Kerst in Athene: 5x winterwonderland

by Grieksblauw

Rondom de feestdagen naar Athene gaan is een goed idee! Al vanaf eind november hangt de stad vol met lampjes. Het afgelopen jaar overtrof het mijn verwachtingen! Met kerst in Athene draait het niet om kerstmarkten en Glühwein, maar het lijkt er wel op dat de ledlamp hier is uitgevonden! Een avondwandeling door de stad is overweldigend sfeervol. De Akropolis kun je nu zien als piek op deze over-de-top gedecoreerde kerstboom. Ook de aangename temperatuur (gemiddeld 15 graden) maakt deze stad de ideale stedentrip in december.

Overal in de stad word je getrakteerd op gekleurde kerstlampjes, maar er zijn een aantal plaatsen waar je geweest moet zijn voor jouw Atheense kerstkaartfoto. Hier volgen mijn 5 tips:

Kerst in Athene

#1 Kerstgekte op Syntagma square

Kerst in Athene ervaar je hier! Dit bekende plein tegenover het Griekse parlement was al indrukwekkend, maar rond 1 december worden hier ongeveer 350.000 lichtjes aan 5 kilometer snoer aangestoken. Het plein staat vol met verlichte kerstmannen, arrensleeën en een kerstboom van bijna 20 meter hoog. Vanaf elke hoek van het plein zie je weer iets anders en het is enorm vermakelijk hoe mensen hun best doen om die leuke kerstfoto te maken. Uiteraard is er een muzikant die de sfeer helemaal af maakt. Dit is de plek! (Vergeet ook niet het gebouw van Public mee te nemen op de foto!)

#2 Lichtshow in het Stavros Niarchos Park

Dit indrukwekkende cultureel centrum is rondom de feestdagen een plek in Athene om in de gaten te houden. Hier komen de stedelingen om te ontspannen, te wandelen en om vermaakt te worden. Vooral in weekenden hangt hier een festival sfeer. Met de feestdagen kun je hier muzikale kerstevents, lichtshows en een schaatsbaan verwachten dus hou de website van de Stavros Niarchos Foundation in de gaten. Ook buiten de events is dit een bijzondere plek om eens te bezoeken. De gekleurde fontein is een standaard publiekstrekker die elk half uur (behalve tussen 15-18) een showtje weggeeft (incl. muziek)

Kerst in Athene

#3 Christmas factory Technopolis Gazi

Ben je met de kinderen op citytrip met kerst in Athene? Of ben je zelf een groot kind? Dan is de Christmas Factory in Technopolis Gazi een aanrader. De wijk Gazi doet industrieel aan en je moet wel van een rauw randje houden, maar Technopolis is de perfecte locatie in de stad voor een groot event. Rondom de feestdagen wordt het terrein omgetoverd tot een kerstmarkt/ kerst amusementspark. Hier kun je wel een paar uur vertoeven en loop je als kerst elf weer naar buiten.

#4 Kerst in Athene bij Little Kook

In de uitgaanswijk Psyri is misschien wel het meest gefotografeerde straatje te vinden van Athene. Het gehele jaar door is het bij Little Kook vreselijk kitsch en afgeladen met toeristen, maar met kerst in Athene is dit een MUST. In elk hoekje van deze straat is wel iets uitbundigs te zien en ook om de hoek zijn enkele winkels volledig in kerstsfeer uitgedost. De Efteling op z’n Grieks, maar dan zonder dikke entree. Uiteraard zit er ook een heerlijk kerstwinkel bij.

kerst in Athene

#5 Kerst Cocktail

Even klaar met al het slenteren door het Griekse Winter Wonderland? Om de kerst in Athene te ervaren kun je ook de ontelbare restaurantjes en cafés binnen gaan. Er zijn genoeg plekjes waar je neer kunt strijken voor een hapje en drankje in Kerstsfeer. Athene heeft al een tijdje ontdekt dat “Instagrammable” interieur een dikke hit is. Voor mij zijn er twee die ideaal zijn voor het kerstgevoel. Het café restaurant Snob is rond de feestdagen van binnen en buiten behangen met kerstballen en lampjes. Wanneer je binnen naar achteren loopt, kom je in een grote “serre” die smaakvol is behangen met kerstdecoratie. Vooral ook leuk voor brunch/lunch.  

Wil je knus en een huiselijke sfeer dan is Tazza Athens een optie. Het terras van dit cafe is ook op een winteravond een gezellig plaatje en je kunt zo doorlopen naar de grote kerk op het plein. Kerstverhaal compleet!

Op zoek naar een stedentrip in december? Athene wacht op je met warme chocomelk en Kourabiedes of Melomakarona (traditionele kerstkoekjes)

Meer lezen over Griekse stedentrips? Lees dan ook: 

➡️ Mijn favoriete wijken in Athene

➡️ De Atheense wijk Koukaki

➡️ Stedentrip Thessaloniki

Meer lezen

🇬🇧 Translate »