Stedentrip Griekenland: Thessaloniki

by Grieksblauw
witte toren Thessaloniki

Een stedentrip naar Griekenland? Ga naar Thessaloniki! Wist je dat deze stad een strand heeft? Wat is er fijner dan een citytrip combineren met een middagje bij de zee? Griekenland heeft dan verschillende opties en Thessaloniki is er daar één van. Deze stad is ideaal voor een lang weekend cultuur, uitgaan en heeft dus een beachlife! Ik heb mijn ideale weekendtips voor je op een rijtje gezet, maar eerst wat leuke weetjes over de stad:

Wist je dat Thessaloniki begin van de twintigste eeuw een van de grootste en modernste steden was van Europa? En dat het in 1917 voor twee derde is afgebrand door waarschijnlijk een aubergine op een grill? Een Franse Architect heeft het toen opnieuw mogen ontwerpen. Jaren later (1978) werd de stad getroffen door een zware aardbeving en ook toen is er een deel verloren gegaan én weer opgebouwd. Zou dat de reden zijn waarom ik de stad zo spannend vind? In elke straat kun je tegen een stukje Parijs, een Ottomaanse steen of tegen een Byzantijnse kerk aan lopen. Maar het liefst loop ik binnen bij één van de heerlijke restaurants waar de verschillende invloeden ook goed te merken zijn.

Hierbij mijn 4 tips voor een Grieksblauw weekend in Thessaloniki:

bar Thessaloniki
Rooftop bar van mijn Hotel Zeus is Loose!
Zeus-is-loose
Zeus is loose op de achtergrond

Een fietstour door Thessaloniki en een cocktail op de rooftop

Zeus is Loose Hostel. De naam zegt Hostel, maar ik noem het een hotel. Deze nieuwe spot (Nov 2020) heeft een hippe rooftopbar en moderne kamers met floor-to-ceiling ramen met fijn uitzicht over de stad. De gastvrijheid was optimaal. Alle medewerkers kenden mijn naam en gaven mij fijne local tips. Uiteraard heel normaal voor een Griek om zo gastvrij te zijn. Maar voor deze Nederlander die nog koud is van de Nederlandse regen, is zo’n warm bad precies wat hij nodig heeft. Zeus is Loose is recent opgezet door een club jonge ondernemers die op de eerste plaats vooral vrienden zijn (en sommige zelfs familie). En dat voel je. Dit is hun huis en jij bent hun gast! Dit was voor mij een ideale accommodatie voor mijn stedentrip naar Thessaloniki. Heel Grieksblauw! 

Let’s meet in Thessaloniki: Deze stad heeft fietspaden! Met een Nederlandssprekende (maar griekse!) gids fietste ik door de stad. Mijn gids Mirjam is een local en zij kent de plekjes en leuke feitjes! We sjeesden over de boulevard en zwaaiden naar de Witte toren. We stopten op de markt en maakten de gezelligste praatjes met de marktkooplui. Uiteraard werd er ook veel geproefd! Hoe fijn als je een Mirjam hebt om je te verwelkomen in de stad. Dat is dan ook mijn tip: Plan deze fietstocht op je eerste dag in Thessaloniki zodat je de weg al een beetje kent. Ideaal!

thessaloniki fietstour
Op de fiets met Let's meet in Thessaloniki
kerk Thessaloniki
De verborgen Agios Minas kerk

Grieks comfort food als lievelings herinnering

Heavy Melon of in het Grieks: To Vari Peponi. Ik hou van kleine restaurantjes waarbij je ook buiten de kaart om kunt bestellen en de chef zelf aan je tafel komt staan. Langs de stoeprand staan 5 tafeltjes op een rij en het voelt alsof je in een Grieks dorp bent. Toch ben je in de op één na grootste stad van Griekenland. De chef zet de mooiste gerechtjes in elkaar die een Griekse oorsprong hebben, maar hij heeft zijn eigen fantasie en creativiteit de vrije loop gegeven. Het is te omschrijven als Griekse comfortfood met een hoog fotogeniek gehalte. We kletsten nog na met een slokje Ouzo tot het avondrood verdwenen was en ik werd uitgezwaaid door de gehele crew (3) van dit schattige zaakje. Thessaloniki wordt door sommigen de culinaire hoofdstad genoemd, dus ik bestempel deze toko nog maar niet als “lievelings”. Maar deze lievelingsherinnering koester ik met liefde.

Kafeneio Odysseia Deze ECHT Griekse spot is niet voor groentjes. Maar als je het echte Griekenland wilt ervaren, dan ben je hier op de juiste plek. Ik had gelukkig de naam van de eigenaar ingefluisterd gekregen zodat de eigenaar meteen ontdooide toen ik vroeg om een tafeltje. Christos, de eigenaar, vroeg mij meteen wat ik graag wilde hebben. Verwacht hier geen menukaart en zeg maar gewoon overal ja op, want het is lekker. De gerechten zijn eenvoudig, maar heel smaakvol. Daarbij staat je tafeltje aan de rand van de stoep en lijk je onderdeel te zijn van een Griekse filmset. Tip: Maak snel een foto voordat de zon uit de straat verdwijnt, zodat het thuisfront kan zien dat je een echte local bent dit weekend!

heavy melon
Taverna Heavy melon
Kafeneio Odysseia
Kafeneio Odysseia

Stedentrip Thessaloniki compleet met strand

Hoe blij verrast was ik toen ik hoorde dat je naar een strand kunt varen. Het was een bloedhete dag! Vanaf de witte toren stapte ik op een bootje en na een klein uurtje arriveerde wij bij het heerlijk zandstrand van Perea. Deze badplaats ligt een flink stuk onder Thessaloniki in een gebied dat voornamelijk door Grieken wordt bezocht. Het voelde heel Grieks en daar hou ik natuurlijk van. Hier vind je gratis strandbedjes (uiteraard) en krijg je een watertje naast je Freddo. Let wel op de vertrektijden van de boot, want die gaat niet heel vaak.

Tegen het einde van de middag voer ik weer richting de boulevard van Thessaloniki en had het mooiste uitzicht op de Witte toren. Camera modus aan!  (ticketprijs van de boot is 5 euro enkele reis, maar je kunt ook een 10-rittenkaart kopen voor 25!) Zo’n dagje zon maakte mijn stedentrip naar Thessaloniki helemaal compleet. Gaan!

Karavaki boot thessaloniki
Karavaki boot thessaloniki
strand perea

Meer lezen over stedentrips naar Griekenland? Lees dan ook:

➡️ De leukste wijk van Athene

➡️ Een dagje naar Athene strand

Meer lezen

🇬🇧 Translate »