7x doen in Messinia: Tips & Bezienswaardigheden

by Grieksblauw

In het zuid-westen van het vasteland van Griekenland ligt de streek Messinia. Hier komen niet voor niets de meest sappige olijven en dikste watermeloenen vandaan. Hier in de Peloponnesos is het leven goed! Messinia is rijk aan water en heeft dus nog tot laat in het jaar stromende watervallen en een prachtige groene natuur (nog onaangetast gebleven door bosbranden). Dit stuk vasteland ligt aan de ionische zee, net als Zakynthos en Ithaki. Hier kun je dus diezelfde blauwe zee vinden als op die beroemde eilanden, maar dan zonder de massa. Messinia is nog verborgen gebleven voor veel toeristen en dat terwijl er nu gewoon rechtstreekse vluchten zijn vanuit Nederland naar het vliegveld van Kalamata. Dit wil je!

Logeer tussen de olijfbomen

Messinia is een onderdeel van de Peloponnesos, heeft een oppervlakte van bijna 3000 km2 en is rijkelijk bezaaid met bezienswaardigheden. Een strategische locatie van jouw accommodatie is dus van belang. Ik verbleef bij Agrikies country retreat. Dit paradijsje tussen de olijfbomen biedt alles wat je nodig hebt voor een ultieme relax vakantie. Je kunt plaatjes maken waarbij het thuisfront denkt dat je totaal op het platteland van Griekenland bent beland, maar ondertussen wordt jouw cocktail geshaked en lig je op een luxe loungebed naast het royale zwembad naar de zonsondergang te kijken. Als de nacht valt zie je hoe helder de sterren kunnen zijn en hoe de maan voldoende licht geeft om je slaapkamerdeur te vinden. En toch ligt het stadje Pilos en de derde grote stad van de regio (Kyparissia) maar op 30 minuten afstand. Dit is hemels en totaal “back to nature”, met een perfect Wifi-signaal.

➡️Meer over mijn verblijf

Lig op het mooie strand van Voidakilia beach: Droomplek in Messinia Peloponnesos!

Messinia is een groot natuurgebied met veel stranden. Vaak zul je erop geattendeerd worden dat er schildpaddeneieren kunnen liggen. Toch is alles nog toegankelijk. Voidakilia is een strand waar velen speciaal voor naar dit stukje Griekenland komen. De maanvormige kustlijn en het strakblauwe water is heel fotogeniek en aantrekkelijk. Aan het einde van het zachte zandstrand, kun je via de duinen en een uitdagend pad de berg beklimmen naar het sprookjesachtige kasteel van Navarino. Vanaf de poort kun je de vormen van het strand goed op de foto zetten. Wat een droomplek!  

messinia Peloponnesos

Vaar naar de onbewoonde eilanden van Messinia in de Peloponnesos

Voor de kust van Messinia liggen een aantal onbewoonde eilanden. Vanaf mijn balkon zag ik elke ochtend het eiland Proti liggen. Ookal heeft het vasteland van Griekenland veel te bieden, een uitstapje naar een eiland is altijd feest. Vanuit het dorp Marathopolis mocht ik met een lokale visser naar het eiland varen. Voorheen waren er standaard dagtrips te boeken, maar nu de haven wordt verbouwd ligt dat even stil.

We werden afgezet op het privé strandje met het bekende Grieksblauwe water en bijna wit zand. In dit prachtige water ligt een scheepswrak waar je de mooiste vissen kunt spotten. Ik ging voor een wandeling via de volledig begroeide route richting de Mycaenian Acropolis. Het kasteel is totaal verdwenen onder alle struikgewassen, maar ik stond uiteindelijk boven op een uitkijktoren. Hier had ik een goede indruk van hoe ideaal deze plek ooit was om piratenschepen te spotten. Dat het eiland een magische waarde had blijkt uit de tientallen namen die ooit door koopvaarders in de rotsen zijn gekrast. Dit zou ze helpen om weer veilig terug te keren na hun avontuur op zee. Met het kleine vissersbootje (nu met vers gevangen vis) kon ik heel dichtbij komen en de historie aanraken!

Ook naar de eilanden? Met Ioniansail zag ik het Kasteel van Methoni vanaf de zee, bezocht ik het eiland Sapientza en zagen we schildpadden zwemmen! Nikos gooide het anker uit en wij voerden met een klein bootje zo het verlaten strandje op. Ik voelde mij als een Kardashian, maar dan zonder de “poeha”. Heel grieks! 

messinia Peloponnesos

Drink wijn uit Messinia op een Griekse wijngaard in de Peloponnesos 

Ik beleefde de betekenis van “Bourgondisch” op de wijngaard van Domaine Dereskos op korte afstand van mijn accommodatie Agrikies. Theo Dereskos ontving ons als vrienden en liet ons een kijkje nemen achter de schermen van zijn wijnhuis. Boven op de heuvel stond een grote, zware eikenhouten tafel die al snel vol stond met zijn liefdevolle wijnen. Hier hadden wij prachtig uitzicht over de groene wijnstokken en de ondergaande zon. Theo zit vol met verhalen en bij elk proefglas had hij wel een leuke anekdote. In vloeiend Engels vertelt hij je alles over zijn liefde voor wijn, maar een kletspraatje over de perikelen in het naastgelegen dorp is (na 5 glazen) toch wel de kers op de taart. Heel Grieks!

Zwem onder de mooiste watervallen 

De natuur van Messinia in de Peloponnesos is adembenemend mooi. Doordat deze omgeving zo rijk aan water is, is het hier prachtig groen en is er op elke hoek een waterval te vinden. Ik was wat sceptisch toen ik er over hoorde omdat ik vaak naar een waterval ben geklommen om uiteindelijk een mager “pisstraaltje” te fotograferen. Maar bereid je maar voor op de meest natte watervallen die je ooit gezien hebt!

messinia watervallen Griekenland

Eet en drink in de leukste Griekse dorpjes van Messinia Peloponnesos

Naast het levendige Kalamata en de pitoresque dorpjes in de omgeving, zijn er nóg een aantal plekken waar ik mijn portie vertier haalde. De ochtenden en zondagslunch in Pilos zijn het fijnst. Op het plein zit je heerlijk onder de plataan en zie je kinderen voetballen en aan het water (Tsamadou straat) heb je een aantal fijne taverna’s die op zondagmiddag goed bezocht worden. Wij zaten bij Four Seasons (niet te verwarren met de hotelketen) en aten heerlijk Grieks met leuke bediening.

De grootste verrassing was Gialova. Deze plaats bestaat uit een boulevard met restaurantjes en cafe’s. Er omheen staan een aantal kleinschalige hotels en appartementen. Ondanks dat het vrij nieuw is, doet de sfeer heel authentiek en gezellig aan. Hier heb je voor alle budgetten wat wils. Wij zaten regelmatig bij Kafeneio Akti en bestelde een typisch griekse tapas (Micro Mezzede) bij ons drankje. Dit is de plek als je local gaat! Maar hier vind je ook hippe cocktailbars zoals Notios aan het einde van de boulevard. Eten deden we bij Elia Kortom, hier kun je tot laat in de avond op en top vakantiesfeer proeven!

Marathopoli is het dorp op steenworp afstand van mijn accommodatie Agrikies. Hoe klein dit dorp ook is, het is s’avonds heel levendig. De restaurantjes zijn druk bezet door locals en toeristen. Je hebt er zelfs een terras met zeezicht en ondergaande zon. Nu had ik de mogelijkheid om elke avond van een lokale keuken te genieten bij Agrikies, dus vaak ben ik het dorp niet ingegaan. Maar wat een fijne optie is dit dorp.

Het dorp Kyparissia is van de Grieken, maar jij mag er ook een stukje van. Dat is te zien aan de renovaties die hier gaande zijn. Alle straten worden strakgetrokken om de toerist te verwelkomen. Hoewel het toerisme deze stad met breed strand al wel weet te vinden, is het hier nog heel local. Wanneer je de oude stad opzoekt in het hogere gedeelte tegen de berg, zul je een knussere sfeer vinden. Naast het kasteel en dicht bij de kerk is een mooi gerenoveerd straatje/pleintje te vinden waar je het bekende Griekse eilandgevoel kunt ervaren. Uiteraard is er ook een uitkijkpunt waar je al “ijsjeslikkend” kunt genieten van een geweldige zonsondergang.

messinia Peloponnesos

Heb een WAUW moment in het oude Griekenland van Messini 

De Peloponnesos ligt vol met archeologische vondsten en ik heb er heel veel gezien. Maar hier in Messinia zijn toch wel pareltjes te vinden! In het oude Messini had ik een “wauw-momentje”. De oude stad is gigantisch en sommige delen lijken nog onaangetast. Hier kon ik mij goed voorstellen hoe het was om hier in het jaar 369 jaar v. Chr. rond te lopen.

Bij aankomst, in het boven de vallei gelegen dorpje Mavromati, kreeg ik een goede indruk van de uitgestrektheid van de oude stad. Het is ook onmogelijk om deze legendarische plek “even” aftevinken van de Messinia-to-do lijst. Ik wandelde uren langs de tempel, de 2 amfitheaters, het stadion en at een broodje onder de olijfbomen. Dit is niet zomaar een openluchtmuseum, het is een citytrip.

Nieuwsgierig naar meer Grieksblauw Griekenland? Lees dan ook:

➡️ De watervallen van Messinia

➡️ Een favoriet :Het Griekse eiland Astypalia

Meer lezen

🇬🇧 Translate »