Ik begon mijn reis in Chania Kreta en ontdekte zoveel meer!

by Grieksblauw

Chania is de op één na grootste stad van Kreta

Deze stad heeft een authentieke, sfeervolle binnenstad met kleurrijke steegjes en Venetiaanse oude haven. Dit zorgt voor het ultieme vakantiegevoel. Eerlijk gezegd ben ik meer van de minder toeristische plekjes, maar deze omgeving is beslist geen straf. Daarnaast is Chania het ideale startpunt om het Westen van dit eiland te ontdekken. Kreta is het grootste eiland van Griekenland en er is genoeg voor iedereen. Dus ook voor iemand zoals ik.

Chania Kreta

Een hippe brunch of een Authentieke Bougatsa

De kleurrijke en bruisende oude haven van Chania heeft de afgelopen jaren een opknapbeurt gehad en is daarom een lust voor vele ogen. Ik koos ervoor om de pittoreske straatjes in te duiken en op zoek te gaan naar de pareltjes. De gezellige, knusse straatjes vanaf de haven leidden mij naar een rustig pleintje met een prachtige bougainville. De tafeltjes met hippe meiden vertelde mij dat dit een hotspot moest zijn. Bij Ginger concepts kun je lekker lunchen/ brunchen en reken maar dat je bordje een foto waard is.

Voordat ik het populaire centrum verliet was er wat mij betreft nog 1 plek die ik moest bezoeken. Achter de overdekte oude markt van Chania vind je Bougatsa iordanis.  Hier komt men al bijna 100 jaar een (metalen) bordje met Bougatsa halen. Het recept van deze gevulde philodeeg lekkernij is opvallend anders dan de met custard gevulde versie die de meeste mensen kennen. De vulling is gemaakt van een Kretaanse ricotta kaas. Hoe dan ook gaat er suiker en kaneel overheen en het smaakt heerlijk! Ik ging zitten bij het open raam en voordat ik het wist nam een oude Griek plaats tegenover mij. Hij vertelde dat hij drie keer per week hier kwam vanuit Kissamos (40 km verderop) voor zijn Bougatsa met koffie. Dat je hier naar toe moet gaan lijkt mij ‘gesneden koek’. 

Deze wijk van Chania lijkt nu nog het geheim van Kreta

Ik liep Oostwaarts langs de kust. Al snel kwam ik bij Paralia Koum Kapi. Deze boulevard deed chique en gezellig aan en er was een klein strandje waar je het water in zou kunnen. Hier zou ik best een paar uurtjes kunnen zitten, maar ik liep verder naar de wijk Tabakaria. Daar zag ik de robuuste vormen van de oude leerlooierijen. Lang geleden was dit de buurt waar je niet graag kwam. Toen hing hier de geur van de koeien- en varkenshuiden die in het zuur lagen te wachten tot er schoenen van gemaakt konden worden. Een deel van deze spannende gebouwen is al omgebouwd tot luxe loft. Over een paar jaar zal deze stoere buurt vast en zeker ontdekt zijn, maar nu voelt het nog als een geheim. Vooral toen ik bij Kouloura Chalepa aankwam. Dit “strandje” zag er van bovenaf uit als een soort van maanlandschap met door de natuur gevormde zwembaden. Via een lange stenen trap kun je zo de rotsten op lopen en een duik nemen in het knalblauwe water.

De Kerk van Evangelistria

Al vanuit verschillende uitzichtpunten had ik in de verte een blauwe koepel gespot. Ik vond het opvallend dat zoiets indrukwekkends niet in het centrum van Chania stond. En uiteindelijk liep ik tegen haar poorten aan. Letterlijk, want de kerk was gesloten. Ik had het kunnen weten aangezien meerdere kerken de poorten sluiten in de middag. Op de plek van de Evangelistria Kerk stonden begin twintigste eeuw de paardenstallen van de Ottomanen, totdat de opdracht werd gegeven om daar een kerk te bouwen. Door geldgebrek heeft de bouw 15 jaar geduurd, maar dan heb je ook wat. Van binnen zou ze nog prachtiger moeten zijn. Kom dus niet te laat!

Kreta Chania

Dakterras met uitzicht over heel Chania 

Dit kan met de auto of met de bus (2 euro enkel, vertrek vanaf Old Chania Market) Hier liggen 2 bijzondere restaurants met een GEWELDIGE  “view” over Chania. Ik kwam hier te voet (45 -60 minuten), maar aangezien het op een berg ligt is dit best een stevige wandeling. 

De eerste plek heet Carte Postale. Hier kun je eten (niet Grieks) en genieten van het uitzicht. Het terras aan de uitzichtkant is niet zo ruim, dus de kans op teleurstelling is groot. 

Nummer twee (maar mijn nummer één!) is Koukouvaya. Hier hebben ze een enorm assortiment aan zoetigheden en het terras is heel ruim. De lunch zag er niet heel bijzonder uit, dus Ik at hier een (heerlijk) taartje. Het uitzicht is prachtig vanuit elke hoek. Ook wanneer je binnen zit is het een foto waard. Let wel dat wanneer de wind verkeerd staat, het kan zijn dat het terras is afgedekt met plastic zeil. Voor mij zou dat een typisch gevalletje ‘van een koude kermis thuiskomen’ betekenen.

Kreta Chania
Authentiek eten bij Bourakis
Agia Triada Klooster

Onder de rook van het vliegveld van Chania Kreta liggen 3 MUST VISITS

Seitan Limania is een bijzondere plek om te zwemmen en te genieten van de zon. Helaas is het geen geheim meer voor velen en dit vraagt wat oplettendheid! De zon komt hier pas laat en verdwijnt al vroeg. Ik kwam rond half 5 op een septemberdag en de baai lag al volledig in de schaduw. In de ochtend is de najaarszon er pas rond 11 uur. De afweging wat betreft het juiste tijdstip en het bezoekersaantal is aan jou, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. 

Het Agia Triada klooster is een plaatje om te zien. Het gele bouwwerk steekt prachtig af tegen de blauwe lucht. De indrukwekkende poort en trap bij de ingang is het bezoek al waard. Je wordt opgewacht door een mannetje op een kruk die twee en een halve euro vraagt voor de entree. Misschien koopt hij er een biertje van, maar deze man heeft de gunfactor. 

Onder de rook van het vliegveld ligt een culinair hoogtepuntje verborgen. Nu je toch even weg bent uit het toeristische centrum van Chania, kan ik je aanraden om deze even mee te pakken. Op aanraden van de bakker in Chania ging ik naar de taverna Bourakis in Kounoupidiana. Het is een klein familierestaurant met in de keuken uiteraard een Griekse mama en haar zoon Andreas. Afhalen kan hier ook en het eten was royaal en heerlijk. Ik bedank je zovast namens je smaakpapillen.

Kreta Chania

Ten Westen van Chania ligt nog een hele wereld te wachten 

Op de weg naar Kissamos kom je langs Kolymbari. Bij dit dorp ligt het Gonia Oditria Klooster. Hoewel het voor mij nog steeds opvallend is dat er entree gevraagd wordt (3 euro), deed ik dat met alle liefde. Vooral in dit klooster was het mij meer dan waard aangezien het hoogtepunt hier het museum is. Dit moderne museum is te vinden in de kelder en laat prachtige iconen en juwelen zien. Als dit je niet interesseert dan ben je vast benieuwd naar de Turkse kanonskogel die nog steeds in de muur zit.

Zodra de zon er was ging ik richting Falasarna beach. Dit gigantische strand heeft ruimte voor iedereen. Het water is blauw en het zand is fijn. Prima strand en vooral gemakkelijk bereikbaar. Wanneer je van een uitdaging houdt en het WAUW-effect wilt ervaren, dan zou ik voor Balos beach gaan. Dit strand bereik je met de auto of met de boot. Hoewel ik niet graag op excursie ga met grote groepen mensen, zou ik nu wel voor de boot kiezen. Deze vertrekt vanaf het dorpje Kissamos. De route met eigen vervoer zou betekenen dat je een flink stuk over een onverharde weg moet rijden, 20-30 minuten moet lopen om uiteindelijk de menigte van de excursieboten te verwelkomen. Balos beach is niet groot, dus dit is onvermijdelijk.

Ik sloeg het ‘strandhangen’ over om een ander WAUW-effect te beleven. Ik ging voor een smaakexplosie naar het Gramboussa Restaurant. Dit restaurant ligt in een dorpje langs de weg naar Balos beach. Rond een uur of twee is het hier gezellig druk en ik kan mij voorstellen dat hier een reservering aanbevolen is. De landelijke uitstraling van het interieur en het uitzicht op de goed onderhouden moestuin doet mij denken aan het “farm to table” concept wat ik ook al eens op Ibiza heb ervaren. Ook het publiek en de service zijn “next level”. Maar de prijzen zijn gelukkig nog ’lekker gewoon gebleven’. Heel Grieks! Net zoals de authentieke, smaakvolle gerechten. Wat een ontdekking is deze plek

Mijn Accomodatie op Kreta dichtbij Chania stad

Tijdens mijn verblijf in Chania verbleef ik buiten de stad. Vooral omdat ik een parkeerplek nodig had. Een auto is in deze omgeving geen overbodige luxe. In deze hoek van Kreta zijn vele strandjes en dorpjes, dus het zou zonde zijn om die niet te bezoeken. Bovendien is Chania stad vooral s’ avonds leuk om te zijn. Dus Ik kwam terecht bij het recent gerenoveerde Kanso rooms. Het ligt op 7 minuten rijden van het strand, maar om te relaxen hoef je niet van het complex af. Bij het Ibiza-style zwembad is het goed vol te houden en er is zelfs een menukaart. Ik verbleef in een studio met prachtig, vrij uitzicht! Dat had ik (voor dit tarief) niet in het centrum kunnen vinden. De gastvrouw Athanasia en gastheer Vasilis heten je van harte welkom en zorgen ervoor dat je niets tekortkomt. Aanrader voor koppels en lovebirds!

Meer tips voor Griekse avonturen? Lees dan ook:

➡️ Loutro~Het zonnige stukje Kreta

➡️ Tijdloos Astypalea

gerelateerde verhalen

Leave a Comment