Patmos Griekenland: Openbaringen

by Grieksblauw
patmos griekenland
Het was een warme zondag in mei en ik reed in mijn huurauto over het eiland Patmos. De lente was overal op dit eiland en haar kleuren kwamen binnen alsof ik door een caleidoscoop keek. Ik fotografeerde de rode klaprozen en de opvallend grote madeliefjes. Ik hoorde vele mussen tjilpen, maar mijn aandacht werd getrokken door luide Griekse muziek dat van beneden leek te komen. Ik parkeerde mijn auto en liep het terrein van een hotel op: Alykes studios. Onderaan de lange witgeschilderde trap, dook een vriendelijk, hoofd op. Het was Prokopis, de eigenaar. Het duurde niet lang of hij nodigde mij uit voor een kop koffie. En wat was ik blij met mijn Griekse lessen van de afgelopen 2 jaar. Zo kwam ik te weten dat de man vanmiddag zijn gezin op bezoek kreeg en ging bbq-en. Toen hij zijn dochter belde voor een wifi-code, gebeurde waar ik al op hoopte: Ik kreeg een uitnodiging voor de lunch!. Inderdaad, rond 3 uur kwamen de kinderen en kleinkinderen binnengedruppeld. De dikste vissen kwamen op tafel en alles was er in overvloed. Zodra iedereen was uitgegeten was het ook meteen klaar. Geen gekibbel of gekakel. Het was gewoon zondagslunch en het leven ging weer door. De mannen bleven nog zitten en dronken de karaffen wijn en Tsipouro verder leeg, maar de rest vertrok met een eenvoudige wuif. Wat voor hen misschien doorsnee was, was voor mij een onvergetelijk, barmhartig feest!

Ik ben op Patmos (Griekenland). Het is midden mei en ik rijd in mijn huurauto over het eiland.

 

Mijn Hotel op Patmos

De lente was overal op dit eiland en haar kleuren kwamen binnen alsof ik door een caleidoscoop keek. Ik fotografeerde de rode klaprozen en de opvallend grote madeliefjes. Ik hoorde vele mussen tjilpen, maar mijn aandacht werd getrokken door luide Griekse muziek dat van beneden leek te komen. Ik parkeerde mijn auto en liep het terrein van een hotel op: Alykes studios.

 

Onderaan de lange witgeschilderde trap dook een vriendelijk hoofd op. Het was Prokopis, de eigenaar. Het duurde niet lang of hij nodigde mij uit voor een kop koffie. En wat was ik blij met mijn Griekse lessen van de afgelopen 2 jaar. Zo kwam ik te weten dat de man vanmiddag zijn gezin op bezoek kreeg en ging bbq-en. Toen hij zijn dochter belde voor een wifi-code, gebeurde waar ik al op hoopte: Ik kreeg een uitnodiging voor de lunch!. 

 

Uitgenodigd voor de lunch op Patmos

Inderdaad, rond 3 uur kwamen de kinderen en kleinkinderen binnengedruppeld. De dikste vissen kwamen op tafel en alles was er in overvloed. Zodra iedereen was uitgegeten was het ook meteen klaar. Geen gekibbel of gekakel. Het was gewoon zondagslunch en het leven ging weer door. De mannen bleven nog zitten en dronken de karaffen wijn en Tsipouro verder leeg, maar de rest vertrok met een eenvoudige wuif. Wat voor hen misschien een doorsnee lunch op Patmos was, was voor mij een onvergetelijk, barmhartig feest! 

Over Patmos Griekenland

Patmos is gemakkelijk te bereiken vanaf eilanden met een internationaal vliegveld. Vanaf Kos en Samos vertrekt een aantal keren per week een snelle boot naar de Dodecanese. De Dodecanese bestaat uit 12 eilanden, dus ik had genoeg keuze. Op het laatste moment besloot ik toch naar Patmos te gaan. Patmos (Griekenland) is dat kleine eilandje dat toch al wel wat naamsbekendheid heeft. Al in de oudheid was dit een belangrijk eiland. Het Jeruzalem van de Egeïsche zee! Hier heeft Apostel Johannes een deel van de bijbel geschreven (openbaringen)

 

Maar mensen komen hier vooral om van de Griekse schoonheid te genieten, te wandelen en te eten. Patmos heeft alles wat je nodig hebt voor de Grieksblauwe ervaring: 

  • Een prachtig wit met blauw dorp met indrukwekkend klooster, dat je al van ver kunt zien.
  • Maar ook een schattig haventje waar je langs kunt wandelen.
  • Ook al is het eiland “petit”, het heeft voldoende fijne stranden (vaak kiezels/zand) en het is zeker niet verlaten of saai. 

Wat mij wel opviel is het aantal Fransen op dit eiland. Ze hebben een vast logeeradres waar ze vaak terugkomen, maar ik hoorde tijdens mijn Griekse lunch dat het prachtige Chora stukje bij beetje opgekocht wordt door niet-Grieken. En dat zou op de lange termijn Grieksblauwe punten gaan kosten. Maar een plaatje zal het altijd blijven!

griekenland patmos
patmos griekenland eiland

Grieksblauwe tips voor Patmos

Hoofdstad van Patmos: Chora

Lekker slenteren door de witte steegjes, met prachtig gekleurde deuren. Je waant je op de Cycladen, maar dan zonder de mensenmassa. Uiteraard zijn er veel fotogenieke uitkijkjes in Chora. Bovenop het dorp staat het Klooster van Johannes. Helaas was het tijdens mijn reis gesloten i.v.m. Covid. Maar het moet heel indrukwekkend zijn! Het is het eiland van de kerken, dus dit moet een juweeltje bevatten. Ik ging regelmatig langs het Kleurijke winkeltje Koukoumavla. Deze vrolijke winkel en de eigenaresse is pure entertainment! Maak een praatje en je komt alles over het eiland te weten. Maar iets kopen mag zeker, want ook deze lieverd moet brood op de plank! 

 

Strand Psilli amos

Vanaf de parkeerplaats (lees: grassprieten langs de zee) wacht je een wandeling van ongeveer 20 minuten over een rotsachtig pad. Als je daar aan het einde van middag loopt (17-19 uur) dan blijf je foto’s maken en filmen. Het gouden licht zorgt voor het ideale Grieksblauwe plaatje op Patmos. Het strand is een heerlijk zandstrand en in het laagseizoen wordt hier zelfs gekampeerd. Er is een strandtentje en helaas zag ik ook wat ezeltjes staan. Vraag van te voren na bij eilandbewoners of de wind goed staat als je niet van golven en zeewier houdt!

 

Agrio Livadi beach

Prima strand, niet te ver van Skala. Heerlijk water, enkele bomen voor schaduw en een grote, hippe strandtent. Hier kun je je zeker wel een dagje vermaken!

 

Panagos taverna Kampos

Je bent Kampos uit voordat je het weet. Dus zodra je het kerkje ziet moet je op de rem trappen. Je kunt Panagos niet missen want het is de enige echte taverna op het plein. De eigenaar is heel Grieks en zijn eten ook! Er zijn zelfs smaakvolle vegetarische stoofpotjes. Binnen in de taverna hangen zwartwit foto’s van hemzelf en zijn familie, zonder dat de sfeer oubollig is. Maar natuurlijk zat ik lekker buiten met uitzicht op de witte kerk. 

 

De beefburger van Alas in Skala

Op een van de pleintjes in Skala heb je de eenvoudige “Gyros tent” Alas.  De keer dat ik even iets anders wilde dan Gyros, koos ik voor de beefburger. Deze was hemels! De laatste keer dat ik zo’n smaakvolle burger at was in New York. Gezond zal hij niet zijn, maar mijn smaakpapillen schreeuwden het uit!

 

Autohuur bij Christina Giannarou

Het eiland Patmos is klein en redelijk vlak. Toch huurde ik voor het gemak een auto. Zeker als je met meerdere bent is dat ideaal. Bij binnenkomst zocht ik naar Christina maar ik kwam uit bij een grote, vriendelijke reus. Zijn auto’s zijn perfect onderhouden en vol vertrouwen kreeg ik de auto zonder creditcardgegevens mee. Mensen weten hem te vinden, want ik zag meerdere Christina bestickerde auto’s rijden op het eiland. Prima deal! 

 

Verblijven op Patmos (Griekenland)

Ik vond Skala de fijnste plek om te verblijven. Hier speelt alles zich af en hangt een fijne sfeer. Chora is ook prachtig, maar daar mis je de koele bries op warmere dagen. En wie wilt er nou niet meteen vanaf zijn boot naar het hotel rollen. Ik verbleef bij twee bijzondere verblijven:

 

verblijven hotel patmos
Skala Hotel
en patmo verblijf patmos
En Patmo
chora hoofdstad patmos
Onderweg naar Chora
patmos griekenland skala
Haven van Skala

Patmos Griekenland op de kaart

Nieuwsgierig naar meer Grieksblauw avontuur? Lees dan ook:

➡️ Limnos: Het eiland van de Grieken

➡️ Eilandhoppen vanaf Samos

Meer lezen

🇬🇧 Translate »