by Grieksblauw

Cycladen Griekenland

De Cycladen zijn het paradepaardje van Griekenland. 

Althans, voor iedereen die Griekenland kent van haar wit gekalkte huisjes met blauwe deuren. Er zijn verschillende theorieën hierover. Eén hiervan is dat er geen hout op het eiland beschikbaar was en dat de huisjes van donkere stenen werden gebouwd. Omdat dat te warm werd in de zomer begonnen de bewoners witte kalk op de huizen te smeren en voegde het schoonmaakmiddel Loulaki toe om de kleur te breken. Hoe meer Loulaki, hoe blauwer de kleur. En zo was het wit en blauw een feit.

Ook gaat er een verhaal rond over het antibacteriële effect van kalk in tijden van Cholera. De blauwe kleur werd door een Griekse dictator opgedragen, omdat dat goed zou passen bij de lucht en de Grieksblauwe zee. Dat het wit en blauw zou matchen met de Griekse vlag is duidelijk een fabel aangezien de vlag in haar huidige vorm in die tijd nog niet bestond! 

Als cirkel rondom het heilige Delos

De eilandengroep in de Egeïsche Zee bestaat uit 56 bewoonde en onbewoonde eilanden. De naam van de Cycladen is afkomstig van het Oud-Griekse woord Kyklus, wat cirkel betekent. Ze liggen namelijk in een cirkel rondom het heilige eiland Delos. Dit was in de Griekse oudheid het belangrijkste Griekse heiligdom.

Op de Cycladen waait in de zomer frequent de meltemi wind. Deze wind waait uit het noorden of uit het noordoosten en kan oplopen tot snelheden van 8 tot 10 op de schaal van Beaufort. Het landschap is droog, met uitzondering van Andros en Naxos waar je nog flink wat vegetatie hebt.

Cycladen-hoppen

De Cycladen zijn ideaal voor “eilandhoppen”. Vooral in de zomer is er een regelmatige veerdienst tussen de meeste Cycladen eilanden en daar wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt. Uiteraard is dit nóg mooier met een eigen boot of charter. Doordat de huizen trapsgewijs tegen hellingen aan gebouwd zijn, is het des te indrukwekkender vanaf het water gezien.  Kortom, de Cycladen Griekenland,  je moet er geweest zijn. Breng dan ook een goed gevulde portemonnee mee, want door de populariteit is het hier ook iets prijziger.

Cycladen Griekenland - Grieksblauwe tips

De populaire eilanden Mykonos en Santorini moet je gezien hebben, maar denk ook eens aan de “kleine Cycladen” . Aan de rand van de grotere eilanden vind je:

  • Schinousa,
  • Koufonisia,
  • Donoussa en
  • Iraklia.

Hier vind je echt paradijselijke rust, maar het kost je wel wat meer moeite om hier te komen. Vaak zijn deze eilanden deel van een route wanneer je een charter (boot) huurt. 

Meer reuring in Ermoupolis de hoofdstad van de Cycladen

Als je van meer reuring houdt dan is Syros een aanrader. Dit eiland is de hoofdstad van de Cycladen en tegelijkertijd de hoofdstad van Syros. Ermoupolis is een welvarende handelsstad en is het gehele jaar levendig. In de stad staan indrukwekkende gebouwen die opvallend genoeg niet de Cycladische bouwstijl hebben, maar je het gevoel geven dat je in een Italië rond loopt. Ondanks dat dit eiland zoveel te bieden heeft en gemakkelijk te bereiken is, is het tot nu toe nog heel Grieks gebleven.

Tip: Stranden van Naxos

Als je van brede zandstranden houdt, dan raad ik Naxos aan. Binnenland is ook heel mooi, maar de stranden zijn goudgeel, breed en lang. De afgelopen jaren dat we daar kwamen is het tourisme wel toegenomen, maar nog steeds de ideale plek om even bij te komen van een weekend op Mykonos.  

Folegandros staat op mijn to-do list, maar toch durf ik het al te tippen. Mijn verwachtingen zijn hoog en mijn ervaring komt vast en zeker bij deze tips. Als je snel bent kun je mij laten weten hoe het daar is!

Mijn verhalen