Dagtrip vanuit Athene: 6x leukste dingen doen in Chalkida

by Grieksblauw

De hoofdstad van het op één na grootste Griekse eiland heet Chalkida (of Chalkis) en kun je binnen een uur bereiken vanuit Athene met de auto of met de trein. Hier ben je onder de locals of bezoekers uit Athene die de stad willen ontvluchten. Ondanks dat dit een vrij grote stad is met ruim 70.000 inwoners, voelt het meer als een groot dorp. De stad is in twee delen opgesplitst door de zeestraat van Evripos. Via een brug (keuze uit 2 bruggen) kun je de andere helft van de stad op het eiland bereiken. Het is de indrukwekkende toegangspoort tot de rest van het eiland Evia. Chalkida is Leuk voor een dagtrip vanuit Athene, maar ook zeker een overnachting waard. Hierbij mijn 6 tips die je tijdens jouw bezoek niet mag missen!

uitstapje Athene Chalkida

Uitzicht vanaf het kasteel van Karababa

Voordat ik via de oude brug het eiland op reed, stopte ik eerst bij het Ottomaanse kasteel dat nog dateert uit 1684. Rond het einde van de middag had ik vanaf hier een prachtig zicht op het stadsdeel aan de overkant. Het kasteel is gratis toegankelijk, maar er zijn wel openingstijden waar je rekening mee moet houden. In november werden we hier om 15.30 uur al weggekeken door de dame bij de ingang.

Bij het verlaten van het kasteel loop je recht op het mooiste uitkijkpunt af. Tegenover de ingang van Kastro Karababa loopt een trap bergafwaarts met een prachtig uitzicht. De gemakkelijke afdaling is omringt door weelderige begroeiing en je loopt zo de stad in. 

Het mysterie van de ‘crazy waters’

Chalikida heeft een bijzonder fenomeen waarmee de stad uniek is op de wereld. Het kanaal van Evripus (38 meter breed), dat het eiland scheidt van het vasteland van Griekenland, veranderd dagelijks 6 keer van stroomrichting. De stroming van een kanaal is meestal niet zichtbaar, maar het water van dit exemplaar stroomt met een snelheid van 12 km/uur. Hierdoor is het wisselmoment van zuid naar noord (en andersom) duidelijk waarneembaar. Het beste moment om dit te obeserveren is wanneer de oude brug opengaat. De brug is hier online te zien via de livestream. Men zegt dat dit fenomeen komt door de stand van de maan, maar al sinds de Griekse oudheid is het een onopgelost mysterie.

dagtrip athene Chalkida

Heerlijke vis voor een fijne prijs

Toen ik mijn Griekse vrienden vertelde dat ik naar Chalkis ging, begonnen zij meteen over de visrestaurants. Ik mocht deze stad niet verlaten zonder dat ik deze lekkernijen uit de zee heb geproefd. De beste vis taverna is 20 minuten lopen vanaf de gezellige boulevard, dicht bij de vuurtoren. To Thalami is de wandeling zeker waard! De gerechtenwaren inderdaad heerijk, de Griekse gastvrijheid was hier optimaal en de rekening was ongelofelijk schappelijk.  Hier wil ik nog wel een keer voor omlopen!

Flaneer over de boulevard of ga local

Zodra je de oude brug over komt zie je de boulevard al lonken. Deze is heel Grieks en geeft dat vakantiegevoel waar je naar op zoek was. De boulevard van minstens een kilometer lang beschikt over een flink aantal fancy cocktailbars en ontbijt/brunch zaakjes zoals Pantheon en Namas. Als je het iets lokaler wilt kun je de zijstraatjes inlopen. Ik dronk bijvoorbeeld koffie op het plein achter het paleis van Justitie. Daar vind je de Griekse koffiedrinkende mannen en kun je een Bougatsa scoren.

dagtrip athene chalkida

Mooiste foto met de vuurtoren

Als blogger ben ik altijd bewust van het beste licht voor mijn foto’s op Social media en mijn website. Hoe handig is het als je van tevoren al weet hoe de zon staat op welk tijdstip?! Tegen het einde van de middag staat de vuurtoren in het mooiste licht! Als het hek open staat kun je erop klimmen en kun je de mooiste plaatjes schieten. Wil je liever op de foto met een typisch blauw/wit Grieks kerkje dan kun je iets teruglopen naar het kapelletje van Panagia Lagadiotissa.

Het treinstation waar de tijd stil lijkt te staan

Naast de oude brug ligt het station. Het is gebouwd in 1905 en lijkt niets veranderd sinds die tijd. Achter het piepkleine raampje van het loket zit nog echt een mevrouw die jouw kaartje overhandigd. Als ik er ben (nov 2022) zijn de treintijden alleen te vinden op een papiertje naast het loket (niet online). Ondanks dat het station meer op een museumstuk lijkt, vertrekt de moderne trein naar Athene hier met regelmaat en een enkeltje kost 6 euro. Binnen 1 uur en 20 minuten arriveer je op het station Larissa in Athene.

Nu ik weet dat een dagtrip naar Chalkida vanuit Athene zo gemakkelijk gaat, ga ik zeker nog een keer. Heel Grieks!

Meer lezen over stedentrips naar Griekenland? Lees dan ook:

➡️ Citytrip Thessaloniki

➡️ Een dagje naar Athene strand

➡️ Aanrader: Griekse stad Kavala

volg je mij al op mijn socials? ⬇️⬇️⬇️

Meer lezen

🇬🇧 Translate »