Messinia: de mooiste watervallen van Griekenland

by Grieksblauw

Messinia ligt in het westen van het vasteland. Hier vind je de mooiste watervallen van Griekenland. De natuur van dit stukje Peloponessos is adembenemend mooi. Doordat deze omgeving zo rijk aan water is, is het hier prachtig groen en is er op elke hoek een waterval te vinden. Ik was wat sceptisch toen ik er over hoorde, omdat ik vaak naar een waterval ben geklommen om uiteindelijk een mager “pisstraaltje” te fotograferen. Maar bereid je maar voor op de meest natte watervallen die je ooit gezien hebt! 

messinia watervallen Griekenland
Valta

Watervallen in Messinia Griekenland voor de romanticus: Valta

In Messinia kun je de verborgen watervallen van Griekenland vinden. Je moet er wel een beetje je best voor doen om ze te vinden. Wanneer je onderweg naar Valta driekwart van de berg bent opgereden (vertrouw niet op Google maps), zul je een pijl op de rots getekend zien. Dit is het startpunt van de wandeling naar de waterval. Parkeerplekken zijn schaars en de route is een zoektocht (volg de rode pijlen op bomen en rotsen). Eenmaal aangekomen bij de waterval zou het best wel eens kunnen dat je hem alleen maar hoeft te delen met tientallen vlinders en een schildpad.

messinia watervallen Griekenland
Neda

Watervallen voor de avonturier: Neda waterval

In West Griekenland vind je de Neda rivier met mogelijk de mooiste watervallen. Het noorden van Messinia is omringt door prachtige natuur dat niet alleen bedoeld is als mooie fotospot. Het gehele gebied rondom de rivier is interessant om te ontdekken met een gids. Je zou hier de prachtige kloof in kunnen wandelen, maar solo is dat geen optie.  

Via de dorpjes Siderokastro en Platania kwam ik aan bij de “parkeerplaatst” aan de zuidzijde en was meteen onder de indruk van de eeuwenoude brug naar de overkant. Aan de andere kant van de brug is in de zomermaanden een kleine foodtruck (Kantina), maar eind mei was deze nog niet open. Ik volgde een goed begaanbaar pad richting de waterval. De bewegwijzering is wat primitief, dus ik liep een paar keer verkeerd. Maar toen ik de waterval eenmaal gevonden had, wilde ik niets anders dan erin duiken! De omgeving van de Neda rivier verdient eigenlijk meerdere dagen, dus ik kom zeker nog eens terug voor echt avontuur!

Neda

Watervallen in Messinia Griekenland voor “Jan en Alleman” : Polylimnio watervallen

Uiteraard heeft dit stukje Griekenland ook watervallen die al ontdekt zijn door het grotere publiek. Polylimnio is niet voor niets een hele populaire plek in Messinia. Vanaf de taverna op de parkeerplaats loop je zo de natuur in. Je begint boven in de watervallenreeks en als de zonnestralen tussen de takken heen schijnen, geeft het een sprookjesachtige sfeer. Via smalle paadjes kun je steeds een plateau lager komen om daar weer een nieuwe waterval te bewonderen. Let op: de terugweg naar de parkeerplaats is veel zwaarder dan de heenweg. Zeker op een zomerse middag zul je blij zijn dat er een taverna staat.

Polylimnio

Meer lezen

🇬🇧 Translate »