Eilandhoppen Griekenland: tips per Griekse eilandengroep

by Grieksblauw

Griekenland heeft ongeveer 6000 eilanden, waarvan 250 bewoond zijn. Daarom is eilandhoppen in Griekenland gemakkelijk en vaak zelfs comfortabel gemaakt. Als je van Griekse eilanden rondreis droomt (solo of met een heel gezin) en denkt dat dat duurder is dan op één eiland te blijven, dan heb je het mis! De kans is groot dat juist dat eilandje ,of zelfs een Griekse eilandengroep verderop, goedkoper en unieker is. Wanneer je vooraf de juiste beslissingen maakt en de gouden tips verzamelt, dan past eilandhoppen Griekenland zeker ook binnen jouw budget. Dit artikel zit vol met tips voor bij het samenstellen van jouw reisplan!

eilandhoppen in Griekenland
Kastelorizo

Welke Griekse eilanden kun je combineren?

Griekenland is 3,3 keer groter dan Nederland en de eilanden zijn verdeeld in eilandengroepen die rondom het land verspreid zijn. De afstand tussen een Griekse eilandengroep in het westen en een eilandengroep in het zuiden, kan zomaar 500 km zijn en valt onder een totaal andere regio met andere prijzen en mentaliteit. De keuze van het startpunt van jouw reis kan dus bepalend zijn voor de uiteindelijke kosten. Hier volgen de verschillende opties voor het eilandhoppen in Griekenland:

Eilandhoppen in Griekenland bij de Cycladen : Santorini, Mykonos & Paros €€€€

Bij eilandhoppen in Griekenland denken veel mensen meteen aan de Cycladen waar ook de eilanden Mykonos en Santorini toe behoren. De Cycladen staan bekend om de fotogenieke witte huisjes met blauwe kozijnen. Hier is alles precies zoals je kent van de plaatjes op social media: witte huisjes met blauwe kozijnen tegen een berg op gebouwd. Prachtig! De bootverbindingen zijn optimaal en gaan meerdere keren op een dag. Bij deze populariteit hoort ook een prijskaartje wat betreft tickets, accommodaties en vervoer. Een ferryticket van Santorini naar Milos bijvoorbeeld, kost al snel 93 euro. Ook met de juiste tips voor eilandhoppen zal je een groter budget moeten hebben wanneer je deze eilanden kiest.

>>> De meeste ferries vertrekken vanuit Piraeus haven: Lees hier wat je daar niet wilt missen

Tip: Beste aanvliegroutes op internationale luchthavens voor de Cycladen zijn Santorini, Mykonos en Athene. Bekijk ook de mogelijkheid om via de tweede haven van Athene de Cycladen te bereiken. Deze haven is minder druk, goedkopere accommodaties en heeft stranden in de buurt!

Griekse eilanden rondreis bij de Saronische eilanden: Hydra, Poros en Egina €€€

Deze eilanden zijn ideaal in combinatie met een korte citytrip naar Athene. Binnen een uur kun je op eilanden als Poros (30 euro) en Hydra (40 euro) zijn, die alles bieden wat je van een Griekse strandvakantie verwacht. Deze eilanden zijn ook bekend bij “dagjesmensen” en de luxe highspeedferry gaat dan ook meerdere malen per dag. Als je een kleiner budget hebt, kun je ook de tragere boot nemen voor een 50% lagere prijs en/of kiezen voor Aegina en Agistri die ook tot deze Griekse eilandengroep behoren.

>>> Meer lezen over het eiland Hydra 

Patmos
Ook op de Dodecanese hebben ze dit soort huisjes

Eilandhoppen Griekenland bij de Dodekanesos: Rhodos, Kalymnos en Patmos €€

Eilandhoppen in Griekenland is het leukst als je er veel kunt afvinken! Wil je graag een aantal kleine eilandjes bezoeken in een korte tijd, dan is de Griekse eilandengroep de Dodecanese (Dodeca = 12 in de Griekse taal) een goede optie. Bekende eilanden van deze eilandengroep zijn Kos en Rhodos en zijn ook meteen een praktische internationale aanvliegroute. De verbindingen tussen de eilanden zijn goed en je kunt zelfs een aantal Noord-Egeische eilanden meepakken zoals Ikaria en Samos. Er vaart een snelle en comfortabele catamaran of je pakt de tragere, goedkopere ferry. Vanaf 12 euro kun je hier al starten met jouw Griekse eilanden rondreis (Kos – Kalymnos)

Tip: Vlieg met Transavia naar Kos en ga meteen door naar de haven van Mastichari. Dit badplaatsje ligt op 15 minuten rijden, terwijl de haven van Kos-stad 40 minuten rijden is. Ook de ferry naar Kalymnos is vanaf hier goedkoper!

Eilandhoppen Griekenland met het vliegtuig

Soms is het handiger om te starten met een binnenlandse vlucht vanaf Athene of Thessaloniki. Handig ook als je meerdere Griekse eilandgroepen wilt combineren. Dat scheelt je een lange reis met de boot en een vliegticket is vaak niet veel duurder. Ook zijn er in de zomermaanden meer eilanden waar rechtstreeks op wordt gevlogen vanuit Nederland. Zo wordt jouw Griekse eilanden rondreis een makkie!

Eilandhoppen in Griekenland bij de Sporaden: Skiathos & Skopelos 

In de zomermaanden vliegen er internationale (charter) vluchten op het Ionische eiland Skiathos. Dit is dan ook een mooie aanvliegroute voor als je wilt eilandhoppen naar de naastgelegen eilanden Skopelos en Alonissos. De Ionische eilanden zijn bekend door hun rol in Mamma Mia the Movie. Als je deze film hebt gezien ben je vast overtuigd van hun schoonheid. De ferries vertrekken het gehele jaar dagelijks en zijn vriendelijk geprijsd (vanaf 9 euro). Rechtstreekse internationale vluchten zijn beschikbaar vanaf mei en boek je via Sunweb

Eilandhoppen in Griekenland bij de Ionische eilanden: Zakynthos, Kefalonia en Corfu €

Duizenden toeristen vliegen naar het Ionische eiland Zakynthos en Corfu, maar denken hierbij niet aan een Griekse eilanden rondreis. Binnen deze Griekse eilandengroep zijn meer parels te vinden: Je kunt naar het naastgelegen Kefalonia en Ithaka! Vooral het knappe Ithaka is perfect te combineren met Kefalonia. De bootverbindingen tussen de eilanden zijn het minst comfortabel van Griekenland: de tickets moet je vaak nog halen bij tussenpersonen of aan het loket bij de haven en de boten zijn ouderwets (vaak zelfs tweedehands uit Nederland). Maar misschien maakt dat eilandhoppen hier wel een extra Griekse ervaring!

>>> Wat wel en niet doen op Zakynthos

Eilandhoppen in Griekenland bij de Noord Egeïsche eilanden: Lesbos, Samos en Ikaria €

De grotere eilanden zoals Lesbos, Samos en Ikaria, hebben allemaal een luchthaven die in verbinding staat met Athene en/of Thessaloniki. Samos en Lesbos hebben zelfs een internationale airport. Hierdoor is de bootverbinding wat achtergebleven, maar zeker wel mogelijk en interessant. De prijzen van de ferry zijn wel erg schappelijk: van Lesbos naar Chios kost bijvoorbeeld 19 euro.

Griekse eilanden rondreis
Patmos

Hoe werkt eilandhoppen Griekenland?

Eilandhoppen in Griekenland is zoals met de bus of trein reizen in andere landen. Bij de populaire bestemmingen heb je vaak keuze uit (kleinere) highspeed ferry’s en de goedkopere trage ferries. Het loont om de opties van alle dagen van de week te bekijken!

De grootste rederij zijn de boten van Bluestar Ferries waarbij de goedkoopste tickets ongeplaceerd op het dek van de boot zijn en deels binnen in de salon. Dit is minder oncomfortabel dan het klinkt, aangezien er in beide gevallen een bar is en vaak zelfs een televisiescherm. Hoe eerder je incheckt, hoe meer kans op een lekkere plek.

Ferry tickets boeken voor de verschillende Griekse eilandengroepen

De gemakkelijkste site om ferrytickets te kopen voor een Griekse eilanden rondreis is ferryhopper. Hier kun je alle routes en bijbehorende ticketprijzen zien, zodra de periode is vrijgegeven. Ze hebben zelfs een app waarin je jouw ferry kunt volgen in realtime!

Afhankelijk van de rederij waar je mee vaart kun je met de digitale ticket de boot op. Meestal moet je met de goedkopere tickets eerst nog langs het loket in de haven, maar dit is duidelijk te lezen in de bevestigingsmail. De ferries die varen tussen de Ionische eilanden zoals Zakynthos en Kefalonia kun je op de ouderwetse manier boeken bij Levante Ferries  of ter plekke bij een tussenpersoon in de grotere dorpen.

Wanneer koop ik mijn tickets voor de ferry?

Dit is afhankelijk van de route die je hebt gekozen. De kleine boten naar populaire bestemmingen (Cycladen) zijn snel volgeboekt, maar daartegenover staat dat je ook een boot later kunt nemen. Als je reist in Juli en Augustus en je hebt een strak schema, dan adviseer ik om online alvast te boeken. Buiten die periode kun je gerust 3 dagen van tevoren naar tickets gaan kijken en de grotere boten hebben altijd wel een plek. (Tenzij je een auto mee neemt!)

Tip: als je een goedkopere ticket hebt gescoord en je moet deze nog ophalen bij het loket, doe dit dan de avond ervoor (kiosk is vaak tot 21.00 uur open). Een uur voor vertrek wil je niet in de rij staan!

Beste tips eilandhoppen Griekenland

Goedkopere, grotere veerboten hebben een groot voordeel

Hoe groter de veerboot, hoe betrouwbaarder ze zijn. Naast dat ze goedkoper zijn heb je ook minder last van hogere golven (of zeeziekte). Deze schepen zullen ook altijd varen (met nodige vertraging), tenzij het echt noodweer is. Kies je voor de snellere en duurdere boot, dan is de boot kleiner en “gevoeliger”. Voor deze ferries koop je standaard een comfortabele stoel in de salon en kun je soms ook niet eens het dek op.

Comfortabel eilandhoppen in Griekenland | Airconditioning en rust

Vooral de grotere boten bij de Cycladen kunnen druk zijn. Waarschijnlijk moet je gewoon aansluiten op de plastic stoelen op het dek (in de brandende zon). De snellere ferries zijn geplateerd en zit je binnen, maar kies je voor de grotere (tragere) boot van Blue Star en je wilt even een dutje doen bij de airconditioning? Boek dan een airseat! Het is iets duurder, maar je zit afgeschermd van de drukte en meestal is er ruimte en rust genoeg.

Griekse eilanden rondreis
Skyros

Praktische tips voor eilandhoppen Griekenland

Heb je een auto nodig als je gaat eilandhoppen in Griekenland ?

Het openbaar vervoer (bus) is handig in gebruik en goedkoop. Op de minder bekende eilanden kan het wat onduidelijk zijn wanneer de bus vertrekt en hoe lang de reistijd zal zijn. De bus kan namelijk wel eens extra stops toevoegen, omdat de passagier daar om vraagt. De prijs van de bus is over het algemeen onder de 2 euro per persoon en kinderen tot 6 jaar reizen gratis. Als je toch liever een auto huurt dan kunnen de prijzen enorm verschillen per eiland. Op de populairdere eilanden kun je rekenen op 50 – 60 euro per dag, maar op Ikaria heb ik een auto gehuurd voor 15 euro per dag. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de deal.

Kosten van accommodatie

Accommodaties in Griekenland hoeven niet duur te zijn. Wel kan dit per Griekse eilandengroep verschillen. Behalve op Cycladische eilanden als Mykonos en Santorini, kun je al een studio vinden vanaf 30 euro. Als je alleen reist of heel flexibel bent, kun je het beste ter plekke naar de accommodatie gaan (niet in het hoogseizoen) om een goede deal te regelen. Maar meestal gebruik ik booking.com. Een 2-persoonskamer met een beetje extra comfort (airco, lekkerder bed en uitzicht) zal rond de 55 euro zijn. Wil je comfort en luxe, ga dan uit van 90 euro per nacht.

>>> Link naar mijn selectie van hotels in Athene in goede wijken 

Beste tijd om te eilandhoppen in Griekenland

Griekenland is een bestemming waar je het gehele jaar naar toe zou kunnen. Toch zou ik in de winter liever kiezen voor het vasteland. Veel van de eilanden zijn in de wintermaanden uitgestorven en de terrassen zijn dichtgeritst in plastic hoezen. In het vroege voorjaar en het late najaar zijn er zeker wel opties om te genieten van de eilanden, maar bekijk goed tot welke Griekse eilandengroep het eiland hoort (en hoe zuidelijk het ligt). 

  • Beste reistijd April – November: Dodecanese & Noord Egeïsche
  • Beste reistijd Mei – September: Cycladen & Saronische eilanden
  • Beste reistijd Juni – September: Ionische eilanden & Sporaden

Wat kost eilandhoppen in Griekenland?

Na al deze tips kan ik het volgende concluderen: Heb je een klein budget, maar wil je toch eilandhoppen in Griekenland, dan zijn de Dodecanese en de Noord Egeïsche eilanden de beste optie (met name Samos en Ikaria) Zelfs in het hoogseizoen kun je met een kleiner budget betaalbare plekken in Griekenland vinden. De witte huisjes met blauwe kozijnen voor die perfecte foto, ga je zeker ook vinden op eilanden als Patmos, en Skyros! Maar dan met strandbedjes van 5 euro i.p.v. 35 en word je niet constant verleid door toeristische attracties. Met een budget tussen de 60 en 100 euro per dag/pp, kun je hier een geweldige vakantie hebben! (Exclusief vliegticket en ferrykosten)

Zin gekregen in een Griekse eilanden rondreis? 

>>> 15-daagse eilandhopvakantie Paros|Naxos|Santorini >>> check prijs en inhoud

tags: eilandhoppen in Griekenland – kosten besparen Griekenland – Griekse eilanden rondreis – – tips eilandhoppen – Griekse eilanden hoppen – Griekse eilandengroep

Overtuigd door mijn advies over eilandhoppen? Lees dan ook mijn volgende artikelen:

Meer lezen

🇬🇧 Translate »