Experience. Dankzij hem kan ik hier een aantal mooie plekjes met jullie delen!

Skiathos Town vanaf de klokkentoren

Een accommodatie in het centrum van Skiathos 

Op Skiathos Griekenland is het niet moeilijk een accommodatie te vinden. Dit keer ging ik voor modern, aan het strand en op loopafstand van het centrum. Het vers gerenoveerde Megali Ammos House ligt 5 minuten lopen van het centrum van Skiathos stad. Daarbij heeft het een eigen taverna aan het strand. Veel hotels bij het centrum liggen aan de drukkere hoofdweg, maar dit plekje ligt verscholen achter gebouwen en de bovenste studio’s hebben uitzicht op zee. Vanuit mijn heerlijke bed loop je zo het restaurant in voor een ontbijtje aan het strand (ligbedjes van het hotel zijn gratis!) Als slagroom op de taart zijn de eigenaren Kostas en Thanasis ook nog eens een feest!

Uitzicht vanaf Megali Ammos House
Bourtzi

Skiathos Griekenland heeft 60 zandstranden

Wanneer je op verkenning gaat en aanwijzingen vraagt aan een local, dan zal je merken dat er niet over straten wordt gepraat, maar over bushaltenummers. Zo heb je bij bushalte 24 het bekende Koukounaries beach. Dit strand wordt regelmatig genoemd als de mooiste van Griekenland. Skiathos heeft meer dan 60 stranden, dus die stoppen niet bij bushalte 24. Ik had een scooter gehuurd om de Noordwestkant van het eiland te verkennen en ging op avontuur. Na wat hobbelige weggetjes kwam ik terecht bij Mandraki beach. Dit is een fijn zandstrand met een kleine taverna. Verwacht geen culinaire hoogstandjes, maar voor een drankje en een snelle hap is het hier prima vertoeven.

Omdat de scooter de wegen soms wat te avontuurlijk vond, draaide ik al snel om en reed langs het idyllische Krifi Ammos Beach. Van boven af is dit net een tropische ansichtkaart. Uiteindelijk streek ik neer bij de winnaar van de dag: Banana Beach! Het strand heeft het bekende gouden Skiathos zand, kraakhelder water en heeft een fijne taverna inclusief comfortabele ligbedjes. Het is een wat luxere keuze, maar aan de zuidkant kun je ook prima je handdoekje op het zachte zand neerleggen. 

Wil je een (strand)dag om niet te vergeten? Ga dan lunchen bij Kehria Tarsanas Taverna. Hiervoor trek je je gezelligste (hipste) beach outfit aan en zet je je tafel vol met al het lekkers dat hier voor je gemaakt wordt. Hier eet je de lekkerste vis samen met de crème de la crème van het Griekse eiland Skiathos. Na de lunch kun je uitbuiken op de fijne ligbedjes aan zee tussen de olijfbomen. En als dit jouw dag is, dan spot je misschien Kate Hudson wel of een andere celeb!

Het idyllische Krifi Ammos Beach

Veel goede restaurants in Skiathos

In Skiathos kun je goed uitgaan. De boulevard heeft verschillende barretjes en restaurants, maar ook kun je de gezellige smalle straatjes in duiken voor goed eten. Voor pre-drinks gingen we naar Anderssons bar. Deze bar in een van de zijstraten, heeft een sfeervolle binnentuin weg van de drukte. Als je de zonsondergang nog wilt meemaken of zelfs nog een koffie wilt, dan ga je naar Bourtzi op het kleine eilandje naast de haven

Skiathos Griekenland biedt veel goede restaurant opties. In het centrum heb ik 2 toppers voor je: Het altijd volgeboekte Basiliko en het knusse Pinakothiki carne. Zeker bij Basiliko is reserveren aanbevolen. Net als bij het hippe The Borzoi. Als je een nachtelijk avondje uit in gedachten hebt, dan is dit “the place to be”.

Heb je een speciale avond in gedachten? Dan is Agnadio restaurant een aanrader. Bij de haven kun je een taxi pakken die je in 10 minuten voor de deur afzet. Hier heb je uitzicht op de aanvliegroute van Skiathos en is het eten sterwaardig. Uiteraard is de gastvrijheid weer uitmuntend, maar ik ben niets anders gewend in Griekenland. Je zou denken dat je hier de hoofdprijs betaalt, maar de prijs-kwaliteit verhouding is uiterst acceptabel.

De sleutel bewaarster van de kerk
Skiathos monastery
Klooster van Panagias Evangelistrias

Skiathos Experience in de breedste zin van het woord

Voordat ik naar Skiathos Griekenland kwam had ik onderzoek gedaan naar het eiland. Maar het wereld wijde web liet mij vooral de prachtige stranden en het bekende klooster van Panagias Evangelistrias zien. Dit klooster is heel knap en de bijbehorende verhalen zijn “om je vingers bij af te likken”. Het herbergt een geheime ontsnappingsroute, is gebouwd door monniken van de wereldberoemde Mount Athos en hier werd de eerste Griekse vlag gehesen. Dit was voor mij een teken dat Skiathos meer geheimen verborgen zou hebben. Daarom schakelde ik een local in. 

Markos van Skiathos Experience woont al 40 jaar op het eiland en is dé man als je het maximale uit dit eiland wilt halen. Skiathos experience is een ervaring in de breedste zin van het woord. Marc is een man die ALLES voor je kan regelen en precies aanvoelt wat je nodig hebt of wilt zien. Maak ik zo duidelijk dat ik erg enthousiast ben?
Markos bracht ons o.a. naar Kastro. Deze voormalige hoofdstad van Skiathos ligt in het noorden van het eiland. Het heeft een indrukwekkend verleden en de omgeving doet mij denken aan Game of Thrones. Ooit stonden hier 300 huizen en vloeide hier het bloed van Ottomanen, Venetianen en Byzantijnen. Toen ik op het indrukwekkende uitkijkpunt stond, was het moeilijk voor te stellen dat op deze grillige berg zoveel mensen hebben gewoond. Maar de ruïnes en 3 kerken zijn het tastbare bewijs hiervan. Aanrader!

Het Moni Theotokou Kechrias is roze met blauw geschilderd. Nooit zag ik zo’n opvallend gekleurde kerk in Griekenland. Binnen in het sprookjesachtige gebouw zijn prachtige iconen en muurschilderingen te zien. Maar het verhaal over een schat dat ooit verborgen zou zijn in deze kerk hield mij nog dagen wakker.
Ook ging ik op bezoek bij een kerk waar een bron doorheen liep en waar het hele dorp water haalde. Bij de volgende kerk wilde een Griekse weduwe haar dochter aan mij slijten. Deze praatgrage oude dame was de sleutelbewaarder van de kerk. Ohw wat smulde ik van deze Griekse perikelen, maar de meest belangrijke ontdekking is toch wel Markos van Skiathos Experience. Hij bezit namelijk de sleutel tot ALLE geheimen van het gehele eiland!

Taverna bij Kastro
Één van de indrukwekkende kerkjes van het eiland

Skiathos op de kaart

Meer lezen over Groene Griekse eilanden? Lees dan ook:​

➡️ Skopelos (het Mama Mia eiland)

➡️ Ithaki 

Meer lezen

🇬🇧 Translate »