Wat te doen in Thessaloniki | De beste stedentrip tips

by Grieksblauw

Thessaloniki in Griekenland was in de twintigste eeuw éen van de grootste en modernste steden van Europa. De Griekse stad staat vol met prachtige kerken, imposante gebouwen met Franse architectuur en het heeft een heerlijke boulevard waar je over kunt flaneren (of fietsen). Beklim de witte toren voor een mooi uitzicht over zee of wandel de heuvel op naar de bovenstad van Thessaloniki (Ano Poli) als je een echte ontdekker wilt zijn. Veel mensen komen voor een lang weekend, maar je komt al snel tijd te kort. Daarom heb ik mijn tips voor een stedentrip Thessaloniki Griekenland voor jou op een rijtje gezet!

ladadika thessaloniki
Gezellige avond in Ladadika

Thessaloniki Griekenland was ooit grotendeels afgebrand

Voordat je de stad gaat ontdekken is het misschien handig om te weten dat de stad in 1917 voor twee derde is afgebrand. Een Architect uit Frankrijk heeft Thessaloniki toen opnieuw mogen opbouwen. Jaren later (1978) werd de stad getroffen door een zware aardbeving en ook toen is er een deel verloren gegaan én weer opgebouwd. Hierdoor kun je in elke straat tegen een stukje Parijs, een Ottomaanse steen of een Byzantijnse kerk aan lopen. Een stad vol verrassingen dus! 

Deze dingen moet je doen in Thessaloniki

De witte toren

In het Grieks heet deze toren Lefkos Pyrgos en je hebt haar vast al op een aantal plaatjes zien schitteren. Deze beroemde bezienswaardigheid is 27 meter hoog en op de top staat nog een torentje van 6 meter die de 33 meter hoog compleet maakt. Eenmaal op het hoogste punt heb je een geweldig uitzicht over de boulevard, de haven en de rest van deze tweede grote stad van Griekenland. Onderweg naar boven kun je op elke verdieping een stop maken om de kamertjes met informatie over Thessaloniki en de toren te bestuderen. De Lefkos Pyrgos werd in de 15e eeuw gebouwd door de Ottomanen als verdedigingstoren in de haven. Het was onderdeel van een indrukwekkende verdedigingsmuur rondom de stad. Later werd het een gevangenis en een plek waar massaexecuties werden uitgevoerd. Nadat de Grieken de stad in 1912 overnamen werd de toren witgekalkt en kreeg het haar vriendelijke karakter terug.

Je kunt de toren en het bijbehorende museum in voor 6 euro, maar ik kan je aanraden om de combi-ticket aan te schaffen (15 euro). Met deze toegangskaart kun je voor 15 euro de andere twee belangrijkste bezienswaardigheden Rotunda, de Witte Toren en het Archeologisch Museum bezoeken. Dit scheelt je 13 euro in totaal! Tickets koop je gewoon bij één van de 3 bezienswaardigheden.

doen in Thessaloniki

Verken Thessaloniki Griekenland op een fiets (met gids)

Thessaloniki is fietsvriendelijk met haar fietspaden en brede boulevard. Met een Nederlandssprekende (maar Griekse!) gids van Let’s meet in Thessaloniki fietste ik door de stad. We sjeesden over de boulevard en zwaaiden naar de Witte toren. We stopten op de markt en maakten de gezelligste praatjes met de marktkooplui. Uiteraard werd er ook veel geproefd! Hoe fijn als je een Mirjam hebt om je te verwelkomen in de stad. Dat is dan ook mijn tip: Plan deze fietstocht op de eerste dagvan jouw stedentrip Thessaloniki, zodat je de weg al een beetje kent. Ideaal!

Uitgaan in de wijk Ladadika van Thessaloniki 

Dit is dé wijk om uit te gaan in Thessaloniki! Tegen de avond vullen de terrassen zich met gezellige mensen. Aan het Plateia (plein) Morichovou zitten verschillende restaurantjes, vaak met live muziek. Vanaf de terrassen kijk je naar de fontein en wandelt er van alles voorbij. Ik ga het liefst de smalle straatjes in richting Vaiou street, waar het publiek ook wat jonger is. Nadat je je buik rond hebt gegeten, kun je de boulevard weer op wandelen. Het ultieme vakantiegevoel in Thessaloniki Griekenland! 

>>> Comfortabel hotel op deze toplocatie incl. vlucht en transfer! Check prijzen en beschikbaarheid 

kerk thessaloniki

Ga Rotunda binnen

Hoewel de Rotunda in de 4de eeuw gebouwd werd als Tempel, werd het uiteindelijk de eerste kerk van Thessaloniki. Geheel passend bij de dramatische geschiedenis van de stad heeft het gebouw ook dienstgedaan als moskee, zoals je kunt zien aan de overgebleven minaret. Ga het gebouw beslist binnen om de overgebleven fresco’s en mozaïeken te bewonderen.

Een stedentrip Thessaloniki met cultuur: Archeologisch museum 

Als je van musea houdt dan is, samen met het museum van Byzantijnse cultuur, dit wel een bezoekje waard. (Daarbij zit het in de prijs inbegrepen als je de combiticket hebt gekocht bij de witte toren!) Het gebouw is niet te groot, dus binnen een uurtje kun je weer buiten staan. Zo kun je thuis toch weer zeggen dat je cultureel bezig bent geweest!

Budgettip bij een (hele) korte stedentrip in Thessaloniki 

Dit is toch wel de stereotype beleving voor een citytrip in Thessaloniki. Een hop-on-hop-off- bus gevoel, maar dan voor maar 2 euro!  De rit met bus 50 duurt 50 minuten en je krijgt een tour langs een flink aantal bezienswaardigheden van Thessaloniki Griekenland inclusief toelichting. Hoewel je niet kunt uitstappen tijdens de rit, vind ik het zelfs een betere optie dan de duurdere hop-on opties. Opstappen kan bij de witte toren.

Must try: Bougatsa komt uit Thessaloniki

Sinds ik mijn eerste Bougatsa heb geproefd, vraag ik overal in Griekenland naar deze lekkernij. Hoewel dit “puddingbroodje” van filo deeg zijn oorsprong in deze stad vindt, lukt het mij steeds weer om een plek te vinden waar ik terug kan denken aan mijn bezoek aan Thessaloniki. Het beste kun je een exemplaar in de ochtend scoren, want anders is hij vaak uitverkocht. Mijn favoriet is de vanille pudding variant met kaneel en suiker. Dit wil je!

Agora Modiano en Kapani : Foodhal & Markt

Het gebouw kan je doen denken aan een markt in Parijs, want dit gebouw is ontworpen door de architect Modiano die ooit in de Franse stad studeerde. Tot voor kort proefde je op beiden markten de sfeer zoals deze in de jaren dertig van de vorige eeuw ook was. Kapani heeft dit nog steeds, maar Agora Modiano is sinds 2023 totaal getransformeerd tot moderne foodhal/market. Je kunt dus zelf beslissen in welke “mood” je bent. Uiteraard kun je hier naartoe om de sfeer van een locale Griekse markt te proeven, maar je kunt ook bij verschillende eetgelegenheden aanschuiven voor een authentieke lunch of een hippe hap.

tags: Thessaloniki – citytrip – Doen in Thessaloniki – stedentrip Thessaloniki  – Thessaloniki Griekenland

Agora Modiano geopend sinds 2023

Aristotelous Square is een stukje Parijs in Thessaloniki Griekenland

Ik kan met een gerust hart zeggen dat dit het beroemdste plein van Noord Griekenland is. Hier vinden concerten plaats en als er demonstraties zijn, dan moet je hier vooral niet zijn. De Franse architectuur die hier sinds de wederopbouw in 1918 te vinden is, is heel duidelijk te zien als je naar de imposante gebouwen rondom het plein kijkt. Aan het Aristotelous Square vind je restaurants, cafés en het chique Electra Palace (inclusief dakterras!), maar het is ook de entree naar de boulevard van de stad.

Nog meer dingen die je moet doen tijdens jouw stedentrip naar Thessaloniki

OTE tower: Skyline bar met 360 graden view

Hoewel ik niet graag toeristische trekpleisters promoot is de OTE tower wel echt een “afvinker” voor een stedentrip Thessaloniki. Zeker als je in de koudere maanden de stad bezoekt, zou dit wel eens op jouw to-do list kunnen staan. De OTE-toren is een telecommunicatietoren uit 1969 waar de eerste uitzendingen van de Griekse staatstelevisie plaatsvonden. Nu is het een hippe bar waar je nippend aan een (prijzige) cocktail een adembenemend uitzicht hebt. Dit adelaarsnest draait in ongeveer een uur helemaal rond, waardoor je dus 360 graden uitzicht over de stad. Kun je je voorstellen hoe het uitzicht zal zijn met zonsondergang? Dit is die cocktail van 15 euro wel waard!

Met de boot naar het strand bij Thessaloniki: Perea

Hoe blij verrast was ik toen ik hoorde dat je naar een strand kunt varen. Een stedentrip met een stranddag is alles! Om op het strand van Perea te komen, kun je bij de bekende witte toren op een bootje stappen. De reis neemt ongeveer een klein uurtje in beslag. Perea heeft een heerlijk zandstrand en wordt voornamelijk door Grieken bezocht. Het zou kunnen dat de ligbedjes daarom gratis zijn en dat je standaard een flesje water bij jouw freddo krijgt. (Want dit is heel Grieks)

strand perea
Perea: strand op vaarafstand vanaf de witte toren

De Hagia Sophia van Thessaloniki met protserige kandelaars

Een identieke kopie van de Hagia Sophia in Istanbul in het centrum van Thessaloniki. Als je nog niet wist dat de Ottomanen ooit de scepter zwaaide in Griekenland, dan weet je het na het zien van deze kerk. Het gebouw dateert uit de 7de eeuw en is éen van de oudste kerken in de stad dat nog overeind staat. Zodra je binnen laat je de drukte van de stad achter je en loopt een ruimte binnen waar kaarslicht de overhand heeft. Er staan protserige kandelaars, mozaïeken en fresco’s uit de 8ste en 11de eeuw. Hier betaal je geen entree, dus een bezoek lijkt mij een must!

Ano Poli : Thessaloniki zoals ze ooit was

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen in Thessaoniki is het bezoeken van Ano Poli. Dit is het oudste en hoogste deel van de stad! Ano Poli betekent ook “boven de stad” en is hierdoor gespaard gebleven, toen begin 20ste eeuw de stad voor een groot deel afbrandde. In Ano Poli zie je nog veel traditionele woningen, smalle straatjes , kerkjes en kloosters. Vanaf de oude overblijfselen van Ottomaanse en Byzantijnse vestingmuren heb je een mooi overzicht over de stad. Deze buurt is echt authentiek en ongetwijfeld één van de meest geliefde bezienswaardigheden in Thessaloniki. Let wel dat het een stevige wandeling is vanaf het centrum, dus mijn advies is om een taxi te nemen (goed betaalbaar).

Een stedentrip Thessaloniki Griekenland is vooral een aanrader voor foodies! 

Klooster van Vlatadon: UNESCO erfgoed

In de wijk Ano Poli ligt een goed bewaard geheim dat Moni Vlatadon heet. Het klooster ligt wat afgelegen, maar is daardoor nog onbekend gebleven bij het grote publiek. Het 14de-eeuwse bouwwerk staat op de UNESCO Werelderfgoedijst en is hierdoor in erg goede staat. Het klooster heeft beperkte openingstijden, maar alleen de tuinen er omheen en het uitzicht zijn al een bezoek waard. Alsof de monniken het niet druk genoeg hebben met het onderhoud van de tuinen, zijn er ook beeldige pauwen aanwezig om te bewonderen.

>>> Ga naar Meteora voor het decor van James bond film (3 uur rijden vanaf hier)

Bezoek de vele restaurants en tavernas

Dit is de stad in Griekenland voor connaisseurs en foodies. Dus jouw stedentrip naar Thessaloniki is niet compleet zonder zonder goed eten! Het rijke verleden en ligging van Thessaloniki heeft haar sporen achtergelaten in de locale keuken. O.a. de Turkse en Joodse invloeden in combinatie met de Griekse cuisine hebben geresulteerd in smaken die je niet overal in Griekenland kunt vinden. Daarbij is het nog goed betaalbaar ook! 

Zeus hotel thessaloniki

Praktische tips voor jouw stedentrip: Vervoer & accommodatie

Waar verblijven in Thessaloniki Griekenland

Het is niet gemakkelijk om een modern, stijlvol hotel te vinden in de stad. Dit zie ik in Athene al veel meer. Voor mij is een goed bed en een beetje comfort wel belangrijk tijdens een vakantie. Ik heb een aantal interessante hotels voor jou op een rijtje gezet:

Vanoro hotel vanaf 120 euro
Ligging van het hotel in de Laddadika wijk is ook weer ideaal. Interieur is chique en modern. Ontbijt a-la-carte!

>>> Meer over hotel Vanoro

Bahar Boutique Hotel vanaf 130 euro
Hotel in de levendige Ladadika wijk. Stijlvolle kamers met frisse kleuraccenten. Het onbijt is erg goed en de kleinschaligheid spreekt mij erg aan.

>>> Meer over Bahar Boutique Hotel

Onoma Hotel vanaf 200 euro
Hotel op 1,7 km van het bekende Aristoteles plein met dakterras en zwembad.

>>> Meer over Onoma Hotel

Zeus is Loose Hostel vanaf 85 euro
De naam zegt Hostel, maar dit kun je gerust een hotel noemen. Deze hotspot heeft een hippe rooftopbar en moderne kamers met floor-to-ceiling ramen met fijn uitzicht over de stad.

>>> Meer over Zeus is Loose Hostel

Vervoer tijdens jouw stedentrip Thessaloniki

Het centrum is goed beloopbaar, maar als je toch iets verder wilt dan het centrum dan kun je gemakkelijk de bus nemen. Openbaar vervoer is goedkoop en de bussen zijn vaak zelfs gewoon uit Nederland. Heel grappig om nog Nederlandse teksten in de bus te spotten. Een enkele reis met de bus kost 0,90 cent. Ook de taxi is niet te duur en is vooral aan te raden als je naar Ano Poli wilt, aangezien de bus niet helemaal naar boven gaat.

Metro
Sinds 2006 wordt er al gewerkt aan een Metrostelsel dat eigenlijk klaar zou zijn in 2012. Lijn 1 rijdt een route van 10 km lang met 14 haltes langs de waterkant. Het ziet er naar uit dat in de herfst van 2024 de eerste Metro gaat rijden.

Hoe kom ik in Thessaloniki?

De beste verbinding met deze tweede grote Griekse stad is opgeëist door Transavia. Het gehele jaar door kun je minimaal 5 keer per week rechtstreeks vliegen op het vliegveld dat ook wel Makedonia (SKG) wordt genoemd. Ook kun je er gemakkelijk komen met Aegean Air, maar deze vliegt eerst naar Athene, waarna je moet overstappen. Mogelijk is dit wel goedkoper dus check de prijzen op tix.nl. 

>>> Hotel op toplocatie  + vlucht + transfer >>> bekijk prijzen en beschikbaarheid 

Meer lezen

🇬🇧 Translate »