De leukste wijk van Athene: Koukaki

by Grieksblauw

De leukste wijk in Athene is voor mij Koukaki. Deze wijk is ideaal als je toe bent aan wat minder toeristen en meer locals om je heen. Deze wijk, met de Acropolis op 15 minuten lopen, is nog ongepolijst en heel Grieks. Tussen de balkonnetjes met zingende kanariepietjes, kun je de leukste cafeetjes en hippe conceptstores vinden. Ik ben al een aantal jaar gek op deze Atheense buurt, maar ik had al snel door dat deze wijk niet voor de (ongetrainde) poes is.

leukste wijk athene Koukaki

De wijk Koukaki is als een chocolade verrassing ei

Ik merkte al snel dat deze creatieve buurt een gebruiksaanwijzing nodig heeft: De winkel die ik als herkenningspunt had genomen, bleek een paar uur later weer verscholen achter een rolluik. De Griekse Siësta wordt door sommige ondernemers nog braaf nageleefd en op bepaalde dagen gaan winkels na 3 uur ook gewoon niet meer open. Hoe is dit mogelijk in het centrum van een miljoenenstad? 

Speciaal voor jullie volgt hier een handleiding voor de ideale dag in deze buurt, zodat je de volgende keer niet meteen doorloopt naar het drukke Plaka. Koukaki is als een chocolade verrassing ei en ik breek deze graag voor je open!

Designerstore Tales in Tiles

De leukste ochtend in de wijk Koukaki Athene

Een dag in Koukaki begint met een goed ontbijt. Ik haalde een broodje bij Bakkerij Takis. Laat dit nou net een van de meest populaire bakkers zijn van de stad. Hoewel Takis zelf niet meer in de winkel staat is zijn handelswaar nog net zo vers en knapperig. Elke ochtend staat er een flinke rij voor de deur en de geur van verse broodjes komt je tegemoet. Als je toch liever uitgebreid gaat ontbijten dan is Neratzia Café-Bistro een top idee. Hier kun je plaats nemen aan een raamtafel waar je voor de helft op de stoep zit. Heel Grieks en typisch iets van deze leukste wijk van Athene.

Wanneer jouw ontbijt alleen uit Koffie bestaat ga je voor een take-away van de Morning Bar of ga je Emily-in-Paris-style zitten bij Lotte Café-Bistro (met een lekkere Portokalopita). Maar als je optimaal van de zon wilt genieten dan ga je naar het zonnigste terras in de ochtend: Scamp

Na het ontbijt ga ik op zoek kunnen naar de artistieke boetiekjes en conceptstores zoals F by φ (Dimitriakopoulou 65-67). Deze zoetroze conceptstore is heel fotogeniek en je kunt er ook een drankje doen aan de bar. 

Dat Koukaki een creatieve buurt is blijkt wel uit de winkel van Tales in Tiles. Deze designerstore aan de rand van de wijk staat vol met producten van Griekse ontwerpers. De zaak oogt modern en de medewerkers vertellen je graag de verhalen bij elk object. De ontwerpen zijn heel toegankelijk, jong, bruikbaar en betaalbaar! Hier haal je dat unieke Griekse souvenir of maak je zelf een “piece of art” tijdens de workshops die hier aangeboden worden.

Restaurant Mani Mani
leukste wijk athene koukaki
Bel Rey

De leukste middag in de wijk Koukaki Athene

Tegen lunchtijd strijk ik neer bij Bel Rey. Op de bankjes op de stoep zit ik gezellig tussen de jonge creatieven en is het meteen duidelijk dat dit een hotspot is. De menukaart is internationaal, eenvoudig maar goed. Voor traditioneel Grieks ga ik naar Opos Palia. Hier is het s’middags en s’avonds altijd druk. Dat wilt toch iets zeggen! 

Wil je snel een broodje voor onderweg? Bij Guarentee haal je de lekkerste belegde broodjes. Hier hebben ze een enorm lange lijst met tientallen soorten belegde sandwiches. De vitrine ligt vol met beleg zoals jij het nooit zag en oma’s antieke kast blijkt ideaal om broodjes in te sorteren. Je wilde local? Hier heb je local!

Na de lunch ga ik het centrum in, want Koukaki gaat rond dit tijdstip nog heel Grieks voor een siësta. Ik loop dan via de straat Tsami Karatasou met twee bijzondere plekken: Een gekkig huis beplakt met opvallende objecten en een rijtje oude Volkswagen Kever. Maar een middagdutje is geen slecht idee als je weet dat Athene in de avond pas echt tot leven komt!

Scamp
leukste wijk athene koukaki

De leukste avond in de wijk Koukaki Athene

De reden waarom dit de leukste wijk van Athene is, is omdat Koukaki elk moment van de dag weer anders is. Sommige straten zijn onherkenbaar wanneer s’ avonds de rolluiken opengaan. Maar ook de plekken die in de middag al populair waren, zijn nu nog gezelliger. Na 8 uur staat het voor de deur bij Salute Bistro vol met borrelende Grieken. In het raamkozijn zitten een aantal mensen en van veraf is de gezelligheid al te horen. Salute Bistro is een favoriet omdat de moeder van de eigenaar in de keuken staat en de eenvoudige gerechtjes ook echt meesterwerkjes zijn. Mama is er elke dag om de heerlijke hapjes voor te bereiden en dat proef je.

Bij het kleine cafe Bite Box zitten al vroeg in de avond een aantal locals een drankje te doen. Hier is de sfeer knus en huiselijk. Als het kleine terras vol zit kun je een paar deuren verder naar de Karminio bar.

Uiteraard kun je bij elke bar wel een snelle hap doen, maar vanavond ga ik voor een echt avondje uit. Restaurant Mani Mani zit op de eerste verdieping (dus geen buiten) en is een must als je van bijzonder Grieks eten houdt. Hier geen tradioneel Grieks, maar net even anders en mooier. Voor een avond als deze zou je in Nederland de hoofdprijs betalen. Alles klopt hier en je gaat glimlachend naar buiten. Wel even reserveren, want voor een betaalbare topavond rijdt Athene graag een blokje om. 

Mocht ik even geen zin hebben in Grieks eten, dan ga ik naar Tuk Tuk Thai. Dit eten lijkt rechtsreeks uit het Oosten gevlogen en de sfeer ook. Binnen is het heel knus en de neonverlichting maakt het helemaal af. Ik zit zomers het liefst buiten zodat ik mijn geliefde wijk kan bewonderen tijdens een hap noedels. Streetfood op z’n best. 

Na het eten maak ik nog een rondje door de wijk, want het Griekse nachtleven begint nu pas echt op gang te komen. Nog ruimte voor een ijsje van Django Gelato?

Een verblijf aan de rand van Koukaki met een gigantisch dakterras 

De leukste wijk van Athene begint al aardig ontdekt te worden door Airbnb. De kunst is om de pareltjes eruit te vissen. Aan de rand van Koukaki heb je er een zitten met een gigantisch dakterras met uitzicht over de stad. De appartementen van Tales in Tiles zitten boven de smaakvolle Art/Greek Designersstore van de eigenaresse. Haar tijdloze stijl is subtiel doorgevoerd in de details van de appartementen. Elke ochtend hier de openslaande deuren openen is fijn wakker worden en met de Griekse kerk voor de deur kan het bijna niet romantischer.

Als je toch liever een geweldig hotel met ontbijt op een dakterras hebt dat is het Niche Hotel in Athene misschien iets voor je. Pakketreizen naar Athene zijn te boeken via Tui.

Travel tips

Meer reistips voor Griekenland: Check ook mijn volgende tips als je net als ik vooral geen Nederlands wilt horen tijdens een vakantie in Griekenland!

Meer lezen

🇬🇧 Translate »