Chios Griekenland | Tips en mooiste stranden!

by Grieksblauw

Een eiland dat niet afhankelijk is van toerisme, maar wel alles te bieden heeft voor de ideale strandvakantie? Chios in Griekenland is precies dit! Het veelzijdige eiland ligt in de Noord-Egeïsche Zee, vlak bij de kust van Turkije en is het vijfde grootste eiland van Griekenland. Chios staat bekend om haar legendarische mastiekbomen, middeleeuwse dorpjes, een door een UNESCO erkend klooster en een rijke geschiedenis. Maar een vakantie in Chios past ook goed bij strandliefhebbers, want Chios heeft maar liefst 70 stranden

Chios Griekenland

Chios Griekenland | Vakantiebestemming voor heel het jaar

Chios Griekenland staat in mijn top 5 van favoriete vakanties in Griekenland. Waarom? Omdat het echt Grieks is gebleven. Dit eiland is niet afhankelijk van toerisme, met als gevolg dat de eilandbewoners Chios niet hoeven te verlaten als het vakantieseizoen ten einde loopt. Dat betekent ook dat Chios het gehele jaar door een interessante vakantiebestemming is. Het eiland heeft veel authentieke dorpen, dus ook op minder zonnige dagen (najaar) kun je je hier goed vermaken.

Eiland van Maticha en Mastello

Een Chios vakantie betekent ook eten, want het eiland heeft een heerlijke locale keuken! laat de tafel vol zetten met “mezedes” (kleine gerechtjes om te delen) en proef de lokale gerechten zoals de Mastello kaas. Mastello, zowel koud als gegrild te eten, heeft een smaak die doet denken aan Halloumi.

De unieke smaak van Chios Griekenland wordt gedomineerd door Masticha, afkomstig van de mastiekboom. Mastiek, vergelijkbaar met hars, wordt verkregen door de boom in te kerven, waardoor deze hars afscheidt in een proces van zelfgenezing. Deze verzamelde Mastiek wordt vervolgens gebruikt in diverse producten, van kauwgom tot snoep en likeur. De zoete substantie heeft ook gezonde bijwerkingen en wordt vrijwel uitsluitend op Chios geproduceerd. Als je meer wilt weten over Mastiek, dan is het Mastiek museum aan te raden. Naast de informatie over de geschiedenis en het proces van dit product, is het ook een mooi gebouw inclusief boomgaard.

Wat te doen op Chios

Nea Moni

Diep verscholen in het weelderige hart van Chios pronkt het adembenemende Nea Moni klooster, een ware oase gehuld in een beboste vallei. Tot voor kort klopte het hart van dit heiligdom nog op volle toeren, maar helaas heeft de laatste monnik het klooster verlaten. Dessalnietemin straalt het nog steeds een betoverende pracht uit! Binnen en buiten is het een schouwspel van mozaïeken die de glorie van de 11e eeuw weerspiegelen, wat dit klooster een welverdiende plek op de UNESCO-werelderfgoedlijst voor Griekenland heeft bezorgd.

Moni Moundon is voor de avonturiers 

Te midden van de majestueuze berglandschappen van Noord-Chios verrijst Moni Moundon. Bij aankomst lijkt het misschien bescheiden, met een parkeerplaats die eerder op een simpel inritje lijkt dan op een toegang tot een schatkamer van geschiedenis. Maar laat je niet misleiden door de façade; dit half vervallen klooster omarmt zijn verleden met gratie. Gerenoveerd in 1574, en later verwoest door de Ottomaanse troepen in 1822, is het doordrenkt van eeuwenoude geheimen. In de bijbehorende kapel, naar verluidt in prachtige staat, ademen de muurschilderingen van een onbekende kunstenaar een aura van raadselachtige schoonheid. Alleen geschikt voor avonturiers…

Kampos | De prachtig bewaard gebleven Neoklassieke huizen van Chios Griekenland

Het dorp Kampos ligt op slechts 5 km ten zuiden van Chios-stad en is een mooie omgeving om doorheen te fietsen. Het laat wel weer zien hoe afwisselend het landschap van Chios is. Dit dorp neemt je mee op een historische reis die teruggaat tot de Byzantijnse tijd, waar de meeste herenhuizen werden gebouwd, maar later werden verwoest door de catastrofale aardbeving van 1881. Kampos is onlangs erkend als een historische plek door het Ministerie van Cultuur.

Tegenwoordig prijken er talloze neoklassieke woningen met traditionele architectuur, die door de jaren heen prachtig bewaard zijn gebleven. De landhuizen met twee verdiepingen, weelderige tuinen en terrassen laten zien hoe welvarend dit eiland geweest is. Bij sommige kun je de binnentuin bewonderen, want deze zijn omgebouwd tot dromerige trouwlokaties of boutique hotel. Ik fietste langs citrus-en mastiekbomen, door kronkelende straatjes en langs stenen huizen die sfeer van tijdloze schoonheid ademden. Deze romantische nederzetting is een onmisbare bestemming voor liefhebbers van architectuur en geschiedenis.

chios Griekenland

Mastichochoria | dé dorpen van Chios Griekenland

Het zuidelijke deel van het eiland Chios staat bekend als Mastichochoria en een Chios vakantie is niet compleet zonder dat je er één hebt aangeraakt! Mastichochoria is Letterlijk vertaald “de dorpen van Masticha” Zoals je nu weet is Chios de enige plek ter wereld waar Masticha gewonnen wordt. Je kunt alles over deze boom te weten komen in het Masticha museum, of je gaat de dorpen in die wereldberoemd zijn geworden door dit heilzame product. Er zijn er meerdere, maar ik heb drie favorieten:

Mesta

Mesta is een van de best bewaarde mastiekdorpen in het uiterste zuiden van Chios Griekenland en weerspiegelt zowel de rijkdom als de defensieve aard van de mastiekproductie. Het is de best bewaarde middeleeuwse nederzetting van het eiland, met nauwe huizen die een versterkte muur vormen. Hier vind je de grootste Grieks-orthodoxe kerk van Chios, Megalos Taksiarhis, en de Taxiarhon kerk uit 1868 met prachtige mozaïekvloeren en knappe fresco’s. Ik liep op een zondag over het centrale plein en het was enorm gezellig met spelende kinderen en lunchende Griekse families. Super knus!

chios vakantie

Pyrgi

Pyrgi staat bekend als het ‘geschilderde dorp’ vanwege de unieke gevels van stenen huizen, versierd met prachtige grijze en witte motieven. Deze decoratieve techniek, wordt ook wel Xysta genoemd. Met meer dan 1.200 inwoners, voornamelijk actief in de mastiekproductie en landbouw, is Pyrgi een van de grootste (en populairste) dorpen op Chios. Smalle straatjes doorkruisen de nederzetting, waaronder een 18 meter hoge toren en drie oude kerken.

Olympi  

Stiekem was dit mijn favoriet! Hoewel het populaire Pyrgi de kroon spant qua schoonheid, is Olympi charmant, authentieker en mystieker (wel echt piepklein). Olympi heeft slechts één deur en de huizen zijn zo gebouwd dat ze op een afgesloten vesting lijken. Een 20 meter hoge toren, ooit gebruikt ter bescherming tegen piraten, domineert het dorp en huisvest nu het leukste restaurant. Bezoekers kunnen de nabijgelegen bezienswaardigheden verkennen, zoals de Agia Paraskevi-kerk, de Trapeza van Olympi en de oude grot van Olympi.

Dorpen op Chios Griekenland die je niet mag overslaan

Volissos

Ver weg van de bekende Mastichadorpen en daarom soms vergeten. Laat dit jou niet gebeuren, want Volissos is een plaatje! Het dorp is gebouwd tegen een flinke helling, waardoor je een geweldig uitzicht hebt zodra je bovenaan het dorp staat. Vanaf hier kun je zien dat je niet ver van de zee bent. Op minder dan twee kilometer, ligt de haven van Limnia. Er is hier een klein strandje en je kunt vanaf hier een bootje nemen naar het eiland Psara.

Lagkada

De lunchplek voor de zondag! Ook wel het Venetië van Chios genoemd. Ik moest hard mijn best doen om deze overeenkomst te zien, maar ik zag inderdaad een smal bruggetje en een rij bootjes. Ik vond vooral de taverna’s interessant met het beeldige uitzicht, maar vergeet ook niet richting de hoger gelegen kerk te wandelen.

>>> Lunchen in Lagkada

chios Griekenland

Chios stad of Chora is net een levend schilderij

De hoofdstad van Chios Griekenland heet Chios of ook wel Chora. Het is een typische havenstad waar de gehele dag bedrijvigheid is. Het heeft een gezellige boulevard met verschillende taverna’s en cafe’s, waar het gehele jaar door locals aan hun koffie lurken. Dat de terrassen aan een drukke hoofdweg zitten, maakt hier niet uit. Zeker op een zomerse avond is dit enorm vermakelijk. Als de enorme veerboot aanlegt langs de boulevard, lijkt het net een levend schilderij. Het Chios vakantie gevoel!

Er valt genoeg te ontdekken in Chios-stad, waaronder de beroemde stenen molens, het oude kasteel en de karakteristieke Turkse wijk van Kastro. Opvallend is de Ottomaanse begraafplaats aangrenzend aan een gezellig pleintje met taverna’s.

Chios vakantie

Stranden op Chios Griekenland

Chios heeft minstens 70 stranden die allemaal van elkaar verschillen. Ben je op zoek naar verlaten baaitjes met het helderste blauwe water inclusief locals? Chios Griekenland heeft het!

Agia Dynami beach heeft helderblauw water en ontploffingsgevaar?

Deze baai is goed te combineren met de Masticha dorpen. De weg naar Dynami beach laat grote waarschuwingsborden zien m.b.t. mogelijk ontploffingsgevaar. Als je deze negeert zul je arriveren bij een kerk en een parkeerplaats. Een kleine wandeling naar beneden brengt je naar een klein strandje met deels zand, maar het water is ook hier weer helderblauw.

Mavros Gialos is weer totaal anders

Hoe gevarieerd Chios is blijk wel uit dit zwarte kiezelstrand. Onbegrijpelijk dat niet ver van de lichte zandstranden er opeens een strand is dat deze kleur heeft. Hoewel ik het normaal gesproken niet aantrekkelijk vind om op een donker strand te liggen, is deze wel een bezoek waard. Als je de rotsen op loopt heb je een goed zicht over de opvallende, smaragdgroene zee.

Glaroi beach

De meeste georganiseerde stranden op Chios zijn gericht op families. De jongere generatie (ja, 30 is ook jong) heeft soms wel eens behoefte aan een beachclub met speakerboxen en vooral niet teveel kinderen. Glaroi beach is een kleine baai dat er vanaf boven paradijselijk uit ziet met haar helder blauwe water.

chios vakantie

Waar verblijven tijdens een Chios vakantie

Ik verbleef in de badplaats Karfas, dicht bij Chios stad. Het strand van dit kleine dorp heeft fijn zand en er zijn verschillende taverna’s en beachbars te vinden. Aan het begin van het strand is het kleinschalige appartementencomplex gevestigd van de familie Sideratos. Elke ochtend werd ik wakker met het geluid van de zee en dronk mijn koffie op mijn eigen terras aan zee: Wat een locatie! De eigenaar is Grieks|Nederlands en dat is in dit geval zeker een plus als je iets geregeld wilt hebben op het eiland. 

>>> Beschikbaarheid en informatie over Sideratos apartments

Korting tip: Mail de eigenaar eerst (Cindy) en laat weten dat je via mijn website komt. Ze zal je dan een speciaal Grieksblauw aanbod doen! 

Chios Karfas
Mijn studio bij Sideratos in Karfas

Hoe kom je op Chios & vervoer

Mijn voorkeur gaat uit naar het vliegtuig. Vanaf Athene vertrekken er dagelijks meerdere vluchten naar Chios. In 50 minuten sta je op het schattige vliegveld waar je binnen enkele minuten weer buiten staat. Prijs van een enkeltje is ongeveer €60.

>>> Vliegtickets en vertrektijden vergelijken 

>>> Via Lesbos naar Chios | tickets al vanaf €317 in juli

Chios Griekenland heeft ook een goede verbinding met het naastgelegen eiland Lesbos en Samos (waar in het hoogseizoen chartervluchten op vliegen vanuit Nederland). Mijn ervaring hiermee is wel dat je vooral geen haast moet hebben, want ze varen niet dagelijks en snel gaat het ook niet. Het ferrynetwerk tussen de Noord Egeïsche eilanden is niet heel strak geregeld. 

>>> Ferry vaarschema bekijken voor Chios

>>> Prijzen en beschikbaarheid Chios vakantie incl. vliegtickets + transfer +accommodatie 

Autohuur is een MUST tijdens jouw Chios vakantie

Chios is bijna 850 km2 groot en openbaar vervoer is hier minder goed geregeld dan ik van andere eilanden gewend ben. Gezien de langere afstanden is een auto huren wel een must tijdens jouw Chios vakantie. Mijn auto van N. Kovas stond klaar op de luchthaven en de overdracht ging snel en gemakkelijk. Ze hebben een kantoor in de haven, dus je kunt gemakkelijk binnen lopen voor vragen als je in Chios stad bent. 

Heb ik je enthousiast gemaakt over reizen in Griekenland? Lees dan ook deze artikelen over bestemmingen waar ik geweest ben:

Meer lezen

🇬🇧 Translate »