Andros Griekenland | 2 uur varen vanaf Athene

by Grieksblauw

Andros Griekenland is het op een na grootste eiland van de Cycladen en een heerlijke vakantiebestemming met een aantal fantastische stranden. Het eiland ligt dicht bij Athene met een goede verbinding met het vasteland en enkele andere Cycladische eilanden. Andros is nog geen massale trekpleister van Griekenland, dus is daardoor nog aantrekkelijk in prijs en redelijk rustig, zelfs in het hoogseizoen.

Andros Griekenland

Wat te doen op Andros in Griekenland ?

Andros is nog een vrij onbekende bestemming in Griekenland die niet zoveel bezoekers ontvangt, maar wel veel heeft te bieden. Het eiland is groot (380 km2) en groen, er zijn goede accommodatiemogelijkheden en bezienswaardigheden.

Bezoek Andros Chora

Verken de charmante hoofdstad van Andros, Chora, gelegen aan een robuust uitsteeksel van het eiland. De steegjes en straatjes met zijn met marmer geplaveide muren en vloeren, de elegante neoklassieke gebouwen, waaronder voormalige woningen van de elite, zijn nog maar een glimp van het rijke verleden van het eiland. Vanaf het centrale plein wandel je naar het meest indrukwekende punt van Andros. Via het beeld van de onbekende zeeman wandel je richting de ruïnes van een kasteel inclusief smal bruggetje uit de 13e eeuw. Het uitzicht en de omgeving op het puntje van dit “schiereiland” nemen je plots terug in de tijd.

Andros strand

Bezoek het Goulandris Museum voor Moderne Kunst

Het mooiste museum (en beroemste) in Chora is het Museum van Moderne kunst.  De collectie wordt tentoongesteld op vier verschillende verdiepingen, waaronder de werken van enkele van de belangrijkste moderne Griekse kunstenaars en kunst van Warhol en Rodin. 

Bewonder de Tourlitis vuurtoren

Deze indrukwekkende, 36 meter hoge vuurtoren, is de enige in Europa, gebouwd op een rots, in de zee. De Tourlitis vuurtoren in Andros stad staat op een eilandje en verlicht al meer dan 120 jaar de route naar Andros. Het werd gebouwd in 1887 en voor het eerst in gebruik genomen op 1 januari 1897.

Andros Griekenland

Wandel over de Andros-route

Toen ik bij Andros stad de vallei zag van bovenaf, was het mij wel duidelijk hoe mooi het hier is om te gaan wandelen. Het eiland heeft 300 km aan wandelroutes. Andros heeft een behoorlijke reputatie opgebouwd onder ervaren wandelaars in Europa; bijvoorbeeld de bekende Andros-route doorkruist de hele lengte van het eiland, van de noordkust tot aan het zuiden, en bestrijkt een pad dat zich uitstrekt over meer dan honderd kilometer. Maar er zijn ook paden voor beginners!  >>> Routes bekijken

Andros Griekenland

Hang de toerist uit in de populairste badplaats Batsi

De meest commerciële plek op Andros Griekenland is Batsi. Dit kleine badplaatsje trekt de meeste toeristen aan. Het heeft een prachtig strand (vaak behoorlijk druk) met een zee die als zeer schoon wordt omschreven. Wat mij betreft is Batsi leuk voor een dagje, maar zeker niet om te verblijven. Ik heb mij vooral verwonderd aan de zwanen die er rondzwommen.

Paleokastro: Het oude kasteel van Andros

Als je vanuit Chora zuidwaarts rijdt, bereikt je Paleokastro, ook wel bekend als het Faneromenis-kasteel. Hoewel er nog maar een paar ruïnes over zijn van dit oude Venetiaanse kasteel, is de ligging op de top van een rots, meer dan 500 meter boven de zee, de belangrijkste reden om het te bezoeken. Het uitzicht is prachtig!

Bezoek het dorp Kortis

Kortis is ook bekend als Ormos Kortiou of zelfs Ormos en is een heerlijk badplaatsje met schattige huizen, kerkjes en zelfs een klooster. Hoewel het best een toeristische plek is, is het vooral aantrekkelijk voor windsurfers. Als je geen liefhebber bent van een constante wind, maar wel van toeristisch dan kun je beter naar Batsi gaan.

Tags: Andros Griekenland – Andros vakantie – Andros Cycladen – Griekenland Andros vakantie – Andros tips

Andros Griekenland

Andros Griekenland heeft watervallen | Pythara

De Pythara-watervallen kom je tegen na een korte wandeling vanuit Apikia. Aangekomen bij de watervallen, waan je je in een oase van rust… De watervallen zijn niet ‘mega’, maar wel charmant. Stop hier zeker eens als je onderweg bent van of naar Andros town (richting Batsi).

Ga ondergronds naar de grot van Foros

Als je op zoek bent naar een ondergrondse ervaring op het prachtige eiland Andros, dan moet je zeker een bezoek brengen aan de Foros-grot, gelegen bij het dorp Aladinos. Deze grot, midden op het eiland, biedt een fascinerende inkijk in het ondergrondse landschap van Andros. Stap binnen en laat je verbazen door de prachtige stalactieten, stalagmieten en andere boeiende geologische formaties die zich in de loop van miljoenen jaren hebben gevormd.

Beste stranden van Andros Griekenland

Andros Griekenland is ook een geschikt eiland voor strandliefhebbers. Terwijl een eiland verderop je moet strijden om een plekje aan het blauwe water, kun je op Andros genoeg stranden vinden waar altijd plaats is (zelfs in wat schaduw). Daarbij heeft Andros ook een fijn gevarieerd aanbod aan stranden. Ben je op zoek naar zandstranden, zeegrotten of rotsachtige kusten, dit eiland heeft het allemaal!

Agios Petros beach | Trendy beachbars

Dit strand heeft een trendy gedeelte waar exclusieve strandbars hun deuren openen, vergezeld van vrolijke muziek en verfrissende cocktails. Maar dat is nog niet alles! Voor de liefhebbers van watersport is er een speciaal gebied gewijd aan avontuurlijke activiteiten.

Door de uitgestrektheid van Agios Petros, is er ook een deel van het strand dat meer afgelegen is en een intieme omgeving biedt om te ontspannen, zonnebaden, uitrusten en zwemmen in alle privacy

Andros Batsi

Chrissi Ammos | populair maar met een reden

Een beschut stuk strand waar de wind geen invloed zal hebben op jouw heerlijke stranddag. Daarentegen kan de drukte (en luide muziek van de beachbars) wel jouw dag beïnvloeden. Het strand beschikt over ondiep, schoon en kalm water en prachtig fijn zand, twee andere ingrediënten waar gezinnen van genieten. Zodra de drukte bij zonsondergang weggaat, is dit een van de meest magische plekken op het eiland.

Vitali beach | mooiste strand?

Dit is een van de mooiste stranden die je op het eiland kunt bezoeken. Het is de ideale plek om een hele dag aan zee door te brengen, te zonnebaden op het zachte zand of te zwemmen in de heldere zee. In de zomermaanden is er een taverna, met strandstoelen. Meer heb je niet nodig toch?

Andros Griekenland heeft zandstranden en ligt dicht bij het populaire Mykonos

Tis Grias to Pidima | meest gefotografeerde Klif van Andros Griekenland

Tis Grias to Pidima is het meest gefotografeerde strand van Andros. Met goudkleurig zand en smaragdgroen water, omringd door hoge kliffen, behoudt het zijn ruige charme. Hier zijn dan ook geen parasols of faciliteiten. Het hoogtepunt is een indrukwekkende 21 meter hoge klif die uit de zee oprijst en het strand een robuuste uitstraling geeft. Dit moet je gewoon gezien hebben.

De naam, “De Oude Vrouwensprong”, komt van een legende waarbij een oude vrouw zich van de klif in zee wierp omdat ze weigerde met de Ottomanen mee te gaan.

Andros Gavrio
Gavrio, het achterland van de havenplaats

Apothikes beach | Perfecte stranddag

Een prachtige baai met kristalhelder water en zacht, goudkleurig zand. Dit is een van de beste plekken op het eiland als je op zoek bent naar kalm water en een fijne beachbar. Rond het strand zijn oude opslagplaatsen te ontdekken die in de rotsen zijn uitgehouwen, waar vroeger zeelieden uit Andros hun vissersboten beschutten tegen de winterwinden.

Waar verblijven op Andros Griekenland ?

De meeste mensen zullen als eerste denken aan een verblijfplaats in Batsi. Ik verbleef in de havenplaats Gavrio en was daar erg tevreden mee. Gavrio is een gezellig dorp en vanuit hier nam ik de fiets naar het heerlijke strand Chrissi Ammos. Als je geen auto wilt huren, dan vertrekt er ook een bus vanuit de haven naar o.a. Andros stad. Ook in de hoofdstad verbleef ik een paar nachten. Dit is zeker aan te raden, want stiekem vond ik de hoofdstad de mooiste plek op het eiland.

Andros hotel
Top verblijf in de hoofdstad Andros

Hoe kom je op het eiland Andros?

De enige manier om Andros te bereiken is per veerboot, aangezien het eiland geen luchthaven heeft. Er vertrekken verschillende veerboten vanuit de haven van Rafina, in Athene. Ook zijn er enkele regelmatige verbindingen met andere Griekse eilanden, waaronder Mykonos, Syros en Tinos.

>>> Prijzen en mogelijkheden voor vliegtickets naar Athene 

>>> Bekijk vaarroutes en vertrektijden

Meer tips die ik ontdekte tijdens mijn Griekenland reizen lees je hier:

Meer lezen

🇬🇧 Translate »