Is Griekenland duur?

by Grieksblauw

Griekenland is goedkoper dan Nederland! Maar eerlijk is eerlijk: Griekenland is in 2023 wel duurder geworden als vakantieland. Gelukkig is er voor elk budget nog iets te vinden, als je een beetje slim doet. Ik ga bijvoorbeeld niet zo snel aan de drukke boulevard zitten, maar dat smalle straatje achter de hoofdstraat is misschien net zo gezellig met betere prijzen. Aangezien wij Nederlanders graag weten wat een vakantie kost, heb ik een aantal prijzen en bestemmingen in Griekenland op een rijtje gezet. Is Griekenland duur? Jij mag het oordelen!

vakantie in Griekenland

Prijzen in een Griekse supermarkt

In Griekenland heb je een aantal grote supermarktketens. De Market In en de AB zijn twee bekende supermarkten waar ik vaak de drempel ben overgestapt. Al snel zul je zien dat je hier geen koopjes kunt scoren. Zeker als je op een eiland bent, moet je er rekening mee houden dat veel dingen van het vasteland moeten komen. Onder de Griekse zon groeit fruit en groenten als kool zou je zeggen, maar je moet de koopjes eruit halen. Op dit moment zijn een halve kilo tomaten €0,80 in Griekenland en bij de Albert Heijn in Nederland €1,79. Verderop in dit artikel zal je lezen dat uit eten misschien wel goedkoper is dan zelf koken. 

Tip: check of er een lokale markt is met groenten en fruit. Vaak heeft elk dorp 1 keer per week een marktdag. Geen Markttype, maar wel een koopjesjager? Griekenland heeft ook gewoon een Lidl!

Jouw budget voor Griekenland: Hier moet je rekening mee houden!

Wat kost eten en drinken

Als je op vakantie bent in Griekenland, dan wil je toch de lokale keuken proeven? Voor mij is dat al een reden om niet zelf te gaan koken. De prijzen in Griekenland voor een avondje uit, liggen stukken lager! Voor 15 – 20 euro kun je al een 3-gangen menu hebben. Daarbij ga ik er stiekem van uit dat je het dessert gratis krijgt, want dat is heel Grieks!

Tip: bestel een halve liter wijn. Dit is heel gebruikelijk en goedkoop. Het komt in een karaf en kost meestal 5 euro. Goedkoper dan bier en net zoveel plezier.

is Griekenland duur?

Vervoer in Griekenland

De kosten voor het huren van een auto in Griekenland kan liggen tussen de 15 – 60 euro per dag. Wat uitzoekwerk kan zeker iets opleveren voor jouw budget. In het hoogseizoen zijn de prijzen hoger en valt er weinig te onderhandelen bij de plaatselijke verhuurder. Let ook op dat sommige eilanden maar een beperkt aantal auto’s heeft, dus reserveren loont! Verder moet je ook bepalen of je waarde hecht aan een nieuwe auto. Ik heb vaak genoeg een huurauto gehuurd die je thuis liever niet voor de deur hebt, maar ze rijden als een trein! Rechtstreeks boeken bij een lokale auto verhuurder kan goedkoper zijn.

>>> Een auto huren in Griekenland duur? Check de prijzen en beschikbaarheid

Openbaar vervoer is in Griekenland niet duur! Streekbussen hebben vaak een tarief van €1.80 per rit en daar kun je soms heel ver mee komen. Voor lange afstanden heeft Griekenland een goed werkend netwerk dat te vinden is op de website van de nationale vervoerder Ktel

Is Griekenland duur? Hier lees je actuele prijzen voor een accommodatie voor elk budget!

Is een accommodatie in Griekenland duur?

Een verblijf in Griekenland heb je in elke prijscategorie. Hierbij moet je natuurlijk niet appels met peren vergelijken. Vanaf 35 euro kun je al een klein studiootje vinden, buiten het hoogseizoen. Maar dan heb je vaak geen airconditioning of verwarming en een typisch houten bedje. Voor een beetje comfort moet je rekenen op minimaal 60 euro per kamer (dus 2 personen) en in het hoogseizoen 90 euro. Je kunt alles los boeken, maar als je het niet erg vindt om voor langere tijd op 1 plek te blijven, dan is een pakketreis misschien wel goedkoper.

>>> Accommodatie op een bestemming met meest zongarantie (budget)

Tip: Een eiland waar het verbazingwekkend goedkoop is en tóch een rechtstreekse verbinding met Nederland heeft is Samos. Ik schreef er dit enthousiaste artikel over. 

>>> Een betaalbaar aanbod van een reis naar Samos bekijken

tags: budget Griekenland – is Griekenland duur – Hoe duur is Griekenland – prijzen in Griekenland – reistips budget

Kosten van Ferries: de prijzen in Griekenland kunnen enorm verschillen

Als je aan Griekenland denkt, dan denk je aan eilandhoppen. Veel mensen denken dat dat moeilijk en duur is, maar dat hoeft zeker niet! Je hebt voor elke reiziger een geschikt reisplan. Je kun hier variëren in prijs, maar ook in afstand. Reizen met een boot is als de trein nemen in Nederland. Met kinderen is dit zelfs een leuk uitje! De prijzen voor ferry tickets liggen bij de populaire eilanden zoals Mykonos en Santorini tussen de 60 en 90 euro enkele reis. Maar er is ook een route te vinden voor 10 euro!  

Tip: Uitzoeken welke route bij jouw budget past? Check mijn artikel over eilandhoppen inclusief alle prijzen en linkjes.

Wat kost 2 weken vakantie in Griekenland?

Bij reisorganisaties zie je prijzen voor een 14-daagse reis voorbijkomen vanaf 700 euro, inclusief vliegticket en transfer. Dit is natuurlijk niet vergelijkbaar met een los geboekte reis, waarbij je een kleinschalige en unieke reis hebt. In dit geval doe ik het toch, zodat jij zelf de afweging kunt maken.

Als ik al het bovengenoemde meeneem dan begint de prijs voor een 14-daagse reis bij 660 euro per persoon, inclusief vliegticket en 1 keer een bootticket voor het eilandhoppen. Voor eten en drinken moet je er dan nog 490 euro per persoon bijtellen. Ik heb het hierbij over de periode mei.

>>> Agios Nikolaos is een betaalbare, leuke bestemming op Kreta. >>> Bekijk tarieven en beschikbaarheid

Tip: Neem wél die ferry naar dat naastgelegen eiland. Ook al is het meer moeite en een extra uitgave, de prijzen liggen daar mogelijk lager dan op een plek waar chartervluchten naartoe vliegen.

>>> Kalymnos is maar 25 minuten varen vanaf Kos (en lokaler en goedkoper)

taverna Ikaria

Conclusie | Is Griekenland duur? 

Op vakantie gaan is genieten en dat kan in Griekenland. Het blauwe zeewater is gratis en de zon schijnt gemiddeld het meest aantal uren van heel Europa! Vakantie in Griekenland is naar mijn mening niet duur. Zeker niet als je de minder toeristische plekken opzoekt.

>>> Meeste zongarantie + huurauto + halfpension | Dit aanbod is een goeie deal! 

Ik kan je de volgende betaalbare bestemmingen in Griekenland aanraden:

Meer lezen

🇬🇧 Translate »