Met de bus naar Andros stad

by Grieksblauw

“Vraag de buschauffeur hoe laat de laatste bus vanuit Andros terug gaat!”, attendeerde Litsa de host.
🚌 🚌 🚌 De volgende ochtend vertrok ik naar Chora/Andros. De chauffeur is wat nors. Zijn snor 👨🏽‍🦰hangt op half zes net zoals de tijd die ik zie staan op het schema voor de terugreis. Misschien komt het door het weer 🌧? Ik moet van hem instappen en niet hakkelen in gebrekkig Grieks🇬🇷. Als iedereen is ingestapt komt hij langs voor de verkoop van de kaartjes 🎫 . Hij lijkt veel passagiers te kennen, althans zo klinkt het als hij door de bus holt 🏃🏻 om kleingeld 💴 bij elkaar te sprokkelen. 

We rijden door de bergen ⛰ en het uitzicht door mijn smoetzige busraampje wordt steeds mooier. 🤩. Het binnenland is groen en ik zie borden met verwijzingen naar watervallen en grotten. Eenmaal in de hoofdstad ben ik duidelijk de toerist tussen alle locals op het dorpsplein. ik fotografeer iedere hoek van elke steeg met het dramatische grijze wolkengordijn ☁️ ☁️ als toef op deze Griekse cake 🎂 . Ik dacht tijd te kort te komen. Surprise! 🎉 Laatste bus vertrok om 3 uur. Zo kon ik deze cake lekker verorberen tot ik voldaan was. Én een nieuwe accommodatie zoeken voor de nacht, want thuis ging ik niet komen. Moraal: vraag, praat en altijd blijven lachen in Griekenland 🇬🇷ook al hangen er grijze wolken of snorren. 🤦🏻 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Over Andros Chora

De hoofdstad Andros of Chora ligt op 35 kilometer van de haven van Gavrio. De weg er naar toe gaat dwars door een berglandschap. Het werd mij al snel duidelijk dat dit eiland bekend staat om zijn wandelroutes langs valleien, grotten en ravijnen. En de stad Andros is het ideale beginpunt. Dat werd mij meteen duidelijk toen ik een paar meter terug liep, het centrum uit. Aan de rand van het centrum, achter de huizen, heb je een prachtig uitzicht over een vallei. 

De kleine stad is gebouwd op een Peninsula. De hoofdstraat met winkels en restaurantjes loopt recht over deze Peninsula en eindigt bij het plein met de onbekende zeeman. Het is een klein centrum, dus ik kwam al snel 3 keer langs hetzelfde pleintje toen ik zocht naar het Archeologisch museum. Dat was niet erg want het is het middelpunt van de stad, waar de Grieken samen komen voor een koffie of een drankje. Het is een knus plein, met deels bomen en 3 keer per dag bruist het van de gezelligheid (koffietijd, lunch, aperitief). 

De twee belangrijkste museums zijn hier ook in de buurt: Het Archeologisch museum en het museum voor moderne kunst  Die laatste is een must visit! Hier worden grootse stukken tentoongesteld van wereldformaat. Als je de trappen af gaat kom je bij de zee en als je nog iets verder loopt kom je bij het fijne zandstrand. Wat een mooi zicht op de stad vanaf het strand!

Deze plaats is Grieksblauw omdat...

In Andros vind je geen souvenirshops, maar alleen winkels en restaurants waar je de locals ook tegen kunt komen. Het is hier ook het gehele jaar levendig omdat de Grieken hier ook echt wonen en werken. Anders dan in Batsi waar het leven afhankelijk is van de toeristen.In de korte nabijheid is er genoeg avontuur. Je loopt zo de stad uit en de natuur in.

Andros op de kaart

Meer lezen

🇬🇧 Translate »