Nafplion Griekenland | Route vanaf Athene & tips

by Grieksblauw

Nafplion of Nafplio was heel even de hoofdstad van Griekenland (1829 – 1834) Als je de stad binnen komt gereden begrijp je wel waarom. Ik wandelde langs de indrukwekkende gebouwen en over de met marmer geplaveide straten. Op het Syntagmaplein zijn de terrasjes s ’middags gevuld met locals en de sfeer heeft een hoog eilandgehalte. Net als heel Nafplion eigenlijk! Ik ben hier al enkele keren eerder geweest en ook dit keer dacht ik: ‘Hoe gemakkelijk was het om hier te komen?!’ De tolweg hier naartoe is prachtig aangelegd en ik vond het niet echt druk. Een roadtrip van Athene naar Nafplion Griekenland is een goede optie voor jouw vakantie naar de Peloponnesos.

Nafplion Griekenland
Balkon van mijn kamer @Liberty Nafplio hotel

Nafplion Griekenland was vroeger de hoofdstad

In het weekend komen de stadse Atheners naar Nafplion (of Nafplio) om even het snelle Atheense leven te ontvluchten. Ik ben hier op een zonnige doordeweekse dag in Februari en ik lijk de enige toerist te zijn. Het oude centrum van Nafplion ligt op een schiereiland, dus aan het einde van bijna elk straatje loop je de knalblauwe zee tegemoet. Dit stuk van de Golf van Argolis heeft een uniek, uitgestrekt wandelpad langs het water. Hier waande ik mij ver weg van alles en liep ik onder uitgehakte bogen richting de twee van de drie eeuwenoude kastelen.

nafplion griekenland

Bezienswaardigheden in Nafplion Griekenland en omstreken

Toen ik de stad tegemoet reed zag ik haar al staan: Het indrukwekkende kasteel Palamidi. Deze is te bereiken met de auto, maar dit keer nam ik de trap vanuit het centrum. Zo kun je de mooiste uitzichten letterlijk stap voor stap in je opnemen.

Akronafplia & Bourzi

Het tweede kasteel is de Akronafplia en is ook meteen het oudste (400 BC!). Eigenlijk verdient deze schoonheid de spotlight. Maar wanneer je op je terrasje aan de boulevard zit lijkt nummer 3, het Bourzi, er met de eer vandoor te gaan. Met deze drie vestingen is het mij nog duidelijker hoe gewild Nafplion was in het verleden. Wie toen deze belangrijke stad binnen wilde stormen, kreeg het zwaar te verduren. Ik had het kunnen weten met Mythische plekken in de omgeving zoals Epidaurus en Mycene!

>>> Met een pakketreis van Ross Holidays naar deze omgeving (incl. huurauto)

karamitsos winery
Karamitsos winery

Wijn proeven met uitzicht bij Karamitsos Winery

Tijdens mijn restaurantbezoekjes viel mij al op dat de huiswijnen erg goed smaakten. Voor 4 euro heb je een halve liter Griekse Agiorgitiko. Dit is niet heel vreemd als je weet dat op twintig minuten rijden vanaf deze stad, midden in de wijnvelden van Nemea staat.

Beroemde wijnvelden op 20 minuten rijden van Nafplion

In Nemea ging ik op zoek naar een winery met het beste uitzicht. Al snel kwam ik terecht bij Karamisos Winery. Vanaf het terras heb je zicht op een berg waar het klooster van Panagia Vrahou gevestigd is. Uiteraard omringd door groene velden. Bij deze bijzondere winery kun je al vanaf €10 drie wijnen proeven, inclusief charcuterie van kaas en salami. Dit wil je!

>>> Afspraak plannen voor een proeverij bij Karamitsos Winery 

Authentiek Grieks eten in Nafplion Griekenland

In het oude Centrum vind je verschillende eetgelegenheden in de vorm van tafeltjes in smalle straatjes of knusse taverna’s. Ik smulde bij Kakanarakis 1986. Uiteraard is deze plek ideaal te combineren met een drankje aan de boulevard en struinen door de romatische straatjes. Maar voor het lokale gevoel en smaak zul je het nieuwe gedeelte in moeten wandelen. Daar vind je Pidalio Taverna, maar die was gesloten tijdens mijn verblijf. Ik ging naar een hele goede tweede optie: Stavlos. Perfect gegrild vlees staat hier centraal en reken maar dat je hier tussen de Grieken zit. In de zomer hebben ze ook een fijne tuin, maar ik zat knus naast de brandende openhaard en werd goed in de gaten gehouden door de gastheren. Heel Grieks! 

Tags: Nafplion Griekenland – Nafplion strand – van Athene naar Nafplion – Nafplion tips – doen in Nafplion

nafplion griekenland

Nafplion strand

Nafplion heeft een stadsstrand met in de zomermaanden de hippe Beachclub Blublanc. Maar de echte strandliefhebbers adviseer ik naar het nabijgelegen Karathona beach te gaan. Dit zandstrand ligt op 5 kilometer afstand van Nafplion en biedt verschillende beachclubs met voldoende parkeerplekken. Verderop heb je de badplaats Tolo, maar daar moet je in het hoogseizoen iets eerder voor uit je bed komen (druk!). Het zijn heerlijke stranden om je roadtrip mee te beginnen of een lang weekend mee te vullen.

van athene naar nafplion

Accommodatie met dakterras (uniek!) | Liberty hotel Nafplio

Als je in Nafplion bent, dan wil je wakker worden met uitzicht op het Palamidi kasteel. Eigenlijk wil je dit indrukwekkende bouwwerk heel de dag zien. Wanneer je verblijft in het Liberty Nafplion hotel dan kan dat. Vanuit mijn bed (Coco-Mat matras) kon ik naar dit spannende gebouw staren totdat ik in slaap viel. Aangezien het Liberty hotel het enige is met een dakterras, heb je bij het ontbijt (en diner) zelfs bijna 360 graden zicht over de stad inclusief het kenmerkende Palamidi. 

360 graden uitzicht over de stad vanaf  het ontbijt  & gratis parkeren

Het ruim opgezette Liberty Nafplion hotel (31 kamers) ligt tegen het oude centrum aan. Hier heb je het plezier van het oude centrum op loopafstand én de voordelen van de ruimte en gemak die in het nieuwe centrum alleen kan bieden. Hier kun je bijvoorbeeld wél voor de deur parkeren (gratis!)! Vanuit het hotel loop je via het park zo het oude centrum in en de trappen naar het Palamidi liggen op 5 minuten loopafstand. Dit hotel is een aanwinst voor de stad en het gastvrije (gezellige!) team heeft ervoor gezorgd dat ik mij helemaal op mijn plek voelde.

>>> Tarieven & beschikbaarheid checken van dit fijne hotel in Nafplion

nafplion griekenland

De Route van Athene naar Nafplion Griekenland met de auto of per bus?

Nafplion Griekenland is de ideale eerste stop als je richting de Peloponnesos gaat. Het handigste is als je meteen vanaf het vliegveld die richting op gaat. De oprit van het vliegveld ligt direct aan de Attiki Odos en zo heb je geen “last” van het drukke stadsverkeer. De bus is een ander verhaal

Met de auto van Athene naar Nafplion

Als je de mooie tolweg neemt, ben je er al in 2 uur vanaf het vliegveld van Athene. Voordeel van de tolweg is ook dat de meeste Grieken deze weg niet nemen en het dus vrijwel altijd rustig is. Op deze route kun je het kanaal van Korinthe even afvinken, aangezien je hier heel gemakkelijk kunt parkeren. Vanaf hier is het nog maar 1 uur rijden.

>>> Tarieven bekijken van een huurauto die 100% verzekerd is 

Met de bus van Athene naar Nafplion

Als je geen auto wilt rijden, dan kun je ook de bus nemen vanuit Athene. KTEL Argolida rijdt de hele dag door bussen van Athene naar Nafplion in 135 minuten. Op dit moment is de prijs van een ticket €14,30 en kun je online kopen op de website van KTEL Argolida.

De bus vertrekt vanaf het Kifissos-busstation in Athene. De dichtstbijzijnde metrohalte is “Agios Antonios” op de rode lijn (M2) van de metro van Athene, en vanaf de metrohalte moet je ongeveer 15 minuten lopen. Het busstation van Kifissos is ook bereikbaar via stadsbus 51 vanaf het Omonia-plein, of met de taxi.

>>> Tarieven en beschikbaarheid van hotels in Athene (in goede wijken) 

Meer lezen

🇬🇧 Translate »