Zandstranden van Griekenland: 10x de mooiste

by Grieksblauw

Waar liggen de mooiste zandstranden van Griekenland?

Griekenland heeft een kustlijn van 14.880 kilometer en heeft daarmee de meeste stranden van zuid-europa. In het noorden vind je met name kiezelstranden, wat het water prachtig blauw maakt. Daar zijn de stranden ook spectaculair door de indrukwekkende rotsen en kliffen. De meeste mensen hebben de voorkeur voor zandstranden, maar die liggen niet vanzelfsprekend alleen in het zuiden. Daarom heb ik een lijst gemaakt met mooiste zandstranden van Griekenland. Zijn dit dan ook meteen de mooiste stranden van heel het land? Je mag het zelf beoordelen (zie foto’s)

#1 Agia Anna strand – Naxos 

De stranden van Naxos zijn bijna on-Europees mooi. Dit eiland heeft de mooiste zandstranden van Griekenland! Mijn favoriet is het strand van Agia Anna. Het zand is goudkleurig, het water helderblauw en dit is ook de plek waar veel Grieken komen. Het is een erg populair strand, net als het naastgelegen Agios Prokopios met rijen ligbedjes. Als je iets meer rust wilt hebben kun je een stuk doorrijden naar het uitgestrekte Plaka beach.

zandstranden Griekenland

#2 Voidakilia strand – Messinia 

Verborgen achter weelderige duinen ligt het meest unieke zandstrand van Griekenland. Deze baai van Voidakilia in de vorm van een perfecte Omega-vorm, is niet diep en er zijn haast geen golven. Dit strand is onderdeel van een natuurgebied waar je schildpadden kunt spotten. Aan het einde kun je de duin oplopen om het 13de eeuwse kasteel van Navarino te bezoeken, waar je de vorm van het strand goed kunt bewonderen.

Klein eiland in het noorden met veel zandstranden

#3 Krassa strand (Banana beach) – Skiathos

Skiathos is piepklein (47 km2), maar heeft veel zandstranden. Banana beach heeft goudkleurige zand en zeewater dat smaragdgroen kleurt door de weerkaatsing van het licht van de felgroene bomen. Het liefst lig ik hier op de dikke ligbedjes (24 euro per set) van het chique resort, maar als er geen beschikbaar is kun je ook je handdoekje uitspreiden enkele meters verder op. Daar is het water net zo heerlijk! 

>>> Hotel bij het populairste zandstrand van Skiathos (snel volgeboekt)

Lees meer  >>> Skiathos tips

zandstranden Griekenland

#4 Sarakiniko strand – Ithaki 

Niet te verwarren met het beroemde strand op Milos. Dit kleine strand op het eiland Ithaki heeft Ionisch blauw water. Sarakiniko beach lijkt op een Grieks schilderij met haar enkele vissersbootjes, groene bomen en rotsen. Het is verdeeld in twee strandjes door een rotspartij waar enkele ligbedjes staan (1 rij) van de schattige beachbar. Beachbar Lea’s maakt Sarakiniko “Een klein paradijsje” dat eigenlijk op nummer 1 zou moeten staan in deze lijst, maar het zand is niet 100% zuiver.  

#5 Armenistis strand – Ikaria 

Hoewel Ikaria meerdere ideale zandstranden heeft, sprong dit exemplaar er voor mij uit. Het is een klein strand met enkele rieten parasols voor algemeen gebruik. Het heldere water en fijne zand zijn perfect, maar vooral de sfeer gaf de doorslag. Boven het strand zijn een paar restaurantjes en is het een beetje rommelig en ongepolijst. Tegen het einde van de middag komen de locals een duik nemen vanaf de betonnen kade naast het strand. Hier heb je altijd wat te zien als je niet verblind bent door het blauwe water.

zandstranden Griekenland

#6 Psilli Ammos strand – Patmos 

Dit is het enige zandstrand van dit kleine eiland en verdient met gemak de 6de plaats in deze lijst. Misschien is het omdat ik sowieso verliefd ben op Patmos. Om dit zandstrand te bereiken moet je 20 minuten lopen over een pad met adembenemend uitzicht. Over het strand staan sprookjesachtig bomen gepositioneerd voor wat schaduw en er is zelfs een taverna met redelijke prijzen. De ezel aan de boom verraadt hoe deze taverna zijn producten geleverd krijgt.

zandstranden griekenland

Chalkidiki heeft mooie stranden, maar is niet mijn favoriet

#7 Ammolofoi strand – Kavala 

Op dit strand in het noorden van Griekenland ga je niet veel Nederlanders tegenkomen. Mogelijk precies nul. Vanaf Thessaloniki gaan de meeste toeristen naar de schiereilanden van Chalkidiki. Maar een reiziger zoals jij kiest beter voor Ammolofoi beach. Dit prachtige zandstrand van Griekenland ligt op 30 minuten rijden van het havenstadje Kavala. Het water is smaragdgroen en er zijn verschillende hippe Beach clubs waar het in het hoogseizoen wild aan toe kan gaan. Aangezien het strand breed genoeg is, kun je vast een plek vinden die bij jou past.

#8 Petani strand – Kefalonia 

Petani beach won mijn hart door haar zonsondergang. Als je aan komt rijden over de lange slinger-de-slanger-weg zie je meteen wat ik bedoel. Ook al is het een georganiseerd strand met flink wat ligbedjes, het doet nog steeds wild en natuurlijk aan. De ruige rotsen en de zee in alle tinten blauw, staan voor altijd op mijn netvlies gebrand.

Lees meer  >>> Kefalonia tips

#9 Kalogrias strand –  Mani 

In deze omgeving (vasteland) waar veel nog ongerept lijkt te zijn door de massa, stootte ik op deze toeristische oase. Het zand is heerlijk zacht en het water kraakhelder en vlak. Wie had hier nou zo’n mooi zandstrand verwacht? De naastgelegen badplaats Stoupa heeft een net zo prachtig strand, maar door haar populariteit vind ik Kalogrias een beter alternatief.

zandstranden Griekenland

#10 Tsambika strand – het langste zandstrand van Rhodos 

Dit brede en 800 meter lange zandstrand lijkt oneindig. Het staat vol met ligbedjes en alles wat bij toerisme hoort is hier te vinden. Hoewel dat niet helemaal mijn ding is, hoort deze plek tóch in de lijst. Het zand is perfect, de sfeer is goed en het water is heerlijk. Gewoon een mooi, praktisch en fijn strand. Rhodos heeft mooiere baaitjes, maar daar moet je vroeger voor uit je bed komen om nog een plekje te bemachtigen.

rhodos strand

De mooiste zandstranden van Griekenland vind je vooral in het zuiden 

Als je echt alleen zacht zand tussen de tenen wilt hebben tijdens jouw vakantie, dan heb je in het zuiden wel meer kans op succes. Maar Kiezelstranden hebben ook hun schoonheid en voordelen. Op Thassos kwam ik bijvoorbeeld een strand van marmeren kiezels tegen. 

Benieuwd naar die ervaring?   >>> Thassos heeft een strand van marmer

Kilometers perfecte zandstranden waar je heel de dag iets anders hoeft te doen dan zwemmen en genieten vind je ook in Chalkidiki. Als je niet vies bent van rijen met ligbedjes en niet op zoek bent naar authentieke dorpjes, dan kun je eens kijken naar deze plek met gouden zandstranden. >>> Top hotel in Chalkidiki

tags: mooiste zandstranden van Griekenland – zandstranden Griekenland – stranden 

Meer lezen

🇬🇧 Translate »