Patmos Griekenland | De witte huisjes waar je van droomde

by Grieksblauw

Patmos Griekenland heeft een ansichtkaartwaardig landschap waar witgekalkte dorpjes zich vastklampen aan steile heuvels, terwijl azuurblauwe wateren zachtjes kabbelend de gouden zandstranden omarmen. Het is vooral dit eiland dat doet denken aan de Cycladen(zoals Santorini), terwijl het toch echt tot de Dodecanesos behoort. Wanneer je verlangt naar de fotogenieke witte straatjes en blauwe zee zoals je op social media voorbij ziet komen, maar liever voor kleinschalig gaat, dan is Patmos een eiland voor jou!

Patmos Griekenland

Chora Patmos | Hoofdstad van het eiland

Patmos heeft de typische Griekse heuvel met witte huisjes, die je van ver al kun zien. Hier kun je lekker slenteren door de witte steegjes, met prachtig gekleurde deuren. Uiteraard zijn er veel fotogenieke uitkijkjes in Chora en kun je op een klein pleintje een cocktail drinken. Boven op het dorp staat het wereldberoemde klooster van Johannes de Doper.

Belangrijkste bezienwaardigheid van Patmos Griekenland 

Patmos staat wereldwijd bekend vanwege zijn religieuze betekenis. Het eiland wordt vaak aangeduid als het “Jeruzalem van de Egeïsche Zee. In het jaar 95 na Christus, bracht apostel Johannes de doper achttien maanden door op Patmos en tijdens zijn verblijf schreef hij “De Openbaring”, het laatste boek van het Nieuwe Testament. De grot waar Johannes verbleef, gelegen nabij Chora, is een van de meest historische bezienswaardigheden van Griekenland. Alhoewel het uitzicht vanaf hier ook al een bezienswaardigheid is.

Patmos Griekenland

Stranden op Patmos Griekenland

De meeste stranden op Patmos Griekenland hebben een mix van zand en kiezels. De georganiseerde stranden in Patmos zijn Skala, Agriolivado en Livadi Geranou. Er zijn ook veel Patmos-stranden met minder faciliteiten, maar ze zijn buitengewoon indrukwekkend en rijk aan natuurlijke schoonheid. De meeste stranden van Patmos zijn te voet bereikbaar vanuit Skala, maar een auto of scooter zul je vast en zeker waarderen na een duik in de blauwe zee. Mijn favoriete stranden zijn:

Strand Psilli Ammos

Vanaf de parkeerplaats (lees: grassprieten langs de zee) wacht je een wandeling van ongeveer 20 minuten over een rotsachtig pad. Als je daar aan het einde van middag loopt (17-19 uur) dan blijf je foto’s maken en filmen. Het gouden licht zorgt voor het ideale Grieksblauwe plaatje op Patmos. Het strand is een heerlijk zandstrand en in het laagseizoen wordt hier zelfs gekampeerd. Er is een strandtentje en helaas zag ik ook wat ezeltjes staan. Vraag van tevoren na bij eilandbewoners of de wind goed staat als je niet van golven en zeewier houdt!

Agrio Livadi beach

Prima strand, niet te ver van Skala. Heerlijk water, enkele bomen voor schaduw en een grote, hippe strandtent. Hier kun je je zeker wel een dagje vermaken!

Petra beach

Het gebied van Petra (rots) heeft een prachtig landschap. De rots van Petras domineert het strand en staat ook bekend onder de naam Kalikatsou. Het strand begint aan de rechterkant en is georganiseerd met parasols en ligbedden. Petra Beach heeft kiezelstenen aan de kust en in de zee.

Eten op Patmos Griekenland

Het eiland heeft voldoende plekken waar je lekker kunt eten. Ik had twee restaurants die er voor mij uitsprongen en je eigenlijk niet mag missen als je op Patmos bent!

Panagos taverna in Kampos

Je bent Kampos uit voordat je het weet. Dus zodra je het kerkje ziet moet je op de rem trappen. Je kunt Panagos niet missen, want het is de enige echte taverna op het plein. De eigenaar is heel Grieks en zijn eten ook! Er zijn zelfs smaakvolle vegetarische stoofpotjes. Binnen in de taverna hangen zwartwit foto’s van hemzelf en zijn familie, zonder dat de sfeer oubollig is. Maar natuurlijk zat ik lekker buiten met uitzicht op de witte kerk.

>>> Panagos Taverna bezoeken 

De beefburger van Alas in Skala

Op een van de pleintjes in Skala heb je de eenvoudige “Gyros tent” Alas. De keer dat ik even iets anders wilde dan Gyros, koos ik voor de beefburger. Deze was hemels! De laatste keer dat ik zo’n smaakvolle burger at was in New York. Gezond zal hij niet zijn, maar mijn smaakpapillen schreeuwden het uit!

Patmos Skala

Praktische tips voor jouw vakantie op Patmos

Hoe kom je op Patmos

Patmos Griekenland is gemakkelijk te bereiken per ferry. De grotere eilanden Kos, Rhodos en Samos hebben in de periode Mei t/m Oktober een directe vlucht vanuit Nederland én een goede ferryverbinding met Patmos. Een aantal keren per week vertrekt van deze eilanden een snelle boot naar verschillende eilanden, waaronder Patmos. 

>>> Bekijk de vertrektijden, routes en prijzen van de Ferries

Autohuur tijdens jouw Patmos vakantie

Het eiland Patmos is klein en redelijk vlak. Toch huurde ik voor het gemak een auto. Zeker als je met meerdere bent is dat ideaal. Autoverhuur Christina Giannarou is een bekende op het eiland. Bij binnenkomst zocht ik naar Christina maar ik kwam uit bij een grote, vriendelijke reus. Zijn auto’s zijn perfect onderhouden en vol vertrouwen kreeg ik de auto zonder creditcardgegevens mee. Mensen weten hem te vinden, want ik zag meerdere Christina bestickerde auto’s rijden op het eiland. Prima deal! 

Accommodatie En Patmos

Waar verblijven op Patmos Griekenland

Het meeste aanbod van accommodaties vind je rondom de haven van Skala of Chora (op de heuvel). Ik vond Skala de fijnste plek om te verblijven, omdat dit dichtbij het strand is en hier overdag ook nog wat leven is. Chora is ook prachtig, maar daar mis je de koele bries op warmere dagen. Chora is vooral gezellig in de avonduren. En wie wilt er nou niet meteen vanaf zijn boot naar het hotel rollen. Ik verbleef bij twee bijzondere verblijven:

>>> Een Authentieke Kapiteinswoning in Patmos (Griekenland) bij En Patmo
>>> Het Patmos bloemen Paradijs Skala Hotel

Patmos Griekenland is authentiek maar niet oubollig

Wat mij wel opviel is het aantal Fransen op dit eiland. Ze hebben een vast logeeradres waar ze vaak terugkomen, maar ik hoorde tijdens mijn Griekse lunch dat het prachtige Chora stukje bij beetje opgekocht wordt door niet-Grieken. En dat zou op de lange termijn Grieksblauwe punten gaan kosten. Maar een plaatje zal het altijd blijven! 

Patmos Griekenland

Meer lezen

🇬🇧 Translate »