Ikaria Amsterdam

by Grieksblauw
ikaria amsterdam

Ikaria is een klein eiland van Griekenland èn een fijne koffiezaak in Amsterdam. 

Deze kiosk staat op het Kwakersplein en ik als “Griekenland lover”  word meteen gehypnotiseerd door de wapperende Grieksblauwe luifels. Het is een klein tentje, maar rond koffietijd “rulen” de klanten van Ikaria (Amsterdam) het plein. Op elk bankje zie je wel een stel zitten met het kenmerkende bekertje. Sommigen zijn zelfs Grieks! Hier moet wat goeds te halen zijn!

Grotere koffies, Griekse maatstaven bij Ikaria Amsterdam

Ik zet enkele Griekse woorden in als ik mijn Freddo bestel. De eigenaar duwt een collega naar voren die blijkbaar Griekser is. Niet wetende dat ikzelf er ook niets van bak. Of is het de camera die ik ongevraagd op zijn neus druk? Hoe dan ook is het al meteen gezellig. Er wordt een Freddo gemaakt en de Spanakopita gaat nog even op de grill. Ondertussen blijven de klanten toestromen. Zou het komen door de Griekse looks van de heren? Al snel zie ik dat de romig schuimende koffiebekers groter zijn dan ik gewend ben hier in Amsterdam. Dat terwijl de prijs niet opvallend hoog is. Ik bespeur hier Griekse maatstaven. Wij Nederlanders zijn gewend aan die zuinige Italiaanse bekertjes. Daar doen ze niet aan bij Ikaria.

In de fris betegelde keuken is de melkschuimklopper hard aan het werk. Hoe druk het ook is, ik heb mijn Freddo binnen enkele minuten in mijn handen en bijt gulzig in mijn knapperige Spanakopita. Jammer dat ik niet langer moet wachten, want dit is mijn “Lockdown-uitje” van vandaag. 

Subtiele Griekse invloeden bij Ikaria

Ik denk dat veel gasten niet door hebben dat hier sprake is van echte Griekse invloeden. Het is gewoon een lekkere, royale koffie geserveerd door enthousiaste heren. Maar de echte Griekenland kenner weet wanneer een koffie gemaakt is door een Griek. Op deze zonnige lentedag sluit ik mijn ogen en terwijl ik slurp aan mijn rietje verandert het Kwakersplein even in Monastiraki Square in Athene.  

Ikaria Amsterdam op de kaart

Meer lezen

🇬🇧 Translate »