Meteora Griekenland | Ik kon mijn ogen niet geloven!

by Grieksblauw

Meteora-kloosters – het wonder van Griekenland. Enkele kilometers ten noordwesten van de stad Kalambaka rijzen de indrukwekkende rotsen van Meteora op uit de vlakten van Thessalië. Het Griekse woord Meteora betekent ‘hangend in de lucht’ en deze uitdrukking is precies wat deze opmerkelijke Grieks-orthodoxe kloosters lijken te doen. Vele eeuwen geleden werd op deze rotsen van meer dan 600 meter hoog, één van de belangrijkste kloostergemeenschappen van Griekenland gevormd. Het adembenemende landschap is vanzelfsprekend een perfect decor geweest, voor iconische films zoals de James Bond film “for your eyes only”. Ik begrijp wel waarom Meteora Griekenland goed genoeg is voor Hollywood!

Meteora Griekenland

Meteora Griekenland was ooit de bodem van de zee

De oorsprong van de buitengewone geologische formaties is moeilijk uit te leggen. Je zou denken dat het ontstaan is door vulkaanuitbarstingen. Maar het blijkt zijn oorsprong te vinden in aardverschuivingen ongeveer 60 miljoen jaar geleden. En dan ook nog eens op de zeebodem! Heel het gebied van Meteora was deel van een grote oceaanachtige omgeving. Op zich is het niet eens moeilijk om je zwemmende dino’s voor te stellen in deze buitenaardse omgeving. 

In de 9e eeuw vestigden kluizenaars met indrukwekkende klimvaardigheden zich in de grotten en leidden een geïsoleerd leven. Je kunt nog steeds veel van deze grotten zien, die ook gebruikt worden voor klimactiviteiten en door vleermuizen.

Het eerste klooster van Meteora Griekenland werd gebouwd met touwladders 

In de veertiende eeuw bouwden monniken het eerste klooster. Als je de rotsformaties hebt gezien, dan begrijp je wat een onmogelijke klus dat is geweest. Alle materialen moesten via touwladders en touwen naar boven worden gehesen, dus de bouw van een klooster moet tientallen jaren hebben geduurd. Maar dan heb je ook wat! De 6 overgebleven kloosters kun je allemaal bezoeken.

Meteora tip: Kijk voor je bezoek naar de openingstijden van de kloosters, want er zijn dagen dat ze gesloten zijn (lees verder voor details)

Meteora Griekenland op de kaart

Deze zes kloosters van Meteora Griekenland zijn toegankelijk voor publiek

Van de 24 oorspronkelijke kloosters zijn er nog maar zeven kloosters over, met een klein aantal monniken en nonnen die op Meteora wonen. De zes Grieks-orthodoxe kloosters die open zijn voor het publiek verschillen enigszins van elkaar. Maar de meeste zijn voorzien van Byzantijnse fresco’s en kleine museums. Dus naast het geweldige uitzicht, is het ook interessant om ze van binnen te bekijken. Bereidt je voor op het beklimmen van veel trappen

Meteora tip: Houd er rekening mee dat de kloosters een dresscode hanteren: lange broeken voor mannen, lange rokken voor vrouwen en geen mouwloze shirts. Kloosters zorgen voor rokken en broeken bij de ingang.

Meteora Griekenland

Moni Agias Triados

Wereldberoemd uit de slotscene uit de James bond film  “For your eyes only”. Dit ‘klooster van de Heilige Drie-eenheid’, dateert uit de 13e eeuw en beschikt over prachtige fresco’s in de 17e-eeuwse ronde kapel. Je bereikt het via een 800 meter lang pad vanuit Kalambaka en vervolgens 140 trappen omhoog. 


Openingstijden: 09:00 tot 17:00 |  Winter openingstijden: 10:00 tot 16:00 | Gesloten op donderdag

Moni Agias Varvaras Rousanou

Dit 16e-eeuwse klooster is vernoemd naar de kluizenaar die als eerste deze berg op klauterde. Tegenwoordig is het een klein nonnenklooster. Het is bereikbaar via een flink aantal trappen (natuurlijk) en een korte houten brug waar je mee naar de kapel kunt gaan met glas-in-loodramen en belangrijke fresco’s.

Openingstijden: 10:00 tot 16:00 | winter openingstijden 09:00 tot 14:00 | gesloten op woensdag

Meteora Griekenland

Moni Agiou Nikolaos Anapafsas

Het klooster van Agios Nikolaos is het eerste exemplaar op weg naar de Meteora-kloosters en diende waarschijnlijk als rustplaats voor de pelgrims voordat ze verder gingen. “Rusten” vertaalt zich in het oud-Grieks als “anapafsis”, dus de verklaring van de naam van deze parel is wel duidelijk. Dit klooster dateert uit de 14e eeuw en ligt boven op een smalle top, 750 meter ten noorden van het dorp Kastraki en heeft belangrijke fresco’s in de kapel.

Openingstijden: 09:00 tot 17:00 | winter 09:00 tot 16:00 | Elke dag geopend

Moni Agiou Stefanou

Dit klooster is perfect voor als je geen trappen wilt beklimmen. Het is een groot klooster, dus hier is een gids wel interessant. Hij of zij zal je bijvoorbeeld wijzen op de schade veroorzaakt door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog (ze dachten dat hier rebellen woonden). In het kleine museum liggen oude boeken uit de 16de eeuw inclusief een boek van Aristoteles! Het klooster ligt anderhalve kilometer ten zuiden van Moni Agias Triados dus combineren is een logische optie.

Openingstijden:  9:00 tot 13:30 en 15:30 tot 17:00 | gesloten op maandag

Moni Megalou Meteorou (populairste & Grootste)

Het populairste klooster in dit rijtje is Moni Megalou Meteorou. Het is het grootste klooster en ligt bovenop de hoogste top. Het dankt zijn omvang aan de Servische keizer Symeon Uros, die zijn leven wijdde aan het kloosterleven en zijn rijkdom schonk aan zijn nieuwe huis. Het is nog steeds actief (met minder dan een half dozijn monniken), heeft een museum en een prachtige kerk met fresco’s en een indrukwekkende koepel.

Openingstijden 09:00 tot 15:00 + gesloten op dinsdag | winter 09:00 to 14:00 + gesloten op di|wo|do

Meteora tip: ga zo vroeg mogelijk naar dit klooster, aangezien de bussen met toeristen hier al vroeg arriveren.

>>> Opties bekijken voor lokale gids en tour langs de kloosters en omgeving

Moni Varlaam

Het op een na grootste klooster, de buurman van Meteorou, en is ook nog steeds actief met enkele monniken (6 stuks?) De oude eetzaal is tegenwoordig een museum met o.a. een originele touwmand die tot de jaren dertig werd gebruikt om eten mee naar boven te hijsen. 

Openingstijden 09:00 tot 15:00 + gesloten op vrijdag | winter 09:00 to 14:00 + gesloten op do|vrij

Meteora Griekenland is méér dan kloosters

De omgeving van Meteora Griekeland is niet alleen mooi door de kloosters, maar de groene valleien en klimaat hebben ook gezorgd voor een rijke flora en fauna. Ik ging met een gids op pad en ontdekte eetbare planten, bijzondere bloemen en hij vertelde mij de meest interessante weetjes.

>>> Via Instagram kun je contact leggen met deze bijzondere gids

Mooiste uitkijkpunt van Meteora (zie bovenstaande foto)

Stiekem is het ook fijn om de kloosters van een afstandje te bekijken. De indrukwekkende rotsformaties, de natuur en de kloosters zorgen voor dé onvergetelijke momenten van jouw bezoek aan Meteora Griekenland. Hoewel er meerdere officiële uitkijkpunten zijn, is de zogenaamde “Sunset Point” het meest indrukwekkend. Hier zit je op een grote rots en ben je getuige van de mooiste zonsondergang (of opkomst) Dit punt kun je vinden op de kruising van de wegen vanuit Varlaäm en Meteora naar Rousanou. 

Mijn Gids Dimitrios bracht mij naar geweldige plekken in de omgeving

Hoe kom je in Meteora Griekenland?

Meteora ligt in het noorden van het vaste land van Griekenland. Redelijk centraal in het land wat betekent dat je het gebied vanaf verschillende bestemmingen in het land kunt bezoeken. Ook vanaf strandbestemmingen zoals Chalkidiki en zelfs Corfu en Parga kun je uitstapjes maken naar dit hoogtepunt, maar de meest voor de hand liggende aanvliegroutes zijn Thessaloniki en Athene.

Van Thessaloniki naar Meteora
Deze reis is zo’n 230 kilometer lang als je tenminste de tolwegen neemt. Ik vind het persoonlijk niet erg om een paar euro te betalen om sneller op mijn bestemming te komen. Ook de tolwegen hebben prachtige vergezichten.

Met het openbaar vervoer vanuit Thessaloniki
Vanuit Thessaloniki rijden er verschillende treinen naar Kalambaka. De rit duurt zo’n 2,5 tot 3 uur. Dagelijks vertrekken er ook bussen naar Kalambaka die er zo’n 3,5 uur overdoen.

>>> Georganiseerde dagtrip vanuit Thessaloniki vanaf €62

Van Athene naar Meteora
Deze reis is ruim 350 kilometer en je passeert veel bijzondere bezienswaardigheden. Meerdere stops inlassen is aan te raden. Denk hierbij aan bezienswaardigheden als Delphi.

Met het openbaar vervoer vanuit Athene
Vanaf Larissa station in Athene gaat er dagelijks een trein naar Kalambaka. Deze rit duurt zo’n 5 uur. Dagelijks vertrekken er meerdere bussen vanaf Liosion busstation (KTEL) in Athene naar Kalambaka. Reistijd ongeveer 5,5 uur.

>>> Georganiseerde 2-daagse dagtrip PER TREIN vanuit Athene incl. overnachting 

Waarom wel een auto huren voor een bezoek aan Meteora Griekenland?

Met de auto ben je niet alleen het snelste op plaats van bestemming, maar kun je je ook verplaatsten tussen de dorpen rondom Meteora. De mooiste uitkijkpunten zijn ook het gemakkelijkst te bereiken met de auto. Als je met het openbaar vervoer komt, dan ben je aangewezen op de touroperators in de omgeving. Uiteraard is dit ook geen straf, zeker als kiest voor kleine groepen.

>>> Tarieven en beschikbaarheid bekijken van een huurauto

Waar verblijven in Meteora Griekenland

Het meest praktische en gezelligste is om te verblijven in het dorp Kalambaka. Veel accommodaties hebben uitzicht op de grootse rotsen en het voordeel van deze plek is dat je ook snel bij de hoogtepunten bent. (voordat de menigte arriveert) Ook is het in de avond gezellig en kun je voldoende restaurantjes vinden waar je heerlijk kunt eten. Omdat dit geen bestemming is waar je lang verblijft, lijkt het dat de prijzen van de accommodaties daardoor wat lager zijn gebleven. Het is dus geen gek idee om een nachtje langer te blijven. In de zomer is het dan wel aan te raden om een verblijf met zwembad te kiezen. Ik heb als aanrader dan ook een heerlijk (modern) hotel gekozen met alles erop en eraan. Inclusief uitzicht bij het ontbijt!

>>> Bekijk beschikbaarheid en prijzen van Mirabilis Boutique hotel 

Meer lezen

🇬🇧 Translate »