Het derde grootste eiland van Griekenland Lesbos, niet ver van de kust van Turkije, is 1630 km2 groot. Door de echte Griekenland kenners wordt het ook wel Lesvos genoemd. In mijn jeugd was het een populaire bestemming, maar vandaag de dag zie ik er niet veel meer over. Op social media lijkt het te zijn overschaduwd door populaire Cycladische blauwe zeeΓ«n en witte huisjes, waardoor velen dit stukje Griekenland over het hoofd zien.
Uiteraard heb je het publiek dat hier al sinds de jaren 80 komt. Zij gaan nog steeds jaarlijks naar het knappe dorp Molyvos in het noorden, maar hoe aantrekkelijk is Lesbos voor de nieuwe generatie reizigers? Heeft het zuiden misschien iets te bieden voor deze verse doelgroep? Via de hoofdstad Mytilini reed ik naar het wereldberoemde dorp Plomari. Wereldberoemd omdat de beste ouzo hier vandaan komt!
Lees snel verder als je wilt weten waar ik het Griekse gevoel van kreeg en waarom je niet meteen plankgas naar het noorden moet rijden.

Where to go
Lesbos begint bij Mytilini
Lesbos heeft meer dan 115.000 inwoners en daar hoort een bruisende hoofdstad bij dat het gehele jaar levendig is. Wanneer je naar dit Griekse eiland gaat, zul je zeker langs de hoofdstad komen. Hier komt de ferry van het vasteland van Griekenland aan Γ©n de internationale luchthaven is hier gevestigd. De stad is gelegen aan zee, heeft een boulevard en veel gezellige uitgaansgelegenheden van modern tot traditioneel. Traditioneel is er voldoende te vinden op heel het eiland, dus ik liep regelrecht op het hipste buurtje af.
Uitgaan in het hippe Ladadika
De wijk Ladadika komt vooral tegen de avond tot leven. Hier is de Griekse jeugd in de meerderheid en kom je geen hordes toeristen tegen. De smalle straatjes zitten vol met leuke cafeetjes en restaurantjes. Op zomeravonden staan de tafeltjes buiten, hoor je (live) muziek en kijk je tussen de gekleurde lampjes door naar de sterrenhemel. Ik kan mij indenken dat hier zelfs in de winter nog vertier te vinden is.


Hemelse rust in de Golf van Geras
De hoofdstad van Lesbos heeft veel te bieden, Je hebt zeker wel wat tijd nodig om de stad te verkennen. Daarom is een nachtje in de buurt verblijven zeker een aanvulling op jouw Griekenland reis. Mijn tip is dan om iets buiten de stad te verblijven. Op 20 minuten rijden van de stad ligt een grote baai waar je hemelse rust vindt. Daar is het groen en heel Grieks. Langs het water (zonder golven) liggen enkele strandjes en accommodaties om te verblijven. Ik verbleef in een omgebouwde olijvenpers dat regelmatig afgehuurd wordt als trouwlokatie. De kamers zijn modern en strak ingericht en je loopt zo het strandje op dat vooral prachtig is met zonsondergang!
Flisvos Taverna
Naast het hotel is een klein haventje met de meest Griekse tavernaβs. Ik at bij Flisvos taverna en dat was werkelijk geweldig! Het grote terras heeft uitzicht over het scheepswerf/haventje en als de zon onder is gegaan, zit je onder de sterrenhemel en zie je de schimmen van de boten. Het eten is eenvoudig, maar uiterst smaakvol en de werknemers wil je zo mee naar huis nemen.


Beroemdste dorp van het zuiden van Lesbos: Plomari
Ik begrijp best dat je als vakantieganger alles binnen handbereik (wandelafstand) wilt hebben. Daarom stond de badplaatst Plomari deze reis hoog op mijn lijstje om verslag over te doen. Dit grote dorp heeft een strand (Agios Isodoros ) dat hoog in de lijst van mooiste stranden van Griekenland staat, vakantiesfeer en authenticiteit.
Rijk verleden
In de 19de eeuw stond het hier vol met zeepfabrieken, ouzo destilleerderijen en olijfoliepersen. Dit heeft indrukwekkende sporen achtergelaten. Plomari was ooit een welvarend dorp en dat is te zien aan de grote herenhuizen langs de (droogstaande) rivier die door het centrum loopt. Hoewel in deze omgeving steeds meer chique verblijven hun deuren openen, heeft het centrum van Plomari haar charme en authenticiteit nog behouden. Het is heel Grieks en laat ik daar nou net dol op zijn!
Plomari voelt een beetje als klein AziΓ«
Ik voelde dit vooral in de avond op het plein bij To Megalo Cafe. Het grote gebouw met de hoge deuren en de tafeltjes met Griekse heren ervoor, maakte deze plek mysterieus en interessant tegelijk. Eet hier een baklava met ijs (liefst tegen de late vond) en waan jezelf in een sprookje van duizend-en-een-nacht, maar dan in Griekenland natuurlijk.

What to do
Dit stukje Lesbos ontdek je op een E-bike met Seafari adventures
Met Seafari adventures ging ik op een e-bike op zoek naar de mooiste uitkijkpunten en meest lokale ervaringen. Plomari heeft veel mooie uitzichten en het rijke verleden geeft genoeg verhalen die de gids met mij deelde. We fietsen door de kleurrijke straatjes, langs koffiedrinkende locals en uiteraard langs verlaten olijfoliefabrieken. Hoe verder je van het centrum af fietst, hoe groener het wordt. Binnen 20 minuten had ik het gevoel dat ik door de bergen reed van een klein eilandje ergens in Griekenland. Gelukkig zat ik op een elektrische fiets, dus naast een beetje trappen en schakelen, genoot ik heerlijk van de uitzichten.
Olijfolie proeven bij Protoulis
Ik parkeerde de fiets voor de deur en kon zo aanschuiven aan een lange tafel tussen de mooiste olijfolieflessen. Op tafel stonden materialen die mij deden denken aan scheikundelessen, want het proeven van olijfolie bleek een serieuze zaak! Ik snuffelde en nipte aan diverse eersteklas olijfolies en leerde over de verschillen tussen de vele soorten olijfolie dieΒ ProtoulisΒ in huis had. Interessant! De hapjes die erbij geserveerd werden, maakten het nog lekker ook!
Live muziek onder de grote plataan
Bij Serafino cafe onder de grote plataan en het licht van tientallen lampjes is regelmatig live muziek. Op een zomerse avond was ik getuige van live Rebetiko muziek. De tafeltjes op het pleintje waren gevuld met jonge locals en ik had het gevoel dat ik de enige toerist in het dorp was. Het is ook een fijne plek voor ontbijt, of gewoon een koffie natuurlijk.
Eten bij een Lesbische mama
In Plomari zit je tussen de locals en zul je niet zo snel naar binnen worden getrokken door opdringerige obers. Wel is er een boulevard waar je de tavernaβs met zeezicht vindt Γ©n waar de meeste toeristen neer zullen strijken. Op een avond werd ik uitgenodigd bij Taverna Mama Katerina en dat was een schot in de roos. Het ligt een stukje van de haven en het centrale deel van de boulevard af, maar dan ben je ook echt op het meest Griekse stukje van Plomari. Hier at ik vis tijdens zonsondergang en hoorde ik de laatste nieuwtjes uit het dorp. Snap je wat ik bedoel?


Ouzo proeven bij VarvagiannisΒ
Al ruim 160 jaar wordt Ouzo gemaakt door deze familie en daar is veel over te vertellen. Ik genoot van de oude fotoβs die in het kleine museum hingen op de begane grond. Een verdieping lager liepen we zo de productieafdeling op, waar per jaar zoβn 50.000 liter Ouzo wordt geproduceerd. Ik kreeg een rondleiding Γ©n ontmoette mevrouw Varvagianni, telg uit de vijfde generatie van de familie. Een fles Ouzo uit haar handen, maakte deze ervaring compleet.
Varen naar Panagia Krifti (de verborgen Maria)
De kust tussen het plaatsje Melinda en het kerkje van Panagia Krifti is leuk om met een bootje te bezoeken. Het is heerlijk om hier overdag te gaan zwemmen of rond zonsondergang de trappen van het kerkje op te klimmen. Ik ging voor het laatste, want dit is een beroemde attractie in deze omgeving. Tegen het einde van de middag stapte ik in eenΒ bootje van Seafari adventures en genoot van de tocht richting deze bijzondere kapel. De mythe vertelt dat op deze plek ooit een beeldschone dame met baby een doodlopend pad in gedreven werd door de Ottomanen. Toen ze in het nauw zat, opende een rots, waardoor zij en haar kind zich konden verstoppen en de situatie overleefden.
Where to stay
Verblijven op een A-locatie op Lesbos bij A-Luxury villas
Over chique verblijven gesproken: In Plomari verbleef ik in een villa van A-Luxury Villas met privΓ© zwembad. Hoe dol ik ook ben op authentiek en puur, een beetje comfort is wel erg fijn. Bij de minimalistische A-villaβs word je maximaal in de watten gelegd. Vanuit de keuken kijk je zo over de tuin met zwembad en verschillende zitjes om je ontbijt te nuttigen of een wijntje te drinken. Ze hebben ook een eigen cocktailbar (A-bar) in de openlucht, met uitzicht! Eigenlijk hoef je de deur niet eens uit, want alles kan hier voor je worden geregeld. Het is kleinschalig, persoonlijk en heerlijk thuiskomen na een dagje pure grieksheid.
How to get there
Lesbos is gemakkelijk bereikbaar
Ik had veel gefantaseerd over dit deel van Lesbos, maar het overtreft mijn verwachtingen. De afgelopen jaren reis ik heel Griekenland door, op zoek naar authenticiteit en het Griekse gevoel. Zuid-Lesbos is nog zo ongepolijst, dat mijn doel met gemak ingelost is. En het heeft nog een internationale luchthaven ook. Zo gemakkelijk bereikte ik mijn doel maar zelden.
Vanuit Schiphol vlieg je in 3 uur en 35 minuten rechtstreeks op de luchthaven van Mytilini. Aegean air vliegt 1 tot 2 keer per dag rechtstreeks naar Lesbos. In de zomer biedt reisorganisatie Tui ook chartervluchten aan met een tussenstop op Samos.Β
Vliegveld Mytilini – Centrum Mytilini Β Β 15 min.
Vliegveld Mytilini – Plomari Β Β Β Β Β 1 uur en 1 min.
Het zuiden van Lesvos is meer dan een dagtrip
Lesbos (of Lesvos) is een groot eiland dat nog zoveel plekken heeft waar je nog avontuur kunt vinden. De meeste reizigers gaan naar het noorden, maar ik hoop dat ik jou heb geΓ―nspireerd om ook eens de andere kant te gaan bekijken. En dan niet alleen voor een dagtrip, want Lesvos is groot en het zuiden van Lesbos verdient meer tijd. Je gaat er geen spijt van krijgen.
Meer ontdekkingen doen? Lees dan ook de volgende artikelen: