Ithaka Griekenland | hemelse stranden

by Grieksblauw

Ithaka in Griekenland, is een eiland van bescheiden omvang, nog geen 100 km2 groot, dat behoort tot dezelfde archipel als Kefalonia en Lefkas. Deze Ionische eilanden staan bekend om hun kristalheldere zeeën, wat vele bezoekers trekt, maar Ithaka heeft tot op heden grotendeels onder de radar weten te blijven. Dit komt voornamelijk door het gebrek aan massatoerisme voorzieningen. De dorpjes zijn schilderachtig klein en de stranden zijn voornamelijk ongeorganiseerd en eveneens bescheiden van omvang. Hier kom je niet om een typische ‘vakantie te vieren’, maar om te genieten van de ware essentie van vakantie.

Ithaka Griekenland

Ons kent ons op Ithaka: “Toen we problemen hadden met de afvoer van onze wasbak, stond de serveerster van de avond ervoor plotseling voor onze deur, waarbij haar man bleek te fungeren als loodgieter”

De leukste dorpen van het eiland inclusief taverna’s

Ithaka Griekenland, groen en heuvelachtig, staat bekend om haar witte (vooral kiezel) stranden, weelderige natuur en ontspannen Griekse sfeer. Het bestaat uit twee eilanden die verbonden zijn door een smal stuk land, met een grillig gevormde kustlijn vol baaien, stranden en grotten, wat een paradijs is voor avonturiers. het heeft een aantal leuke dorpen waar het Griekse leven “z’n gangetje” gaat, maar waar voldoende is geïnvesteerd om aan de basisbehoeften van de toeristen te voldoen. 

Vathi | uitzicht over de baai

De hoofdstad, Vathy, is een “havenstad” gelegen in een diepe baai waar je vanaf de ferry als eerste langs zal komen. Dit is de plaats waar ik verbleef en is wat mij betreft een ideale thuisbasis. Het is een levendige plaats waar je bijna altijd uitzicht zal hebben over het water en de gekleurde huisjes aan de overkant. Vanaf mijn balkon zag ik de zeilboten aanmeren en was ik binnen enkele minuten op het centrale plein en de kleine boulevard met taverna’s. Ook kun je gemakkelijk een klim beginnen naar het hoger gelegen dorp Perachori en verschillende kerkjes.

Kioni is dé Instagram spot van Ithaka 

Kioni en haar schattige jachthaven is Ithaka’s antwoord op Fiskardo op Kefalonia. Hoewel sommigen het dorp misschien een beetje oubollig vinden en het zeker wat duurder is dan de rest van het eiland, is er een ruime keuze aan goede restaurants en beschikt het over het grootste deel van de pre-negentiende-eeuwse architectuur van het eiland omdat dit dorp, net als bovengenoemde dorp op Kefalonia, de aardbeving van 1953 heeft overleefd.

Kioni heeft een zwemplek die je niet wilt missen. Het is een van de meest Instagrambare locaties van Ithaca, met smaragdgroen water en een achtergrond van pijnbomen die je vanaf het water kunt bewonderen, samen met uitzicht op het prachtige Kioni.

Ithaka Vathi

Het dorpsplein van Stavros 
Op een afstand van 17 km van Vathi ligt het dorp Stavros, het handelscentrum van Noord-Ithaka. Het dorp is gebouwd op een hoogte van 110 meter en biedt uitzicht op de baai van Polis, zee en de kust van Kefalonia. Het schattige dorpsplein is een heerlijke plek om te zitten en mensen te kijken die naar de kerk gaan of onderweg zijn naar andere delen van het eiland. Hoewel dit dorp op Ithaka leuke taverna’s biedt, wil ik het restaurant Dona Lefki aanraden in het naastgelgen dorp lefki. Hier krijg je net even wat anders op je bord dan de traditionele taverna’s. 

Ithaka Griekenland

Stranden van Ithaka Griekenland

Filiatro

Dit is één van de meest exotische stranden van Ithaka, maar ook één van de meest kosmopolitische. Het wordt geleverd met smaragdkleurig water (ideaal om te snorkelen), witte kiezelstenen en een achtergrond van groen dat overgaat in de zee. Het ligt in een langwerpige baai, met enkele olijfbomen voor schaduw en net genoeg voorzieningen. (Dus kom op tijd!)

Gidaki beach

Dit stukje tropisch paradijs is één van de beste stranden van Ithaka. Je kunt een boot nemen vanuit Vathy , maar ik maakte de wandeling van 30 minuten vanaf het strand van Skinos. Het water is weer turquoise van de helderste soort, met witte kalkstenen rotsen die zich uitstrekken tot aan de randen van de rustige baai. In het hoogseizoen is er een snackbar op het strand van Gidaki en er zijn kajakken aanwezig.

Ithaka Griekenland

Sarakiniko bay Ithaka

De Sarakiniko-baai bestaat uit twee afzonderlijke baaien en is bij velen favoriet vanwege het heldere, blauwe water. Als ik aan kom zitten er 5 Grieken onder de oude olijfboom op plastic stoeltjes luidruchtig te praten. Als ze opstaan en op hun brommertjes verdwijnen, heb ik het strand helemaal voor mezelf. De baai lijkt op een oud, Grieks schilderijtje . Er ligt nonchalant een vissersbootje op het droge, net als aan de slanke steiger die de zee in loopt. De blatende geit op de weelderige rotspartijen, maakt het plaatje helemaal af. Ik leg mijn handdoek op een vers geverfde, omgekeerde kano. Daarna ga ik richting het strandtentje voor een ijskoude Frappé. Dit zou best wel eens mijn favoriete strand van Ithaka kunnen zijn!

Platia Ammos is het enige zandstrand op Ithaka Griekenland

Gelegen in het noorden van Ithaka wordt Platia Ammos algemeen beschouwd als een van de meest exotische stranden in Ithaka. Het wordt omgeven door een hoge kalkstenen klif en beschikt over fijn wit zand en het helderste turquoise water. Er is niets qua voorzieningen (breng een parasol mee!) en er is geen toegang tot land. In plaats daarvan vereist dit strand een boottocht om er te komen vanaf Frikes of Kioni.

Aspros Gialos

Dit strand ligt op het westelijke deel van het eiland en is een van de mooiste stranden van Ithaka. Het bestaat uit fijne witte kiezelstenen en turquoise water. Er staan overal dennen-, olijf- en cipressenbomen voor wat natuurlijke schaduw. Hoewel enkele voorzieningen beschikbaar zijn, is het essentieel om volledig voorbereid te zijn voor een bezoek aan dit afgelegen paradijs. Een tocht van 5-10 minuten over een geplaveid pad, brengt je naar deze afgelegen oase.

Hoe kom je op Ithaka Griekenland ?

Ithaka heeft geen vliegveld, dus je kunt gebruik maken van het internationale vliegveld van Kefalonia en dan de boot nemen vanaf Sami of Fiskardo. Vanaf het vasteland kun je de boot nemen vanaf Astakos. In de zomermaanden kun je ook een dagtrip maken vanaf Nidri op Lefkas. Tickets van deze ferries kun je niet online kopen en het vaarschema is ook pas vanaf half mei ieder jaar bekend. De meest comfortabele route is via Kefalonia, want ik ging vanaf Astakos (via Kefalonia) en dat duurde ruim 5 uur. Vanaf Kefalonia is de reistijd 2,5 uur. 

>>> Volledig verzorgde reis naar Ithaka bekijken (verschillende accommodaties)

Meer lezen

Leave a Comment

🇬🇧 Translate »