Spetses Griekenland is Chique | Nieuwe Mykonos?

by Grieksblauw

Spetses Griekenland is een klein eiland (22 km2) in de Saronische golf van Griekenland. Hier komt de high society en zelfs ook royalty hun vakantie of weekend vieren. Als je dit weet dan verklaart dat het indrukwekkende, weelderige Poseidonion Grand Hotel aan de boulevard. Met een super snelle boot vaar je in drie uur vanaf de haven van Athene naar dit mondaine eilandje. Misschien is het niet geheel toevallig dat het vakantiehuis van onze eigen Oranjes hier niet ver vandaan ligt. De jetset vaart af en aan vanuit het chique Porto Heli met privé taxibootjes of hun eigen jacht om hier s’ avonds te komen flaneren. Is het Griekse eiland Spetses het nieuwe Mykonos? Ik ging op onderzoek uit!

 
Spetses haven
Boulevard bij Oude haven

Op het eiland Spetses rijden (bijna) geen auto’s

Net als op Mykonos rijden op het eiland Spetses veel scooters en helaas ook quads. Wel zijn auto’s niet toegestaan en er rijden dus ook bijna geen auto’s. Ik koos ervoor om het kleine Spetses Griekenland met een fiets te verkennen. Een elektrische fiets om precies te zijn, want er zijn een aantal fikse hellingen langs de kustroute. Hoe heerlijk is het om alleen het geluid van de wind en de zee te horen terwijl je over de autovrije kustweg sjeest?! Dit zou op Mykonos ONMOGELIJK zijn en misschien ook wel hilarisch.

Spetses Poseidon
Het Statige Poseidion Hotel

Stranden van Spetses Griekenland

Het Griekse eiland heeft veel mooie stranden met voornamelijk steentjes (geen zand). Het meest idyllische strandje was voor mij Agia Paraskevi. Hier vind je een beeldig kerkje en het strand bestaat zelfs uit een beetje zand. In de zomer staan er ligbedjes en parasols, maar je kunt ook schaduw vinden onder enkele bomen. Er is een klein strandtentje, maar voor een beter gevulde koelkast fietste ik een stukje door richting het oosten.

Hoe meer naar het oosten (bij de hoofdstad), hoe meer georganiseerd de stranden worden. Voor mij was Vrelos beach de gulden middenweg. Het strand is klein en heeft een mooi uitzicht op het vasteland. Er staat een klein strandtentje met goede service en er hangt een Griekse, lokale sfeer. Hier dronk ik mijn cocktail en was ik tevreden.

>>> Lijstje met mooiste zandstranden van Griekenland 

Spetses Griekenland

De oude haven van Spetses | Franse riviera vibes 

Spetses stad is verdeeld in de oude en de nieuwe haven. Bij de oude haven liggen de jachten aan de romantische boulevard. Hier vind je enkele boetiekjes, mooie restaurants en barretjes. De ideale plek om te flaneren en mensen te kijken. Het deed mij denken aan de Franse riviera, inclusief het publiek. (Veel meer pittoresk dan Mykonos) 

We namen plaats bij restaurant Mourayo. De gastvrouw bracht ons naar een tafel met uitzicht over het haventje. Naast ons zat een dame in een avondjurk en zou niet misstaan op Mykonos. Toch bleef de sfeer meer Cannes dan Mykonos-stad.

Spetses Griekenland is romantisch 

Het eten was goed, niet per se Grieks. Aan het einde van de avond kwam de gastheer, een bourgondische oudere heer, de tafeltjes langs voor een praatje. Hij nodigde ons uit voor een Tsipouro aan de bar. Ik was dus toch in Griekenland!

In het licht van de maan wandelden we naar de nieuwe haven. Achteraf gezien hadden we de wandeling andersom moeten maken: Begin met een cocktail bij Balkoni en wandel daarna richting de oude haven voor diner.

Spetses strand

Bouboulina is de heldin van Griekenland

Waar Spetses Mykonos zeker in overtreft is haar Historische waarde. Dit is het eiland van Bouboulina! Laskarina Bouboulinia is een uiterst belangrijk figuur binnen de geschiedenis van de onafhankelijkheid van Griekenland. Deze vrouw is een legende en er zit een smakelijk verhaal achter deze heerlijke naam. Bouboulina was een heldin met twee overleden echtgenoten en een berg met geld en ze woonde op Spetses Griekenland. Do I need to say more?!

Spetses Griekenland

Spetses Griekenland is uniek

Spetses is misschien op microniveau net zo sjiek als Mykonos, maar daar stopt het ook wel. Het eiland is vooral Grieks, lief en stijlvol.  net als alle andere Griekse eiland is het uniek.

Je kunt het kleine eiland mooi combineren met het naastgelegen eiland Hydra. Zeker in het naseizoen zou ik aanraden om het weekend mee te pakken. Dat is de tijd dat de bewoners van het vasteland vertier op het eiland komen zoeken. Uiteraard is het in de maanden Juli en Augustus de gehele week levendig.

Ook is Spetses mooi te combineren met de Peloponnesos. In 15 minuten zet je voet aan wal in de haven van Kosta en rijd je zo richting hotspots zoals Monemvasia en Nafplion. Misschien doe ik dat wel de volgende keer!

Tags: Spetses Griekenland – Tips Spetses – eilandhoppen Spetses – Saronisch eiland Spetses – Bouboulina Spetses

spetses Griekenland
Terras bij nieuwe haven

Waar verblijven op Spetses Griekenland 

Aangezien het maar een klein eiland is, en alles zich afspeelt rondom de hoofdstad, vond ik het erg fijn om daar ook te verblijven. We hadden een  elektrische fiets gehuurd en konden de bezienswaardigheden op Spetses Griekenland gemakkelijk bereiken. Een mooie accommodatie met fijne kamers en inclusief ontbijt (buiten!) is Mimoza. Deze accommodatie ligt 10 minuten wandelen van de mooie oude haven en de gastvrijheid is top!  

>>> Beschikbaarheid en tarieven bekijken van dit mooie verblijf 

Spetses Griekenland op de kaart

Hoe kom je op Spetses?

Vanaf Athene haven kun je Spetses bereiken met een snelle boot die vertrekt vanuit Piraeus.  Via de eilanden Poros en Hydra arriveer je in de haven van Spetses Griekenland. Vanaf de Peloponnesos kun je met een taxiboot vanuit Porto Heli binnen 10 minuten Spetses bereiken. 

>>> Lees mijn budget tips voor eilandhoppen 

Meer lezen

🇬🇧 Translate »