Skyros Griekenland: Dit wil je doen en zien!

by Grieksblauw

Skyros is voor veel reizigers verborgen gebleven. Samen met haar kleine zusjes Skiathos en Skopelos behoort ze tot de Sporaden en is ze het grootste (209 km2) van deze eilandengroep. Je zou denken dat ze goed te combineren zou zijn met de andere twee populaire Mamma-mia eilanden. Helaas (of gelukkig) is de bootverbinding al enige tijd verbroken, met als gevolg dat Skyros in Griekenland nooit heel toeristisch is geworden. Het is nog echt Grieks gebleven (lees: gastvrij en betaalbaar). Er zijn hippe beachclubs, mooie stranden, goed eten en spannende activiteiten. Wat als ik je nou eens vertel dat de boot naar Skyros maar 45 minuten nodig heeft vanaf het vasteland en de route vanaf Athene geweldig mooi is. Hier volgen mijn Skyros tips zodat jij dit mooie eiland niet gaat missen!

Skyros

Waar MOET je naar toe op Skyros Griekenland?

Skyros stad

Deze pittoreske stad maakt elke vakantiefoto tot een jaloersmakend tafereel. Het heeft de typische smalle straatjes met leuke cafeetjes, restaurants, kerkjes en natuurlijk prachtige uitzichten. Het geheel wordt afgemaakt met het kasteel van Lykomedes uit het jaar 962 en het 16de eeuwse klooster van Agiou Georgiou dat op de top van het stad is geplaatst.

Linaria port is dé haven van Skyros Griekenland (en meer)

De boot naar Skyros arriveert hier, dus waarschijnlijk zie je deze plek als eerste. Deze haven heeft niet alleen een gezellige boulevard met eetgelegenheden, maar is wereldberoemd! De havenmeester (hij is meer dan dat) Kyriakos Antonopoulos runt hier de boel en heeft hierdoor al meerdere awards gewonnen. Linaria voldoet aan alle duurzame eisen, is uiterst geordend en is hierdoor heel bijzonder om te zien. Het is een soort Playmobil station voor jachten en alles is er en alles klopt. Daarbij is Kyriakos ook nog een leuke persoonlijkheid om te ontmoeten. 

Anemomulos

Hier drink je een cocktail of een Freddo tegen zonsondergang. Het café heeft een bijzondere ligging naast de kerk van Agios Nikolaos, de windmolen en Pouria beach.  

Ammoudia beachbar is dé hotspot van Skyros Griekenland

HOTSPOT. Deze beachclub ís de ideale stranddag. Het heeft lekkere strandbedjes en vanaf daar zie je de berg met Skyros stad liggen. De vibe hier is jong en hip! Ook voor een lekkere (en aantrekkelijke) lunch . >>> Facebookpagina van Ammoudia beachbar

van Evia naar Skyros

Agios Panteleimonos

Uitkijkpunt! Vanaf hier heb je geweldig uitzicht over beide delen van het eiland.

Het Graf van Rupert Brook

Het zuiden van het eiland is ruig en heeft eigenlijk niet meer te bieden dan wat geiten, struiken en vergezichten. Opvallend is het graf van de Engelse dichter die voor de kust is gestorven en hier in de middle-of-nowhere is begraven. Ik moest even zoeken, maar opeens zag ik het indrukwekkende graf tussen de olijfbomen opdoemen.  

skyros

Leukste activiteiten op Skyros Griekenland

Doe een wijnproeverij bij Winery Nikolaou

Ook Skyros heeft haar eigen wijn. Bij de winery van Nikolao Stamatis kun je in de tuin wijn proeven. Het gaat hier om de Lalari wijn dat letterlijk iets betekent als “rollen van het lachen” Dus reken maar dat je hier gaat genieten.

Terras met mooiste uitzicht bij het Folklore museum Manos Faltaits

Nooit gedacht dat een folklore museum bij mijn tips voor Skyros zou passen, maar dit museum in Skyros stad heeft grote indruk gemaakt op mij. De oprichter meneer Faltaits was een man met een interessante denkwijze. In dit museum leerde ik dat Skyros het eiland was waar de rijken uit Athene hun meubels bestelden. De collectie van deze familie is gigantisch met stukken uit de 13de eeuw. Het herenhuis heeft overal kamertjes waar weer nieuwe verhalen te vinden zijn. Als klap op de vuurpijl is er ook een terras met misschien wel het mooiste uitzicht van het eiland.   >>> Website van dit museum

De boot naar Skyros is een Episch moment bij Kavos lounge

Deze lounge bar zit op een geweldige locatie! Vanaf hier kijk je over de haven van Linaria. Elke keer wanneer de veerboot uit Kymi aankomt, klinkt er klassieke muziek door de speakers en bij de late boot krijgen de gasten sterretjes om de boot te verwelkomen. Een episch moment!  >>> Facebookpagina Kavos Lounge 

Aai de unieke Skyriaanse paarden

Deze minipaarden van 1.55 m hoog, leven voornamelijk op Skyros Griekenland en worden al een tijdje met uitsterven bedreigd. Gelukkig wordt er veel aan gedaan om dit tegen te gaan. Op de Mouries Farm zijn 65 paarden aanwezig en hier kun je ze bewonderen, aaien en als je geluk hebt ook mee wandelen. Als je er graag op wilt rijden, dan ben je aan het verkeerde adres.  >>> Website Mouries farm

Restaurant tips voor Skyros Griekenland

Restaurant Wine & Dine 

Tussen alle traditionele restaurants op het eiland is het nieuwe restaurant Wine and Dine een uitblinker. Dit restaurant ligt In de haven van Linaria naast haar traditionele (ook goed!) broertje Psariotis Dimitrios. De gerechten vragen om een foto en de smaken zijn verrassend. Borden waarbij je je vingers aflikt en waarvoor je op andere eilanden diep in de buidel moet tasten. Wat heerlijke plek!

Oi istories tou barba

Bij deze taverna zit je aan het strand van Molos met uitzicht op de hoofdstad. Vanaf mijn tafel zag ik een vissersbootje aanmeren, terwijl de zon onder ging. Het eten is traditioneel, maar de chef experimenteert graag. In Athene heeft hij ook een zaak, dus misschien was ik wel een proefkonijn. Uiteraard deed ik dat met plezier, want deze chef weet wat hij doet!  >>> Facebookpagina van deze taverna

Cocktailbars in Skyros stad

Mensen kijken bij Oino cocktailbar
Cocktailbar in de gezellige hoofdstraat van Skyros stad. In het hoogseizoen staat de straat vol met borrelend en winkelend publiek. Vanaf het verhoogde terras kun je lekker mensen kijken. Anna, de eigenaresse, is een feest en maakt heerlijke cocktails.

Bezoek de oudste bar: Kalypso
De oudste bar van het eiland, maar zeker niet ouderwets. De barman Christos maakt de perfecte cocktail en weet hoe hij iets presenteert. Een klassieke gastheer! Het gehele jaar door verzamelen de locals zich hier in de hoofdstraat van Skyros stad. Waar de locals komen moet het toch wel goed zijn?

Verblijven op Skyros Griekenland

Op Skyros wil je het liefst wakker worden met uitzicht op de berg waar de hoofdstad tegen aan is gebouwd. Skyros stad heeft de aanblik van een Griekse ansichtkaart die elke thuisblijver wel bij Griekenland zou plaatsten. In de omgeving van Molos en Magazia heb je de populaire stranden  op wandelafstand en deze dorpen zijn een mooi uitgangsput om het eiland te gaan ontdekken.

Daarom verbleef ik in een royaal appartement van Maestralia Residences. Het verblijf heeft twee verdiepingen, met een balkon aan beide kanten en een eigen tuin. Het is kleinschalig (totaal 5 maisonnettes) en de host Maro regelt alles wat je nodig hebt. Zo huurde ik een huurauto rechtstreeks van de accommodatie en leende Ik een fiets om naar het strand te gaan. Alles aan dit verblijf is comfortabel en praktisch en ik kom er graag nog eens terug. >>> Website van dit verblijf

Hoe kom je op Skyros Griekenland ?

Ook al behoort Skyros tot de Sporaden, het lijkt alsof het ter adoptie is afgegeven. De Atheners weten hoe bijzonder deze plek is, daarom is er een goede vliegtuigverbinding vanaf Athene luchthaven. Leuker is om een auto te huren vanaf Athene luchthaven en via Evia naar Kymi te rijden. Vanaf daar vertrekt in de zomer 2x per dag een veerboot.

Vliegen: Athene – Skyros 45 minuten
Auto: Athene luchthaven – Kymi  2 uur 47 minuten
Boot: Kymi – Skyros  1 uur 40 minuten

tags: boot naar Skyros – Skyros tips – sporaden – Grieks eiland – ferry naar Skyros – tips Skyros

Meer lezen

🇬🇧 Translate »