De beste stranden van Athene :Atheense Riviera

by Grieksblauw

De Atheense Riviera is er om te flaneren en te genieten van de stranden in de nabijheid van het centrum van Athene. Hier ga je naar toe om gas terug te nemen, maar ook gas te geven. Hier kun je feesten en daarna beeldig op een dik strandbedje gaan liggen. Er is voldoende keuze aan hippe beachclubs en mooie eetgelegenheden waar je je nieuwste outfit kunt showen. De kust van Athene is er voor iedereen, maar je moet er niet heen gaan met de hand op de knip. Hier kijk je niet naar prijzen (nog steeds veel goedkoper dan Mykonos) en geniet je van het Griekse stadsleven aan de kust. Ik ging op zoek naar de fijnste plekjes en uiteraard onderzocht ik of je hier ook met een kleiner budget een fijne tijd kun hebben.

stranden van Athene

Binnen 20 minuten ben je vanaf Athene Centrum op de stranden van Glyfada

Ik ging naar twee badplaatsen van Athene: Vouliagmeni en Glyfada. Ik was al eerder bij een beachclub nóg dichter bij het centrum, maar nu ging ik voor het echte werk! Van deze badplaatsen is Glyfada het dichtste bij het centrum van Athene en is goed bereikbaar met openbaar vervoer. De tram (45 min) vertrekt vanaf het Syntagmaplein en is ideaal als je de file wilt ontwijken. Aangezien de taxi (20 min) in de stad goed betaalbaar is, neem ik meestal deze optie.

Het enige dat ik in Glyfada overdag zou bezoeken is de kerk van Konstantinou en Eleni. Ondanks dat deze kerk niet heel oud is (1935) is het een plaatje om te zien. Daarna snel naar het strand, want daar gaat het hier toch om? Asteras beach ligt voor de deur, maar ik ging een kijkje nemen bij Voula beach. Zoals vele stranden in Athene betaal je voor dit strand entree en daarom is het ook schoon en bewaakt. Uiteraard is er altijd “een maas in het gaas” te vinden. Wij liepen namelijk enkele meters ten noorden voor de officiële ingang het strand op naar het onbewaakte gedeelte om vervolgens zonder enig probleem het betaalde gedeelte op te lopen. (er zit wel een bewaker die enkele vragen stelt) Heel Grieks! 

Op Voula beach (entree 8,00 euro) heb je de hippe beachclub DOT Vibes waar het het einde van de middag helemaal los gaat. Hier kun je lunchen tussen de dansende mensen en je vergapen aan een Mykonos-vibe. Hier kom je niet omdat het strand en zee zo indrukwekkend mooi is. Vergeet niet te reserveren als je een tafel of een ligbedje wilt (strandset 20-30 euro)

stranden van Athene

Stranden van Athene met de mooiste zonsondergang

Om het echte Griekse leven te ontdekken moet je toch nog iets verder langs de drukke hoofdweg lopen. Al snel zul je een parkje inlopen waar het cafe/ restaurant Notos ligt. Deze plek is al jaren een begrip in de omgeving en vanaf hier heb je een prachtig zicht op de zonsondergang. Uiteraard liepen we eerst nog door voor een paar uurtjes strandhangen, want enkele minuten na Notos bar zul je de meest Griekse baaitjes tegenkomen. Zodra ik de maiskolven op de BBQ zag liggen en de kleurrijke kiosk met opblaasbare krokodillen en Flamingo’s zag, wist ik dat ik goed zat. Verwacht niets hips, maar Griekser dan dit ga je niet vinden vandaag! 

Avonden in Glyfada met de Griekse Kardashians

Glyfada is s’avonds gezellig druk. Hier vind je restaurants, winkelcentra en clubs. De winkelstraat Kyprou staat vol met high-end winkels en concept stores. Maar eerlijk is eerlijk: het doet een beetje aan als de serie Beverly Hill’s 9020 uit de jaren negentig. Amerikanen zullen smullen van shoppingmall’s met o.a. de naam Florida, maar mijn advies is om hier vooral s’ avonds te zijn en te genieten van het uitgaansleven. Zodra de avond valt staan de straten vol met mooi opgedofte mensen. Rondom Plateia Nimfon zul je de hipste bars en restaurant tegenkomen en zie je “Griekse Kardashians” in overvloed.

Ook al zit je hier in de Atheense Riviera, je kunt in elke prijscategorie iets vinden. Uiteraard ging ik op zoek naar de plek waar de locals ook komen. To Drami was de schot in de roos! Het eten was Grieks/ Armeens en heel creatief en smaakvol. Het gerecht met de naam “Smirneikos Mezes “was even wachten, maar och wat lekker! (7,20 euro)  

stranden van Athene

In Vouliagmeni lijkt het zeewater nog helderder

Vouliagmeni ligt verder van Athene centrum dan Glyfada en doet het begrip Atheense Riviera zeker eer aan. De omgeving is hier groener en de stranden nog mooier. Hoe verder van Athene, hoe helderder het water? Hier is ook meer ruimte en het voelt niet langer meer als een miljoenenstad. De hotspots liggen verder uit elkaar en de jetset of wannabe’s verplaatsen zich hier met taxi’s of auto. Ik kon bijna niet meer geloven dat deze stranden nog bij Athene horen. 

Hippe beachclub zonder Mykonos arrogantie

Uiteraard zal iedereen het hebben over Astir Beach waar je minimaal 125 euro voor een ligbedje betaalt. Dat moet een hele belevenis zijn, maar dit kun je voor minder ook krijgen bij Zen beach (geen entree!). Deze beachclub is voor iedereen! Je kunt op de dikke ligbedjes op het strand liggen (40 euro), op het terras zitten of op het gratis gedeelte van het strand je handdoekje uitspreiden. Als je het nog Griekser wilt kun je de berg over klimmen en in het beschutte baaitje gaan liggen. Ik zou hier maar enkele dagen zijn, dus koos voor de complete Vouliagmeni ervaring: Service, het dikke bedje en het eilandgevoel! Heel opvallend is het bijbehorende restaurant waar de prijzen enorm meevallen. Hier geen Mykonos arrogantie. Tip: bedjes wel reserveren in juli/augustus!

Lake Vouliagmeni

Het meer van Vouliagmeni is een MUST VISIT als je in de buurt bent. Het turquoise water en de indrukwekkende rotsen geven het gevoel alsof je in een kuuroord bent. Entree is in het weekend 18 euro, maar als je op tijd bent heb je daar een ligbedje of stoel voor. Als bonus krijg je in het water de bekende visjes die je huid schoonmaken. Alle voorzieningen zijn aanwezig om een heerlijke dag te hebben en prachtige foto’s te maken. Tip: Reserveer een bed op het privé gedeelte voor de volledige Vouliagmeni ervaring.

Wil je even weer “normaal” doen, maar wil je wel in de buurt van de crème de la crème blijven? Lasithi cafe met prachtig uitzicht voor zonsondergang is ideaal voor een drankje of hapje, maar links ervan is een fijne plek om te zwemmen en te zonnen. Het is voornamelijk een rotspartij, maar tegen het eind van de middag zit je daar heerlijk!

Geld laten rollen of hand op de knip: Het kan beide in Vouliagmeni

Ik zocht een bar voor een drankje bij zonsondergang, maar in het sjieke Vouliagmeni voelt het ongemakkelijk om alleen voor een drankje een tafel te bezetten. Mogelijk omdat in de periode dat ik er was (juli) het vol zat met Amerikanen en deze een ander avondritme hebben? Zo zou Moorings een mooie plek zijn voor een drankje, maar voor het eten ging ik het liefst naar Bluefish. Dit restaurant (Riviera vibe!) zit dicht aan het water en heeft een prachtige verlichting aangelegd zodat je ook in het donker nog geniet van het tropische gevoel. Let op: Blue Fish deelt de ingang met het restaurant En Plo. Je kunt via het terras van En Plo de trap af naar het geprezen restaurant. Reserveren is aan te raden! 

Even geen zin om het geld te laten rollen? Een snelle hap is hier ook te vinden. Rondom Plateia Nimfon zijn verschillende eetgelegenheden te vinden. Bij bijvoorbeeld Zaxos Grill haal je een heerlijke Pita Gyros die je prima kan opsmullen op een bankje in het mooie parkje. Heel Grieks!

stranden van Athene
Lasithi cafe

Meer lezen over badplaatsen bij Athene? Lees dan ook:

➡️ Zwemmen bij Sounio

➡️ De Oostkust van Athene

gerelateerde verhalen