De beste tips voor jouw Samos avontuur

by Grieksblauw

Zoals elk Grieks eiland is ook Samos uniek! Met haar groene bossen, indrukwekkende gebergte en blauwe water heeft het alles voor een heerlijke vakantie. Ook voor de rustzoeker heeft het nog wat te bieden, want het is een eiland met veel verborgen plekjes en ruige natuur. Ik had verwacht dat Samos allang bloot was gelegd door de menigte, maar “dankzij” de laid-back mentaliteit zijn niet alle wegen naar de pareltjes gepolijst en dus nog verborgen gebleven. Met deze tips ontdek jij hoe ik bij de mooiste stranden van Samos kwam en wat het mooiste deel van het eiland is!

Griekenland tips

Met de boot vanaf het buureiland Chios arriveerde ik in de haven van de hoofdstad Vathy. De stad is indrukwekkend om te zien en deed mijn hart sneller kloppen. Achteraf concludeerde ik dat het niet erg was dat ik meteen een taxi heb genomen naar de andere kant van het eiland. Voor 20 euro stonden we in het dorpje Pythagoreio. Inderdaad vernoemd naar de bekende wiskundige Pythagoras die hier geboren is en wat mij betreft het fijnste plekje om te verblijven op het eiland.  

De mooiste stranden van Samos

In het noorden hebben de kiezelstranden opvallend helderblauw water. In het zuiden heb je een mix van zand en kiezels en is het water helder, maar minder blauw. Aangezien het populaire Kokkari in het noorden ligt zul je daar de meeste beachclubs vinden (en de meeste Nederlanders). Ik had zo mijn voorkeuren:

Mikro & Megalo Seitani 
Avonturiers opgelet! Deze twee strandjes zijn alleen te voet bereikbaar. Wandeling begint vanaf Potami en binnen een uur door de bossen en rotsen (volg de rode pijlen) kom je op Mikro Seitani. De grote versie hiervan is nog een stukje doorlopen en een retour is 12 kilometer doorstappen. Als je al moe werd van het parkeren in Potami dan kun je ook lekker naar Hippy’s beach bar. Deze omgeving is sowieso exotisch, dus mooie foto’s ga je zeker maken.

mooiste stranden van samos

Behoort Navagos tot de mooiste stranden van Samos? 

Navagos is een beachbar waar je gezien wilt worden zonder de Mykonos arrogantie, want dat past niet bij het Samos publiek. De bezoekers zijn een fijne mix wat leeftijd en type betreft. Aan de prijzen van de bedjes zal het niet liggen, want die valen enorm mee. Deze zijn 10 euro per stuk en je kunt zelfs een hele VIP hoek afhuren voor 30 euro. Wel reserveren in de zomer, want anders kun je een dagje op deze hotspot wel vergeten. 

Het zandstrand op Samos heet Psili Ammos. Op het eiland zijn 2 stranden met deze naam, maar ik bedoel het strand aan de zuid-Oost kant. Dit brede strand vol met ligbedjes is alleen met eigen vervoer te bereiken of met een (te)klein bootje vanuit de haven van Pythagoreio. Hier ging ik naar Beachclub Almyriki waar een eigentijdse Ibiza-look is aangemeten.

mooiste stranden van Samos
mooiste stranden van samos

Toen ik even dacht dat ik alles had gezien, kwam ik op Mourtia beach

Dit baaitje is weer totaal anders dan alles dat ik had gezien op het eiland en zou best wel eens tot de mooiste stranden van Samos kunnen behoren. Het deed mij denken aan het Ionische eiland Ithaki ,want daar hadden ze precies deze kleuren zeewater. Sinds kort staat er nu ook een Kantina (foodtruck) met stoeltjes en parasols, dus je hoeft hier niets tekort te komen. Deze zomer (2022) is er elke zaterdagavond livemuziek vanaf 8pm!

In deze hoek van het eiland is nog veel te ontdekken zoals Klima beach en Posidonio, maar daar moet ik nog een keer voor terug komen!

Griekenland tips
Tips samos

Het mooiste deel van het eiland ontdekken met Samos outdoors

Op meerdere plekken op he eiland kreeg ik de tip om Samos te gaan verkennen met Samos Outdoors. Dus dat deden we! In de haven van Karlovasi werden we opgepikt door een dikke 4×4. De spontane Giorgos bracht ons naar spots waar ik met mijn huurauto nooit had kunnen komen en vertelde dingen over het eiland die ik niet uit een boekje had kunnen halen. We gingen over de ruigste bergweggetjes en terwijl ik het soms wat spannend vond bleef onze vrolijke gids ontspannen doorvertellen. Alles onder controle!

Vanaf een bergtop zagen we de zon onder gaan en het gouden licht scheen over de baai van Megalo Seitani. Achter ons zagen we een weelderig begroeide kloof en hoorde we niets anders dan natuurgeluiden. Een Samos avontuur op z’n mooist! Of kwam dit geluksmoment door de fles Samoswijn die Giorgos uit z’n tas haalde? Deze tour was alles! 

2 (eet) tips voor Samos waar ik mijn dorp graag voor uit kwam:

15 minuten vanaf Pythagoreio vind je het dorp Mytilinioi: Aan een pleintje onder de bomen ligt de taverna To Magazaki pou Legame. Hier word je aangestaard door 15 Griekse mannen. Heel Grieks! Ik at hier heerlijk traditioneel voor een habbekrats en ging lachend weg. Dit dorp heeft nóg een plein waar je terecht kunt voor een drankje en een knusse openlucht bioscoop.

Mooiste uitzicht van Samos met lekker eten vind je bij restaurant Orizontas in het dorp Platanos. Iedereen op het eiland die ik om tips vroeg voor avontuur op Samos, had het over deze hotspot. De foto’s op social media zagen er gelikt uit! Vandaar dat ik had verwacht dat dit een grote gelegenheid was met valet parking en toeters en bellen. Maar ook deze prachtige locatie is zo gewoon en kleinschalig gebleven. De weg ernaartoe was wel spannend, maar dat was ik al gewend van het eiland. Aangekomen in Platanos reed ik zo het dorpsplein op en ging rakelings met mijn autospiegel langs een ansichtkaartenrek. Bereidt je voor op klotsoksels of parkeer zo snel mogelijk!

tips samos

Samos wijnflessen op de bodem van de zee: Wijnproef tip!

Als je dan toch in het midden van het eiland bent kun je net zo goed doorrijden naar de winery van Nikos Vakakis. Dit wijnhuis had mijn aandacht getrokken door een artikel over wijnflessen die op de bodem van de zee gerijpt zijn. Leuker nog is dat je hier onder de olijfbomen aan een proefglaasje wijn kunt lurken en als je geluk hebt kom je de gezellige eigenaar Nikos tegen. De wijnproeverij werd binnen uitgevoerd door een vriendelijke Grieks-Amerikaanse dame. De volgende keer wil ik graag op de heerlijke bankjes buiten zitten samen met de eigenaar Nikos en wil ik alles horen over hoe zijn Griekse droom werkelijkheid werd.

Bergdorpjes op Samos

Samos heeft een paar bergdorpjes op het programma waar toeristen worden verwacht: Manolates en Vourliotes. Dat deze dorpjes populaire bezienswaardigheden zijn, begrijp ik heel goed: De omgeving en positionering is perfect en is hierdoor zeker de moeite waard om te bezoeken. Hier kun je mooie plaatjes schieten of een avontuurlijke wandeling beginnen, want we zijn weer in het mooiste deel van Samos.

Hemels zaakje hoog in de bergen

Ook al zit je hier hoog in de bergen, onbekend is het hier allang niet meer. In dit sprookje zul je hoofdzakelijk Duits en Nederlands horen. In het kleine Vourliotes is een lief plein waar deze stemmen luid kunnen nagalmen. Maar naast de typische Griekse taverna’s vond ik het best bewaarde geheim van Samos: Jara Bistro. Deze eetgelegenheid heeft een retrolook inclusief platenspeler en locale snuisterijen die je ook mee naar huis kunt nemen. In de keuken staan de liefste mensen en het decor is een fijne afwisseling naast de traditionele buren op het plein. Het bestaat nog niet zo lang in deze vorm, dus vandaar dat het nu nog mijn beste lunch tip voor Samos is. 

Zoveel tips voor Samos vragen om een goede auto

Samos is een groot eiland (477 km2) en heeft te veel moois om links te laten liggen. Er is een bus, maar die komt niet op de plekken waar je het avontuur gaat vinden. Daarom is (minimaal een dag of 4) een auto essentieel. Net als de All-risk verzekering die ik erbij kreeg van YES CARS, want de wegen hier zijn héél Grieks. De huurauto die ik hier meekreeg was splinternieuw en de service van de Nederlandse Sandy is maximaal! Alles is ook gewoon online te regelen en dat is handig, want huurauto’s op Griekse eilanden gaan als warme broodjes. Ik boekte ter plekke en had geluk!    

Enthousiast over Samos?

Handige links:

➡️Leuke hotels op Samos

Meer lezen

🇬🇧 Translate »