De beste stranden van Athene :Atheense Riviera

by Grieksblauw

De Atheense Riviera is er om te flaneren en te genieten van de stranden in de nabijheid van het centrum van Athene. Hier ga je naar toe om gas terug te nemen, maar ook gas te geven. Hier kun je feesten en daarna beeldig op een dik strandbedje gaan liggen. Er is voldoende keuze aan hippe beachclubs en mooie eetgelegenheden waar je je nieuwste outfit kunt showen. De kust van Athene is er voor iedereen, maar je moet er niet heen gaan met de hand op de knip. Hier kijk je niet naar prijzen (nog steeds veel goedkoper dan Mykonos) en geniet je van het Griekse stadsleven aan de kust. Ik ging op zoek naar de fijnste plekjes en uiteraard onderzocht ik of je hier ook met een kleiner budget een fijne tijd kun hebben.

stranden van Athene

Glyfada €€

Glyfada is goed bereikbaar met openbaar vervoer. De tram (45 min) vertrekt vanaf het Syntagmaplein en is ideaal als je de file wilt ontwijken. Aangezien de taxi (20 min) in de stad goed betaalbaar is, neem ik meestal deze optie.

Geen entree betalen voor het strand : Hoe dan?!

Het eerste strand dat je tegen komt is Asteras beach, maar ik ging een kijkje nemen bij Voula beach. Zoals vele stranden in Athene betaal je voor dit strand entree en daarom is het ook schoon en bewaakt. Uiteraard is er altijd “een maas in het gaas” te vinden. Wij liepen namelijk enkele meters ten noorden voor de officiële ingang het strand op naar het onbewaakte gedeelte om vervolgens zonder enig probleem het betaalde gedeelte op te lopen. (er zit wel een bewaker die enkele vragen stelt) Heel Grieks! 

Op Voula beach (entree 8,00 euro) heb je de hippe beachclub DOT Vibes waar het het einde van de middag helemaal los gaat. Hier kun je lunchen tussen de dansende mensen en je vergapen aan een Mykonos-vibe. Hier kom je niet omdat het strand en zee zo indrukwekkend mooi is. Vergeet niet te reserveren als je een tafel of een ligbedje wilt (strandset 20-30 euro)

stranden van Athene

Stranden van Athene met de mooiste zonsondergang

Om het echte Griekse leven te ontdekken moet je toch nog iets verder langs de drukke hoofdweg lopen. Al snel zul je een parkje inlopen waar het cafe/ restaurant Notos ligt. Deze plek is al jaren een begrip in de omgeving en vanaf hier heb je een prachtig zicht op de zonsondergang. Uiteraard liepen we eerst nog door voor een paar uurtjes strandhangen, want enkele minuten na Notos bar zul je de meest Griekse baaitjes tegenkomen. Zodra ik de maiskolven op de BBQ zag liggen en de kleurrijke kiosk met opblaasbare krokodillen en Flamingo’s zag, wist ik dat ik goed zat. Verwacht niets hips, maar Griekser dan dit ga je niet vinden vandaag! 

Vougliameni €€€€

stranden van Athene

In Vouliagmeni lijkt het zeewater nog helderder

Vouliagmeni ligt verder van Athene centrum dan Glyfada en doet het begrip Atheense Riviera zeker eer aan. De omgeving is hier groener en de stranden nog mooier. Hoe verder van Athene, hoe helderder het water? Hier is ook meer ruimte en het voelt niet langer meer als een miljoenenstad. De hotspots liggen verder uit elkaar en de jetset of wannabe’s verplaatsen zich hier met taxi’s of auto. Ik kon bijna niet meer geloven dat deze stranden nog bij Athene horen. 

Hippe beachclub zonder Mykonos arrogantie

Uiteraard zal iedereen het hebben over Astir Beach waar je minimaal 125 euro voor een ligbedje betaalt. Dat moet een hele belevenis zijn, maar dit kun je voor minder ook krijgen bij Zen beach (geen entree!). Deze beachclub is voor iedereen! Je kunt op de dikke ligbedjes op het strand liggen (40 euro), op het terras zitten of op het gratis gedeelte van het strand je handdoekje uitspreiden. Als je het nog Griekser wilt kun je de berg over klimmen en in het beschutte baaitje gaan liggen. Ik zou hier maar enkele dagen zijn, dus koos voor de complete Vouliagmeni ervaring: Service, het dikke bedje en het eilandgevoel! Heel opvallend is het bijbehorende restaurant waar de prijzen enorm meevallen. Hier geen Mykonos arrogantie. Tip: bedjes wel reserveren in juli/augustus!

Lake Vouliagmeni

Het meer van Vouliagmeni is een MUST VISIT als je in de buurt bent. Het turquoise water en de indrukwekkende rotsen geven het gevoel alsof je in een kuuroord bent. Entree is in het weekend 18 euro, maar als je op tijd bent heb je daar een ligbedje of stoel voor. Als bonus krijg je in het water de bekende visjes die je huid schoonmaken. Alle voorzieningen zijn aanwezig om een heerlijke dag te hebben en prachtige foto’s te maken. Tip: Reserveer een bed op het privé gedeelte voor de volledige Vouliagmeni ervaring.

Zonsondergang bij Lasithi cafe

Wil je even weer “normaal” doen, maar wil je wel in de buurt van de crème de la crème blijven? Lasithi cafe met prachtig uitzicht voor zonsondergang is ideaal voor een drankje of hapje, maar links ervan is een fijne plek om te zwemmen en te zonnen. Het is voornamelijk een rotspartij, maar tegen het eind van de middag zit je daar heerlijk!

stranden van Athene
Lasithi cafe

Strand dicht bij Athene centrum

Beachclub op 15 minuten vanaf Athene centrum

Verblijf je in het centrum van Athene en wil je gewoon even naar een beachclub? In dat geval kun je in 15 minuten (taxi) op het strand van Alimos liggen. Als je op de kaart kijkt, dan lijken de populaire stranden niet veel verder weg, maar de hoofdweg kan heel druk zijn. Alimos is een strand dat zeker voldoet aan de eerste strandbehoeften. Mijn favoriete beachclub op Alimos is Bolivar Beachclub.

Hoe kom je bij het strand van Athene?

Goedkoopste en snelste manier naar Athene strand

Het strand van Athene ligt op nog geen 10 kilometer vanaf Syntagmaplein op je te wachten. Hier lees je hoe je er het beste naar toe kunt gaan, want op een zomerse dag wil je geen tijd verspillen. Houd hierbij rekening dat de metro comfortabeler is en sneller gaat dan de tram.

Alimos beach | Bolivar beachclub
Goedkoopste optie: tram (reistijd 45 minuten)
Vanaf het Syntagmaplein kun je tram lijn 5 nemen of bij Fix (boven metrohalte Syngrou-Fix) tot aan halte Kalamaki. De meeste mensen stappen op bij het Syntagmaplein, dus vanaf daar heb je meer kans op een zitplaats.

Snelste optie: metro & taxi (reistijd 30 minuten)
Vanaf het centrum kun je metrolijn 2 richting Elleniko nemen. Uitstappen bij halte Alimos en vanaf daar een taxi nemen (4 euro) naar Bolivar Beachclub. Een rechtstreekse taxi vanaf het centrum, halte Syngrou-Fix, is ongeveer 12 euro.

Vouliagmeni Zen beachclub
Vanaf het centrum neem je metrolijn 2 richting Elleniko tot aan het eindstation. Voor het station neem je een taxi naar Zen beachclub (15 euro)  

Athene travel tips

Mijn reistips voor Athene gaan nog even door, want de hoofdstad van Griekenland is oneindig! Check dus ook mijn volgende tips als je net als ik jouw buurvrouw uit Staphorst niet wilt tegenkomen tijdens een vakantie in Griekenland!

Meer lezen

🇬🇧 Translate »