14 dagen eilandhoppen Griekenland | Route tips

by Grieksblauw

Griekenland is het meest populaire land om te gaan eilandhoppen. Met haar 6000 eilanden en langste kustlijn van Europa (13.676 km) is dat ook niet vreemd. De Griekse eilanden zijn stuk voor stuk indrukwekkend en charmant. Op social media zie je vooral Santorini en Mykonos voorbijkomen en dat is ook precies wat je verwacht te zien tijdens jouw vakantie in Griekenland. Als je voor de eerste keer gaat, dan wil je die witte huisjes zien met blauwe accenten, wandelen door smalle steegjes en van een rots het blauwe water in duiken. Daarom kiezen veel mensen voor eilandhoppen in de Cycladen. Maar waar begin je? En hoeveel dagen heeft elk eiland nodig? Dit artikel kun je gebruiken als uitgangspunt voor 14 dagen eilandhoppen in Griekenland. Uiteraard kun je het wat “tweaken” naar jouw smaak, maar het gaat je zeker helpen!

Waar te beginnen met het plannen om te gaan eilandhoppen in de Cycladen 

Als je 14 dagen hebt om te gaan eilandhoppen in de Cycladen, dan heb je drie opties om jouw reis te starten: De luchthaven van Athene, Santorini of Mykonos. Deze drie bestemmingen hebben een directe verbinding met Schiphol en een goeie aansluiting met de ferries in Griekenland.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het starten in Athene of op Mykonos. Athene omdat het een leuke stad is om jouw reis te starten of te eindigen. Mykonos is niet een eiland dat je moet zien, maar het is vooral praktisch. Dit eiland is centraal gelegen ten opzichte van de eilanden en het vliegveld heeft een buslijn die je rechtstreek naar de haven kan brengen (voor €1,80). Santorini ligt meer uit de route, want dat is het meest zuidelijke eiland van de Cycladen en vanaf het vliegveld moet je overstappen in de drukke hoofdstad.

Route voor 14 dagen eilandhoppen Griekenland | Cycladen

Het bepalen van jouw route is afhankelijk van een aantal factoren.
Wat heeft het eiland te bieden?, Hoe duur is het verblijf en uitgaan op het eiland?, Wat kost de investering (ferry) om er te komen? Daarbij is de grootste bepalende factor uiteraard wat voor type reiziger jij bent. Ben je op zoek naar vertier (Sociale reiziger) of rust (relax)? Ik heb twee routes opgesteld voor deze twee doelgroepen. Lees snel verder! 

14 dagen eilandhoppen Griekenland
Route 14 dagen eilandhoppen Griekenland | feestganger

Route eilandhoppen voor de sociale reiziger

Athene | 1 nacht
De hoofdstad van Griekenland is de perfecte start als je voor de cultuurshock wilt gaan. Zodra de zon onder is gegaan, gaan rolluiken omhoog en zie je barretjes verschijnen. In buurten als Plaka en Psirri heb je op elke avond van de week gezelligheid. Een cocktail drinken op de vele rooftops en dineren met uitzicht op de verlichte Acropolis.

>>> Hotels in goede & leuke wijken in Athene

Ios | 2 nachten
Dit eiland staat bekend als feesteiland (vooral jonger publiek), maar Ios is 119 km2, dus er zijn ook rustige plekken te vinden. Overdag is de omgeving van Chora (hoofdstad) prachtig en is er nog niet veel te zien van het feestende publiek. De optie om het nachtleven op te zoeken is een fijn, maar geen must!

Mykonos | 2 nachten
Dit eiland is vooral in het hoogseizoen nog voor de jetset. Bij Mykonos hoef je niet te  bedenken om buiten het seizoen te gaan, omdat het dan mogelijk rustiger is. Dit overpriced, hysterische eiland moet je een keer meegemaakt hebben.

Paros | 2 nachten
Hier vind je de sfeer die ooit in Mykonos hing: fashionable, fancy en een kleinschalige partyscene. Op het eiland van 193 km2 kun je overdag relaxen op de mooie stranden en s’ avonds naar Parikia of Naoussa in jouw mooiste outfit om te zien en gezien te worden.

Milos | 2 nachten
Hier kom je niet voor het uitgaansleven, maar het publiek maakt de sfeer in de Cycladische straten van de hoofdstad. Op Milos draait het om het maanlandschap en het blauwe water (waar niet in Griekenland?) Sarakiniko beach is de plek waar je de foto wilt maken. Gezien de prijzen, zou 1 nacht hier ook voldoende zijn.

Serifos | 3 nachten
Dit is het minst toeristische eiland uit deze lijst. Daarom zou je hier wat langer kunnen verblijven. Hier is het makkelijker om een betaalbare accommodatie te vinden. De ideale plek om te ontspannen op de mooie stranden. Als je er 4 nachten van kunt maken, dan moet je dat zeker doen.

Tags: 14 dagen eilandhoppen Griekenland – twee weken eiandhoppen in Griekenland – eilandhoppen cycladen –  tips

14 dagen eilandhoppen Griekenland
Piraeus haven

Route eilandhoppen voor de rustzoeker

Athene of Rafina | 1 nacht
Hoewel Athene een stad is die je niet mag missen, heb je de optie om vanaf het vliegveld rechtstreeks naar de westkust te rijden (20 minuten). Voordat je de volgende dag de ferry pakt vanaf de haven van Rafina, kun je eerst bijkomen op het strand van Artemida. De haven ligt op 10 minuten rijden met bus of Taxi.

>>> Meer lezen over deze tweede haven : Rafina

Tinos | 2 nachten
Vanuit Rafina kun je in 2 uur arriveren op Tinos eiland. Dit eiland is nog niet ontdekt door het massatoerisme en heeft dus veel rust te bieden. Het eiland is typisch Cycladisch, dus bergachtig en niet heel groen. Wel zijn er mooie bezienswaardighedenzoals de kerk van Panagia Evangalistria.

Syros | 3 nachten
Ohw wat is Syros een fijn eiland! Hier is het gehele jaar wat te beleven omdat dit het administratieve centrum van de Cycladen is. Toerisme staat hier op de tweede plaats. De hoofdstad Ermoupoli is enorm indrukwekkend en er zijn fijne zandstranden op het eiland te vinden. Ook niet geheel onbelangrijk is de snelle en goede verbinding met Mykonos.

Naxos | 4 nachten
Het grootste eiland van de Cycladen verdient minstens 4 nachten. Het eiland heeft de mooiste zandstranden van de Cycladen en vele authentieke dorpjes. De hoofdstad is gezellig en vooral in de avond erg levendig. Ook hier zou je een avondje uit kunnen. Hoewel het een populair eiland is, is het zeer geschikt voor gezinnen en stelletjes. Ik zou hier gemakkelijk 2 weken kunnen verblijven.

>>> Wat te doen op Naxos | hoeveel dagen

Amorgos | 2 nachten
Naxos heeft een goede verbinding met Amorgos en is daardoor een leuk extraatje als je hier toch in de buurt bent. In dit lijstje is dit de verborgen parel die je graag wilt ontdekken. Het heeft fijne stranden en de grootste publiekstrekker is het klooster Chozoviotissa, een wit klooster dat in de rotsen is gebouwd.

14 dagen eilandhoppen Griekenland

Meest voorkomende fout bij het plannen van jouw 14 dagen eilandhoppen in Griekenland

Ik begrijp goed dat je zo snel mogelijk wilt beginnen met de reis. Voor je het weet zijn jouw 14 dagen eilandhoppen in Griekenland voorbij. Maar niets is erger dan met stress in het vliegtuig zitten, met de vraag of je jouw ferryaansluiting wel gaat halen. De reistijd tussen het vliegveld naar de haven kan nog lang zijn. Als je kiest voor de haven van Athene als vertrekpunt, dan moet je zeker nog 1,5 uur incalculeren. Daarbij zijn de vertrektijden van de ferries ook niet altijd betrouwbaar. Daarom zou ik altijd een dag na aankomst in Griekenland de overtocht naar het eiland plannen. Hetzelfde geldt voor jouw terugreis.

>>> Ferry routes en tarieven bekijken bij Ferryhopper

>>> Pakketreis via Tui bekijken en prijzen vergelijken 

>>> Prijzen en opties voor vliegtickets bekijken 

Benieuwd geworden naar meer Grieksblauwe tips? Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant:

Meer lezen

🇬🇧 Translate »