Meivakantie Griekenland | Waar is het warm?

by Grieksblauw

Griekenland ligt wat Klimaat betreft heel gunstig in Europa. Athene scoort volgens klimaatinfo.nl gemiddeld 10 zonuren per dag in mei. Daarom is het geen gek idee om in de meivakantie naar Griekenland te gaan! Dit is een periode dat niet heel de wereld vrij is én er zijn nog goede deals te sluiten met accommodaties. Het is het begin van het zomerseizoen en de Griekse lach is nog fris en energiek!

Meivakantie Griekenland
Githion | Mani | Peloponnesos

Wat je moet weten voordat je jouw Meivakantie Griekenland boekt

Regelmatig ging ik vroeg in Mei naar Griekenland en vertel je in dit artikel waar je op moet letten bij het boeken van jouw meivakantie.

Bekijk goed welke regio je kiest in de jouw Meivakantie naar Griekenland

In 2024 begint de Meivakantie al eind April en dan is heel Europa nog redelijk fris. Als je de juiste regio in Griekenland kiest, kun je best wel eens geluk hebben. De laatste jaren zijn in Januari al temperaturen van 23 graden gemeten, dus de kans is groot dat je je bikini mee kunt nemen.

Let op: Griekenland (132.000 km2) is 3,3 maal groter dan Nederland (42.000 km2), dus je kunt je indenken dat het veel uitmaakt of je in het noorden of in het zuiden bent. Bestemmingen zoals Corfu, Lefkas en Chalkidiki zijn minder zon zeker dan de zuidelijke eilanden en de Peloponnesos. Hou er rekening mee dat begin Mei veel badplaatsen nog niet heel levendig zijn, dus kies bij voorkeur een accommodatie in de buurt van een groter dorp/stad.

Wat is het warmste eiland van Griekenland in de meivakantie?

Oke, je MOET een keuze maken voor jouw strandvakantie. Ik ga er even van uit dat veel zonuren een must zijn, omdat je graag op het strand wilt vertoeven. In deze selectie vlieg je rechtstreeks en hoef je dus geen boot te nemen.

tip 1: Rhodos

Het zomerseizoen begint hier al vroeg en dit is een van de weinig plekken in Griekenland waar het hoogseizoen nog doorloopt tot in Oktober. De Oostkant van het eiland is hierin de aanrader, aangezien de wind hier vaak vanuit het westen komt. Hoewel het schilderachtige Lindos er erg aantrekkelijk uit ziet, is in deze periode een verblijf dichter bij Rhodos stad een betere optie. Dit omdat je zo altijd de levendige hoofdstad kunt opzoeken als je wilt. 

>>> Boutique hotel dichtbij de hoofdstad van rhodos >>> Kijk hoe mooi deze plek is!

Meivakantie Griekenland
Rhodos | Lindos beach

tip 2: Kreta

De meest zuidelijke bestemming van Griekenland wint het in deze strijd. Het voordeel van Kreta is dat het een groot eiland is (grootste) en er is dus het gehele jaar wat te beleven. Zoek daarom een accommodatie rondom plaatsen als Iraklion, Chania en Rethymnon. Qua levendigheid hoef je van badplaatsen zoals Malia en Sisi niet veel te verwachten tijdens de Meivakantie.  

>>> Wow! Een fly & drive naar dit stukje Kreta. >>> Check dit aanbod

tip 3: Peleponnesos (Nieuwkomer Meivakantie Griekenland)

Dit stukje vasteland van Griekenland is wat mij betreft 10 maanden per jaar een goede optie. Behalve December en Januari (onvoorspelbaar) reis ik regelmatig deze kant op. Locals vertelde mij dat de Argolische golf het zachtste klimaat heeft van het land. Als mensen mij vragen waar ze het beste naar toe kunnen voor de meivakantie in Griekenland, dan staat een plaatst als Nafplio bovenaan. Maar je kunt ook naar de mooie blauwe baaitjes aan de westkust van Mani.

Meivakantie Griekenland
Limeni | Peleponnesos

Kun je in de meivakantie zwemmen in Griekenland?

Jazeker! Het is nog wat fris natuurlijk, want het water warmt langzaam op. Maar vooral de Argolische golf heeft weinig last van koude stromingen. Omdat de winters vrij mild zijn, kan het water hier al snel een graad of 19 zijn. Dat is eigenlijk de gemiddelde temperatuur van onze Noordzee in Augustus! Op een eiland als Kreta kun je ook naar de zuidkant gaan. Plaatsen als Loutro en Paleochora hebben stroming vanuit Afrika en de middellandse zee en hebben dus prima zwemwater!

Meivakantie Griekenland All inclusive

Wel of geen All inclusive tijdens de Meivakantie in Griekenland? Ikzelf ben eigenlijk niet van dit concept, want Griekenland is té gevarieerd en té leuk om in een resort te blijven zitten. Een ontbijt bij een accommodatie is wel fijn, aangezien Grieken geen ontbijtcultuur kennen. Maar lunch en diner buiten de deur, zijn goed betaalbaar (gemiddeld 15 euro p.p. voor 2 gangen). Als je tijdens de Meivakantie alleen naar Griekenland komt om een boek te lezen aan het zwembad, begrijp ik deze keuze wel. Zeker omdat in deze periode nog veel eetgelegenheden buiten de deur gesloten kunnen zijn.

>>> Agios Nikolaos op Kreta heeft een fijn All-Inclusive concept. >> Check hier.

Meer artikelen van Grieksblauw lezen over warme Griekse bestemming: 

Meer lezen

🇬🇧 Translate »