Eilandhoppen Samos: met de ferry naar Ikaria

by Grieksblauw

Eilandhoppen vanaf Samos is nog niet zo populair in Griekenland, maar door de rechtstreekse vlucht vanuit Nederland is het geen gek idee! De snelste en misschien wel spannendste route is de ferry van Samos naar Ikaria. Ikaria is het Griekse eiland waar tijd niet bestaat. Het valt onder de “blue zone” waar mensen het langst en gelukkigst leven. Dit authentieke eiland ligt naast het populaire Samos, heeft een vliegveld en is toch nog onder de radar gebleven van het massatoerime.

Steeds weer als ik aan een Griek vertelde dat ik naar dit eiland wilde gaan, vertelde deze het verhaal over de bakker waar je zelf je brood van de schappen moet halen. Hier zou je niet op service kunnen rekenen, want alles gaat hier op ieders eigen tempo. In Amsterdam ga ik regelmatig naar een koffietent met de naam Ikaria. De eigenaar heeft lange tijd op het eiland gewoond en zijn service is maximaal. Dus hoezo die Mythe over het Ikariaanse slakkentempo? Ik nam de ferry vanuit Samos om de waarheid te achterhalen.

Eilandhoppen samos Ikaria
De baai van Therma

Eilandhoppen Samos: Neem de ferry Samos Ikaria

We namen de snelle boot vanaf Samos in de kleine haven van Pythagoreio en waren binnen 1,5 uur op Ikaria. Je kunt ook de tragere boot nemen vanuit Samos stad of Karlovassi (2,5 uur). Let op dat de boten niet dagelijks gaan, dus zoek dit goed uit via de website van Ferryhopper. Je kunt natuurlijk ook naar de verschillende verkooppunten op Samos.

De Ferry Samos Ikaria heeft 2 verschillende haven opties

De ferries die vanaf Samos naar Ikaria varen kunnen op twee punten op het eiland arriveren. Dit kan bepalend zijn, aangezien Ikaria groot is en de reistijd flink kan tegenvallen. Bekijk dus goed aan welke kant van het eiland jij jouw avontuur wilt beginnen. 

Tip: het schema van de snelle ferry (catamaran) vanaf Samos / Pythagorio wordt pas later in het voorjaar bekend gemaakt. Het ticket kun je gemakkelijk een week van te voren boeken als het schema van de Dodecanese Seaways online staat. 

Onze boot arriveerde aan de zuidkant van Ikaria: de hoofdstad Agios Kirykos. 

Wij arriveerde vanaf Samos in de hoofdstad van Ikaria aan de zuidkant van het eiland. Het voelde als een rustig dorp waar in het vroege seizoen nog niet veel gebeurt. Er zijn enkele terrasjes, smalle straatjes, trappetjes en een kerk. Plaatje compleet, maar wij hadden een hotel geboekt in een fijn kustplaatsje enkele minuten oostwaarts. Voor 8 euro bracht de taxi ons naar Hotel Marina in Therma.

Eilandhoppen samos ikaria
Hotel Marina in Therma
Eilandhoppen ikaria samos
Cafe aan het strand van Therma

Accommodatie tip voor als je de snelle ferry van Samos naar Ikaria neemt

Vanachter de weelderige bloemen op het hotelterras kun je alle gasten in het dorp in de gaten houden. Beneden bij het kiezelstrandje heb je een aantal authentieke Griekse cafés en tegen de middag openen ook de 3 taverna’s. Onder het hotel bevindt zich de warmwaterbron waar alles om draait in Therma. Het is een afgebakend, rotsachtig stuk zee waar je warme stroming kunt voelen. Ik vond het doodeng door het rode gesteente, maar reizigers vanuit heel de wereld komen speciaal voor dit helende bad naar Therma. 

Dit is waarom eilandhoppen Samos aan te raden is

Wat is het fijn thuiskomen bij Marina Hotel. De gastvrouw Marina en haar rechterhand Anastasia staan 24/7 voor je klaar en voor 5 euro kun je zelfs een heerlijk ontbijtje krijgen op het prachtige terras. Deze vriendelijke prijzen passen perfect bij deze plek. De opgefriste zeventige-jaren-stijl van de accommodatie is precies waar ik aan denk bij een Grieks hotel uit mijn jeugd en voelt heel vertrouwd. Het is niet luxe, maar wel comfortabel. Deze gemoedelijke sfeer is precies waarom het de moeite waard was om de ferry van Samos naar Ikaria te nemen. Hoezo doet niet iedereen dit? (Gelukkig niet!) 

eilandhoppen samos ikaria
Seychelles beach
Magganitis

Zet op jouw lijstje voor Ikaria: Seychelles beach 

De tweede dag had Marina een huurauto geregeld en gingen we meteen naar de hotspot van Ikaria. Seychelles beach is het strand waar iedereen het over heeft. Zoals de naam al zegt is het water zo blauw als op de Seychelle, maar ik noem het gewoon Grieksblauw. Verwacht geen borden die je naar dit populaire strand leiden en ook geen grote parkeerplaats. Maar zeker in het hoogseizoen kun je je wel laten leiden door de vele geparkeerde auto’s. Via een rotsachtig pad kun je richting de zee lopen. Het is een beetje klauteren, maar als je een beetje goed ter been bent, is dit een makkie. Tot het laatste moment van de wandeling (10 minuten) blijft het een zoektocht naar het paradijselijke strand. Uiteindelijk zul je ontdekken dat je links aan moet houden en na enkele sprongetjes over witte, gepolijste rotsen zul je het kleine paradijsje bereiken. Met nadruk op “klein”! Ik durfde mij geen voorstelling te maken van hoe het in augustus zal zijn, maar nu was het hemels. 

Via een Walkie-Talkie spreekt hij met zijn moeder in de keuken

Een klein eindje verder kom je in het dorpje Magganitis. Bij het fotogenieke haventje staat de taverna Sto gialokanei fourtouna. Het ziet er sprookjesachtig uit en deze plek, dat meer weg heeft van een piratennest, heeft meer te bieden dan ik dacht. De gastheer met surflook heeft een hotline via een walkie-talkie met zijn moeder boven in de keuken. We hebben hier heerlijk gelunched en uiteraard heb ik nog even met de Griekse mama gekletst. Vergeet geen foto’s te maken vanaf het haventje met het kerkje op de achtergrond. Plaatje!  

Verse eieren van een local
eilandhoppen Samos Ikaria
Ammos beachclub

Arriveren in Noord Ikaria | eilandhoppen Samos

Evdilos is de havenplaats waar de grote veerboten binnenkomen vanuit Samos-stad en Karlovassi. Dit is echt wel een eind van de hoofdstad en de plek waar ons hotel is. Maar als je komt voor de bredere zandstranden, dan zit je aan deze kant wel goed. Evdilos op Ikaria heeft enkele gezellige straatjes en een aantal terrasjes bij de haven. Leuk voor een drankje, maar voor een beetje vertier moet je in de trekpleister Armenistis zijn. Rondom deze populaire (toeristischere) plek op het eiland vind je de zandstranden en beachclubs. Wanneer je van levendigheid houdt, dan is begin Juni nog wat vroeg in het seizoen. Wij vonden de rust heerlijk.

Ikaria vanaf Samos als dagtrip | Waarom niet?

De wegen zijn goed te berijden, maar rechte wegen zijn het niet. De afstanden die kort leken, bleken toch best vermoeiend door de talloze bochten. Vooral als bijrijder kun je je vergapen aan het uitzicht. De omgeving was prachtig groen en de dorpjes zijn van veraf schilderachtig om te zien. Je ziet niet veel van het dorp wanneer je er doorheen rijdt, aangezien alle huizen tegen de helling naar beneden zijn gebouwd. Voor een goede indruk, moet je dus echt stoppen en afdalen naar de rest van het (mooie) gehucht. Dat kost tijd!

Ikaria is best groot en kun je onmogelijk “even” afvinken

Er zijn mensen die met de ferry naar Ikaria komen voor een dagtrip. Dat betekent dat je niet verder komt dan de Noord-kant en misschien 3 dorpjes af kunt vinken. Je kunt niet echt genieten van de mooie, ruige stranden. Het zuiden, inclusief het populaire Sychelles beach en de warmwaterbaden van Therma, blijven dan onwerkelijkheid. Zonde toch?

Eilandhoppen Samos – Ikaria is de moeite waard

Ikaria is best groot (255 km2) en kun je onmogelijk “even” afvinken. Minimaal 3 nachten zijn aan te raden  om een indruk te hebben van de bijzondere sfeer op het eiland. Eilandhoppen vanaf Samos naar Ikaria is dan zeker de moeite waard!

Meer lezen

🇬🇧 Translate »