Leuke wijken Athene: Waar (niet) te verblijven

by Grieksblauw

In de meeste wijken van Athene kan ik mijn draai met gemak vinden. Het is een stad met veel verrassingen en ik leer steeds weer nieuwe plekjes kennen. Het heeft iets rauws met haar betonnen gebouwen en drukke verkeer. Maar de bloemen, palmbomen en vele Archeologische monumenten verzachten de aanblik. Dit, inclusief het gezellige buitenleven, zorgt ervoor dat ik steeds weer een warm gevoel krijg als ik door de stad wandel. Maar Athene is ook groot en afwisselend waardoor je gemakkelijk een verkeerde weg in kunt slaan. Daarom is het handig om van te voren te weten waar de leuke wijken van Athene zijn en waar te verblijven in Athene. Speciaal voor jou heb ik ze hier op een rijtje gezet!

Leuke wijken Athene
Mijn favoriete plekje achter de Acropolis: Areopagus hill

Koukaki: Tussen de locals op wandelafstand van de Acropolis

Wanneer je Metro halte Siggrou-Fix uit wandelt, dan is het meteen duidelijk waarom ik zo graag in deze wijk verblijf. Lange straten met terrassen vol met Grieken. Rond 2 uur s’ middags (lunchtijd) of tegen de avond is het hier afgeladen met keuvelende locals. Hier geen hordes toeristen, terwijl het toch op wandelafstand is van de Acropolis. Ik zit graag mensen te kijken van achter mijn lunch bij Riza Riza of ik zit achter een open raam te ontbijten bij het heerlijke Neratzia . Koukaki behoort 100% bij de leuke wijken van Athene!

Leuke wijken Athene
Neratzia @Koukaki
riza riza Athens
Riza Riza @Koukaki

Thisio: Flaneren over de stadsboulevard 

Deze wijk van Athene ligt achter de Acropolis. Hoewel de meeste toeristen niet verder komen dan de straat bij de hoofdingang van de Acropolis (voorkant), ligt aan de achterkant de boulevard waar de Athenians tegen de avond (tot laat in de avond) komen flaneren. Hier vind je de straatmuzikanten en ijsje-likkende-Griekse-kinderen. Uiteraard inclusief vele terrasjes waar je mensen kunt kijken met op de achtergrond de Acropolis. Ook is hier sinds 1935 de historische Thision openlucht bioscoop gevestigd. Een film kijken op deze locatie is bijna een filmset op zichzelf. De buurt is niet geheel onontdekt aangezien het hier vol zit met Airbnb’s, maar de sfeer blijft heel Grieks.

leuke wijken athene
uitzicht vanaf Anglais Athens

Mets: de hipsters van Athene verblijven in de leuke wijken van Athene 

Mets is wat mij betreft een hippe, Griekse wijk. Het is onderdeel van de grotere buurt Pangrati. (Als dit jouw eerste bezoek is aan Athene of Griekenland, dan mag je deze wijk bewaren voor de tweede keer) Hier zie je minder betonnen gebouwen, maar meer huizen in Neoklassieke stijl. Het heeft veel parkjes waarvan het meest indrukwekkende de begraafplaats is. Dit is het oudste kerkhof van Athene en staat vol met imposante graftombes. Grote namen zoals Demis Roussos liggen hier begraven. 

De straat (Anapafseos) die uitkomt op de parkeerplaats van de begraafplaats, heeft een aantal leuke cafeetjes zoals het coole Joshua Tree cafe. Het is net een dorpsstraat inclusief lokaal bakkertje. Het voelt alsof je ver van het drukke centrum bent, maar binnen 10 minuten lopen ben je op het bekende Syntagma square. Wel is deze leuke wijk in Athene minder goed te bereiken met het openbaar vervoer dan de andere genoemde buurten. 

Als je dan toch aan het lopen bent door de wijk, loop dan nog wat door richting het oosten. Daar kom je op Varnava square met enkele cafeetjes en uitzicht op het Griekse leven. Hier vind je  bijvoorbeeld cafe Gepetto. Deze plek is niet hip, maar voelde voor mij toch echt als een ontdekking.

Als je wat hippers (jongers) zoekt, dan kun je een stukje verder Pangrati in lopen. Hier kom je Flamingo food and drinks en Monsieur Cannibale tegen. Aanrader voor de gevorderde Griekenland liefhebber!  

Waar verblijven in Athene: daar waar de Grieken uitgaan

Psyri: één van de meest bruisende wijken van Athene

Psyri is de buurt als je het nachtleven in wilt duiken. Hier vind je vele straatjes vol met gezellig barretjes. Deze wijk in Athene is ook ontdekt door de toerist, maar de mix met locals is vermakelijk. 

Een goed startpunt van de avond is de rooftop van Anglais Athens. Als je daar de zon hebt onder zien gaan, kun je via Six Dogs (neem een kijkje in de binnentuin) zo Psyri in wandelen en je ogen de kost geven. Ook kun je ervoor kiezen om de oostkant op te gaan. Hier vind je Monk waar je kunt eten of gewoon komt “barhangen” op het dakterras. Verderop vind je Tailor’s house voor een hippe cocktail of als je echt de afgrond in wilt kun je naar drunk Sinatra

Mocht je een drankje te veel op hebben en je raakt verdwaald? Denk dan hier aan: Ruik je de vismarkt (noorden) of word je aangesproken door een vreemde vogel op het Monastiraki Square (zuiden)? Omdraaien! Dat zijn voor mij de twee herkenningspunten van de buurtgrens.

Anafiotika: Serene eiland sfeer naast het drukke Plaka

Geen wijk waar je kunt verblijven, maar wel leuk om in de buurt te hebben! Anafiotika is een klein buurtje vlak onder de Acropolis en net boven Plaka. Hier waan je je op een Grieks eiland. Er staan kleine witte huisjes en heeft kleine kronkelstraatjes. De huisjes zijn lang geleden gebouwd door eilandbewoners van het eiland Anafi. Ze kwamen naar Athene om te werken en bouwden op deze prachtige plek hun geliefde eilandhuisjes. Het is niet meer zo groot als vroeger, maar de serene eilandsfeer is er nog steeds. En het uitzicht vanaf hier is prachtig! Zeker als je nog iets naar boven loopt zal je uitkijkjes vinden over de stad met in de verte de Lycabettus heuvel (ook leuk om te bezoeken)

Kolonaki: één van de chique leuke wijken van Athene

Het is een leuke wandeling vanaf het Syntagma square en langs het parlement. Als je geluk hebt zie je de Evzones voorbij marcheren bij de wisseling van de wacht. Kolonaki is een chique buurt met mooie gebouwen waar veel bezienswaardigheden (musea) zich in bevinden. Vanuit hier wandel je ook Mount Lycabettus op, maar er zijn ook veel leuke terrasjes. Goed uitgangspunt is Kolonaki Square of Platia Filikis Eterias. Als je vanuit hier oostwaarts loopt zul je veel gezelligheid tegenkomen (o.a. Tsakalof straat). De wijk Kolonaki is inderdaad een beetje chique, maar toch laagdrempelig. 

anafiotika athene
wijken athene

Wijken van Athene waar je nog maar even niet moet verblijven

In elke stad ter wereld is wel een wijk waar je maar beter niet met je dure horloge moet gaan wapperen. Het is er niet gevaarlijk, maar je moet gewoon even op je hoedde zijn. Athene is een miljoenenstad en daar horen alles soorten mensen bij. Nu je weet waar te verblijven in Athene, zal ik je ook meteen zeggen waar je beter NIET kun verblijven. 

Metaxourgeio: gentrificatie van Athene 

Metaxourgeio is nog niet klaar voor mijn komst. Deze opkomende buurt is een goed voorbeeld van gentrificatie (opwaardering van een buurt in de breedste zin van het woord). Dus over een paar jaar is dit vast een fijne buurt. Het is een wijk met veel mooie Graffiti waar een politieke boodschap achter zit en er ontpoppen zich creatieve broedplaatsen. Opvallend is ook het grote aanbod van mooi gerenoveerde airbnb’s en hotels. Het is dan ook heel verleidelijk om hier iets te huren.

Als je het lef hebt om hier op avontuur te gaan, dan kun je lekker bijkomen van de schrik bij café de Blue Parrot. Deze hotspot ligt aan een pleintje dat al mooi gerenoveerd is. Hier drinkt creatief Athene een koffie met een hipster sandwich. Ik kom graag in deze toko en voel mezelf dan heel local. Maar wanneer de avond valt heeft deze jongen de buurt al lang achter zich gelaten.

Tags: wijken van Athene – waar verblijven in Athene – leukste wijken van Athene – verblijftips Athene

Check ook mijn volgende tips als je net als ik niets wilt missen tijdens jouw bezoek aan Athene, behalve het massatoerisme: 

Meer lezen

🇬🇧 Translate »