Amsterdam: Taverna Romios

by Grieksblauw

Ik ben net binnen bij Taverna Romios te Amsterdam, of eigenaar Nikos schenkt mij al een glaasje Tsipouro in. Achterin de winkel staat een tafeltje waar ik de keuken in kan kijken terwijl hij zijn keukengeheimen bloot geeft. Nikos vertelt dat hij geen geheimen heeft. Iedereen mag zien hoe hij alle gerechten vers klaar maakt. Het is mij al snel duidelijk dat Nikos sowieso geen geheimen heeft, want binnen enkele minuten heb ik het gevoel dat ik hem al jaren ken. 

Hij komt van oorsprong uit Larissa, een plaats in Noord Griekenland. Nikos wijst Larissa aan op de kaart die aan de muur hangt en hierbij noemt hij meteen een aantal producten op die daar ook vandaan komen. Uiteraard heeft hij die ook in zijn Taverna.  

Veel producten bij Taverna Romios haalt Nikos uit de buurt

De Albert Cuyp markt is hier om de hoek, dus vis heeft Nikos zo gehaald. Maar hij gaat ook naar de Marokkaan, want dat voelt nóg beter. In zijn zaak lopen mensen in en uit en Nikos lijkt iedereen persoonlijk te kennen. Als ik zijn vitrine met eten op de film zet geeft hij aan dat het niet compleet is, want er was net een dame die alle moussaka’s op heeft gekocht. Nikos is altijd bezig met nieuwe recepten: Hij heeft vaak zijn tante in Griekenland aan de lijn die hem kookinstructies geeft, en hij is een boek aan het bestuderen over recepten van Griekse monniken.

De vitrine is bijna uitverkocht en het is nog niet eens etenstijd

Als ik met mijn bestelling de deur uit wil lopen krijg ik nog wat potjes honing en olijven mee. De olijven heeft hij natuurlijk zelf gerookt. Deze man doet zeker iets heel erg goed, want het is nog geen etenstijd en toch begint de vitrine al aardig leeg te geraken. 

Adres: Ceintuurbaan 350, Amsterdam

Link naar Facebook pagina Romios Taverna >>>

Grieks eten in Griekenland? Lees ook de volgende artikelen:

Meer lezen

🇬🇧 Translate »