Kerst in Athene: 6x winterwonderland

by Grieksblauw

Het ultieme kerstmis gevoel in Athene met duizenden kerstlampjes

Rondom de feestdagen naar Athene gaan is een goed idee! Hoewel Kerstmis in Griekenland niet het grootste feest is (pasen is belangrijker), doet deze stad goed haar best om de kerstsfeer in de stad te brengen. Al vanaf eind november hangt de stad vol met lampjes. Met kerst in Athene draait het niet om kerstmarkten en Glühwein, maar het lijkt er wel op dat de ledlamp hier is uitgevonden! Een avondwandeling door het centrum is overweldigend sfeervol met de Akropolis als piek op deze over-de-top gedecoreerde kerstboom. Ook de aangename temperatuur maakt het een ideale stedentrip voor december, want het is gemiddeld 15 graden!

Overal in de stad word je getrakteerd op gekleurde kerstlampjes, maar er zijn een aantal plaatsen waar je geweest moet zijn voor het ultieme kerstmis gevoel. Hier volgen mijn 6 tips:

Kerst in Athene

#1 Waan je in een Kerst pretpark op het Syntagmaplein

Kerst in Athene ervaar je hier! Dit bekende plein tegenover het Griekse parlement was al indrukwekkend, maar rond 1 december worden hier ongeveer 350.000 lichtjes aan 5 kilometer snoer aangestoken. Het plein staat vol met verlichte kerstmannen, arrensleeën en een kerstboom van bijna 20 meter hoog. Vanaf elke hoek van het plein zie je weer iets anders en het is enorm vermakelijk hoe mensen hun best doen om die leuke kerstfoto te maken. Uiteraard is er een muzikant die de sfeer helemaal af maakt. Dit is de plek! (Vergeet ook niet het gebouw van Public mee te nemen op de foto!) Ook op andere pleinen in de stad 

#2 Bekijk de lichtshow in het Stavros Niarchos Park

Een citytrip met kerst is niet compleet zonder een lichtshow en een schaatsbaan! Stavros Niarchos is een indrukwekkende cultureel centrum waar de stedelingen komen om te ontspannen, te wandelen en om vermaakt te worden. Vooral in weekenden hangt hier een festival sfeer. Met de feestdagen kun je hier muzikale kerstevents, lichtshows en een schaatsbaan verwachten dus hou de website van de Stavros Niarchos Foundation in de gaten. Ook buiten de events is dit een bijzondere plek om eens te bezoeken. De gekleurde fontein is een standaard publiekstrekker die elk half uur (behalve tussen 15-18) een showtje weggeeft (incl. muziek)

Adres: Leof. Andrea Siggrou 364, Kallithea

Kerst in Athene

Kerstmis in Athene is ook leuk voor kids

#3 Bezoek de kerstmarkt van de Christmas factory Technopolis in Gazi

Ben je met de kinderen met kerst in Athene? Of ben je zelf een groot kind? Dan is de Christmas Factory in Technopolis Gazi een aanrader. De wijk Gazi doet industrieel aan en je moet wel van een rauw randje houden, maar Technopolis is de perfecte locatie in de stad voor een groot event. Rondom de feestdagen wordt het terrein omgetoverd tot een kerstmarkt/ kerst amusementspark. Hier kun je wel een paar uur vertoeven en loop je als kerstelf weer naar buiten.

Adres: Pireos 100, Athene

#4 Loop door de uitbundigste straat van Athene bij Little Kook

In de uitgaanswijk Psyri is misschien wel het meest gefotografeerde straatje te vinden van Athene. Het gehele jaar door is het bij Little Kook vreselijk kitsch en afgeladen met toeristen, maar met kerst in Athene is dit een MUST. In elk hoekje van deze straat is wel iets uitbundigs te zien en ook om de hoek zijn enkele winkels volledig in kerstsfeer uitgedost. De Efteling op z’n Grieks, maar dan zonder dikke entree. Uiteraard zit er ook een heerlijk kerstwinkel bij.

Adres: Karaiskaki 17, Athene 

Kerst in Athene betekent ook lekker eten en drinken!

#5 Ga langs de bakker voor de bekende kerstkoekjes

Al vroeg in het kerstseizoen zie je bij de bakkers twee opvallende lekkernijen in de etalage liggen: melomakarona en kourabiedes. Onder de Grieken is het is vaak een strijd om aan te geven welke van deze twee koekjes jouw favoriet is:

Melomakarona zijn koekjes op oliebasis doordrenkt met honing en volgestopt met een heerlijke mix van noten, kruidnagel, kaneel en een vleugje sinaasappelschil. En geloof me, ze zijn absoluut onweerstaanbaar!

Kourabiedes zijn de kruimelige, boterachtige walnotenkoekjes bedekt met een royale laag poedersuiker. Elke hap is als een sneeuwstorm van suiker in je mond. Ze zijn verslavend door de heerlijke zandkoek-structuur, en ik eet ze stiekem het gehele jaar door.

Bezoek de vele bakkerijen en patisserieën in Athene en probeer beide koekjes om te beslissen in welk team je zit!

kerst in Athene

#6 Even bijkomen met een kerst Cocktail

Ben je even klaar met al het slenteren door het Griekse Winter Wonderland? Om de kerst in Athene te ervaren kun je ook de ontelbare restaurantjes en cafés binnen gaan. Er zijn genoeg plekjes waar je neer kunt strijken voor een hapje en drankje in Kerstsfeer. Athene heeft al een tijdje ontdekt dat “Instagrammable” interieur een dikke hit is. Voor mij zijn er twee die ideaal zijn voor het kerstgevoel. De bar Noel is het gehele jaar door in kerstsferen. Ook als je hier in de zomer binnenstapt, ga je spontaan kerstliedjes zingen. En opvallend genoeg is het ook het gehele jaar door druk bezocht!

Adres Bar Noel: Kolokotroni 59B, Athene

Wil je knus en een huiselijke sfeer dan is Tazza Athens een optie. Het terras van dit cafe is ook op een winteravond een gezellig plaatje en je kunt zo doorlopen naar de grote kerk op het plein. Kerstverhaal compleet!

Adres Tazza: Angle des rues Pentelis 9 &, Petraki 5, Athene

Op zoek naar een stedentrip in december? Athene wacht op je met warme chocomelk en Kourabiedes of Melomakarona (traditionele kerstkoekjes)

Vliegen naar Athene in December is niet duur

Wil je lastminute toch nog naar Athene om de lichtjes van de stad te bewonderen? Een Vertrek rond 4 & 5 december is vaak goedkoop, omdat veel Nederlanders een “ander feest” vieren. De kans is groot dat je hier een retour vindt voor nog geen 90 euro met Transavia. (vertrek vanaf Eindhoven). 

tags: citytrip met kerst – stedentrip in december – kerst in athene – kerstmis in Athene

Meer lezen

🇬🇧 Translate »