Naar de indrukwekkende berg Olympus

by Grieksblauw
berg olympus

Het prachtige dorp Litochoro aan de voet van de berg Olympus

Hoe fijn Thessaloniki ook is, soms wil je de stad uit en de natuur in. Met de auto kun je binnen een uur aan de voet van de beruchte berg Olympus staan. Deze hoogste berg van Griekenland (2917 meter) sprak altijd al tot mijn verbeelding, want dit is de berg waar Zeus woonde. Hier smeet hij bliksemstralen naar beneden en zijn kinderen. Zeus was niet voor de poes! Net als de omgeving rondom de berg Olympus. Denk nou niet meteen dat je hier urenlang moet gaan hiken, je kunt ook gewoon relaxen. Er zijn zelfs fijne stranden inclusief hippe beachclubs in de buurt. Mijn favoriete plek hier is het meest Idyllische dorpje op wandelafstand van het Olympusgebergte: Litochoro!

De hoofdstraat die mij naar het centrale pleintje leidde, zorgde voor het sprookjesgevoel. Ik reed langs restaurantjes, koffiezaakjes, een kerk en in de verte de indrukwekkende berg. Vanaf de parkeerplaats achter de kerk zag ik hoe groen de omgeving was. Vanaf hier maakte ik een foto die MOUNT OLYMPUS schreeuwde en in principe kon ik die afvinken en terug naar Thessaloniki rijden. Maar als dit stukje al zo mooi was, dan moest de rest wel oogverblindend zijn. 

Eerst deed ik een heerlijke lunch bij Adonis Bistro. De kaart is niet traditioneel Grieks, maar de broodjes (en pannenkoeken) zijn fotogeniek en smakelijk. Er stond zelfs tortilla op de kaart en alles was even smaakvol. Je zou kunnen denken dat er Spaanse roots zijn, maar de familie is toch echt Grieks. De muziek van Julio Iglesias heeft mij hier naartoe geleid en ik maakte vrienden voor het leven.   

berg olympus
berg olympus

De poort naar de berg Olympus en haar watervallen

Litochoro is klein, maar als poort naar berg Olympus waar 12 Mythische goden wonen voelt het als een grootse plek in deze indrukwekkende omgeving. Vanaf de fontein op het centrale plein zijn er verschillende routes de berg op. Je kunt langs de rivier wandelen of via de hoofdstraat berg opwaarts gaan. Beide routes zullen je langs de watervallen loodsen. Ik heb de eerste waterval bezocht en was niet heel erg onder de indruk. Het was begin juli en de waterval was al aardig droog. Wel heel leuk was de ontmoeting met de Griek die zijn hondje daar toevallig aan het uitlaten was. Hij bracht mij helemaal tot aan de waterval.

Als je echt voor de watervallen komt, dan zou ik in het voorjaar een bezoekje brengen en de watervallen hoger in de berg opzoeken.

berg olympus
Oude klooster van Dionysios

De Berg Olympus beleving voor de “minder sportieven” (ik dus)

Als je niet naar de top van de berg wilt maar wel een stukje Olympus beleving wilt hebben, dan zijn er op de route naar de laatste stop (Prionia) een aantal slimme fotomomenten. 

Stavros Refuge: Bij deze taverna heb je mooi uitzicht op de zee en de daken van Litochoro. Je zou vanuit hier een korte wandeling kunnen beginnen. Ik dronk hier een heerlijke Freddo, genoot van het uitzicht en stapte mijn auto weer in. 

Oude Klooster van Dionysius: In het ochtendzonnetje was dit klooster erg indrukwekkend. Het heeft in het verleden flink wat te verduren gehad  en dat is nog goed te zien. De kerk op de binnenplaats is gerenoveerd en er zijn nog meerdere herstelwerkzaamheden aan de gang. Er wonen zelfs weer enkele monniken in het klooster. Terwijl de monniken aan het zingen waren in de kerk, vulde ik mijn waterfles in het stromende fonteintje met bergwater. Er dobberde een watermeloen in de waskom die de monniken waarschijnlijk bij de lunch zullen verorberen. En ze leefden nog lang en gelukkig.

De heilige Grot
Uitzicht vanaf Stavros Refuge

De heilige grot: Vanaf het klooster loopt een pad naar de plek waar ooit de heilige Dionysios bivakkeerde. Ik wandelde 30 minuten langs een stromend beekje met kraakhelder water. De route loopt hoofdzakelijk onder de bomen door, dus ideaal voor warme zomerdagen. Uiteindelijk kwam ik bij een trappetje dat mij naar de kapel leidde. Het kleine witte bouwwerkje staat verborgen onder een rots en ook hier zie en hoor je het kabbelende beekje dat deze plek heel sereen maakt. Als je geluk hebt (zoals ik) ben je er helemaal alleen en hoor je ook nog wat vogeltjes. Hemels!

Uitkijkpunten: Uiteraard wil je wel een foto dat bewijst dat je bij berg Olympus was (zonder dat je er echt bovenop stond) Langs de route kom je verschillende uitkijkpunten tegen waar je een geschikte foto kunt maken. Maar eigenlijk is de beste tip om een foto te maken vanuit het dorp Litochoro of net buiten het dorp. Hier leg je de indrukwekkende Olympus berg op z’n mooist vast met jezelf stralend op de voorgrond.

Griekse keuken met een eigentijdse twist

Van al die die fotomomenten in de bergen krijg je flinke trek. Gelukkig heeft Litochoro veel restaurantjes. Meerdere locals tipte mij Meze Meze. Dit restaurantje heeft een goede Griekse keuken met een eigentijdse twist. Je zit er heerlijk aan de levendige hoofdstraat tegenover een groot plein. Het is uiterst vermakelijk hoe de serveersters de drukke straat over steken met dienbladen vol met lekker eten. En uiteraard zijn de prijzen heel acceptabel.

Litochoro is wat mij betreft de ideale plek om je Mount Olympus avontuur te beginnen. Gelukkig heb ik de berg nog niet helemaal beklommen, want ik kom hier graag nog eens terug.

Restaurant Meze Meze

Litochoro op de kaart

Nog meer vasteland tips? Lees hier verder: 

➡️ Dagtrip naar Thessaloniki

➡️ De oostkust van Athene

Meer lezen

🇬🇧 Translate »