Eilandhoppen Griekenland

by Grieksblauw
Eilandhoppen Griekenland

Wanneer je aan eilandhoppen denkt, dan denk je aan eilandhoppen in Griekenland! Er zijn ongeveer 6000 eilanden (als je elke rotspartij meetelt) en elk eiland heeft haar eigen tradities, kenmerken en verhalen. Natuurlijk kun je naar de grotere eilanden vliegen met een internationale luchthaven zoals Rhodos, Kos en Lefkada (Preveza), maar ik combineer ze graag met nog een paar Griekse kleinere pareltjes. 

 

Mijn eilandhoppen in Griekenland tips

Het netwerk van veerboten in Griekenland is enorm. Het nemen van een veerboot is vergelijkbaar met het Nederlandse treinreizen, maar dan zonder bladeren of sneeuw op de rails. Tijdens mijn reizen combineer ik vaak 3 eilanden met elkaar om zo nog meer Grieksblauw tot mij te nemen. Door al die indrukken lijkt mijn vakantie een stukje langer. Deze ervaring gun ik iedereen, dus ik deel hierbij graag mijn tips voor eilandhoppen in Griekenland! 

 

Boottickets kopen

Wanneer je eenmaal weet waar je op gaat vliegen dan is het als eerste belangrijk om te weten waar en wanneer je je boottickets haalt. Ga je met de auto eilandhoppen, dan raad ik je aan om van tevoren te reserveren. Ik ga meestal als voetganger de boot op, omdat de haven waar je aankomt meestal al genoeg biedt voor de eerste paar dagen. Je kunt later altijd nog een auto huren op het eiland zelf. Ik koop dus mijn ticket gewoon ter plekke. Natuurlijk zijn er genoeg websites te vinden waar je tickets online kunt bestellen, maar let op dat je geen onnodige dikke fee moet betalen! Hieronder drie aanvliegroutes inclusief linkjes naar de veerboot tickets. 

boot eilandhoppen griekenland

Eilandhoppen Griekenland vanaf Athene

Athene is het meest populaire startpunt voor je eilandhop-avontuur. De hoofdstad heeft twee belangrijke havens: Piraeus en Rafina. Vanaf hier kun je gemakkelijk naar de Cycladen (o.a. Santorini, Mykonos en Milos). Maar ook kun je binnen 1-2 uurtjes op Saronische eilanden zijn zoals Aegina, Poros en Hydra. Hoe leuk om een citytrip te combineren met een eiland!

 

Pireaus is de grootste en populairste haven. Vanaf hier vertrekken de meeste boten richting de eilanden. Daarbij is het ook nog een leuke, levendige plaats om een dagje te verblijven voordat je de boot neemt. Buslijn X96 vertrekt vanaf het vliegveld en doet er ongeveer 60 minuten over (kosten 5 euro). Let op dat je de juiste halte uitstapt, want het is een flink stuk teruglopen over de gigantische haven. 

 

Rafina is een kleine havenplaats waarvan je enkele Cycladen (Andros, Amorgos, Ios) kunt bereiken. Kies deze haven als alternatieve route voor het eilandhoppen als je de massa wilt ontwijken. Ook Rafina heeft een goede busverbinding vanaf het vliegveld. Dit is een lokale bus die links tegenover de halte van lijn X96 vertrekt (onderaan de roltrap naar de metro). De reistijd is 30 minuten en de prijs is rond de 4 euro. Ik stapte een paar haltes eerder uit (Loutsa) omdat ik nog een paar dagen strand wilde en betaalde 1,80 euro. Later kocht ik een ticket voor de boot naar Andros.

 

In elke haven staan kiosken en het opvallende bord van de grootste rederij Blue star ferries is gemakkelijk herkenbaar. In de haven van Pireaus is een groot kantoor te vinden bij het busstation op KARAISKAKI SQUARE, maar ook staan er op het haventerrein kleine kiosken van rederijen als Saronic Ferries en Seajets .

 

Snelle en gewone boten om mee te eilandhoppen

Er zijn verschillende opties voor eilandhoppen Griekenland: Snelle boten en gewone boten. Wanneer je de auto mee wilt, dan kun je niet op alle fastferries. Als je een ticket boekt voor de gewone boot van Blue Star Ferries, dan heb je ook de optie om voor enkele euro’s meer een airseat te boeken. Dat betekent dat je een gereserveerde stoel hebt in een gekoelde ruimte. De basistickets (economy) zijn voor zitplaatsen op het dek of de gemeenschappelijke ruimte binnen bij de kiosk. Heel gezellig, maar zorg dan dat je ruim op tijd (minimaal een uur voor vertrek) de boot op bent om een plekje te bemachtigen.

 

Let op dat je tickets die je online koopt altijd nog op moet halen bij een ticketshop. Deze zijn op meerdere plaatsen te vinden en meestal hoef je niet eens de haven in. Wanneer ik de vroege ochtendboot neem, dan haal ik de tickets al de dag ervoor op. Ik begin de dag liever met een Griekse koffie dan met stress! 

griekenland eiland raam

Eilandhoppen Griekenland vanaf Rhodos / Kos

Rhodos en Kos zijn beide onderdeel van eilandengroep de Dodecanese. Een comfortabele snelboot verbinding tussen deze 12 eilanden (Dodeca = twaalf) maakt het aantrekkelijk om hier te kunnen eilandhoppen. Na een klein uur varen kun je al op een authentiek eilandje arriveren. Mijn favoriete eilanden Patmos en Astypalaia zitten hier uiteraard ook tussen! 

 

De haven van Kos is klein, dus de kiosk is gemakkelijk te vinden. Rhodos heeft een iets uitgebreidere haven, maar met behulp van Google maps of met behulp van een local kom je er wel uit. Vanaf beide eilanden kun je de snelle boot van Dodecanesos seaways nemen. Er gaat ook een goedkopere (en tragere) boot van Blue Star Ferries, maar die raad ik in dit geval niet aan. Hij doet er twee keer zo lang over en de vertrektijden zijn heel ongunstig. 

Eilandhoppen Griekenland vanaf Lefkas/ Preveza

Lefakada staat bekend als zeilbestemming en vanaf daar charteren veel mensen een boot om eilanden als Meganisi of Ithaka te bezoeken. Wil je met de veerboot, dan zijn er uiteraard ook mogelijkheden. De dichtstbijzijnde haven vanaf vliegveld Preveza is die van Nidri op Lefkada. Vanaf hier kun je gemakkelijk naar Meganisi en Kefalonia. Vanaf Kefalonia kun je o.a. naar Ithaka. 

 

Ik ben rechtstreeks naar Ithaka gegaan nadat ik eerst Lefkada had bezocht. Wanneer je niet via Kefalonia wilt gaan, dan stap je bij havenplaats Astakos op de boot. Dit is wel weer 2 uur omrijden, maar een mooi alternatief als de boot vanaf Nidri vol is of niet gaat. Vanaf daar is het een tocht van 5 uur naar het prachtige Ithaka. 

 

Boottickets eilandhoppen Griekenland:

 

 

Kefalonia en Zakynthos hebben hun eigen internationale vliegveld, dus ik raad aan om dat gewoon per vliegtuig te doen. Waar wacht je nog op? Hop naar die mooie eilanden! 

Meer lezen

🇬🇧 Translate »