Kalymnos vakantie: travelguide voor dit Griekse eiland !

by Grieksblauw

Als je de haven binnen vaart, voel je dat je op een eiland bent waar niet iedereen van weet. De gekleurde huisjes die tegen de rotsen aan gebouwd zijn en de vele vissersbootjes in alle tinten blauw (Grieksblauw!) zijn adembenemend mooi. Kalymnos in Griekenland is het eiland dat een paradijs is voor mensen die graag klimmen, maar het heeft ook veel te bieden voor iedereen die met beide benen op de grond van de Griekse gastvrijheid willen genieten. Je zou denken dat het een hele uitdaging is om het eiland te bereiken, maar het valt enorm mee! Hier lees je mijn tips voor de leukste Kalymnos vakantie. Met als bonus: de route voor een vakantie Kalymnos incl vlucht!

vakantie op Kalymnos

Kalymnos Griekenland | sponzen & -klimparadijs

Kalymnos is 111 km2 groot en is onderdeel van de eilandengroep de Dodecanese. Het ligt op 20 km afstand van de Turkse kust in de Egeïsche zee. In de 19de eeuw was het opduiken van sponzen een winstgevende bezigheid. Het eiland staat ,naast het klimmen, nog steeds bekend als sponzenparadijs en zie je vooral in de hoofdstad Pothia veel winkels die met dit product de aandacht willen trekken. Kalymnos is een populaire dagtrip vanaf het naastgelegen Kos, maar het verdient zeker meer tijd om het eiland te verkennen.

vakantie op Kalymnos

Met de taxiboot van Kalymnos naar het eiland Tolendos

Vanuit de badplaats Mirties kijk je op het magische silhouet van het tegenovergelegen eiland Tolendos. Behalve dat het prachtig is om te zien, is een uitstapje ernaartoe ook mogelijk. Elke 30 minuten vertrekt vanaf de pier voor Taverna Stalas (goed eten en mooi uitzicht!) de taxiboot, want een vakantie op Kalymnos Griekenland is niet compleet zonder een bezoekje aan Tolendos. Voor 3 euro ben je in 5 minuten aan de overkant, maar voor een speciaal tarief kun je iets verder worden afgezet als je het plan hebt om op het eiland te gaan klimmen.

>>> Meer weten over een vakantie Kalymnos incl vlucht? Scroll meteen naar het einde van dit artikel

vakantie op Kalymnos

Deze stranden wil je tijdens jouw Kalymnos vakantie niet missen!

Als je een strandvakantie op Kalymnos wilt, dan is de westkant van het eiland de plek waar je wilt verblijven. Via de smalle wegen vanaf de haven arriveer je binnen 15-20 minuten in het populaire Mirties. Deze badplaats heeft een lang uitgestrekt strand, veel taverna’s en kleinschalige hotels met allemaal uitzicht op het mooie eiland Tolendos. De hoofdstraat is precies wat je je voorstelt bij een Griekse badplaats. Hier vind je zandstranden, maar het zand is een mix van vulkaanzand waardoor het een grijstint heeft. 

Het blauwste water op Kalymnos Griekenland vind je bij de kiezelstranden 

Door het grillige landschap zijn er een aantal natuurlijke baaitjes gecreëerd waar bijna geen golven zijn en het water ideaal is om te snorkelen. Hierbij mijn favoriete stranden: 

Arginonta beach

Kiezelstrand met ligbedden en taverna. Het water in deze baai heeft alle tinten blauw. Hier vond ik zelfs op sommige plekken het ionische blauw. Als de wind goed staat is dit kleine strandje een paradijsje.

Palionnisos

Kiezelstrand met hippe taverna en prachtig uitzicht. De beschutte ligging is ideaal tijdens dagen met wind vanuit het noorden. Dit zou best wel eens de mooiste baai kunnen zijn van het eiland!

Gifira beach

Kiezelstrand dicht bij de hoofdstad en haven met kiosk (niet gehele jaar door geopend) Het is gesitueerd langs de hoger gelegen weg, maar als je er eenmaal op ligt, waan je je in een kleine oase. Dit is niet het meest mooie strand, maar wel heel praktisch als je dezefde dag de veerboot moet nemen.

Kantouni beach

Deze omgeving is een mooi alternatief voor het populaire Mirties. Hier vind je een breed zandstrand, maar het is idyllischer door het schilderachtige kerkje en de witte huisjes op de achtergrond. Boven de kerk zie je een indrukwekkend, wit klooster. Tot laat in de avond zit je hier heerlijk, aangezien de zon aan deze kant van het eiland onder gaat. Kun je je indenken hoe de witte gebouwen mee zullen kleuren met het avondrood? Dit wil je!  

tags: vakantie Kalymnos incl vlucht – Kalymnos tips – Kalymnos vanuit Kos – Kalymnos vakantie – Kalymnos Griekenland 

Restaurants (taverna's) Kalymnos Griekenland

Op Kalymnos in Griekenland kun je overal heerlijk eten. Dit is nou eenmaal een eiland waar ook de Grieken vakantie komen vieren. Eten doe je dan ook tussen de locals en die vind je vooral in de hoofdstad Pothia. De havenplaats heeft een mooie boulevard met taverna’s, maar in de smalle steegjes zul je echt de mooiste verrassingen vinden.

Taverna’s T’aposperi Kalymnos en Aspro Pato

Dit zijn twee taverna’s verscholen in de smalle straatjes van de stad en zie je gemakkelijk over het hoofd. Het eten is heerlijk en de sfeer is heel Grieks, dus loop ze niet voorbij!

Taverna O stathmos

Deze traditionele taverna ligt in het oude centrum en weg van de boulevard. Deze taverna is vooral bedoeld voor de locals en is daarom een plek die je niet wilt missen! Het is gelegen tegenover de taxistandplaats (vandaar de naam) en een typische kiosk. Hier kun je vanaf je tafeltje het leven van de eilandbewoners goed observeren. Aan het hoofd van dit familiebedrijf staat duidelijk de moeder, want je hoort haar af en toe luid commando’s uitdelen aan haar kinderen en kleinkinderen. Naast dat kan ze ook geweldig koken!

Boutique Bistro | Kalymnos vakantie in Style

Als je even genoeg hebt van het traditionele en behoefte hebt aan een stadse vibe, dan heeft Kalymnos ook een hippe spot. Bij bistro Boutique kun je een mooie freddo of cocktail drinken of iets eten dat zeker Instagramwaardig is. Het publiek is over het algemeen jong en stijlvol en dat is ook wel eens fijn om te zien naast de Griekse vissers en oudjes voor de Kafenion.

Wat heeft een Kalymnos vakantie gemeen met een vakantie in Scandinavië? Lees verder! 

Eten buiten de hoofdstad met boottochtje in de “Fjord” van Kalymnos

Wanneer ik mensen vroeg wat ik nou echt moest zien op Kalymnos, dan was het Vathi. Dit dorp in het oosten van het eiland is vooral aantrekkelijk voor een drone. Vathi ligt namelijk in een “fjord”. Als je aan komt rijden vanaf de hoofdstad, stop dan zodra je het water ziet. Vooral wanneer in de lente de wanden begroeid zijn met bloemen en groen, is het prachtig om te zien. Dit is de plek waar zeilers aanmeren om te lunchen bij de taverna’s in de smalle haven. 

Let op: Kos vakantiegangers arriveren hier ook voor een dagtrip. Als je dit niet trekt, kom dan vroeg of juist in de namiddag. 

Het Galini hotel heeft een taxibootje dat je gratis naar privé strandjes kan varen. Hiervoor bel je van tevoren naar het hotel om te reserveren. De vrouw van de eigenaar spreekt vloeiend Engels. Uiteraard verwachten ze wel dat je bij ze komt eten.

vakantie op Kalymnos

Kalymnos vakantie incl vlucht

Een Kalymnos vakantie is voor iedereen een aanrader. Je kunt er niet rechtstreeks op vliegen, maar het nemen van de ferry is nog makkelijker dan de bus! (en snel)

In 15 minuten ben jij op Kalymnos Griekenland

Kalymnos is het gemakkelijkst en het snelste te bereiken vanaf het eiland Kos. Vanaf de haven in Kos-stad vertrekt soms zelfs 2 keer per dag een snelle boot van Dodecanese seaways die je in 35 minuten naar het naastgelegen eiland brengt. Ik ging vanuit het vliegveld rechtstreeks naar het nabijgelegen kustplaatsje Mastihari. Vanaf hier vertrekt er 3 keer per dag een boot. Als je geluk hebt, kun je met de speedboot en dan ben je er binnen 15 minuten. Meer info over deze boot 

Kalymnos vakantie | Waar verblijven ?

Dagtrip naar Kalymnos vanuit Kos of langer blijven?

Tijdens een dagtrip kom je niet veel verder dan de haven van de hoofdstad. Pothia, ook wel Kalymnos genoemd, is een plaatje om te zien. De haven is omringd door hoge bergen met meerdere kerkjes en de kloosters van Agiou Savvas en Agiou Petrou. De kleurijke huisjes rondom de haven met velen terrasjes en taverna’s overtreffen de knapheid van het populaire buureiland met gemak! Maar de echte vakantiesfeer is te vinden aan de westkant van het eiland.

>>> Spongia Apartments in de haven van Kalymnos is geweldig >> meer weten over deze accommodatie

Boutique hotel Griekenland
Boutique hotel bij de haven

Verblijf op Kalymnos met uitzicht op Tolendos 

Als je op Kalymnos verblijft, dan wil je uitzicht hebben op het magische eiland Tolendos. Dit is ook de kant van het eiland waar het meest populaire strand is. Misschien is Myrties Boutique Apartments een accommodatie voor jou? Het uitzicht is geweldig en de eigenaar is heel gastvrij.

>>> Check de beschikbaarheid en prijzen snel voordat het volgeboekt is. 

Vervoer op Kalymnos Griekenland

Kalymnos is meer dan alleen de haven, dus ik raad je aan om een auto of scooter te huren. Er is een bus op het eiland, maar die rijdt vaker niet dan wel. Ik huurde mijn auto bij Maria Rent a car. Het kantoor ligt recht voor de pier waar de ferry aankomt. Maria en haar man Nikos zullen je met open armen ontvangen. Hun zoon Dimitri spreekt vloeiend Engels, indien nodig, maar alles is online gemakkelijk te regelen!

Meer lezen

🇬🇧 Translate »